פז'ואדה צמחונית – תבשיל שעועית שחורה ברזילאי עם אורז

הפז'ואדה היא התבשיל הלאומי של ברזיל, שנהוג לאכול כל יום שבת. הוא עשוי משעועית שחורה שמתבשלת לאט עם חלקי חזיר, בשר בקר ונקניקיות למיניהם. נהוג להגיש אותה עם אורז לבן, קמח טפיוקה מטוגן, רוטב חריף ופלחי תפוז. הגרסה הזו בריאה הרבה יותר וגם טעימה ומשביעה מאוד. המאכל אפילו יותר טעים למחרת הבישול. חומרים ל- 4 מנות:2 כוסות שעועית שחורה, שרויה כל הלילה במים6 כוסות מים2 עלי דפנה1 כף שמן זית1 בצל אדום בינוני קצוץ או קצוץ דק1 פלפל צהוב או ירוק חתוך לקוביות או קצוץ דק1 פלפל ירוק חריף קטן, פרוס דק לרוחב לעיגולים אופתיתי פלפל חריף לפי הטעם 4-3 שיני שום כתושות½ 1 כפיות כמון1-2 כפות חומץ1 כף גדושה עלי אורגנו טרי3-4 כפות פטרוזיליה או כוסברה רבעי תפוז (או לימון) להגשהאופן ההכנה:מבררים את השעועית השחורה ושוטפים. אפשר גם לשים אותם בקערה, לכסות במים, לבחוש ולחכות 5 דקות ואז לסלק כל דבר שצף למעלה. מסננים (שומרים את המים לעציצים) ושורים במים 2-4 שעות. מסננים שוב.מעבירים את השעועית לסיר עם 6 כוסות מים ועלי דפנה. מביאים לרתיחה ומבשלים, מכוסה חלקית, על אש קטנה כשעתיים או עד שהשעועית רכה (בישול על אש קטנה שומר יותר על ויטמינים).אם המים מתאדים, כדאי להוסיף כוס או שתיים מים רותחים לפי הצורך. אין לסנן את השעועית בסוף הבישול – צריך להשאר מספיק נוזלים כרוטב.מחממים שמן זית במחבת על אש בינונית-קטנה ומרככים את הבצל. מוסיפים את הפלפלים אחרי 5 דקות (אפשר לקשט עם הפלפל החריף בסוף במקום לטגן אותו).מבשלים 2 דקות ומוסיפים את השום. מוסיפים לסיר השעועית ביחד עם הכמון ומבשלים 20 דקות. בוחשים פנימה פטרוזיליה.מתבלים במלח, פתיתי פלפל חריף וחומץ לפי הטעם (אפשר גם להוסיף עוד שום כתוש אם אוהבים).יוצקים על מצע אורז ומקשטים באורגנו. מגישים עם פרוסות התפוז או רבעי הלימון והאורז המוכן בצד, כדי שכל אחד יקח מנה אישית. מתכון של פיליס גלזר מתוך הספר "בישול בריא בריא בקלי קלות" בהוצאת "קוראים"צילום אנטולי מיכאלו

הפז'ואדה היא התבשיל הלאומי של ברזיל, שנהוג לאכול כל יום שבת. הוא עשוי משעועית שחורה שמתבשלת לאט עם חלקי חזיר, בשר בקר ונקניקיות למיניהם. נהוג להגיש אותה עם אורז לבן, קמח טפיוקה מטוגן, רוטב חריף ופלחי תפוז.
הגרסה הזו בריאה הרבה יותר וגם טעימה ומשביעה מאוד. המאכל אפילו יותר טעים למחרת הבישול.

חומרים ל- 4 מנות:
2 כוסות שעועית שחורה, שרויה כל הלילה במים
6 כוסות מים
2 עלי דפנה
1 כף שמן זית
1 בצל אדום בינוני קצוץ או קצוץ דק
1 פלפל צהוב או ירוק חתוך לקוביות או קצוץ דק
1 פלפל ירוק חריף קטן, פרוס דק לרוחב לעיגולים או
פתיתי פלפל חריף לפי הטעם
4-3 שיני שום כתושות
½ 1 כפיות כמון
1-2 כפות חומץ
1 כף גדושה עלי אורגנו טרי
3-4 כפות פטרוזיליה או כוסברה
רבעי תפוז (או לימון) להגשה

אופן ההכנה:
מבררים את השעועית השחורה ושוטפים. אפשר גם לשים אותם בקערה, לכסות במים, לבחוש ולחכות 5 דקות ואז לסלק כל דבר שצף למעלה. מסננים (שומרים את המים לעציצים) ושורים במים 2-4 שעות. מסננים שוב.
מעבירים את השעועית לסיר עם 6 כוסות מים ועלי דפנה. מביאים לרתיחה ומבשלים, מכוסה חלקית, על אש קטנה כשעתיים או עד שהשעועית רכה (בישול על אש קטנה שומר יותר על ויטמינים).
אם המים מתאדים, כדאי להוסיף כוס או שתיים מים רותחים לפי הצורך.
אין לסנן את השעועית בסוף הבישול – צריך להשאר מספיק נוזלים כרוטב.
מחממים שמן זית במחבת על אש בינונית-קטנה ומרככים את הבצל.
מוסיפים את הפלפלים אחרי 5 דקות (אפשר לקשט עם הפלפל החריף בסוף במקום לטגן אותו).
מבשלים 2 דקות ומוסיפים את השום.
מוסיפים לסיר השעועית ביחד עם הכמון ומבשלים 20 דקות.
בוחשים פנימה פטרוזיליה.
מתבלים במלח, פתיתי פלפל חריף וחומץ לפי הטעם (אפשר גם להוסיף עוד שום כתוש אם אוהבים).
יוצקים על מצע אורז ומקשטים באורגנו.
מגישים עם פרוסות התפוז או רבעי הלימון והאורז המוכן בצד, כדי שכל אחד יקח מנה אישית.

מתכון של פיליס גלזר מתוך הספר "בישול בריא בריא בקלי קלות" בהוצאת "קוראים"

צילום אנטולי מיכאלו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתכונים חדשים

הרשמה לניוזלטר