אחד על אחד עם איתי בן חיים מיקב בן חיים

מהו החזון של יקב בן חיים?
להמשיך את המסורת שנולדתי לתוכה. אני דור שישי לעשייה, והחזון שלי זה לעשות את היין הטוב ביותר. אני רוצה להתייצב סביב ה- 100,000 בקבוקים, כאשר מגידול הענבים ועד שלב הביקבוק הכול נעשה תחת הפיקוח והניהול שלי, וכמובן המטרה להיות יקב רווחי בעל שם בינלאומי.

מהם המאפיינים הייחודיים של יקב בן חיים, ומהם היינות המובילים והבולטים של היקב?
השילוב בין עולם ישן לחדש. העולם הישן זה היישון הממושך בחביות איכותיות. אנו מאמינים בתרומה של החבית ליין. אנחנו מיישנים יינות ביקב בין 14 חודש עד 28 חודש, בטעימה בה השתתפת ביקב יכולת לחוש מה עושים הגיל ותקופת ההתיישנות ליינות מהסדרה הגבוהה ביותר של היקב – סדרת ה-GR, הגרנד רזרב, בה מיושנים יינות מינימום 26 חודש בחבית.
העולם החדש זה כל מה שיש בפיתוח הטכנולוגי. אנחנו עושים יינות בפיקוח מעבדתי צמוד, עוקבים אחר התהליכים הכימיים והפיסיקליים ביין. אנו עושים יינות רוזה, מוסקט ספומנטה, שרדונה ללא חבית, יינות צעירים וקלים המשלבים עולם ישן וחדש. הייחוד הגדול של היינות המתיישנים הכבדים שלנו הוא מינימום 4-5 שנים לפני שהם יוצאים לשוק. אלו יינות נושמים וחיים, עם תוחלת חיים ארוכה.

היכן לדעתך ממוצב יקב בן חיים בין יקבי הבוטיק בישראל?
קטונתי מלהשיב לך על שאלה זו. אני מבקש לשמור על ענווה וצניעות. קיר הפרסים התעודות והמדליות מהארץ ומהעולם מדבר בזכות עצמו, אני רואה בקולגות שלי מעולם היין חברים, אני מפרגן, אני מכבד, אני מעריך, אני נפגש עמם הרבה. ללא ספק אני רואה את היקב בחמישייה המובילה בארץ. אבא שלי תמיד אומר לי: "האויב של הטוב הוא הטוב מאוד, והאויב של הטוב מאוד הוא המצוין".

באילו משימות שיווקיות אתה מתעסק ביום יום?
אנחנו מתעסקים הרבה בנושא של הייצוא. יש התעניינות מאוד גדולה ביינות שלנו בשווקי חו"ל, בעיקר בצרפת ובאיטליה, בשוק הכשר והלא כשר.
אנחנו יקב כשר מ- 2001, אבל אני ממש שמח שדווקא בצרפת, ולאו דווקא בגלל הכשרות, יש התעניינות ביין שלנו. אבל ללא ספק הכשרות היא מימד חשוב מאוד בשוק היין בארץ ובעולם.
אנחנו משווקים את הגרנד רזרב שלנו גם לחברת התעופה הספרדית "איבריה".

מה אתה הכי אוהב בתפקיד שלך?
את הכרמים, את העשייה, את היצירה, את האנשים, את הסיפוק ביקב, את האמנות בעשייה, את הזיכרון של טעמו של היין אצל האנשים. העבודה קשה. ארבע שנים אני עובד על יין בתהליך ארוך ומייגע עד שהוא מגיע לשולחן, וההנאה של האנשים זו התמורה הכי נפלאה בעיניי.

מה הכי קשה לך?
קשה יש רק בלחם, וגם אותו אוכלים. אנחנו יקב משפחתי. אני אוהב את הוריי, והכול בזכותם. אבל המשפחתיות יוצרת מצב שכל אחד הוא גם פועל, גם מנהל, וגם בעל הבית. לפעמים זה יוצר ויכוחים וחיכוכים, אבל הכול ברוח טובה, והכי חשוב: מכוונה טובה והרבה אהבה.

מהו קהל היעד של יקב בן חיים?
אנחנו עושים כיום 10 סוגי יינות.זה הרבה ליקב בוטיק. כל מי שטיפה נחשף ליין, ימצא אצלנו את טעמו האישי. אנחנו מכוונים לכל קהל יעד.

איזה מסר תרצה להעביר לקהל זה?
תהיו בעלי אופקים פתוחים. אל תגיד יין יקר. תגיד יין עולה כסף, תגיד יין עולה הרבה כסף. אבל זה לא יין יקר. זה חומר טוב. לדוגמא, אם תקנה מכונית מרצדס בחצי מחיר, זה יהיה עדיין חצי מיליון שקל. זה עדיין הרבה כסף, אבל זה כבר לא יקר.
ככל שאנשים ישתו יותר יין, הם יידעו להבדיל בין יין טוב ליין טוב מאוד.

שוק יינות הבוטיק בארץ רווי, ומדי פעם נולד לו יקב בוטיק. בעיקר בחגים נוטה הציבור הישראלי לרכוש יינות מסדרות נמוכות ובמחירי רצפה בסופרמרקט, ונמנע מלרכוש ולשלם מחירים גבוהים יותר על יינות איכותיים כשל יינות יקב בן חיים, האם הדבר מטריד אותך?
לא. אולי הרבה כסף אבל לא יקר. יש לנו יינות גם ב-40 שקלים וגם ב-200 וב- 300. אנחנו שומרים על רמת מחירים טובה מול השוק, יש לנו היצע מגוון.
אספר לך משל ששמעתי מסבא שלי. יש עץ גדול ועליו יושבות ציפורים לרוב. פתאום באה ציפור נוספת ומבקשת לתפוס את מקומה על העץ. למטה די צפוף, אבל למעלה בצמרת, איפה שהכי טוב לשבת, תמיד יש מקום. כי אם אתה תהיה מספיק טוב, תדע לעוף מספיק גבוה, בצמרת למעלה תמיד יימצא המקום עבורך.
אני בעד תחרות. זה אומר שהצריכה גדלה, ומכאן גם הצמיחה גדלה, וזה עושה טוב לכולם. ככל שיישתו יותר ויתרגלו ליינות טובים יותר, אנשים יהיו בוגרים יותר ובשלים יותר.

מה קורה עכשיו ביקב?
בימים אלה התחלנו את בציר 2008. זה בציר עם רגשות מעורבים. בצד אחד, יש לנו שנת שמיטה. חורף לא טוב וקיץ חם. שנת השמיטה והכשרות מטילות על יקב כשר איסורי הלכה המונעים פעולות שנועדו להשביח את הכרם, ומתירות תחזוקה שוטפת בלבד.
אני מאמין ששנה זו בכל אופן תהיה שנה טובה פלוס מינוס כמו 2007.

האם בכוונת היקב להגדיל את סל המוצרים?
בגלל שנת השמיטה אני מתכוון לעשות יין בבורדו בשיתוף פעולה עם יקב מקומי. אני חייב לנסוע עם צוות משגיחי כשרות שלנו, עם שמרים שלנו והכול. בבורדו הטרואר שלהם והפרי שלהם, והיין יהיה של יקב בן חיים.

מה עוד חשוב לך לציין?
תודה להורים שלי על תמיכתם המלאה ומהלב. תודה לכל עובדי היקב. אני מקווה לבציר מורכב וקל.


צילום: דני רובין






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה