ראשי מתכונים מסעדות יין חדש על המדף בתי קפה ברים זה טבעי כתבות אורח
 
 
מבצעים טעם עולמי פרסום הכרסום ספרי בישול תיירות Chip & Chips
 
 
למקצוענים צור קשר
 
חיפוש מסעדות     חיפוש באתר 
מתכונים
כתבות
  ראשי --> אדום/לבן - יין
מתכונים לסוכות

יין

יריד היין הביתי ביקב שורק - ארץ ישראל היפה במיטבה


עודכן בתאריך: 3.5.2010

מאות רבים, ואולי אף יותר מ- 1000 חובבי יין ישראלי, הגיעו למפגן מדהים של ארץ ישראל היפה, כאשר ביום שישי 23/4 קיים יקב שורק בפעם השנייה בשיתוף המגזין יין גורמה ואלכוהול את יריד היין הביתי, ואפשר ליצרני היין הביתיים בישראל להציג את היין שלהם ולספר את הסיפור העומד מאחוריו.

אין ספק שאם משרד החוץ של ארצנו היה רוצה לעורר אהדה לישראל, היה עליו להזמין לפחות את הסגל הדיפלומטי הזר לביקור ביריד, כדי לראות אהבת הארץ מהי, וליהנות מיינות החל מסבירים ועד מעולים בכל קנה מידה.


מימין: אביתר שייביץ ואריה סיוןיקב שפילמן



ביריד היין הביתי של יקב שורק, פתחו 36 יקבים ביתיים קטנים ומעניינים את בקבוקיהם וליבם, הזמינו לטעום, לשמוע סיפור טוב, וגם לרכוש את היינות הייחודים הללו, המיוצרים בסדרות קטנות ומוגבלות.
ואלה היקבים: הר אדר, יקב דני, Chateau d'EM, אודם שני, יקב הרצברג, יקב זאב, יקב א"א, יקב רמאן, יקב כינרתי, יקב מכבים, שלום להט, יקב מבצר עתלית, גתות, יקב סולטן, סיקרא, יקב סולצינר, יקב תובל, יקב ארגוב, יקב צפרירים, שחר, חוטם הכרמל, יקב תדהר, QUATTRO, יקב מי-טל, יינות נחמני, יקב רוג'ום, כרמי זיו, שפילמן, קנתרוס, יקב הסמטה, יינות הנגב, מוטנג, יקב שמלה, יקב יעלים, יורם בורגר אבי אלוש, יקב מאמא.





חובבי היין והרבים נהנו בחצר היקב במושב טל שחר מיום כפרי אביבי, שראשיתו טפטוף קליל של גשם מאוחר. במקום היו פינות ישיבה מוצלות, דוכני אוכל ביתי, גבינות איכות, שמני זית, ליקרים ודוכני ציוד ואביזרים לייצור יין ביתי.

ניר שחם מיקב שורק ויוזם היריד, אומר כי תעשיית היין הביתי בישראל אינה ניר שחםמוכרת לרבים, אך בקרב חובבי היין ידוע כי עשרות היקבים המרכיבים את תעשיית היין הביתי מהווים חלק בלתי נפרד מתעשיית היין בישראל, ומוסיפים לה טעם ייחודי בדרך הלא שגרתית והמקורית בה הם הולכים ובאהבתם לעשיית היין.
בית הספר של יקב שורק מלווה כ- 10 שנים מאות יצרני יין וסיפורים ומהווה עבורם בית חם ומקור מידע מקצועי בכל הקשור לייצור יין וניהול יקב.הביתיים בישראל להציג את היין שלהם ולספר את הסיפור העומד מאחוריו - הצלחה מסחררת.


הצלחנו לדגום חלק מהיקבים, והנה מעט מידע עליהם:

יינות נחמני 
יקב קטן בישוב גן-נר שעל הגלבוע, הפועל מתחת לביתם של דוד ופרנסיס נחמני. היקב מייצר 1200-1500 בקבוקים בשנה, על בסיס שלושה יינות קבועים – גלעד: קברנה סובניון, הגר: מרלו, ושקד: בלנד 50%-50% של מרלו וקברנה סוביניון. שלושת היינות הם, במקרה או שלא במקרה, על שם שלושת ילדי המשפחה. בנוסף לשלושת היינות הקבועים, מכינה המשפחה חבית אחת או שתיים של יינות משתנים: שיראז, סנצ'יובזה, והשנה – קברנה פרנק. המטרה היא ללמוד עוד קצת מכל זן חדש שמנסים.
היקב פועל משנת 2003, לאחר קורס של דוד ופרנסיס ביקב שורק, והתפתחות לאחר הכשרה נוספת ביקבים בדרום אפריקה. היינות נמכרים ב- 100 ₪ לבקבוק, או 180 ₪ לצמד. בנוסף יצא השנה יין קינוח שנעשה לפי שיטת הכנת פורט, בתהליך שנמשך ארבע 4 שנים, מענבי סנג'ובזה. היינות נמכרים במסעדת "חוות התבלינים" על הגלבוע, בחנות היין והשוקולד "הצעה מתוקה" ובשיתוף עם מגבנת הבוטיק "ברקנית", ביקב ובאירועים שונים, כדוגמת האירוע הקרוב לכבוד חג השבועות, שימתקיים ב"ברקנית" בכפר יחזקאל, ב- 15, 17 ו- 18 במאי.


יקב סולטןיקב סולטן
במושב רמות מאיר ליד נען. עושה יינות קברנה סוביניון ומרלו מענבים מכרם של המשפחה. 4,000-5,000 בקבוקים בשנה.
הכרם ניטע ב- 2001, יין ראשון יוצר ב- 2005.  מוכרים את היין באולם הטעימות – מכירה ישירה מהיצרן ללקוח.
מחיר יין משנת 2005 – 90 ₪, 2006 – 80, 2007 – 70 ₪ .


יקב הרצברג יקב הרצברג
היקב של מקס הרצברג שוכן במושב סתריה ליד רחובות, וגם הכרם שם; כפי שמקס אומר: "מהנטיעה עד הנטייה לשתות". הרצברג מגדל ענבים מזה ארבע שנים וגם עושה יין ארבע  שנים - תחילה לא עם ענבים שלו. היום כל היין מענבי היקב שמייצר 3,000 בקבוקים בשנה - קברנה סוביניון, מרלו ומלבק.
היינות נמכרים מפה לאוזן, באירועים, וגם יש להם לקוחות של אירועים, כנסים ומתנות לחג. מחירים: 70 ₪ ליין הרגיל, ו- 120 ₪ לספיישל רזרב מרלו.


יקב מאמאיקב מאמא
הבן עמי מספר כי היקב הוקם ע"י מוריץ לינוף ב- 2007 כשיצא לפנסיה מהמפעל בקיבוץ רמות מנשה בגיל 79. עכשיו זו שנה רביעית שהוא עושה יין. ברקורד שלו:  פנסיונר משרד החקלאות ומדריך חקלאי באמריקה הלטינית. לינוף מייצר יין בשתי שיטות: "שיטה של פעם" – התססה במשך חודש וחצי חודשיים, שלוש שפיות, ואז מבקבק  - ללא חומרים משמרים וללא שמרים. שיטה שנייה – רגילה, עם כל החומרים. לינוף מקווה להגיע בגיל 90 ל- 10,000 בקבוקים, כיום הוא מייצר 1,500 מהזנים קברנה סוביניון, מרלו, שירז, ומתכנן גם קברנה פרנק.
מה עושים בני המשפחה עם היין? בעיקר שותים, ומוכרים בקיבוץ ובצפון כדי לקנות ענבים לשנה הבאה. הנמכר ביותר: יין ללא חומרים משמרים מ- 2007 ו- 2008 ב- 40 ₪. יש מקומות שמוכרים ב- 70 ₪. לינוף חושב שיין צריך למכור בזול, כדי שכמה יותר ייהנו ממנו.


יקב רוג'וםיקב רוג'ום
'רוג'ום' הוא תל אבנים, המשמש במדבר להכוונת ההולכים. היקב של זיו ספקטור ואילן טיפתי הוקם בחוות צל מדבר שעל מצוק מכתש רמון, ומחדשים בו מסורת של ייצור יין איכותי מכרמי המדבר הגבוה, כפי שעשו הנבטים והביזנטים שחיו כאן לפני 2000 שנה. היקב מייצר כ- 3,000 בקבוקים.
בבדיקה היסטורית מתברר כי אילן הדביק את זיו באהבה ליין, כשחלף זמן עד לעשייה. אילן למד אצל ניר שחם, ואז התחיל לייצר יין לאט. רוב היין נמכר בחווה, ארועים בערבי שישי, ולמכרים. היינות מעוצבים על ידי אופי הפרי המקומי, ומבטאים  את ארץ המכתשים והאופי המדברי.
היין שהוטעם ביריד: ערוד 2008 – קברנה סוביניון מכרם בהר רמון בגובה 900 מ' שענביו נבצרו ידנית. היין יושן בחבית עץ אלון צרפתית כשנה. יין עשיר בטעמים ורך.
ב- 2009 בצר היקב ענבי שירז, מלבק, פינו נואר, קברנה סוביניון ומרלו. 
יינות אלו יבוקבקו מקיץ 2010, לאחר תקופת יישון מתאימה לכל זן.
ניתן לבקר ביקב בתאום מראש (לא בשבת) לטעימות והסבר. מידי שישי 20:00-17:00 מקבלים שבת במדבר עם אירועי יין.


יקב שפילמןיקב שפילמן
ביריד התייצבו נטע שפילמן, הילדים יואב ויעל, ואב המשפחה רון. הם מתגוררים
במושב חניאל בעמק חפר יואב הבן מספר בפנים רציניום כי היקב הוקם ב- 2003. ענבים קונים מכרם בן זמרה, מהזנים קברנה ומרלו, ומייצרים 500-600 בקבוקים. הקברנה סוביניון 2007 זכה במדליית כסף בטרה וינו. מה עושים עם היין? משמש לצריכה עצמית, הרבה נותנים וקצת מוכרים ב- 75 ₪.


יקב גתותיקב גתות
היקב הוקם ב- 2008 בבית בהוד השרון ע"י מלכיאל הדרי שעוסק בהיי-טק. ב- 2008 ייצרו 500 בקבוקים, וב- 2009 – 1,500 בקבוקים מענבי קברנה סוביניון ומרלו. את היין מוכרים בדרך כלל ביקב בבית, משתתפים בירידים, ובבמכירות יום ה' בדוכנים בחברות היי-טק ב- 50 ₪ ו- 70 ₪.




יקב רמאןיקב רמאן

ניר רמאן מתגורר מזה שנתיים במושב ניר בנים, ומציין כי אינו חקלאי  ועבר למושב גם כדי להקים יקב. המשפחה נטעה כרם של 5 דונם שיניב ב- 2012, וקשור לכורם בכפר שמאי לחמש שנים קדימה. ניר עושה יין מ- 2005 - אז התחיל עם 780 בקבוקים. ב- 2010  הוא ייצר קרוב ל- 6,000 בקבוקים מענבי קברנה סוביניון, מרלו ושירז, ובעתיד ישלב גם קברנה פרנק ומלבק מכרמיםאותם נטע.
היינות נמכרים בעיקר למעגל מתרחב שחבריו שולחים זה את זה.המחירים: בין 65 ₪ ל- 95 ₪ בהתאם לזנים ולשנים.


יקב צפריריםיקב צפרירים
היקב של שי ולורי לנדר ממושב צפרירים בחבל עדולם, שהתחילו בקטן ב- 2002 אחרי הקורסים ביקב שורק, ומאז גדלים בהדרגה. ב- 2009 עשו 2000 בקבוקים של יינות זניים ובלנדים מענבי קברנה סוביניון, שירז, מרלו, וקצת קברנה פרנק לבלנדים. את היינות הם מוכרים ביקב המסודר שלהם, בחנות המתנות ליד יקב בשורק, ובמעדניית צוק ברמת אביב), במחירים הנעים בין 60 ₪ ל- 90 ₪.


יקב סולצינריקב סולצינר
מוטי סולצינר הקים את היקב במושב גן יאשיה בעמק חפר. חבית ראשונה יוצרה ב- 2001. עושה כ- 3,500 בקבוקים בשנה, מענבי קברנה סוביניון, מרלו, שירז, וקברנה פרנק שלפעמים משמש רק לבלנדים. מוטי מייצר גם גוורצטרמינר לבן. מחירים: 65 ₪ עד 85 ₪.


יקב הסמטהיקב הסימטה
בדוכן פגשנו את בארי וענת בן עזרא מרמת השרון. היא יצרנית ליקרים ומעדנים מפירות; הוא עושה יין מ- 2005, ולמד כמובן אצל ניר שחם. היינות: מרלו, קברנה סוביניון, ובלנד. ב- 2009 גם שירז ומורבדר – מדוביק טל (יקב רד פואטרי) מכרמי יוסף, ממנו קונה בארי את כל הענבים. היין עשוי בדמיז'נים עם שבבי אלון צרפתי. המרלו מתיישן 12 חודש, הקברנה סוביניון והבלנד 18 חודש. בארי עושה בסך הכל 300 בקבוקים. ביומיום הוא סמנכ"ל פיתוח בחברת היי-טק, והוא טוען כי היין הוא האהבה השנייה שלו אחרי ענת והילדים.


יקב סיקראיקב סיקרא
היקב של התאומים זאב ורונן לוינגר מת"א ובנימינה. זו שנה חמישית שעושים יין – חבית או שתיים בשנה: קברנה סוביניון, מרלו, וקברנה עם קצת פטיט ורדו. ב- 2007 השתמשו בענבים מכרם מטע בהרי יהודה, וב- 2008 מכרם בן זמרה. היין מופץ למכרים וחברים, ותאומי לוינגר מדווחים על מו"מ עם שתי מסעדות בת"א וחיפה. המחירים 70 ₪ ו- 80 ₪.


יקב הר אדריקב הר אדר
היקב שפועל מ- 2008, הוקם ע"י שלושה שותפים: ירון רביניאן, דוד שרון ולירון אקסלרום, שעושים יינות מרלו, קברנה סוביניון וקברנה רזרב, עם 14 חודשי חבית, אותם הם מוכרים מפה לאוזן וביקב, תמורת 79 ₪ עד 109 ₪ (מכירה עתידית), ויינות ללא חבית, קברנה סוביניון ומרלו ב- 55 ₪. הענבים מהרי יהודה ואזור עבדת. הר אדר מרלו זכה במדליית כסף בתחרות טרה וינו.
ירון הגיע לייצור יין מתוך תחביב ואהבה. ב- 2002 הוא עשה 35 בקבוקים, גדל בהדרגה וב- 2004 הגיע לחבית. היום יש כ- 2,500 בקבוקים ובחביות כ- 3,000. הכל נעשה במרתף הבית, גם הבציר עצמי, מכרמים של המשפחה באזור עבדת. וקיבוצים בהרי יהודה.


יקב תדהריקב תדהר
היקב הוקם ב- 2006 ע"י יעקב בר-אור מחיפה, מהנדס מכונות ואדם רב קסם שעושה יין כבר שנים רבות, וב- 10 השנים האחרונות הוא עושה בבית "בצורה יותר מדעית", כפי שהוא אומר, יינות עם מינימום גופרית, המאופיינים בכך שענביהם מגיעים מטרוארים מוגדרים – כל יין מכרם מסוים, ויעקב לא מערבב זנים, פרט לבלנד. יש לו מרלו כרמי יוסף, מרלו קדומים, מרלו כפר שמאי, יין סמוק – רוזה, מקברנה סוביניון, גוורצטרמינר מכפר תבור. יעקב אוהב את משחק הטרוארים ושוני הטעמים, ועושה גם חומץ בן 8 שנים "לא מיין שהתקלקל", הוא מדגיש, בתהליך ועם יחס לא שונה מייצור יין. 
הכמות: 100 – 150 בקבוק מכל אחד מהזנים (שירז, סנג'ובזה, קברנה פרנק יקב תובלמרלו וקברנה סוביניון). בסך הכל כ- 2,000 בקבוקים. יעקב לא מוכר אלא מחלק יין, "מפזר" בלשונו. ביריד מכר יין ב- 60 ₪ לבקבוק, ושישייה ב- 50 ₪ לבקבוק.


יקב תובל
רוני תובל פתח את היקב בבית בפתח תקוה, בו הוא גם מוכר את היין, לאחר שסיים את קורס 2006 של ביה"ס לייצור יין ביקב שורק.  
רוני מייצר 600 בקבוקים בשנה – קברנה סוביניון והשנה גם מרלו ובלנד, וזכה במדליית כסף בטרה וינו. מחיר בקבוק 90 ₪. 


יקב שחר
 
יקב שחר
היקב של שי מזרחי, הנקרא על שם בתו - שחר, ממוקם ברמת ישי. הענבים מכרם בן זמרה, ושי מייצר זו השנה השלישית 600 בקבוקים של קברנה, מרלו ושירז. היין לצריכה משפחתית – הכמות נגמרת עד סוף השנה.


יקב א"איקב א
שוב שני בוגרי קורס 2006, אריה סיון ואביתר שייביץ, המייצרים יחד ביקב שורק את יין א"א קברנה סוביניון 2008 שלהם מענבי קברנה סוביניון מכרם בן זימרה בגליל העליון.
מאותם ענבים הופרד הנוזל לשתי חביות: האחת קברנה סוביניון free run (זרימה חופשית להפרדת התירוש מהקליפות ללא סחיטה) – יישון 6 חודשים בחבית אשר כבר שימשה שנתיים ליישון יין, ו- 6 חודשים נוספים בחבית אלון צרפתי אשר שימשה ליישון יין מאותו בציר.
היין השני: קברנה סובינון press (סחיטה מאומצת להפרדת התירוש מהקליפות) – יישון 6 חודשים בחבית חדשה לחלוטין מעץ אלון צרפתי, ו- 6 חודשים נוספים בחבית אשר כבר שימשה ליישון יינות אחרים.
את היינום הם מוכרים דרך חברים ב- 80-70 ₪.

יקב כינרתייקב כינרתי
גל כינרתי מקיבוץ כינרת הוא בנו של נוח כנרתי, מלח הארץ ואיש רב פעלים. גל עושה יין משנת 1999 בהשפעת הדוד שלו, אברהם כינרתי (אנקי), בוגר כדורי שנת 40 – שם למדו לעשות יין, ויין שנכשל הפך אז לחומץ או פונץ'; בהמשך היה לוחם פלוגה א' של הפלמ"ח ואיש קרקע ומים של עמק הירדן. כשאנקי היה בן 75 גל הצטרף אליו (היום אנקי בן 86). הם מייצרים 4,000 בקבוקים, בעיקר קברנה סוביניון אך גם שירז.
הענבים מגיעים מכרם שהם מגדלים בעלמא, ומ"הכרם הכי נמוך בעולם ליין", כפי שאומר גל, בקיבוץ כינרת, שבגלל שענביו לא מגיעים לצבע טוב, עושים מהם רוזה. המכירה מפה לאוזן ובחנות חצר כינרת כמובן, ב- 50 ₪ ו- 70 ₪. את יין 2006 מוכר בגל במספר מקומות, כמו ניר צוק, מתושלח וליימך.


יקב שמלהיקב שמלה
על כרטיס הביקור המאולתר של מאיר שמלה כתוב: יינן ובעל יקב בוטיק כשר מ- 2003. מרצה בענייני יין, סומלייה מסעדת סימון בירושלים (שהיינות שם הם מתוצרתו).
מאיר עלה ארצה ב- 1978, למד הנדסה אוירונאוטית בטכניון, ועובד בתעשייה האווירית. הוא למד שנה ייננות במכללת רמת גן, ומייצר יין מ- 2003 – אז עשה 30-50 בקבוקים. היום הוא מייצר במרתף הבית בשהם 1,000 בקבוקים של קברנה סוביניון ומרלו מענבים מאזור בנימין. מחיר בקבוק יין – 80 ₪.
בשנתיים האחרונות עשה גם פורט מקברנה סוביניון בכמויות קטנות, המתיישן עם שבבי עץ, והוא עושה גם ליקרים: מלימונים מהגינה לימונצ'לו, ומאתרוגים מהגינה הוא עושה אתרוגצ'לו. האתגר הבא: ייצור ריבה, אם האשה תאשר.


יקב אודם שנייקב אודם שני
השותפים ביקב חביב זה הם בני משפחות קוצר ופרץ מרעות. שף אלון גונן המליץ על הקברנה שירז 2008 שלהם – והוא צדק. הענבים נבצרו ידנית בכרמי יוסף, והיין בילה 18 חודשת בחביות עץ אלון. היקב הבייתי הקטן מייצר שתי חביות בשנה, 600 בקבוקים: מרלו, קברנה שיראז, ובלנד מרלו עם 5% שירז.
מחיר בקבוק 45 ₪, שישה בקבוקים - 250 ₪.


יקב חוטם הכרמליקב חוטם הכרמל
יקב חוטם הכרמל ממוקם בבנימינה, ושמו בא מהמיקום מול חוטם הכרמל בין זיכרון יעקב וגבעת עדה.
 אלי סידי היינן ואישתו עפרה, בת למשפחת כורמים, מגדלים באזור בנימינה ובקעת אלונה את הענבים מהם מופק היין. אלי החל לייצר יין בשנת 2005 ויצא ללימודים ביקב שורק, במקביל החל בבניית יקב בוטיק שעתיד לשמש כפיילוט לייצור יין בקנה מידה גדול.
היקב  מייצר כ- 2,000 ליטר יין בשנה מזני מרלו, שירז, פטיט סירה וקברנה - יינות זניים, ללא בלנדים.


יקב ארגוביקב ארגוב
יקב ארגוב ממוקם במרתף שנחפר במיוחד מתחת לבית המשפחה במושב אביאל בעמק אלונה, בשיפולים הדרומיים של הרי מנשה.
אמיר ארגוב, היינן ובעל היקב, הוא כורם המגדל בעצמו את כל הענבים מהם מופק היין. אמיר הוא דור שלישי למשפחה חקלאית, טיפח את אהבתו לענבים למד במכללת תל-חי בקורס מתמחה ליצור יין, ומייצר יין מ- 2002 - אז כתחביב שהחל בדמיז'ן בודד והכפיל עצמו מדי שנה.
היום היקב מייצר יינות קברנה סוביניון ומרלו שמתיישנים לפחות שנה בחביות עץ אלון. בבציר 2009 נקלטו ביקב ארבעה זנים חדשים: שיראז, קברנה פרנק, פטיט ורדו ופטיט סירה. היקף היצור – 3,500 בקבוקים בשנה. מחיר בקבוק: 50


ואם לא הייתם ביריד - פשוט הפסדתם.
.
את פרטי היקבים תוכלו לקבל ביקב שורק: 08-9450844
www.soreq.co.il











     

תגובות מבית פנאיקס

פרסם איתנו | צור קשר | תנאי שימוש | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית |
דורן תקשורת -כל הזכויות שמורות ל©
Les Grands Vins