ראשי מתכונים מסעדות יין חדש על המדף בתי קפה ברים זה טבעי כתבות אורח
 
 
מבצעים טעם עולמי פרסום הכרסום ספרי בישול תיירות Chip & Chips
 
 
למקצוענים צור קשר
 
חיפוש מסעדות     חיפוש באתר 
מתכונים
כתבות
  ראשי --> כתבות אורח
מתכונים לראש השנה
כתבות אורח

טיפים לאכילה שפויה ושמירה על משקל

מאת תמר כהן


עודכן בתאריך: 30.12.2011

להיות בדיאטה לא אומר שצריך לוותר על האוכל שאותו אנו אוהבים.
להלן טיפים ועצות לשדרוג דיאטטי של האוכל שכולנו אוהבים:

פעמים רבות אנו "מתחילים דיאטה" או שינוי באורח חיים, ומוצאים עצמנו מנפים מזונות רבים מהתפריט עקב עושרם הקלורי או כי שמענו שהם לא בריאים. הרבה פעמים אנו נוטים לחזור על מנטרות כמו: "אוכל בריא זה לציפורים", " אין מה לעשות - אוכל טעים משמין", "פחמימות משמינות", מה שמקשה עלינו ליצור שינוי אמיתי וארוך טווח באורח החיים שלנו.

בעצם, יש מה לעשות. אין כל צורך להפסיק ליהנות מאוכל או להימנע לחלוטין ממזונות. ברבים מהמקרים, ניתן לשנות מעט את אופן ההכנה או את רכיבי המתכון, ובכך לחסוך קלוריות וייסורי מצפון מיותרים.

• אוהבים ביצים אך חוששים מהכולסטרול?
- רעיון לחביתה: טגנו בצל ופטריות במעט שמן, טרפו בכוס 2-3 חלבוני ביצה - את החלמון זרקו או שמרו לחיית מחמד. הוסיפו את החלבונים למחבת עם הפטריות /הירקות המטוגנים, לא מרגישים בהבדל- ואפס כולסטרול.
- רעיון לסלט ביצים מופחת כולסטרול: למעוך חלבוני ביצים קשות, יחד עם ביצה שלמה או שתיים, להוסיף מעט מיונז ויותר גבינה לבנה/שמנת חמוצה 9%, להוסיף בצל לבן/ירוק קצוץ דק, לתבל במלח ופלפל.

ביצים באפייה
ישנם מתכונים מוצלחים רבים עם כמות ביצים קטנה יחסית. נסו לבחור בהם על פני אחרים. אם בכל זאת המתכון דורש הרבה ביצים, ניתן להחליף כמה מהביצים בחלבון ביצה, כלומר אם המתכון דורש 4 ביצים, נסו במקום 2 מהביצים לשים 2-3 חלבונים. (רלוונטי גם לעוגות וגם לפשטידות ומאפים מלוחים).

תיבול וטעמים:
מחקרים הוכיחו שככל שהאוכל ארומטי יותר, כך אנו אוכלים פחות. תבלינים אינם "עולים" לנו מבחינה קלורית, לכן כדאי לתבל את המזון, ישנן משחות ואבקות קארי נהדרות המעשירות ומעמיקות את הטעם של המזונות, או עשבי תיבול טריים ויבשים.

ירקות בתנור:
במקום תפוחי האדמה הנצחיים ליד העוף בתנור, אפשר להחליף אותם במגוון ירקות לא פחות טעימים: דלורית, קולרבי, גזר, שורש פטרוזיליה או סלרי, שיני שום שלמות ותפוחי אדמה לא מקולפים ושטופים היטב (תוספת סיבים תזונתיים). תבלו היטב בתערובת שמן זית ותבלינים ואפו בתנור עד להשחמה.

הפחתת ערך קלורי של תבשילים:
נסו להוסיף לאורז לפני הבישול או לאחריו גזר מגורר מאודה במעט שמן, או קוביות קישואים מאודות, או עשבי תיבול (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בזיליקום). כך תעשירו את טעם האורז ותפחיתו את העומס הקלורי.
ניתן גם להעשיר קציצות בשר (או מילוי של ממולאים) בירקות מגוררים (קישוא, בצל, גזר), ובכך להפחית את כמות הבשר הנאכלת.

• מרקים:
הכנת מרקים קלה במיוחד. ניתן להכין מרקים מהנים ועתירי סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע. לדוגמא: מרק ירקות כתומים - השתמשו בדלורית במקום בטטה. היא מכילה כמחצית מכמות הקלוריות והפחמימות מבטטה, ותורמת למרקם העשיר של המרק. מרק כרובית על בסיס חלב 1%- לבשל כרוביות מפורקות בחלב 1%, לטחון למרקם חלק ולתבל במוסקט, מלח ופלפל, או כל תבלין שאוהבים.

רוצים להסמיך מרקם של רוטב או מרק?
במקום שמנת וחמאה, נסו להוסיף מעט קורנפלור (עמילן תירס) מדולל במים, או פירה תפו"א חלק.

מתקשים לוותר על עוגות ומאפים?
אין צורך. רבים מאתנו נמנעים מלאפות בבית מאחר והמתכונים בספרים ובאינטרנט גדושי חמאה, סוכר וביצים. אין סיבה לחשוש מלעשות שינויים במתכון, ערכו מספר ניסיונות ותוכלו להגיע בקלות למתכון ששוויו הקלורי כמעט מחצית מזה של המתכון המקורי.
מתכוני מאפים המקבלים שינויים כאלה בברכה הם בעיקר של עוגות בחושות (כמו "עוגות הבית" וכד'). לדוגמא:
- חמאה: ברוב המקרים, בעיקר בעוגות בחושות, ניתן להפחית משמעותית מכמות החמאה ולשנות את סוג השומן: במקום 200 גרם, למשל, להשתמש בחצי כוס שמן. העוגה יוצאת עסיסית יותר בזכות השמן, ודלה הרבה יותר בשומן. כמו כן, שמן עדיף מבחינה בריאותית על פני חמאה מאחר ואינו רווי ואינו מכיל כולסטרול. ניתן להחליף חלק מהשומן ברסק תפוחי עץ (שניתן לקנות בקופסאות שימורים), העוגה תצא עסיסית ורכה.
- סוכר: רוב העוגות מכילות כמות רבה מדי ממנו. הפחיתו בכמות הסוכר, לרוב הפחתה בכמות הסוכר אינה פוגעת במרקם העוגה, אם אתם אוהבים טעם מתוק מאד, נסו להחליף חלק מהסוכר בממתיק נוזלי, כמו סוכרלוז. ולא לשכוח: בסוכר חום או דבש יש אותה כמות קלוריות.

- ממרחים: הרבה פעמים קשה למצוא ממרחים ללחם/סנדוויץ'' שאינם שמנים. הנה הצעה: הכינו ממרח פטרוזיליה או כוסברה: טוחנים פטרוזיליה שטופה היטב (או כוסברה), עם מים, שמן זית, מלח, שום, ואם רוצים חריף- פלפל חריף טרי, אפשר גם להוסיף אגוזים. עוד ממרח: ניתן לערבב גבינת טוב טעם/כנען (גבינה מוצקה 5%), עם גבינה לבנה רגילה ולהוסיף בצל אדום/ירוק קצוץ, שום כתוש, מלפפונים קצוצים דק, מלח ופלפל. אפשר גם לערבב טחינה עם גבינה לבנה ותבלינים.

זכרו, אוכל מספק לנו לא רק קלוריות ורכיבי תזונה אלא גם הנאה, ואם נאכל מזונות שלא טעימים לנו, סביר להניח שהשינוי באורח החיים לא יחזיק מעמד.

תמר כהן, דיאטנית קלינית B.Sc, סניף אם המושבות וראש העין ברשת סטודיו C








     

תגובות מבית פנאיקס

פרסם איתנו | צור קשר | תנאי שימוש | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית |
דורן תקשורת -כל הזכויות שמורות ל©