8-11.12.15 בחיפה: פסטיבל האוכל הערבי א-שאם

טעמים וסיפורים מהמטבח הערבי, בעיר התחתית חיפה. ניהול אמנותי: ד"ר נוף עתאמנה-אסמעיל ואריה רוזן

בעיר התחתית של חיפה יתקיים בתאריכים 8-11.12.15 (שלישי עד חמישי – 13:00-22:00,  שישי – 10:00-15:00), 'פסטיבל א-שאם' הראשון, אשר יעסוק בעולם הולך ונעלם של מנות מהמטבח הערבי, שאבדו בנוף הקולינרי המקומי.

הפסטיבל, מתקיים במסגרת 'החג של החגים' 2015 , החוגג מדי שנה את חג המולד וחנוכה בחודש דצמבר בחיפה. את הפסטיבל, מפיקה מינהלת עיר תחתית, בניהולם האמנותי של זוכת 'מאסטר שף' ד"ר נוף עתאמנה-אסמעיל ואריה רוזן, שכבר הביא לישראל את שבוע האוכל הפולני. שניהם מבטיחים להפוך את הפסטיבל הקולינרי למסורת שנתית, בה ריחות תבשילים ישנים וחדשים יחגגו במסעדות העיר התחתית של חיפה.

המילה ׳א-שאם׳ בערבית, היא המקבילה לאזור הלבנט המזרח התיכון, עם המטבח הלבנטיני המפואר והמפורסם, והפסטיבל מוקדש למטבח הערבי השאמי (ألمطبخ ألشامي), שצמח בין חאלב שבסוריה עד אזור הנגב, בלבנון ועבר הירדן, ומבקש לעצור לרגע את הזמן ולספר את סיפורו של המטבח הערבי.

שפים מהמגזר הערבי יתארחו במהלך הפסטיבל במסעדות העיר התחתית, וביחד יתנו פרשנות משלהם למנות המסורתיות. מהעבר השני יתארחו שפים מהמגזר היהודי בחומוסיות העיר התחתית, ויכינו ביחד מחווה למאכל בפיתה שמשותף לכולנו.

בין השפים שיתארחו במסעדות חיפה: זוזו חנא, מאיר אדוני, חיים כהן, חוסאם עבאס, אייל שני, חמודי עוקאלה, דוחול ספאדי, חביב דאוד, עמוס שיאון, כאמל השלמון, עומר עלוואן, מועין חלאבי, אוסאמה דלאל, עלאא מוסא, ארז קומרובסקי, נשאאת עבאס, ג׳ול שלופה, חמודי אבולעפיה, וכן יצרנים ומגדלים כמו מחלבת גנאיים מבאקה אל גרבייה, וערק ג'בלנא מכפר מעליא.

בין המסעדות המארחות: העוגן, אבו מארון, קלמן, ווניה, ג׳וטי, אום שאקר, כולא, ג׳ק והאפונים, קפה פלמר, הנמל 24, לי בירה, מאיר פתיליות, המעגן, ג׳קו, דוברין, חומוס פאדי.

יחד ינסו השפים להשיב מאכלים כמו רומאנייה (رمانيه) – עדשים ירוקות מבושלות יחד עם חצילים במיץ רימונים מזן חמצמץ; בסארה (بصاره) – תבשיל פול לבן, קלוף, שבושל שעות עם מלוחיה קצוצה שיובשה בקיץ; החמרא ובידא (حمرا وبيضا) שיש הקוראים לה ח'ביסה (خبيصه) – פודינג בשחור לבן המותקן מסירופ חרובים.
אלה לצד מנות מיוחדות כמו עוגת החילבה (كعكة الحلبه), הנאפית לכבוד האם עם בואו של תינוק לעולם, בכדי לעודד ייצור חלב.

 

 

איילת קרבצקי ביקרה ומוסיפה על הפסטיבל:

כולם יודעים כי בחיפה יש דו קיום יחסית יציב, וכולם יודעים כי בדצמבר חוגגים את החג של החגים, המיוחד בשבתות בהם רחובות ואדי ניסנאס הומים וריח האוכל מתערבב בצעקות של: משההההה איפה הילד?
השנה יש טויסט קטן בעלילה, תודות לנוף עתאמנה-אסמעיל, מאסטר שפית בעברה הקרוב, שלקחה יוזמה – והיא בכלל לא מחיפה, להרים פסטיבל אוכל שישלב את האזור שלנו ואת התושבים מבלי לערבב פוליטיקה או דת, במארג אוכל טעים להפליא.
חיפה היא לא עיר של קולינריה מטורפת, או של טעמים מסובכים, בחיפה יש חומוס טוב ליד מאפי טאבון, ליד שפים שקולעים בול לטעם החיפאי, נוף הביאה גם מלא שחקני חיזוק, כמו מאיר אדוני, זוזו חנא, עמוס שיאון, חיים כהן, אבי לוי ועוד הפתעות.
המסעדות ובתי האוכל בעיר התחתית הפכו בימי הפסטיבל  לחגיגות של אוכל בסגנון סורי, לבננוני, מצרי, עירקי, עם טאץ' עכשווי או בטעמים של בית אמא.
החומוסיות חוגגות במגוון של חומוסים עם תוספות, כאלה שלא רואים במחוזות עיר הנמל, בבארים מוגשים משקאות לצד תבשילים בבישול ארוך, ושפים מבחוץ עובדים לצד בחורינו המקומיים, שהם מצדם יראו לאורחים שגם בחיפה יודעים אוכל טוב מהו…
לא לפספס בכלל!

בפסטיבל יתקיימו אירועים נוספים רבים
לתכנית המלאה של אירועי הפסטיבל 

צילום EHAB SHUKHA

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר