עמים וטעמים מקרבת אל הדרוזים בעוספיא

מי שלקחה על עצמה את המשימה המשלבת טיול, לימוד ואוכל טוב, היא חברת "עמים וטעמים", שנולדה מהרעיון לגשר ולקשר בין העמים והדתות דרך הבטן והמטבח, ולהפיל מחיצות

מה בעצם אנחנו יודעים על הדרוזים? הערך על הדרוזים בוויקיפדיה מתחיל בצורה סתמית למדי (השיפור בא בהמשך), ונכתב בו כידרוזים (בערבית: دروز, דֻרוּז) הם בני עדה במזרח התיכון המקיימים דת ייחודית שהתפצלה מהאסלאם השיעי במאה ה-11.
כמעט כל הדרוזים חיים באזור הגאוגרפי הכולל את סוריה, לבנון וצפון ישראל. בסוף שנת 2005 נמנו כ-118 אלף דרוזים מבין תושבי הקבע בישראל, מהם קרוב ל-100 אלף אזרחים ישראלים, והיתר תושבי רמת הגולן.
אנחנו יודעים כמובן שהדרוזים משרתים בצה"ל ואף יש מהם שהגיעו לדרגות בכירות.

אבל כל זה לא מספיק כדי לדעת על הדרוזים ולהכיר אותם, ומי שלקחה על עצמה משימה זאת, המשלבת טיול, לימוד ואוכל טוב, היא חברת "עמים וטעמים" הפועלת מזה 15 שנה, שנולדה מהרעיון לגשר ולקשר בין העמים והדתות דרך הבטן והמטבח, ולהפיל מחיצות.

אבי שלמה, יזם רב-קסם, הבעלים ומנהל "עמים וטעמים", שהגיע לגמר תחרות העסקים הקטנים של ידיעות אחרונות, קיבל את פנינו ביום שישי אביבי של חורף, וסיפר: "חיפשנו מקום, מצאנו אירוח דרוזי קיים ורצינו לטפח אותו. תחת המותג "אל כרמל" אנחנו מארחים קבוצות בבתים של משפחות ברובע העתיק של עוספיא בכרמל. אנחנו נפגשים עם האורחים בתחנת סונול במרכז עוספיא, מקיימים שורת סיורים אפשריים, מפזרים לבתים לאירוח דרוזי ולארוחה דשנה, עם מופע מוזיקלי ותצפית על הנוף".

אבי שלמה היה מפיק במשרד פרסום גדול, ולאחר שסיים העבודה בו חשב מה הוא רוצה לעשות, למד הדרכת סנפלינג בווינגייט ועבד בחברה לטיולי אופניים. אחד הטיולים היה באזור הכרמל ועוספיא עם אירוח בבתים. אבי קנה את החברה בה עבד, ומ- 2009 הוא מנהל ומפעיל אותה.
היזמות לא נעצרת, ואבי פותח בקרוב גם אירוח בכפר ירכא ובצפת סביב כוח האותיות והזוגיות בקבלה היהודית, ובהמשך ביקור בבית מיוחד ואירוח בסגנון אשכנזי ובסגנון ספרדי.

כבר 15 שנה עובדים "עמים וטעמים" עם משרד החינוך ובתי ספר, פרויקט תגלית, משרד החוץ. עיקר הלקוחות: חברות היי-טק וועדי עובדים. בקיץ מגיעים יותר מ- 15 אוטובוסים ביום עם מטיילים, ובחורף שלושה ביום.

מי שיודע הכל על הדרוזים – התרבות, הדת, ההיסטוריה, אורח החיים ועוד ועוד,ד"ר ג'אבר הוא ד"ר ג'בר אבו-רוכון המרכז את ההדרכות במיזם "עמים וטעמים", האומר כי בסיורים מקבלים המשתתפים שילוב לראש, לבטן ולרגש.

המראה הנגלה לעינינו בהליכה קצרה בין הסמטאות של החלק העתיק של עוספיא, אכן מדהים: נוף מרהיב של כל מפרץ חיפה עד החרמון ורמת הגולן. האוויר צח ונקי, ותורם לרצון לצאת למסלולי ההליכה הקצרים.
ההסברים בסיורים מותאמים לרמת השומעים ולדרישותיהם; החל מסיור בסיסי, סיור גלגול נשמות ומנהגי קבורה, סיפורי עם מקומיים. חוכמת העשבים השוטים – על מה שגדל סביבנו. המהות היא להכיר את העדה הדרוזית מבפנים.

ד"ר ג'בר אבו-רוכון שופע נתונים. מסתבר כי עוספיא ודליית אל כרמל שכנתה הוקמו לפני 400 שנה על פסגת הכרמל בגובה 550 מ', המכונה גם "הכובע הדרוזי". בעוספיא יש 11,000 תושבים, 80 אחוז מהם דרוזים, וגם נוצרים קתולים ומרונים, מוסלמים, ואפילו 50 משפחות יהודיות. כולם כאן בדו-קיום, או רב-קיום, תחת סיסמת הדרוזים: "חייה ותן לחיות".

אנחנו עולים בסמטאות היישוב, וד"ר ג'בר מסביר כי מדובר בדגם קלאסי של התפתחות היישובים במזרח התיכון, כשבין הבתים הותירו מעבר לשני חמורים עם השקים עליהם. כך נבנו גם ירושלים העתיקה, צפת, דמשק, בגדד וערים נוספות.
מגיעים לבית התפילה דרוזי הנקרא 'חילואה' – מלשון מקום להתבודד בו. מבנה צנוע ולא בולט, במכוון כדי לשרוד את רדיפות המוסלמים. פעמים בשבוע נפגשים הדרוזים הדתיים לתפילה.
מבחינת הדת אסור עישון סיגריות ונרגילה. אסורים משקאות אלכוהוליים, לא אוכלם חזיר, ואין ריבוי נשים.

הגענו למערה עתיקה מלפני 400 שנה בה פעל בית בד בשיטה המסורתית העתיקה. "עמים וטעמים" שיקמו את המערה, וד"ר ג'בר אבו-רוכון מציג לנו את כל התהליך של כבישת השמן.

את סיורי גלגול הנשמות ברפרטואר הסיורים, מתחילים מבית הקברות הצבאי, משם במסדרון צר באורך 50 מטרים מגיעים לבית קברות אזרחי ששטחו פחות מ- 200 מ"ר, ומבינים את האמונה בגלגולי נשמות עם שיטת הקבורה הייחודית של הדרוזים, בה קברים משמשים פעמים רבות.

אירוח כשר
"עמים וטעמים" מפעילה בעוספיא שבעה בתי אירוח, ל- 400 איש בו זמנית. נכנסנו לאחד מהם, עם סלון מסורתי לכ- 70 איש.
אבי שלמה מדגיש: "אנחנו הכשרים היחידים בארץ במגזר הדרוזי, בהשגחת הרבנות עם תעודת כשרות ארצית".

בכל בית כזה שכרו את אחד ממטבחיו (יש מטבח למשפחה ומטבח נפרד להכנת האוכל לאורחים), והמפתח נמצא אצל אבי. משגיח כשרות מגיע לדירה, לוקח מוצרים כשרים, פותח את המטבח, מנפה את הקמח, מפריש חלה, מדליק אש ומתחיל את הבישול – ואז נכנסת בעלת הבית ומתבלת ומשלימה את הבישול.
הגענו לבית של מוניר וסיאם חמדן, ואנו מתארחים בו במקביל לקבוצה שהגיעה מאוניברסיטת ייל בארה"ב.

לשולחן מגיע מגש ענק ועליו "ארוחת הסולטן". זה מתחיל בשלושה סוגי פיתות: מוחמר – עם פלפל אדום מתוק ובצל, מנקיש – פיתת זעתר עם שמן זית, ופיתות דרוזיות גדולות. וזה נמשך, אם לא שכחתי משהו, בעלי גפן ממולאים, עלי כרוב ממולאים, מנזלו – חצילים ברוטב עגבניות ופולי חומוס, כופתה ברוטב טחינה (קבב) וכנ"ל ברוטב עגבניות, מנסף – אורז עם אטריות, בשר עגל ושקדים, וגם עוף ומג'דרה דרוזית על בסיס בורגול, פלפלים ממולאים, שעועית ברוטב עגבניות – להרטבת האורז, טבולה – סלט ירקות ערבי, חומוס – הנעשה כל יום בבית, לבבות עם בצל ושקדים.
ובסוף יש קינוחים ועוגות, תה וקפה, כשהארוחה מלווה בשתייה קלה.
מחירים בקבוצה של בין 10-19 אנשים: 95 ₪ לאדם, כולל סיור והרצאה על העדה הדרוזית .
מחיר אירוח עם ארוחה זולה יותר הנקראת "ארוחת המוכתר": 82 ₪ לאדם.

הארוחה הדשנה הביסה אותנו סופית, ולפני שיצאנו חזרה למרכז הארץ, שעה בסך הכל מהחוויה הדרוזית של "עמים וטעמים" מספר לנו אבי שלמה שכדי ליהנות מהאוכל המעולה הזה לא חייבים בעצם להגיע לעוספיא, ולמי שמקיים אירוע בבית, ביער, על שפת הים או בכל מקום אחר, יגיע צוות "עמים וטעמים" עם אוכל אותנטי וכשר ממיטב המטבח הדרוזי, יפרוס מחצלות, יפזר כריות, מזרונים ושולחנות נמוכים, ידליק נרות, יביא נגנים עם עוד ודרבוקות – ויאללה לחפלה.

עמים וטעמים
טל. 04-8390125, 052-4535100
[email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר