בולים חדשים עם פירות ארצנו: תפוז, לימון, אבוקדו, ענבים, רימונים

השירות הבולאי הוציא סדרה יפהפיה של בולים חדשים המוקדשים לפירות ארצנו: תפוז, לימון, אבוקדו, ענבים, רימונים.
זו הזדמנות מצוינת לקבל מד”ר ניבה שפירא העוסקת בתזונה רפואית, ייעוץ, מחקר ופיתוח באוניברסיטת ת”א, ביה”ס למקצועות הבריאות; סקירה על תכונותיהם הבריאותיות של פירות אלה, וליהנות מהבולים. 

תרומת הפירות לבריאותנו רבה בזכות הוויטמינים, המינרלים, הסיבים התזונתיים וחומרי הטבע הרבים, שהם בעלי השפעות בריאותיות, ויחסי הגומלין ביניהם. הפירות עשירים במגוון צבענים (פיגמנטים), שמלבד תרומתם ליופי משמשים כבולמי חמצון התורמים להגנת הצמח עצמו, ולנו – להגנה מפני מחלות ונזקי סביבה כמו נזקי הקרינה והאקלים החם בישראל. הסוכרים תורמים לטעמם הנפלא של הפירות, אך גם מחייבים אותנו לצריכתם במידה.

תפוז
פרי-ההדר הנפוץ ביותר בישראל ובעולם. עתיר בוויטמין C התורם להגנת רקמות הגוף והמערכת החיסונית, במיוחד בגילאי הגדילה, ולמניעת מחלות חורף. עשיר בסיבים תזונתיים, אשלגן וסידן ,בוויטמינים A, B1, חומצה-פולית וצבענים קרוטנואידים ופוליפ נולים, שהם בולמי חמצון.
לפי ארגון הבריאות העולמי, אכילת תפוז אחד ביום תורמת להפחתת הסיכון מפני מחלות לב, לחץ דם ושבץ-מוחי; כמו כן, התפוז תורם להגנה מפני תהליכי דלקת וסרטן, לבריאות הפה וניצור העיכול (וושט, קיבה, מעי), העור והעצמות.


לימון

פרי-הדר, תבלין טיפוסי לאזור הים התיכון, עשיר באשלגן ובוויטמין C הפעיל במיוחד בסביבה החומצית שבתוך הפרי. ויטמין זה, יחד עם הצבענים הקרוטנואידים והפוליפנולים, שריכוזם עולה עם ההבשלה, תורמים להגנה מפני נזקי חמצון, לחיזוק החומר הבין-תאי ברקמות החיבור והציפוי (בחלל הפה, המעי והעור), לחיזוק העמידות החיסונית ולהפחתת תהליכי דלקת. בדרך זו הם תורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, תהליכי סרטן, ותסמיני הזדקנות מואצת.

אבוקדו
עשיר בשומנים ידידותיים (דומים לשמן-זית) ונוגדי ספיגת כולסטרול (סטרולים צמחיים); במינרלים – אשלגן, נחושת ומגנזיום; בוויטמינים B3, B6, חומצה פולית, C, E, K ובסיבים תזונתיים. כל אלה, יחד עם הצבענים (הקרוטנואידים) הירוקים והכתומים של הפרי, תורמים להגנה מפני נזקי חמצון, לדוגמה להגנה מפני מחלות עיניים בגיל מבוגר – הודות לצבען הלוטאין, ומפני תהליכי דלקת ומחלות לב וסרטן.

ענבים
מהפירות העתיקים ומשבעת המינים שבהם בורכה ארץ-ישראל. עשירים במנגן ואשלגן, ובוויטמינים B1, B6 ו- C. יחד עם הצבענים, בולמי החמצון ממשפחת הפוליפ נולים תורמים להגנה מפני נזקי חמצון, לדוגמה, מפני הנטייה לחמצון הכולסטרול ומפני הסיכון לפגיעה בכלי-דם; ביניהם בולט הרברטול מקליפת הענב הסגול, הגורם הבריאותי המוביל ביין אדום, המקובל בתזונה הים-תיכונית. בדרך זו תורמים הענבים, במיוחד הסגולים, להגנה על תפקודי הלב והמוח, ולהפחתת תהליכי דלקת וסרטן, ולבריאות הכללית.

רימונים
סמל השפע ו”כתר” הבריאות. עשירים באשלגן ונחושת ובוויטמינים B1, B2, B6, C.
מכילים ריכוז גבוה והרכב מנצח של בולמי חמצון ממשפחת הפוליפנולים האדומים (אנטוציאנידים), ותורמים להגנה מפני נזקי חמצון. הם מגינים מפני חמצון הכולסטרול, הצטברותו ופגיעתו בכלי-דם, ומפני תהליכי טרשת עורקים. בנוסף הם תורמים להגנה מפני תהליכי דלקת – במפרקים, בחניכיים ובעצמות, מפני נזקי שמש ומתהליכי סרטן. לתרומתם של הרימונים לבריאות כלי-הדם ולשיפור זרימת הדם יש השפעה משמעותית לשיפור תפקודי הלב והמוח ולבריאות הכללית.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה