ג’יאקונדה – המונה ליזות של יינות ניו זילנד וגרמניה

כמנהגנו במקרים רבים, פנינו אל המהדורה הישראלית של ויקיפדיה, וגילינו כי “מונה ליזה היא למעשה ליזה די נולדו גארארדיני, אשתו של סוחר בדים מפירנצה בשם פראנצ’סקו די זאנובי דל ג’וקונדו, שהפכה באמצעות כשרונו המופלא של ליאונרדו דה וינצ’י לדמות מוכרת בעולם כולו, לאחר שהאאמן הנציח את דיוקנה ביצירה הקרויה על שמה, בתחילת המאה ה-16. על-פי שם המשפחה שניתן לה עם נישואיה, הציור ידוע גם בשם “לה ג’וקונדה”, ומופיעה בו מונה ליזה וכרקע לדמותה השלווה צייר ליאונרדו נוף ובו שברי סלעים, שבילים מתפתלים וערוצי נחלים. המונה ליזה, כאחת מיצירות האמנות המפורסמות ביותר בעולם אם לא המפורסמת שבהן, משמשת השראה לאין-ספור יצירות פופ, אוונגרד, מוזיקה וספרות”.

עד כאן הויקיפדיה, וכדאי שעורכיה יזדרזו לציין תחום השראה נוסף: יבוא יינות איכות מגרמניה וניו זילנד, המתבצע מדירתן של רפאלה רונן ענת סלע ברחוב שרת בהיקף של כיכר המדינה בתל-אביב, תחת המותג, הפלא ופלא, ג’יאקונדה – “Giaconda – יבוא יינות איכות, טעימות ולימודי יין”.

רפאלה רונן היא פסיכותרפיסטית לשעבר; ענת סלע – טכנאית קול שרצתה לבשל, למדה בתדמור, ב- CIA בארה”ב ובצרפת, ולאחר מכן עבדה בארץ אצל צחי בוקששתר, רובי פורטנוי ואיטה.
ההמשך היה בחברת קייטרינג ממותגת בשמותיהן הפרטיים אותה הקימו. רפאלה עסקה בניהול ושיווק והפיקה את האירועים, וענת הייתה השפית. אחרי שמונה שנים סיזיפיות קצו ענת ורפאלה בחיים הקשים ורצו מסעדונת קטנה. אך שקיבלו עצה לא לעשות זאת הן החליטו לנסוע לחו”ל. היעד: ניו זילנד, עם ויזה ושתי מזוודות.

לאחר שנחתו באוקלנד וטיילו באי הצפוני הגשום, הן החליטו לעבור לאי הדרומי וחיו ארבע שנים בכרייסצ’רץ’ וניהלו שם מסעדה. לאחר שענת נפצעה ולא יכלה להמשיך, חשבו השתיים מה לעשות עכשיו. וה’עכשיו’ היה לימודי ייננות בהצטיינות במשך שנתיים. הן עבדו ביקבים, היו בקבוצת טעימות מקצועית והכירו יינות בורגונדי ויינות גרמניה – בהם התאהבו.
“אנחנו אוהבות יין וכל מה שקשור בו – עולם ומלואו. הופתענו תוך הלימודים כמה התחום הזה גדול”, אומרת רפאלה.

בלחץ ההורים הן החליטו לחזור ארצה, לייבא יינות מניו זילנד – שם יש להן מוניטין ומכירים אותן, עם המלצות מפה לאוזן שנותנות להן בלעדיות; ומגרמניה, לשם נסעו לתהליך בחירת היינות שהפך לחוויה בפני עצמה והנאה מתהליך חיפוש היינות והמפגש עם הייננים.

ענת ורפאלה מתכוונות לעשות יין כל שנה בניו זילנד ובצרפת וגרמניה – כל יצרן שפגשו הזמין אותן.
הן רוצות למצוא ולחשוף לציבור דברים מעניינים אותן איתרו, שפחות מוכרים בארץ – וגם קשה יותר למצוא. כל היינות שענת ורפאלה מייבאות הם Hand Picked Wines – ליקוט אישי של כל יין בנפרד. היינות מדורגים כולם מעל 90 ומגיעים מיצרנים מהשורה הראשונה של יקבי בוטיק בגרמניה שחפצים ביקרן. עובדה: הורידו בשבילן 15 ארגזים ממשלוח לארה”ב.
לקיץ הן מביאות הרבה יינות לבנים, כרגע מגרמניה. בעת פגישתנו, היינות הניו זילנדים היו בנמל.
בספטמבר יגיעו פינו נואר ומלבק ניו זילנדיים, וקצת איטלקיים, ובהמשך אולי פינו נואר ניו זילנדי.

ענת ורפאלה מספרות כי לכל יצרן בגרמניה מגוון של 12 ריזלינגים שונים – מהם הן בחרו אחד, כך שבסך הכל יהיה מענה לקשת טעמים ותגי מחיר. הן ביקרו אישית בכל יקב והכירו אישית כל יין ויינן, ומתוך 13 אזור יין מוכרים בגרמניה התמקדו בחמישה הטובים ביותר: פאלץ – החם ביותר מביניהם עם אלכוהול גבוה, נאהה, מוזל, רינגאו, וריינהסן.

המוטו שלהן הוא שיין טוב מוכרח להיות נגיש. מחיר היין הזול שלהן 89 ₪, ואם היו מוכרות לחנויות המחיר, לדבריהן, היה לפחות 220 ₪. מחיר היין היקר שלהן הוא 189 ₪.
השיטה היא מכירה ישירה ללקוחות, בעיקר דרך סדנאות של טעימת יין שהן יקיימו, וכוונתן להגיע לשתיים-שלוש מסעדות שגם הן יתמחרו באופן הוגן. הסדנאות יתקיימו בשעות אחה”צ והערב, וענת ורפאלה מוכנות גם לבוא הביתה. הסדנאות יתחילו בחודש ספטמבר, והשתיים מקוות שסדנאות הטעימה יביאו לקורסי עומק בנושאים שונים, אם בתחום התחביב ואם לעומק עולם היין.

ניתן לקבל הרבה מידע דרך האתר, בנוסף לתפוצת אימיילים ישירה למאגר לקוחות קיימים ופוטנציאליים. באתר גם יינות עתידיים למי שמחפשים דברים מיוחדים, עם אופציות הזמנה מוקדמת ליינות אותן יביאו מעבר למלאי השוטף לפי הזמנה.

דני רובין טעם עבור שוחרי היינות הלבנים
אפתח ואומר שחייבים להיות שוחרי יינות לבנים בכדי לשאוף ולגלות הנאה מושלמת מההיצע המגוון שנבחר בקפידה ע”י היבואניות. אין לי ספק שההשקעה בבחירה יינות מאוזנים ומורכבים ומעודנים בו-זמנית, המגיעים מאזורי גידול בולטים של יקבים בעלי שם; היא הקו המנחה בבחירה זו.

היינות הלבנים היבשים והחצי יבשים שטעמתי, הם יינות שבהליך ייצורם ובמהלך התסיסה הושקע ידע ומחשבה וניסיון כדי להביאם לרמה היבשה או החצי יבשה בטיימינג הנכון של הפסקת התסיסה במתיקות הרצויה ע”י הורדת הטמפרטורה, וע”י כך לרכך את הטעם החומצי של היין ולהוסיף לו טעמים וניחוחות המגבירים את מורכבותו.

כל היינות הלבנים פריכים ומרעננים, ומספקים מענה מושלם לחום הקיץ. יהיה זה נכון להגישם בטמפרטורה של כ- 10 – 8 מעלות, ואת אלה “בעלי הגוף” ב- 10-12 מעלות. היינות שטעמתי הוגשו בכוסות טעימה קטנות יותר מאלו המקובלות בטעימת יינות אדומים, שכן הארומה של היינות הלבנים מתפזרת ביתר קלות.

Schafer-Frohlich Weisser Burgunder (Pinot Blanc) QBA 2004
Trocken Nahe, Germany

זן: פינו בלאן
שנת בציר: 2004
אזור גידול: נאהה (NAHE)
זהו יין בעל גוף בינוני, ארומטי, צבעו צבע קש בהיר עם רמיזות לעשביות ליצי’,מלון, פרי טרופי, תאנה ותפוח ירוק. הסיומת מתובלנת לכיוון המפולפל. לאחר הבציר הענבים הושהו במשך 12 שעות במיכלים על מנת ליצור מגע ומיצוי טעמים בין המיץ לקליפות.
נעשה שימוש במיכלי נירוסטה, והתסיסה בוצעה על ידי שמרי פרא.
ביקבוק: מאי 2005
אלכוהול: 13%
אותי היין די ריגש ואהבתי אותו.

Schafer-Frohlich Vom Prophyr Riesling QBA Trocken 2004
Nahe, Germany

זן: ריזלינג
שנת בציר: 2004
אזור גידול: נאהה
זהו יין בצבע זהוב בהיר, בתחילה מתקבלת רמיזה לחומציות, אך זו מתקהה ברובד הבא עם טעמי פרי אפרסק לבן וקלמנטינות. בפה החומציות הופכת למאוזנת, הגוף בינוני. הארומה מזכירה אשכולית. סיומת עם תבלין מפולפל.
לאחר הבציר הענבים הושהו במשך שעתיים במיכלים על מנת ליצור מגע ומיצוי טעמים בין המיץ לקליפות. נעשה שימוש במיכלי נירוסטה והתסיסה בוצעה על ידי שמרי פרא.
ביקבוק: מאי 2005
אלכוהול: 12%
יינות ריזלינג מאזור נאהה מקבלים את הארומטיות שלהם בזכות אדמות האזור המורכבות, בייחוד אלו ממוצא וולקני, המשלבות מתכתיות מינראלית עשירה בטעמים.

Muller Catoir Mussbacher Eselshaut Riesling Kabinett 2004 Trocken
Pfalz, Germany

זן: ריזלינג
בציר: 2004
אזור גידול יין: פאלץ (PFALZ), מיטלהארט
זהו יין צעיר אלגנטי בצבע קש, בעל גוף בינוני, בשלות, חומציות מאוזנת, עם נגיעות אפרסק, בעל מרקם עשיר ופריך עם ארומת תפוח ירוק ומלון. תבלין חום ועץ מעושן.
היין הותסס במיכלי נירוסטה בסיוע שמרים טבעיים (פרא).
אלכוהול: 12%
ביקבוק: אפריל 2005
אזור הפאלץ הוא המקור ליינות ריזלינג משובחים, ויכול להוות היכרות אידיאלית עם ריזלינג גרמני כאשר הסגנונות המעט מתקתקים, ה”שמנמנים”, עם טעמי אשכולית ותבלינים עומדים מאחורי רבים מהיינות הטובים ביותר.

Unckrich Kallstadter Ananberg Scheurebe Auslese 2004
Pfalz, Germany

זן: שויירבה
בציר: 2004
אזור גידול היין: פאלץ
זהו יין ש”הזהירו אותי מפני מתיקותו”. בעל גוף בינוני עד מלא, אך לטעמי המתיקות בטעמי דבש אכן נדיבה, אך לא כזו המשתלטת. החומציות הטבעית העדינה מאזנת את המתיקות ומוסיפה פריכות, עם ניחוחות ארומת לימון ואפרסק לבן, המתגלה רבדים אחר רבדים. היין לא חד ממדי. יש לו אף מצוין שעושה טוב גם בפה ובחך, טעמי אננס נדיבים בסיומת.
התסיסה נעשתה במיכלי נירוסטה, תסיסה קרה בסיוע שמרים מתורבתים.
אלכוהול: 9.5%
ביקבוק: פברואר 2005

2005 Unckrich Kallstadter Steinacker Gewurztraminer Spatlese
Pfaltz, Germany

זן: גוורצטרמינר
בציר: 2005
אזור גידול היין: פאלץ
יש בהחלט אקזוטיות המתגלמת בזן ענבים זה. ריחו משכר. מבושם משהו, טעמו פירותי וצבעו זהוב עמוק, עם נטייה לגוון נחושת בהיר. הסגנון של היין שטעמתי היה חד, עשיר ומלא, אך גם מעודן, מינראלי ולא מלא, מתוק ושומני. ארומה טיפוסית של ליצ’י ותבלינים. פרחוניות וסיומת ארוכה. הענבים שנבצעו שהו למשך 12 שעות במיכלים במגע עם הקליפות על מנת למצות טעמים. התסיסה נעשתה במיכלי נירוסטה, תסיסה קרה בסיוע שמרים טבעיים (פרא).
אלכוהול: 10%
ביקבוק: מרץ 2006


Giaconda
יבוא יינות איכות, טעימות ולימוד יין
טל. 03-6022746
www.giaconda.co.il







היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה