דברים שבריא לדעת על אורז

האורז הינו מרכיב מזון עיקרי למחצית מאוכלוסיית העולם, גם בשל היותו מזון בסיסי, זול ובריא; וגם בשל יכולתו להיות בסיס למגוון ארוחות ומאכלים, החל ממתאבנים, מרקים, תבשילים, וכלה בסלטים וקינוחים

האורז הינו מרכיב מזון עיקרי למחצית מאוכלוסיית העולם, גם בשל היותו מזון בסיסי, זול ובריא; וגם בשל יכולתו להיות בסיס למגוון ארוחות ומאכלים, החל ממתאבנים, מרקים, תבשילים, וכלה בסלטים וקינוחים.
לפניכם מספר דברים שבריא לדעת על האורז.

אורז הינו מקור מומלץ לאנרגיה – פחמימות הן מקור עיקרי לאנרגיה בגוף (כ-50% מכמות הקלוריות היומית). מקור בריא יותר לאנרגיה מגיע מפחמימות מורכבות, כדוגמת אורז (חצי כוס אורז לבן מבושל מכילה 103 קלוריות, וחצי כוס אורז מלא מכילה 108 קלוריות).

אורז הינו מקור לסיבים תזונתיים – חצי כוס אורז מבושל מספקת 0.3 גרם סיבים תזונתיים לאורז לבן, ו- 0.9 גרם סיבים תזונתיים לאורז מלא. סיבים אלו חיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.

אורז הינו מקור לחלבון המתעכל היטב – אף על פי שהאורז אינו עשיר בחלבון, החלבון המצוי בו קל לעיכול, נספג היטב ובעל ערך ביולוגי גבוה. זוהי הסיבה שאורז מתאים לתינוקות, קשישים, חולים, ואנשים עם בעיות אכילה.

בריא להוסיף חלבונים לאורז – האורז טעים מאד ובריא אף יותר כאשר משלבים אותו עם קטניות, העשירות בחלבונים, כדוגמת עדשים. זוהי דרך מצוינת להפיק את הערך התזונתי המקסימלי, הן מן הקטניות והן מן האורז.

מרבית הויטמינים והמינרלים מצויים באורז החום – ויטמין E, ויטמין מקבוצת B: תיאמין, ריבופלבין, וניאצין וחומצה פולית. ויטמינים אלה מומלצים לשיפור תפקוד מערכת העצבים, הלב, הכבד, הכליות, מערכת העיכול והעור.

האורז מתאים לכל הגילאים – לתינוקות ופעוטות – האורז הינו הדגן הראשון הניתן לתינוק, בשל היותו היפואלרגי, נטול גלוטן וקל לספיגה ועיכול.
לילדים ונוער האורז מתאים כיוון שכדגן, הוא המקור העיקרי לאנרגיה הדרושה לגדילה.
למבוגרים וקשישים מתאים במיוחד האורז החום, העשיר בסיבים תזונתיים, ומסייע לבעיות עיכול הנפוצות בגיל זה.

אורז וחולים במחלות שונות –  האורז מתאים לחולי צליאק, מכיוון שאינו מכיל גלוטן.
האורז מתאים לסובלים מבעיות עיכול, הודות לעובדה כי מתעכל בקלות ומסייע בהחלמה גם במקרה של שלשולים.
האורז מתאים לסובלים מבעיות לב – מחקרים מוכיחים את תרומתו לבריאות הלב, הודות להיותו דל בשומן בכלל ובשומן רווי בפרט, נטול כולסטרול ומכיל כמות קטנה של נתרן.
האורז מתאים לסובלים מכולסטרול – סובין האורז מוריד את רמת הכולסטרול 'הרע' בדם (LDL) ושומר על רמת הכולסטרול 'הטוב' (HDL).
האורז מתאים לחולי סכרת – אורז מבושל הוא בעל ערך גליקמי נמוך, דל בשומן רווי ומכיל סיבים תזונתיים. 

האורז מתאים לספורטאים – כמקור לפחמימות מורכבות, מומלץ להעלות את צריכת האורז לפני פעילות גופנית. כמו כ, נמצא כי לאחר פעילות גופנית משמש האורז למילוי מאגרי הגליקוגן (מאגר אנרגיה המצוי גם בשרירים).

האורז מתאים לדיאטה – האורז הדל שומן והעשיר בעמילן, מעלה את תחושת השובע, לכן הוא מזון יעיל לדיאטה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר