איך לקנות דגים טריים בעונת החורף

הריח צריך להיות נעים. לדג טרי אין ריח של דג, אלא ריח של ים. בדג שלא נוקה, הזימים צריכים להיות אדומים. בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה, אסור שאצבע שתשקע בו – תשאיר גומחה. בשר של דג טרי חייב לחזור למצב מתוח

בשנים האחרונות, עולה וגוברת המודעות ליתרונות הבריאותיים של הדגים. מעטים יודעים, כי החורף הוא העונה הטובה ביותר לשימוש וצריכת דגים אלו. מלבד ירידת הטמפרטורה, המקטינה את הסיכון בקלקול הדג, בעונה זו ניתן לדוג את הדגים ביתר קלות, וכך ליהנות מדג טעים ואיכותי התורם לבריאות הסועד.

ארגון "התג הירוק" ממליץ שלא לקנות בשוק ה"דייגים" למרות האווירה, ריח הים, ספינות הדיג והרשתות הפרושות. הסחורה שנמכרת שם מתוך דליים וללא קירור נאות, לעיתים קרובות לא ממש יצאה מהים באותו רגע, ועלולה להיות מסוכנת. יש לרכוש דגים רק בחנויות המפוקחות ע"י הווטרינר העירוני.

מומחי התג הירוק מציגים סימני זיהוי לדגים טריים:
העור צריך להיות מבריק, לח ומעט רירי.
הריח צריך להיות נעים. לדג טרי אין ריח של דג, אלא ריח של ים.
בדג שלא נוקה, הזימים צריכים להיות אדומים.
בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה, אסור שאצבע שתשקע בו – תשאיר גומחה. בשר של דג טרי חייב לחזור למצב מתוח.
כדאי לקנות דגים לפי העונה: החורף היא העונה המועדפת לדגים טריים, במיוחד אחרי הסערות. צריך להתחשב במצאי הדגים ולא להחליט מראש איזה דג רוצים.
לבדוק את תנאי האחסון בחנות – עדיף במקרר, מכוסים בפתיתי קרח, שמונעים התייבשות, שומרים על הקור אבל לא מקפיאים. טמפרטורה של סף קפיאה, מעלה אחת מתחת לאפס, היא הטמפרטורה האידיאלית. אין לקנות דגים מתצוגה, אלא אם כן יש עליהם שכבת קרח מרוסק.
אחרי הקנייה למהר ולהכניס למקרר – אם אוכלים אותו באותו יום (וזה מומלץ) – או למקפיא.

לצד מעלותיו הרבות, לדג הטרי יש גם סיכונים בריאותיים רבים. בארגון "התג הירוק" מצביעים על מספר כללים היכולים לשרת אותנו בכדי שהמזון יועיל ולא חלילה יפגע בבריאות הצרכנים:
דגים קפואים
חשוב לשים לב לאריזה ולתאריך האריזה, ולא לתאריך התפוגה. אם עברו חודשיים מזמן ההקפאה, הבשר איננו מקולקל אך איכותו יורדת.
האריזה חייבת להיות שלמה ומומלץ, כי תהיה בוואקום (אותו ניתן לבדוק). דגים בעלי גוון עכור סובלים מכוויות קור, שפוגמות באיכותם, במרקם ובטעם. עדיף להימנע מדגים קפואים שלא עברו ניקוי.
הדג צריך להיות קשה כאבן, כתוצאה מההקפאה – פחות מזה לא לקנות (בהקפאה הדג צריך להיות מאופסן בטמפרטורה של 18 מעלות מתחת לאפס).

איך להימנע מזיופים
לא לקבל כמובן מאליו את השם, שהעניק המשווק לנתחי הדג. לא פעם השם יכול להכשיל בבחירת הדג.
דגים שיובאו קפואים נמכרים, לפעמים, כדגים שהוקפאו בארץ, או במקרה הגרוע יותר כטריים (במיוחד לוקוס מדרום אפריקה).

הארגון מציע לציבור להתקשר לקו החם בכל מקרה של שאלה בנושא או בנושאים אחרים הקשורים לטיב המזון מהחי בטלפון 03-6049691.
את רשימת החברות והיצרנים בעלי התג ניתן לראות גם באתר האינטרנט של "התג הירוק" בכתובת www.tagyarok.org.il


"התג הירוק" הינו הארגון הווטרינרי לפיקוח וולונטרי בתחום המזון מהחי, הן בתהליכי היצור, והן בתהליכי ההובלה והשיווק. "התג הירוק" שם לו למטרה לשדרג את רמת איכות יצור המזון והובלתו, מעבר לכללים והתקנות המחייבות, שנקבעו ע"י משרדי הבריאות, החקלאות וגופים אחרים.
העיקרון המרכזי ב"תג הירוק", היא הסכמתם של כל המצטרפים, לקבל עליהם מרצון, את כללי הפיקוח המחמירים של ארגון "התג הירוק" ולהיות כפופים להנחיות המקצועיות של מומחי "התג הירוק".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר