Gunderloch וג'יאקונדה בכתית: הניסוי הצליח

פריץ האסלבך רצה לעשות ניסוי ראשוני לגביו: לבחון האם יין הריסלינג המתוק של היקב מתאים לדג אותו יכין השף מאיר אדוני במסעדת כתית. התוצאה בכותרת, אך שווה לקרוא

בפתח דבריו בארוחה/טעימה מהטובות שהיו כאן, אמר פריץ האסלבך, היינן ובעלה של אגנס (שניהם בתמונה) – בעלת יקב Weingut Gunderloch הממוקם באחוזת המשפחה במרוחקת 25 דקות נסיעה במהירות אוטוסטרדה גרמנית מפרנקפורט, כי הוא רוצה לעשות ניסוי ייחודי וראשוני מבחינתו: לבחון האם יין הריסלינג המתוק של היקב מתאים לדג אותו יכין השף מאיר אדוני במסעדת כתית. "אני רוצה לראות איך הריסלינג הגרמני, המאופיין בפירותיות לצד מתינות באלכוהול כתוצר של האקלים הקר בגרמניה, הולך עם סוגי אוכל שונים. הגמישות היא הסיבה להצלחת הזן", אמר האסלבך, שמייצר off dry Riesling. ויינות פירותיים ומתוקים יותר. ומתוק הוא קמע ההצלחה של היקב, שקיבל שלוש פעמים ציון מושלם של 100 נקודות מה- Wine Spectator. עבור היין המתוק ביותר שלו.

המארחות שלנו היו רפאלה רונן (בתמונה עם פריץ האסלבך) וענת סלע – הלא הן יבואניות היין ג'יאקונדה, והאסלבך הגיע ארצה במיוחד לרגל ארוע לקוחות ג'יאקונדה בכתית, היישר מהיקב המשפחתי שנוסד ב- 1890 על ידי קארל גונדרלוך, וממוקם בעיירה נקנהיים על גדות נהר הריין למרגלות רוטנברג. עיר המחוז שלהם היא מיינץ (מגנצה), והאחוזה נחשבת לאחת הטובות בריינהאסן והטובה ביותר בנקנהיים, ופי שהאסלבך אומר, היקב מייצר יינות לא רק לשתייה, אלא גם יינות אספנים הנמכרים אחרי 10-20 שנה, ואפילו 50, במכירות פומביות כיינות יוקרתיים. .

לאגנס (דור חמישי ביקב) ופריץ האסלבך יש שלושה ילדים שעובדים איתם באחוזת גונדרלוך – בהחלט הישג ראוי לציון. השניים פיתחו סגנון אשר שם את המאפיינים הקלאסיים של יינות גרמניה באור חדש של מינרליות עוצמתית והרמוניה, לצד רמות חומציות מרשימות ופרי עז. מדובר ביקב ביתי במלוא מובן המילה, והמשפחה מתגוררת בבניין בן 350 השנים בו ממוקם היקב.

האסלבך אוהב את העבודה ביקב, בכרמים ובמרתף היינות – ורואים זאת עליו. מטרתו היא לתת את הביטוי הטוב ביותר לטרואר המיוחד שלו, הכולל קרקע צפחה אדומה – מקנה מינרליות שקובעת את טעם היין, הכרמים והמיקרו אקלים המושפע מהקרבה אל נהר הריין, ומזג אויר קר בלילה וחם ביום, טמפרטורה שנתית ממוצעת של 9.9 מעלות ו- 500 מ"מ גשם בשנה – טרואר מושלם לענב הריסלינג, היוצר חמיצות טובה ששומרת על רעננות היינות.
ואין להמעיט בחשיבות היינן – 27 שנות ניסיון, כשהאסלבך יודע להפיק את המקסימום מהקרקע.

כרמי האחוזה הם האוצר היקר ביותר שלה. מדובר בכ- 13 הקטר של כרמים על מדרונות תלולים המוגנים היטב. הבול נמוך ונע סביב 35 הקטוליטר להקטר. 85% מהענבים הם ריסלינג, והשאר סילבנר, פינו נואר, פינו בלאן ופינו גרי. כל הבציר ידני.

האסלבך משתמש בשמרים טבעיים, התסיסה מתבצעת במיכלי נירוסטה, והיישון על שיירי השמרים נעשה בחביות עץ אלון גרמני, שכפי שהאסלבך אומר, אינן משומשות – אלא ישנות, אפילו בנות 100, בהן היינות שוכנים עד אפריל בשנה שאחרי הבציר, ולעתים אפילו עד הקיץ.

"העץ חשוב ליין ולאיכותו, אבל העץ המשומש טוב מאוד למיקרו אוקסידציה של היין", מסביר האסלבך האוהב לייצר יינות מאוזנים – יבשים, עם חמיצות לא דומיננטית ומתיקות קלה. ואכן, יינות האחוזה מאוזנים היטב, מה שמאפשר לשתות אותם צעירים, בחלוף חמש שנים, ולאחר יישון ארוך.

מזה שלוש שנים נטשו ביקב גונדרלוך את פקקי השעם, וכל יינות האחוזה, עד היינות המתוקים היקרים האמורים להתיישן זמן רב, פקוקים עם פקקי הברגה. כמובן שהשאלה היא מה יעלה בגורלם של יינות מתיישנים עשרות שנים עם פקקי הברגה.

המנות שפתחו את הארוחה בכתית:
קנפה – מרק יוגורט, נענע וג'ינ'יר, קובנייה ים
סביצ'ה דג ים – עם סלט מלפפונים, ג'ינג'ר וקרם קוקוס, מלון בג'לי דבש, טוויל טפיוקה, ויניגרט סויה, קרם יוזו ואפונת ווסאבי.
קלמרי צרוב – ממולא בטרטר יילו טייל, שום ירוק ופרמזן, קרם כרישה, שום ודבש, פרורי בריוש, סלט גרגר נחלים, כוסברה, צ'ילי וג'ינג'ר – מנה גדולה מהחיים

היינות שליוו מנות אלה:
Gunderloch Dry Riesling
 
מוגדר כטהור, אלגנטי, רענן ונמרץ. נקרא יבש אבל מתקתק עם קצת טעם מנטה הנשאר בפה. יין לשתייה יומיומית. מחירו בארץ 80 ₪, ואני שלא אוהב להשתמש במילה הבאה, אציין: 80 ₪ בלבד. יין לשתייה יומיומית, הנותן תמורה מדהימה למחיר. באמת לא לחשוב פעמיים, ולקנות.

Nackenheim Rothenberg Grosses Gewachs Grand Cru
החלקה מפורסמת במתלולי אדמות הצפחה האדומות שלה, בעלות תכולת הברזל המפורר ומייצרת אחדים מיינות הריזלינג העוצמתיים והעשירים ביותר בגרמניה.
בחלקים מסוימים של כרם זו נאלצים שורשי הגפנים לרדת עד לעומק של 50 מטר על מנת להשיג לעצמם מים ומינרלים. היינות היבשים מחלקה זו מלאי כוח וטעם, אישיות ועוקצנות. ביין יש 9 גרם סוכר אך החומציות גבוהה יותר ולכן היין יבש.
המחיר בארץ: 260 ₪

2205 Nackenheim Rothenberg Riesling QbA dry
יין מדהים בריח ובטעם. גם כאן 9 גרם סוכר – הגבול העליון שמאפשר ליין להיקרא "יבש" בגרמניה. ככל שיין מתוק יותר, הוא יחזיק יותר זמן כיין מתיישן.
היין לא נמכר בארץ. הובא במיוחד לטעימה.

Gunderloch Jean Baptiste Kabinett
נחשב טכנית לרוטנברג קבינט חצי יבש. 24 גרם סוכר שלא מורגשים זכות איזון החומציות החדה הודות לאקלים הקר.
ליין מינרליות טיפוסית לאדמות האדומות של נקנהיים רוטנברג וכרמים נוספים. הרמוניה פירותית עם חומציות מרשימה. מתאים למנות רבות, ובמיוחד למטבח האסייתי.
המחיר בארץ: 90 ₪. כדאי לקנות

Gunderloch 2007 Drei Stern Riesling Auslese 
מקור היין בנקנהיים רוטנברג ומכיל כמות קטנה יחסית של סוכר. היין מותסס עד לרגע בו השמרים מותשים ומתים. היין כמעט חצי יבש. מתיקות קלילה, חומציות גבוהה, עוצמתי ובעל גוף מרשים.
המחיר בארץ: 235 ₪

Gunderloch Drei Stern Riesling Auslese
משנת 2006 ומשנת 2000 – אותם מפרטי יין ואותה ייננות ייצור. את ה- 2000 אפשר לסכם במילה אחת: WOW, ובשתי מילים: יין גדול.
שני היינות לא נמכרים בארץ, והובאו במיוחד לטעימה.

הגענו לשלב הניסוי של פריץ האסלבך: האם יינות מתוקים, שבנסיבות אחרות יכלו להילגם כיינות קינוח, יהלמו היטב את המנה העיקרית של מאיר אדוני, או שמא יירשם כאן פלופ מהדהד.
המנה: מוסר ים אורגני עם קרם שום, פטרוזיליה ופרמזאן, רוקט, שעועית ירוקה, פול ירוק, אפונת גינה ורוטב חמאה לבנה – ממנות הדגל של כתית.

היינות:
2002 Nackenheim Rothenberg Riesling Auslese Gold Kapsule
לא נמכר בארץ
2007 Nackenheim Rothenberg Riesling Auslese Gold Kapsule
המחיר בארץ: 360 ₪
מקור הענבים ליין זה הוא בטראסות של הכרם התלול, מאדמות צפחה אדומה וחמר. זהו באמת יין גדול. הטופ של ה- Auslese, בעל אורך טעמים מרשים, דחיסות גבוהה ובוטריטיס, עם טעמים של פריחת ליים וחבושים.
הטועמים העדיפו את ה- 2002. האסלבך התנצל ואמר כי הוא מעדיף את ה- 2007 עם מנת הדג.

בכל מקרה ניתן לנשום לרווחה, הניסוי הצליח. היין המתוק התאים לדג, והשאלה היא: כשהיין היבש – מתוק, לאיזה רמות מתיקות עולים עם יין מתוק, שמזלו הוא החומציות והאיזון שיוצרים את הקריספיות, הפריכות של היין.

אנחנו בסיום הטעימה שהתמשכה לה יחד עם הארוחה יותר משלוש שעות צהרים מענגות, לצד המנה האחרונה בארוחה: מרק פירות אקזוטי, פירות העונה, סורבה פירות
2007 Nackenheim Rothenberg Riesling Trockenbeerenauslese
איזה צבע מדהים: ענבר עם גוון ורדרד. בוטריטיס מעודן.
2004 Nackenheim Rothenberg Riesling Beerenauslese
צבע של קוניאק או וויסקי, גם כאן נימה ורדרדה. היין שמנוני וקרמי. תענוג צרוף של יין קינוח. אי אפשר לשתות הרבה ממנו, אבל כל טיפה מהנה.
שני היינות אינם נמכרים בארץ.

Giaconda
טל. 6022746-03
www.giaconda.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר