לטייל בארץ: בין רחובות וקריית גת

בין כביש 4 לכביש 6 ממוקם אזור עם עבר מפואר ועם הרבה טבע, שיופיו בולט במיוחד בימי החורף והאביב. יצאנו לתור ולגלות מה אפשר לראות כה קרוב לבית וכה נסתר מן העין. מושבת הברון, יקבים, חקלאים, ואפילו מלון ומוזיאון כל כך קרובים

נחבא מן העין בדרך כלל, נמצא אזור טיולים יפה ורגוע, בדרך לבאר-שבע או יותר נכון בין צומת ביל"ו לצומת מלאכי, בין כביש 4 לכביש 6. אזור עם עבר מפואר ועם הרבה טבע, שיופיו בולט במיוחד בימי החורף והאביב.

 

המקום הראשון בטיול זה הוא מזכרת בתיה. מושבת הברון רוטשילד הראשונה שהוקמה בשם עקרון בשנת 1883 ביוזמתו של הרב מוהוליבר.
שם המושבה הוחלף למזכרת בתיה לאחר מותה של אמו של הברון אדמונד דה רוטשילד, בת' או בתיה.

 

בשונה מהמושבות הראשונות שהוקמו על ידי חובבי ציון, פקידי הברון הם אלה שבחרו את המתיישבים; איכרים ובעלי מלאכה בעלי ניסיון. תחילה היו אלה 11 משפחות עם 101 נפשות' שהגיעו למושבה ושוכנו במבנים ייחודיים למקום, שנקראו "קזרנות" (קסרקטינים) – מבנים מוארכים מאבני כורכר, כשבקומת הקרקע שוכנו הפרות והתרנגולות, ומעליהן גרו המשפחות.
רעפי הגג של הקזרנות נשלחו למזכרת בתיה מהעיר מרסיי שבדרום צרפת ע"י הברון רושטילד, ועד היום ניתן למצוא כאן רעפי מרסיי רבים.

 

הרחוב הראשי של המושבה שופץ, וכך גם אחדים ממבני הקזרנות, שהפכו לחלק ממוזיאון המושבה על שם ערן שמיר במזכרת בתיה.
ערן שמיר, בן המושבה, היה יתום מאב חלל צה"ל, וכסגן מפקד סיירת הצנחנים, נפל גם הוא בשנת 1997 בלבנון.
המוזיאון, המוקדש לתולדות המושבה מזכרת בתיה, כולל את המבנה המרכזי שהיה "בית הפקידות"ואחר כך בית ועד המושבה, בית המועצה המקומית, וסניף הדואר. בסמוך, בקזרנה שמימין למוזיאון, בקומת הקרקע בה היה בית הרוקח, יש חדר נוסף המשמש להקרנת סרט מראשית המושבה. מעבר לרחוב קזרנת בית לוין, ברפת שבקצה החלקה תצוגת כלי עבודה, ובתווך מבנה עם מכונות ויצירות מבית היוצר של חתן פרס קפלן – אשבל.

 

אתרים נוספים המשמרים את עברה של המושבה וכלולים בסיורים הנערכים בה:
הבאר הראשונה משנת 1884 ועליה מתקן אנטיליה. נמצאת ברחוב המייסדים בסמוך לבית משק הברון.
בפינת הרחובות הגורן – נתיב השיירות, מצוי "גן הברון"; גן משוחזר בו נערכו ניסויים לאקלום סוגים שונים של עצים כדי לבחון מה ראוי לנטוע בשדות המושבה.

 

מול הגן מוצב משוריין, זכר לימים בהם הייתה הדרך מתל אביב לירושלים חסומה על ידי הכפריים הערבים בכפר סלמה – היום כפר שלם, ובכפר יזור – היום אזור. השיירות לירושלים נאלצו לנסוע מתל אביב דרומה למקווה ישראל, משם לחולון, לראשון לציון, לרחובות, ודרך צומת ביל"ו עברו השיירות דרך המושבה לקיבוץ חולדה, ומשם ב"דרך בורמה" עלו לירושלים. לזכר אותם ימים נקרא הרחוב "נתיב השיירות".
ליד המשוריין אנדרטה קטנה עם מילותיו של נתן אלתרמן: "כי לא נשוב אחור ודרך אין אחרת. אין עם אשר יסוג מחפירות חייו".

 

בבניין המוזיאון שתי קומות: בקומה הראשונה שרידי בית הכנסת הראשון של המושבה שנהרס, שולחן לימוד לתלמידים, פריטי לבוש, כלי עבודה ותפירה, כלי בית, כלי אוכל ורהיטים. בקומה השנייה יש גם תערוכות מתחלפות. בחזית הבית שובך יונים מאותם הימים. בסמוך למוזיאון תא טלפון בריטי אדום ‏עם סמל הוד מלכותו כמו בלונדון.

מוזיאון לתולדות מזכרת בתיה, רח' רוטשילד 40 מזכרת בתיה. 08-9349525

ממול למוזיאון המושבה נמצא "הפינה של מיכל" – מלון בוטיק בלב המושבה הפסטורלית. המלון שוכן במבנה משנת 1883 שהורחב ושופץ לצורך מלון, ובו 10 חדרים, כולל שתי יחידות משפחתיות וחדר אחד ליחיד. בעלת המקום מיכל מספרת: "בין המתארחים אצלנו ניתן למצוא חתנים וכלות לליל כלולות והתארגנות, משפחות בהרכבים שונים, אנשי עסקים מהארץ ומחו"ל, זוגות ומשפחות המטיילים באזור, וכאלו החוגגים יום הולדת או אירוע משפחתי".
בקומת המרתף של המלון יש חדר אוכל בו מוגשת ארוחת בוקר ישראלית עשירה, ויש בו גם פינת קפה פתוחה וזמינה כל היום. המלון בעל תעודת כשרות וכולו ללא עישון, Wi-Fi זמין ובחינם, חניה צמודה ללא תשלום.

הפינה של מיכל, רח' רוטשילד 35 מזכרת בתיה, 08-9340415 , 052-3228275

בסיום הביקור במזכרת בתיה, פנינו למרכז המבקרים החדש של יקב ברקן, בקיבוץ חולדה בלב כרמים ושדות.
Barkan Wine Experience היא חוויה חושית מלאה. זהו מרכז מבקרים עם אולם בו מוקרן סרט מקסים על תעשיית היין באזור בכלל, ויקב ברקן בפרט. למבקר מוצע גם סיור בין אולמי החביות עץ בהם מתבגרים יינות יקבי ברקן וסגל, וגם ברנדי סטוק 84 שמתבגר עשרות שנים בחביות עץ ענקיות.
חווית הביקור מסתיימת בטעימות ממבחר היינות שמיוצרים ביקב, שהנו אחד משלושת הגדולים בישראל.
יקב ברקן מרכז מבקרים, קיבוץ חולדה, 08-9447790

בהמשך יום הטיול שלנו המשכנו דרומה לצומת קריית מלאכי ולמושב באר טוביה, שם נפתח לאחרונה "משק שמואלי" המייצר גבינות עיזים.
יעל וניר שמואלי הם דור שלישי למשפחות של חקלאים מכפר ביל"ו ומבאר טוביה. ניר עבד במשך 11 שנים בחברת יבמ, עד שבגיל 36החליט לעזוב את עבודתו, לחזור למשק הוריו ולשורשים, ולהתמקד בחקלאות.
בהמשך עזבה גם יעלי את עבודתה במערכת החינוך, ויחד הם פועלים להגשמת חלומם המשותף. כבנים ממשיכים במשק הוריו של ניר, הם מגדלים ומטפחים עדר עיזים, ולפני מספר חודשים הקימו מחלבה במקום.

 

הזוג שמואלי שוקד על ייצור הגבינה במתכונת של משק סגור, כלומר גידול העיזים ושימוש בחלב שלהן, ללא צורך בחלב ממקור אחר או מכירת חלב למחלבה אחרת.
הייצור במחלבה מתקיים שלוש פעמים בשבוע. ניר ויעל מציעים פעמיים בשבוע סיורים ואירוח במחלבה ובמשק, המיועדים לקבוצות בגילאים שונים. בנוסף למכירה בחנות הצמודה למחלבה, משתתפים בני הזוג בשווקי אוכל, שם הם מוכרים את תוצרתם ישירות לצרכן.

 

מכריז ניר: "המטרה שלנו היא להביא כמה שיותר אנשים למשק, על מנת שייקנו באופן ישיר את הסחורה, תוך שהם חווים את החוויה באופן רב חושי ובלתי אמצעי".
משק שמואלי, מושב באר טוביה, 08-9166446

התחנה הבאה בטיול שלנו היא במושב ניר בנים, אצל נועם יעקובא, מגדל ארטישוקים שפותח את שערי ביתו ואת שדותיו בימי שישי-שבת.
"הארטישוק של נועם" מזמן למשפחות חוויה שהיא שילוב של ארוחה צמחונית על בסיס ארטישוק ועוד מיטב ירקות הארץ. לאחר הארוחה כולם מוזמנים לסיור במגפיים בשדות הארטישוק, עם הסברים, סיפורים וקטיף.

 

הארטישוק של נועם הוא מזן קִנְרֵס – ירק מאכל ממשפחת המורכבים. זהו שיח קוצני רב-שנתי, המתנשא לגובה של עד 1.5 מטרים. לצמח שורש אגירה מעמיק ומעובה, והוא גדל על מצע של אדמה כבדה ועמוקה. האבקתו נעשית על ידי חרקים, בעיקר דבורים, אך קיימת בו גם תכונה של האבקה עצמית. פריו הוא למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל. צמח יחיד מפתח עד 40 פירות, בגדלים שונים. עונתו נמשכת מנובמבר עד מאי, כשהשיא בחודשי מרץ-אפריל, בהם נקטף 60% מהיבול.

 

לארטישוק, שימוש רפואי נרחב. משתמשים בעלים בהם יש חומרים פעילים רבים, והארטישוק עשיר בוויטמין C ובסיבים תזונתיים.
מומחים מעולם התזונה מציינים את סגולותיו של הארטישוק כמסייע לכבד בנטרול רעלים ומגן עליו, מסייע במניעת חסימות בדרכי המרה, עוזר בעיכול ומפחית לחץ דם. עלי הארטישוק משמשים לטיפול בבעיות בריאות כמו יתר כולסטרול, היעדר תיאבון, הפרעות עיכול, תסמונת המעי הרגיז, חסימה בדרכי המרה, אבני מרה, יתר חומצת שתן – או בקיצור פצצת בריאות. הארטישוק גם טוב להנגאובר (חמרמרת) – יש לאכול פרי ארטישוק לפני שיוצאים לבילוי של שתיית אלכוהול.

 

שעות הפעילות אצל נועם הן ימי שישי ושבת באור היום. ניתן לרכוש במקום ארטישוק טרי, שמן זית תוצרת המשק, צימוקים ומוצרים אחרים.
הארטישוק של נועם, רח' הוורד 36 מושב ניר-בנים, 054-2278637

תחנתנו האחרונה בטיול: יקב "לה טרה פרומסה" או בעברית "הארץ המובטחת", בקיבוץ גת בואכה קריית גת.
היקב הוקם בשנת 1998 במושב שחר שבחבל לכיש ע"י אירית וסנדרו פלגריני, ומאז עבר למשכנו הנוכחי בקיבוץ גת. סנדרו, בן למשפחת אצולה איטלקית, נולד בפרמה והיה שף במסעדה מקומית. לארץ הוא הגיע ב-1991 כדי להתחלף עם חבר, שף במסעדה ירושלמית שיצא לאיטליה לעבוד במסעדתו של סנדרו.
כשחזר סנדרו לאיטליה לא שכח את אהבתו לאירית, סטודנטית לאמנות, בת למשפחה מיוצאי קוצ'ין, אותה הכיר בירושלים כשעבדה במסעדה. געגועיו לאירית גברו, ובשנת 1995 הוא עלה לארץ והשניים התחתנו.

 

למשפחת פלגריני מסורת ארוכה של עשיית יין באיטליה החל משנת 1425. מסבו למד סנדרו לייצר יינות וליקרים משובחים. ביקב בקיבוץ גת מייצרים בני הזוג יין, ובצמוד ליקב פתחו מסעדה הפתוחה בימי חמישי-שישי ושבת בלבד.
היקב מייצר כ-10,000 בקבוקים בשנה, שאותם מוכרים בני הזוג ביקב בלבד. לצורך כך יש ליקב כרם בו מגדלים ענבים מזנים כמו פרימיטיבו (זינפנדל), סנג'ובזה, סירה, קברנה פרנק.
היינות מתבגרים כשנה וחצי בחביות עץ אלון המצויות בחדר החביות הצמוד למסעדה.

 

פתוח בימי חמישי 19-22, שישי 12-16 ו- 19-22 ושבת 12-17. יש לתאם מראש הגעה וביקור במקום.
יקב לה טרה פרומסה, קיבוץ גת, 050-5684775

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר