'זר פור יו' – Zer4You הינה רשת חנויות פרחים ומתנות גדולה מאוד ובפריסה ארצית. כבר שנים שהרשת מציעה ללקוחותיה מארזי מתנה הכוללים קודם כל פרחים, ואפשר לצרף בקבוק יין, שוקולדים, סבונים, צעצועים וקרמים, ובשנים האחרונות גם יינות.
יועצת היין של החברה היא עירית בוקסר-שנק – הייננית לשעבר של יקב ברקן-סגל, וכיום יועצת יין ליקבים ולחברות יבוא. "הייננית שלנו", כך מכנים אותה בדף הנחיתה של החברה – ייננית? היא לא מייצרת יין בין הפרחים. אולי המונח בעברית לסומלייה – 'אוצרת יין', היה מתאים יותר, אבל לכו תסבירו לקהל הרחב מה זה.
הבחירה של עירית ביקבים מסחריים גדולים מובנת, ובאה על מנת להציע ללקוחות יינות בדרגות מחיר שונות, על פי קטגוריית היקבים הכוללים מחירים של הגדולים, הבינוניים והקטנים. בין היקבים הגדולים תמצאו את יקב כרמל ויקב טפרברג. מהיקבים הבינוניים היא ממליצה על יקב ירושלים, יקב פסגות, יקב הר אודם ויקב יתיר. מבחינת הבוטיקים, היא ממליצה על יקב ברבדו, יקב דלתא, יקב שילה, יקב גוש עציון, יקב בזלת הגולן ויקב כישור. הבעיה העיקרית בהמלצות היין של עירית – היא לא מציינת על שום תמונת יין שמוצגת באתר, את שנת הבציר של היין שמוצע ללקוח. הבעיה היא לא רק שלה, והיא קיימת גם בשאר האתרים בהם בדקתי: פנקו, דרך היין, וויין דיפו, יין בעיר ונוספים.
נוצר כאן מצב שלא מתקבל על הדעת, שהדבר הכי חשוב (אולי לפני שם היקב), פשוט לא מופיע על תמונת הבקבוק המצולם; סוג של קניית חתול בשק. הרי חלק גדול מהחינוך ליין הוא טרואר. עירית בוקסר-שנק מרצה על זה רבות, ובתוך המושג טרואר חבויה גם שנת הבציר (מזג אוויר, כמות משקעים, ברד, סופות חול, מכות חום, ועוד ועוד).
הרי מדובר באתר אינטרנטי, ואם היין משנת בציר מסוימת נגמר וצריך להחליפו באחר, אז ההקלדה פשוטה מאוד. אני יכול להשתעשע במחשבה שעירית אולי החליטה שכל הבחירות שלה לפורטפוליו של 'זר פו יו' הם יינות non-vintage, וכמובן כפי שציינתי היא לא היחידה שלא רושמת את שנת הבציר של היין באתרי המכירות. דרך אגב, אני ממליץ שלא לקנות חתול בשק בשום מקום.
אז לפני הביקורות, כמה מילים על שנות הבציר האחרונות:
שנת בציר 2015 – זוכרים את סופת החול? אין הרבה מציאות משנה זו.
שנת בציר 2016 – שנה מתוקה במיוחד, ואני מדבר על אין ספור יינות ריבתיים משנה זו.
שנת בציר 2017 – גם פה אין הרבה מציאות; שנה חלשה.
שנת בציר 2018 – אחת השנים הטובות. כשטועמים אותה עכשיו מבינים שהיינות טובים, עם פוטנציאל ארוך שנים.
שנת בציר 2019 – גם כן שנה טובה, עם יינות עסיסיים ומורכבים.
שנת בציר 2020 – שנה טובה. היינות עדיין צעירים, אבל חומציות ומינרליות משובחות מראות על יכולות התיישנות.
שנת בציר 2021 – עדיין קשה לומר. הרבה ייננים לא אהבו אותה, אבל עשויה להפתיע בזכות יבולים נמוכים.
רונן אוחיון מרשת 'יין בעיר' הגיב
'יין בעיר' מציינת בציר החל ממחיר של 80 ₪ לבקבוק משתי סיבות פשוטות: א. לדעתי במקום הזה מתחילה להיות יותר משמעות והשפעה לשנת הבציר. מן הסתם יינות שמיוצרים במספרים גדולים ומגיעים הרבה פעמים מכרמים שונים ואזורים מגוונים פחות רלוונטיים; ב. על מנת להישאר מעודכן כל הזמן ולעמוד בהבטחה כלפי הלקוח, כי כמות השינויים באתר בו יש אלפי פריטים היא מטורפת וקשה מאוד לעקוב, ואני אף פעם לא מבטיח מה שאני לא בטוח שאוכל לקיים. אנשים לא מבינים שחנות אינטרנטית דורשת תחזוקה יום יומית משמעותית. אין יום בו אני לא מעדכן עשרות שינויים באתר.