אתגר החומוס של אכול ושאטו: המנצח הוא משני

מבין מבחר סוגי הסלטים המוכנים הנמכרים ברשתות השיווק ובנקודות המכירה האחרות, החומוס הוא המוביל כמותית, וללא ספק הנו הסלט המוכן מס' 1 בנוכחותו במקררי תושבי מדינת ישראל. 11 חומוסים יצאו לדרך למבחן טעימה עיוורת, שהציונים בו ניתנים על סולם של 1 – גרוע, עד 5 – מצוין

מבין מבחר סוגי הסלטים המוכנים הנמכרים ברשתות השיווק ובנקודות המכירה האחרות, החומוס הוא המוביל כמותית, וללא ספק הנו הסלט המוכן מס' 1 בנוכחותו במקררי תושבי מדינת ישראל.

על פי נתוני חברת סטורנקסט, בשנת 2011 נמכרו בשוק המבורקד (רשתות השיווק שנתוניהן נאספים ע"י סטורנקסט) 20,000 טון חומוס – ירידה של חצי אחוז משנת 2010.
מאחר שהשוק המבורקד מוערך כ- 40 אחוז מכלל שוק המזון (דו"ח דש ברוקראז'), הרי אם ניישם זאת לחומוס נקבל צריכה שנתית כוללת של כ- 50,000 טון חומוס מכל הסוגים והיצרנים – גדולים כקטנים, מפעלי מזון וחומוסיות "אבו משהו" – בהחלט כמות מרשימה ביותר.

ברעיון לבחון סלטי חומוס תעשייתיים – כאלה שניתן למצוא ברשתות השיווק ולא בחומוסיות "עשה במו ידיך" הנחשבות – לא היינו ראשונים. בין השאר קדם לנו מבחן החומוס של המגזין "דרך האוכל" בו ניצח חומוס נאש נאש, שלא השתתף בטעימה
שלנו, וכן התקיים מבחן החומוס של המגזין "בלייזר".

מכל מקום, כחובבי המאכל, לא היינו צריכים הרבה כדי להתכנס – שמונה משתתפים, ביניהם שבעה חובבים ואחד מקצוען – השף אלון גונן; לטעימה עיוורת של אחד עשר חומוסים.
אלה נרכשו בשתי חנויות ברעננה: יינות ביתן וברכת יעל, אך הועברו לקעריות ללא סימני זהות פרט למדבקה המתאמת בין הקעריות למארזים.
למשתתפים נרמז כי יתכן שחלק מחומוסים הגיעו מחומוסיות – סליחה על ההטעיה, כדי לבדוק האם תהיה לכך השפעה על בחירתם.


אז 11 חומוסים, פיתות למעוניינים בכך, ומים מינרלים לרענון החך בין חומוס לחומוס. יצאו לדרך למבחן טעימה עיוורת, שהציונים בו ניתנים על סולם של 1 – גרוע, עד 5 – מצוין:

קלאס פוד – חומוס אבו גוש, 250 ג', 9.99 ₪ (ברכת יעל).
בין חוות הדעת: לא רע בטעם אך דביקות מפריעה, מורגש שזה חומוס תעשייתי, סביר, בסדר כשאין משהו אחר במקרר.
ציון הטועמים: 3

משני – סלט חומוס אמיתי/אורגינל, 300 ג', 12.99 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: מרקם נעים – חומוס טוב, יש בו טחינה טובה, מרגישים שתעשייתי אבל מלא בטחינה ולכן טעים, כבד במרקם אך עשיר בטעם.
ציון הטועמים: 4

שמיר – חומוס מזרחי אמיתי, 330 ג', 9.90 ₪ – 3 ב- 21.90 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: צבע צהבהב יפה, חומוס גרוס טוב, אוורירי, טעים – בסוף טיפה מרירות, מתובל לא רע, חמוץ מדי, לאחת הייתה הרגשה של חומוס ביתי ואחרת הגדירה אותו כתעשייתי סביר.
ציון הטועמים: 3

צבר – חומוס , 250 ג', 8.99 ₪ (ברכת יעל).
בין חוות הדעת: מחמצמץ עד מריר, דעות חלוקות בין 'לא טעים' דרך 'בינוני' עד 'טעים'.
ציון הטועמים: 2.5

אחלה – חומוס עם זעתר בתוספת טחינה משומשום מלא, 400 ג', 11.99 ₪ (ברכת יעל).
בין חוות הדעת: חמצמץ במידה, דעות חלוקות: מ'לא טעים' (מספר טועמים) עד 'טעים', טעם תעשייתי לא רע – אך לא יותר מכך, הזעתר מיותר.
ציון הטועמים: 2.5

מעדני מיקי – חומוס מסעדות, 250 ג', 5.99 ₪ (יינות ביתן). בין חוות הדעת: מר, חמוץ, דליל מדי ומחוספס, תעשייתי, חסר טעם, חספוס קל והרבה טחינה, סביר.
ציון הטועמים: 2

כיד המלך – חומוס מסעדות, 500 ג', 10.99 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: מתקתק ובסוף קצת מריר, לא רע, חמיצות טובה, חלק ואחיד, נראה טוב אבל מטעה, דליל, אין לו טעם של חומוס.
ציון הטועמים: 2

שמיר – חומוס דרוזי בטעם ביתי, 250 ג', 7.39 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: חומוס כמו שצריך להיות, חמיצות טובה, סמיך ומחוספס עם שברי גרגירים, תעשייתי עדין.
ציון הטועמים: 3.5

אחלה – חומוס עשיר בהרבה טחינה במרקם גס עם גרגירים, 400 ג', 13.99 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: סמיך כהלכה עם גרגירים גרוסים, הגרגירים השלמים קשים מדי, חמיצות טובה, טעם ביתי.
ציון הטועמים: 3

מעדני מיקי – חומוס אבו גוש, 500 ג', 6.99 ₪ – "מחיר פיצוץ" (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: גרגירים קשים, סמיך מדי, הטעם מ'ככה' עד 'טעים', חמיצות טובה, מרגיש ביתי, מתובל עדין, סביר פלוס.
ציון הטועמים: 3

צבר – רפי כהן חומוס עם גרגירים, 500 ג', 15.49 ₪ (יינות ביתן).
בין חוות הדעת: גרגירים קשים מדי אך טעימים – מאפילים על טעם החומוס, יציקה – סמיך, תעשייתי – חמצמץ,
ציון הטועמים: 2

מצטיין הטעימה: סלט החומוס של משני – עם ציון 4, אותו ציינו פה אחד כל משתתפי הטעימה כטוב ביותר, ועליו אמר בשלב הטעימה העיוורת שף אלון גונן: "זה חומוס מלא בטחינה, ומשתמשים בו בטחינה טובה. התחושה בחלק מהחומוסים האחרים שנטעמו היא כי יש בהם חמיצות גבוהה ומשתמשים בהם בשמן מוקצף ולא בטחינה".
החומוס של משני הוא גם יחסית היקר ביותר בין משתתפי הטעימה: 13 ש"ח ל-300 גרם.
בלט גם החומוס הדרוזי של סלטי שמיר  – עם ציון 3.5 וחוות דעת חיובית של הטועמים.

נתוני נקסטור על שוק החומוס המבורקד בשנת 2011
נתחי השוק הכספיים של שוק החומוס בישראל:
צבר – 47.5%
אחלה – 29.94%
מעדני מיקי – 9.1%
שמיר – 3.6%
שמיר ביתי – 6%
כיד המלך – 1.09%
משני – 0.97%

נתחי השוק הכמותיים:
צבר – 44.19%
אחלה – 31.1%
מעדני מיקי – 11.46%
שמיר – 5.4%
שמיר ביתי – 3.9%
כיד המלך – 1.19%
משני – 0.57%

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר