לקט ישראל: בכל שנה ניתן להציל בארץ מזון בשווי 8 מיליארד ₪

לפי הדוח, אובדן המזון בישראל מסתכם בכ-2.5 מיליון טון בשנה, המהווים כ-35% מהיקף ייצור המזון המקומי. השווי הכלכלי של המזון האבוד בישראל לשנת 2015, הינו כ-18 מיליארד ₪, המהווים כ-1.6% מהתוצר המקומי.

ארגון לקט ישראל בשיתוף משרד רו"ח BDO זיו האפט, פרסמו את הדוח הלאומי הראשון לאובדן והצלת מזון בישראל.

 

הדוח מבוסס על מודל הבוחן את אובדן המזון בישראל לאורך כל שרשרת הערך – חקלאות, טיפול ואריזה, תעשייה, הפצה, צריכה, ומציג את שיעורי האובדן בכל שלב בשרשרת הערך, מהם נמדד היקף המזון בר ההצלה ומתורגם למונחים כלכליים וכמותיים.

לפי הדוח, אובדן המזון בישראל מסתכם בכ-2.5 מיליון טון בשנה, המהווים כ-35% מהיקף ייצור המזון המקומי. השווי הכלכלי של המזון האבוד בישראל לשנת 2015, הינו כ-18 מיליארד ₪, המהווים כ-1.6% מהתוצר המקומי.
אובדן המזון המצטבר לאורך כל שלבי שרשרת הערך, מגיע ל- 85 ק"ג מזון למשק בית לחודש, בשווי של 616 ₪. כ-75% מאובדן המזון, במונחים כמותיים, הוא של פירות וירקות.

כמחצית מהמזון האבוד הינו בר הצלה, כלומר ראוי למאכל אדם. מזון זה נאמד בכ- 1.3 מיליון טון בשנה, ושוויו כ- 8 מיליארד ₪.
מהדוח עולה כי כל שקל המושקע בהצלת מזון, מייצר תרומה בשווי 3.6 ₪, לכן עלות ההצלה נמוכה בכ-75% ביחס לאלטרנטיבה של תמיכה, סובסידיה או קצבאות, ויוצרת בנוסף יתרון סביבתי ניכר.

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, אומר: "הבסיס המרכזי של פעילות הצלת המזון, אינו נדבנות או צדקה,אלא פעילות כלכלית חליפית לייצור מזון, שהנה כדאית באופן ישיר למשק הלאומי. זאת בנוסף לתרומה החשובה להקטנת אי השוויון במשק ולתרומה הסביבתית. המינוף הכלכלי של הצלת מזון הופך את הפעילות למשמעותית לכלכלת המדינה ולכלכלת הפרט. ככל שיורחבו מקורות הצלת המזון, כך ניתן יהיה לתת ערך כלכלי גדול יותר למינוף".

הצלה של 600,000 טון מזון אבוד בשנה, המהווים כ-25% מהיקף המזון האבוד בישראל, תאפשר להציל מזון בשווי של 3 מיליארד ₪. כמות מזון זו מהווה את מלוא הפער בהוצאה על מזון בישראל של האוכלוסיות המוחלשות ביחס להוצאה הנורמטיבית.

לפי גידי כרוך, מימוש הדרגתי של יעד לאומי להפחתה של 50% מהמזון האבוד בישראל עד שנת 2030, יצרף את מדינת ישראל למדינות העולם המערבי שהתחייבו לכך בספטמבר 2015.

הוא מציין כי ארגון לקט ישראל שם לעצמו למטרה להגדיל ב 300% לפחות את היקף המזון המוצל עד 2020, ועל מנת להגיע ליעד שאפתני זה נדרשת תמיכה מצד קובעי המדיניות בישראל ומספר צעדים, שלדבריו לא יעלו שקל אחד למדינת ישראל, וחלקם כרוכים בהשלמת חקיקת חוק עידוד הצלת עודפי מזון, בדומה ל'חוק השומרוני הטוב' הקיים בארה"ב. כן יש להטיל חובת הצלת מזון על גופים ממשלתיים ומתוקצבים, ולחייב גופים מתוקצבים על ידי המדינה, להתקשר עם עמותת הצלת מזון מוכרת (כולל גופים בטחונים, צה"ל, חברות ממשלתיות וכו').

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר