ראשי מתכונים מסעדות יין חדש על המדף בתי קפה ברים זה טבעי כתבות אורח
 
 
מבצעים טעם עולמי פרסום הכרסום ספרי בישול תיירות Chip & Chips
 
 
למקצוענים צור קשר
 
חיפוש מסעדות     חיפוש באתר 
מתכונים
כתבות
  ראשי --> אדום/לבן - יין
מתכונים לסוכות

יין

שמפניות – ההבדלים הם בניואנסים

מאת דני רובין


עודכן בתאריך: 26.11.2007

במסיבת יום ההולדת שנחגגה באינטימיות רבה, כשמחוגי השעון הראו חצות, הגיש הגבר לרעייתו זר פרחים ענק וציור ממוסגר של טבע דומם. בציור מופיע שולחן, ועליו בקבוק שמפניה. האישה שואלת את הבעל לפשר הציור, והוא מסביר: "כשהתחתנו, את היית יפה, בשנות העשרים שלך, ומלבבת כזר הפרחים. עשר שנים מאוחר יותר, נדמית לי כבקבוק שמפניה, תוססת ורעננה; ואילו עתה התבגרנו, ואת האמת, סר חינך מעיני".
עונה לו האישה, שלא ממש אהבה את המשל של הבעל: "יה חביבי, כשהתחתנו, באמת בת עשרים הייתי, יפה ומלבבת, כמו זר הפרחים שהבאת. אלא שאת עלי הכותרת לא אתה זה שתלשת לי. עשר שנים מאוחר יותר, אכן הייתי כמו שמפנייה, תוססת, רעננה, ואפילו משכרת. אלא שאתה, שתית רק את השארית מהבקבוק, לאחר שרוב השמפניה התפזרה לה בין החוגגים מייד עם שליפת הפקק...."

כשמסיבות הסילבסטר עומדות בפתח, יבואני השמפניה נמצאים במתח, שכן מה שתאכלו באותו ערב, והכי חשוב: מה שתשתו ככל שחצות הליל יתקרב, מעניין, כך מסתבר, הרבה מאוד אנשים בסצינת היין המקומית.
פתיחת בקבוק שמפניה תסמל עבור רבים התחלות חדשות, לאחדים תהיה זו סיבה לחגוג משהו משמח ומיוחד. יש כאלו שיתארו שתיית שמפנייה כמשהו סקסי, לאחרים תהא זו סיבה לטעום משהו מרענן וכייפי, שמביא עמו הילה נוצצת של שפע ועושר.

שמפניה תתאים לכם להרבה סוגים של מנות אוכל. היא יכולה ללוות את המנה כיין לכל דבר, והיא יכולה להוות אפריטיף צונן ומרענן קודם לארוחה.
השמפניה תביא עמה שפע של ארומות, טעמים, עניין, ומרקם. בעוד שמפניה בעלת גוף וארומה חזקה תתאים, למשל, לארוחה דשנה עם פטריות כמהין; הרי לדגים ומנות קלות אחרות יתאימו לשמפניה קלילה יותר, בעלת גוף בינוני.
כוסות דקות רגל של דוגמנית, איכותיות וגבוהות, בעלות שטח פנים קטן יחסית הנקראות "פלוט", הן הכוסות הנכונות לשתיית שמפניה. והמראה הנפלא של מאות בועות דקיקות העושות דרכן מעלה מתחתית הכוס ובקו ישר, המעידות כי מדובר לא בסתם יין נתזים מוגז כי אם בשמפניה שהוכנה במלאכת קודש ארוכה, יעניקו לטועם גם הנאה ויזואלית נפלאה.
מחירן של שמפניות טובות אינו זול, אבל התמורה בהכרח משתלמת לנוכח הנגזרות החגיגיות, הרומנטיות והסקסיות המקופלות בתוכה.

בצרפת מולדת השמפניה, רוחשים כבוד גדול למותג ולמושג שמפניה, וככל שמתקרבות חגיגות הסילבסטר וחג המולד, ישנה פריחה מסיבית בצריכת השמפניה.
כ- 19,000 יצרני שמפניה יש בצרפת, והם מאוגדים תחת קורת גג רשמית הנקראת CIVC - הוועדה הבין מקצועית של יצרני השמפניה. כל יקב המייצר שמפניה נקרא בית שמפניה - Champagne House - ובין היצרנים ישנם בתים גדולים ידועים ונחשבים.

בעוד אזורים רבים בצרפת כמו בורדו או חבל אלזס, הידועים ביינות המובחרים היוצאים משם, נמצאים בתחרות קשה עם יינות תוצרת חוץ הפוגעים ביכולת לתמחר נכון וכלכלית את יינותיהם, הרי חבל שמפיין שומר על מסורת רבת שנים של שמפניות איכות וללא תחרות.
לא לחינם קבע החוק הצרפתי עוגן בנושא שאומר: "שמפניה היא כזו המיוצרת בחבל שמפיין, וכל האחרים הם יינות תוססים ותו לא".

כמעט מדי שנה מסמן שוק הייצוא הצרפתי עלייה בדרישה העולמית לצריכת השמפניה, והיא משווקת לבריטניה, צרפת, ארה"ב וגרמניה, בלגיה ויפן.
חבל שמפיין נמצא בצפון הקר של צרפת, באזור בו מזג האוויר שונה ממה שאנו מכירים כאן. האביב עשוי להיות קר מאוד, והקיץ מלווה בגשם וגם בברד.
הענבים לשמפניה יכולים להיות משלושה זנים: פינו נואר, פינו מנייר, והשרדונה.

את השמפניה נהוג לשתות שהיא קרה ומצוננת היטב. יש השולפים אותה היישר מהמקרר אל השולחן, והמהדרים ישימו את הבקבוק בטרם שתייה, בתוך דלי מתכתי מעוצב ומבריק הנקרא לא סתם "שמפנייר", כשהוא מלא בקוביות קרח והבקבוק מוכן לשליפה מתוכו.

שמפניה ב- wine&more חינאווי ג'ורג'
עד כאן ההקדמה, ומכאן לענייננו: שמפניה ב- wine&more חינאווי ג'ורג'.
חמישה בקבוקי שמפניה הוטעמו במפגש עיתונאים מצומצם בחנות היין התל-אביבית של ג'ורג' חינאווי. על מלאכת ההטעמה הופקד מנהל החנות וההדרכה של הרשת, ניר גלדסטון, שגם אחרי 13 שעות על הרגליים מאז פתיחת החנות בבוקר היה ערני, מקצועי וענייני. וכך, לצד כיבוד שכלל צלחות עמוסות מגוון סושי ממסעדת סושי גרין הסמוכה, האזנתי קשב רב והחכמתי לאורכה של טעימת יינות שמפניה.

מום קורדון רוז' ברוט – (יבש במיוחד – עד 15 גרם סוכר לליטר). 77 כרמים שונים של יינות רזרב מאזור הגרנד קרו והפרמרייר קרו וחמישה בצירים שונים של בית מום קורדון רוז' בחבל שמפיין, שותפים לבלנד העשיר והמורכב של שמפניה זו, המיובאת לארץ ע"י אקרמן, שלאחרונה חזר היבוא שלה לאחר כשלוש שנות הפסקה.
שמפניה חנפנית בחך, פירותית, המגיעה מבית שמפניה שנוסד ב- 1827 ומורכבת מבלנד של ענבי פינו נואר - 45%, שרדונה - 30%, ופינו מנייר - 25%. אשכולית ולימון, בשילוב משמש ואפרסק, הן הארומות העולות מהשמפניה, עם רמז לקרמל, אגוזים ווניל. הסיומת יחסית יבשה, והטעם המסיים ארוך מאוד. מחירה 295 ₪.

פייפר היידסיק (ברוט) – שמפניה זו מיוצרת משני זנים: פינו נואר ופינו מנייר. היא מגיעה מבית לורן לואי היידסיק, שהחל לייצר יין באזור ריימס - בירת מחוז שמפיין - בשנת 1780. שמפניה זו, בניגוד לקודמתה, מעניקה בום של יובש, והיא פחות ידידותית ויותר עוקצנית. הפירותיות מינורית, והטעמים הרבה יותר חדים. השמפניה מיובאת לארץ ע"י הסקוטית. מחירה 265 ₪.

פומרי (ברוט רויאל) - בית פומרי הינו הבית הרביעי בגודלו בשמפיין. השמפניה יבשה מאוד. השרדונה דומיננטי. היא מתאימה ללוות אוכל, ולאו דוקא כאפריטיף. היא אלגנטית, ההגזה שלה נמוכה במקצת, וזה חלק מהסגנון שלה. היא עשויה מבלנד של בצירים שונים, ומורכבת בנוסף לשרדונה גם מענבי פינו מנייר ופינו נואר, ומינימום של 33% ענבי שרדונה. מחירה 289 ₪.

מואט ושנדון (ברוט אימפריאל) - שמפניה המיובאת ע"י י.ד. עסקים, והנה שמפניית הדגל של בית מואט ושנדון -יצרן השמפניה המפורסמת בעולם, הדום פריניון, מאז 1869.
השמפניה מורכבת מבלנד של פינו נואר - 50%, פינו מנייר - 29%, שרדונה - 21%. יחד יעניק הבלנד לשמפניה עושר ובשלות וארומה פרחונית, עם רמז לשמרים. איזון טוב בין טעם מרכזי לטעם מסיים. השמפניה מכילה פחות מ- 1.5% סוכר, ולכן טעמה יבש מאוד. הסיומת ארוכה ואלגנטית. מחירה 299 ₪.

טייטינג'ר ברוט רזרב - בית השמפניה נוסד ב- 1739. זו שמפניה שתגיע לארץ בתחילת חודש דצמבר, וזו לה ההשקה הראשונה. היבוא של חברת הגפן. ההפצה של wine&more.
השמפניה מורכבת מבלנד של שרדונה - 80% ופינו מנייר - 20%, כאשר האחוז הגבוה של ענבי השרדונה הוא הדומיננטי כמו ביינות השמפניה הגדולים. חשוב לציין שהענבים מגיעים מלא פחות מאשר 40 כרמים שונים, כולם בבעלות מלאה של הבית, כש- 40% מהכרמים הינם של ענבי שרדונה.
בית טייטינג'ר הוא השלישי בגודלו ובאיכותו בשמפיין. השמפניה פירותית ועשירה. צבעה קש בהיר צלול ובעלת תסיסה צפופה. הארומה של אפרסק לבן, טעמי לימון קלים, פרחוניות ושמרים, עם פירות הדר בשלים וחמיצות מרעננת. זוהי שמפניה המשלבת מבנה מצוין, אלגנטיות, פריכות הרמוניה ועידון. מחירה 325 ₪.

לסיכום: שמפניה טובה נבדלת מרעותה בניואנסים.
מסתבר שהמינון - דוסאג' בצרפתית ("ליקר דה דוסאג'"), שהיא תמיסת הסוכר המוספת תוך כדי הליך הייצור של השמפניה, היא זו שתקבע את אופי השמפניה ואת הדקויות של הניואנסים. ולעתים יהיו אלה כמה טיפות ברנדי שייתנו את כוונון הטאץ' האחרון.
ככל שהבועות קטנות יותר ועולות בקו ישר יותר, כך איכות השמפניה ניכרת.
לדברים טובים מתרגלים מהר מדי, ומסתבר שזו אינה קלישאה.








     

תגובות מבית פנאיקס

פרסם איתנו | צור קשר | תנאי שימוש | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית |
דורן תקשורת -כל הזכויות שמורות ל©
Les Grands Vins