חוקרים בטכניון פיתחו אריזה מבוססת טכנולוגיית ננו שתאריך את חיי המדף של מוצרי מאפה

בכנס ננו-ישראל 2016 שיתקיים בפברואר בתל אביב, יציגו חוקרים מהטכניון אריזה למאפים, מבוססת על פלסטיק המכיל ננו-צינוריות ושמנים טבעיים, השומרת על המאפים המאוחסנים בתוכה ומונעת התפתחות עובש וחיידקים

אחת הסיבות לזריקת מוצרי מזון, ובמיוחד כשמדובר בדברי מאפה, היא התפתחות עובש המונע את האכילה.
מקס קרפקר ורותם שמש (בתמנה), דוקטורנטים במעבדתה של פרופ' אסתי סגל מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון וממכון ראסל ברי לננו – טכנולוגיה בטכניון, מציעים עתה פתרון לבעיה, שיכול לחסוך כסף רב לצרכנים: אריזת פלסטיק מיוחדת המכילה שמנים אתריים טבעיים ומגנה על לחם, גבינות ומזונות אחרים מפני עובש וחיידקים. 

האריזה היא למעשה שקית פלסטיק רגילה למראה, שחלק מרכיביה הן ננו-צינוריות זעירות המכילות שמנים אתריים, המבוססים על תמציות טבעיות של צמחים, כגון בזיליקום וטימין (קורנית). השמנים הללו ידועים בפעילותם האנטי-מיקרוביאלית, כלומר היכולת לקטול חיידקים, עובש ופטריות. האריזה משחררת את השמן הנדיף באופן מבוקר אל המאפים שבתוכה, וכך מונעת התפתחות של מיקרואורגניזמים הגורמים לקלקול המזון. כך אפשר להאריך בצורה בטוחה את חיי המדף של המוצר, ולהפחית את השימוש בחומרים משמרים. 

הטכנולוגיה הייחודית פותחה במסגרת פרויקט מגנ"ט של משרד הכלכלה, תוך שיתוף פעולה הדוק בין הטכניון לחברות תעשייתיות ובהן כרמל אולפינים. הפיתוח כבר נמצא בשלב מתקדם, והחוקרים באקדמיה ובתעשייה מעריכים שבקרוב יעלו על המדפים מוצרי מזון הארוזים בטכנולוגיה זו.

"באמצעות שילוב בין מיקרוביולוגיה וטכנולוגיית ננו פיתחנו אריזה אנטי-מיקרוביאלית בעלת ערך ממשי לצרכנים ולתעשיית המזון," אומרת רותם שמש. "מרגש לדעת שהפיתוח שלנו, המבוסס על חומרי גלם זמינים וזולים דוגמת בזיליקום, טימין וגרניום, יאפשר לכל משק בית בישראל לחסוך בעלויות ולשמור על איכות הסביבה."

"לפיתוחים הנעשים באמצעות ננו-טכנולוגיה יש השפעה מרחיקת לכת על כל תחומי החיים," אומר רפי קוריאט, המכהן כיו"ר משותף לכנס ננו-ישראל 2016. "פיתוח טכנולוגיות ננו בתחום המזון, מזמן אלינו שפע של פתרונות לבעיות שלא היינו יכולים לפתור בדרך אחרת. הכנסתן של ננוטכנולוגיות ויישומם של מחקרים אקדמיים בתעשיית המזון, כמו גם בתעשיות נוספות, יכולים לפתוח בפני היצרנים שפע של אפשרויות ויישומים חדשים, ולשפר את יכולתם להתחרות בשווקים הבינלאומיים."

 

הפיתוח החדשני יוצג בכנס ננו-ישראל 2016, ב- 23-22 בפברואר באוניברסיטת תל אביב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר