דוקטור מרגלית ומיסטר יאיר

היהפוך יינן עורו ויוצר יין סגנונו? כאשר מדובר ביקב מרגלית ובסגנון הייננות שלו בשנתיים האחרונות – התשובה חיובית. מיינות בסגנון בומבסטי ועוצמתי, יינות מרגלית הפכו למתונים ורגועים יותר

היהפוך יינן עורו ויוצר יין סגנונו?צוות יקב מרגלית
כאשר מדובר ביקב מרגלית ובסגנון הייננות שלו בשנתיים האחרונות – התשובה חיובי.
מיינות בסגנון בומבסטי ועוצמתי, יינות מרגלית הפכו למתונים ורגועים יותר.
את טעימת יינות היקב מבציר 2009, המציין 20 שנות היקב ו- 21 בצירים, קיימו אנשי יקב מרגלית במסעדת מול-ים בנמל תל אביב, עם תפריט משובח מעשה ידיו של השף יורם ניצן.

נזכיר בקצרה את ההיסטוריה של יקב מרגלית שהוקם ב-1989 בכפר בילו ולאחר מספר שנים עבר למשכנו הנוכחי והכמעט בלתי אפשרי במבנה קטן בפרדס סמוך לחדרה, שאת הכניסה אליו מכביש 4, אחרי קבר השייך בואכה חדרה בנסיעה צפונה, צריך לנחש.
לבעלי היקב דוקטור יאיר מרגלית ובנו אסף, ולצלע השלישית ביקב: רמי ליבנה, יש יאיר ואסף מרגליתיחס מועדף לזני בורדו הקלאסיים: קברנה סוביניון, מרלו, וקברנה פרנק, ולכן היקב מתמקד בייצור יינות אלו.
היקף הייצור של יקב מרגלית מיוצב סביב 20,000 בקבוקים בשנה, ואין כוונה לגדול מעבר לכמות זאת. חלק ניכר מהיין של הבציר החדש נמכר ביקב בשלושה סופי שבוע של טעימות שמתקיימים באופן קבע לפני הפסח. יתרת היין משווקת לחנויות ומסעדות, וחלק קטן נמכר לייצוא.

בבעלות היקב שני כרמים: האחד בגליל, בבקעה קטנה במרומי ההר בקרבת מירון ליד הישוב הקדום קדיתא, בגובה של 800 מטר מעל פני הים. הזנים בכרם זה הם קברנהסוביניון, מרלו, וגם כמות קטנה של פטיט סירה.
הכרם השני נטוע בבנימינה באזור החוף בו האקלים חמים ביום וממוזג בלילה. בכרם נטועים ענבי הקברנה פרנק.

יקב מרגלית מיישן את יינותיו בחביות עץ אלון צרפתיות (95%) ומעט אמריקאיות. היין מתיישן בהן כשנה – עד המועד בו להערכת הייננים מגיע תהליך היישון בחבית לקצה האפקטיביות שלו. בשלב זה נעשה העירוב הסופי של היינות הזניים.
ביינות 2009 צמצמו ביקב את מספר החביות. לא רכשו חדשות, והוציאו משימוש בנות מעל שלוש שנים. זו הייתה שנה יחידה שכל היינות בחביות בנות שנה ושנתיים.
כל היינות של מרגלית שוהים שנה, או רק שנה, בחביות – לא מרגישים בהם בעץ. "אם מרגישים בעץ – זה פגם", אומר דוקטור מרגלית.
סגנון היין נותן ביטוי לירידה של יאיר מרגלית מיינות בומבסטיים ומעבר ליינות יותר מתונים ובטוחים בעצמם, יותר 'מעונבים'. כפי שהוא אומר ומייחס את השינוי לבגרות של אנשי היקב. יאיר מרגלית גם הודף את האמירה הנשמעת ש'מרגלית זה כבר לא מה שהיה פעם'. "גם לקוחות מתבגרים", הוא אומר.

חמישה יינות מיוצרים ביקב: יינות זניים – קברנה סוביניון, קברנה סוביניון ספיישל רזרב, מרלו, קברנה פרנק, והאניגמה – בלנד של שלושת הזנים שנעשה לפני היישון בחביות, כך שהחיבור בין הזנים מתרחש לאורך זמן רב יותר לקבלת ההרמוניה ביניהם.
לקראת הביקבוק נעשה תיקון במידה וצריך.
ניתן לשתות את היינות עם צאתם לשוק, אבל היין של מרגלית נועד להתיישן ולפתח טעמים מורכבים שנים רבות מאוד, כפי שמוכיחים היינות הישנים של היקב.

מרגלית קברנה סוביניון 2009
2009 הייתה שנה עם מעט גשם – ממוצע ארצי בשיעור של 50% מהרגיל, כתוצאה מכך היה יבול נמוך, היות וביקב לא משקים את הכרמים ותלויים 100% בטבע.
הקברנה סוביניון מייצג את היין היותר מרוכז של היקב – השילוב המסורתי במרגלית של הקברנה סוביניון (93%) עם מעט מרלו (7%) כדי לרכך במעט את עוצמתו של הקברנה. היין בשל ומלא, כבד, שחור בצבעו, ריחותיו פירותיים. 14% אלכוהול.
המחיר 199 ₪.
דניאל רוגוב נתן ליין ציון 94.
הטועמים סביבי הגדירו את היין כ"טוב".


מרגלית קברנה פרנק 2009
95% ענבי קברנה פרנק – זן מאוד רך ונעים, והשנה כמעט ללא טעמים ירוקים האופייניים לזן, ו- 5% קברנה סוביניון הנותן קצת שלד לקברנה פרנק .14% אלכוהול.
את הענבים מגדלים בבנימינה בכרם בן 13 שנה הנטוע באדמת חמרה שנותנת תוצאות מצוינות.
ב- 2009 היה בכרם יבול נמוך מאוד, ברמה בה לא נתקלו אנשי היקב אי פעם. בדרך כלל הכרם מניב 5 טון, וב-2009 הוא הניב 3.5 טון. בהתאם לכך גם כמות היין הרבה יותר נמוכה – מעט מאוד קברנה פרנק.
יאיר מרגלית מספר שקברנה פרנק זני ראשון של היקב יוצר ב- 2001, והיה הראשון מסוגו בישראל. מסתבר כי מיינות מרגלית, הקברנה פרנק הוא האהוב ביותר על האירופאים.
המחיר 199 ₪.
רוגוב נתן לקברנה פרנק 2009 של מרגלית ציון 93.
הטועמים סביבי לא אהבו את היין.
לדעתי היין צעיר מדי לשתייה, אבל בבית פתחנו מרגלית קברנה פרנק 2003 שהיה מדהים – ראוי לפחות לציון 95. עוד הוכחה לכך שבמרגלית עושים יינות לטווח ארוך.


מרגלית אניגמה 2009
אנשי יקב מרגלית מאוד גאים ביין הזה: בלנד של כל זני היקב – יין רוחבי בסגנון בורדו מענבי קברנה סוביניון – 60%, מרלו – 22%, וקברנה פרנק – 18%.
בלנד האניגמה הראשון של מרגלית יוצר ב- 2003, והוא נושא את שמה של מכונת ההצפנה ממלחמת העולם השנייה. "האניגמה תמיד הקסימה אותי", אומר יאיר מרגלית. "למכונת ההצפנה מייחסים חלק גדול מניצחון בעלות הברית על גרמניה. כל התקשורת הגרמנית הייתה חשופה בזכות מערכת האניגמה שפענחה את כל התשדורות כשמאחוריה מאות מתמטיקאים ושחמטאים".
אניגמה היא חידה, משהו לא פתור ביוונית, והדוקטור החליט לקרוא ליין ככה. השם תפס, והיום יש יינות אניגמה אחרים בעולם.
היין מ- 2009 צעיר מאוד, ומחכה לו עתיד ארוך של שנים קדימה.
המחיר 235-225 ₪.
הציון של רוגוב: 93
הערכת הטועמים סביבי: יין מצוין.


מרגלית ספיישל רזרב 2009יאיר מרגלית
"בשנות ה-90 הראשונות, כשעשינו ספיישל רזרב, היה כרם אחד של פטיט סירה – או דוריף, בקדרון ע"י תל נוף. זיהינו בכרם מספר שורות מיוחדות, לקחנו ייחורים והעברנו אותם לקדיתא. אנחנו מגדלים שם את הדוריף בלי מים, בלי דשן, בלי אדמה – בתוך סלע". כך מספר יאיר מרגלית. "אי אפשר לשתות את הדוריף נקי – הוא שחור ו"גומר" את הפה בבומבסטיות. לכן הוא תמיד בבלנד".
הבלנד של הספיישל רזרב 2009 מורכב מ- 83% קברנה סוביניון ו- 17% פטיט סירה/דוריף. התוצאה: יין מרוכז ושחור, העתיד לפתח טעמים מורכבים ולהשתמר שנים רבות.
המחיר 275-299 ₪.
הציון של רוגוב: 95
הערכת הטועמים: מעולה – הטוב ביותר בטעימה.
היין בהחלט ראוי לציון של רוגוב.


יין לבן – בדרך
כשיאיר מרגלית נשאל מה עם ייצור יינות לבנים, הוא עונה כך: "הרגשנו שאחרי כל כך הרבה שנים בהן אנו עוסקים ביינות בורדו, צריך משהו נוסף. בגדול – יינות ים תיכון של פרובנס".
השנה רכשו אנשי יקב מרגלית עוד 20 דונם בזיכרון יעקב, ייטעו שם כרם, וכנראה יעסקו בזנים כמו גרנאש, מורבדר, סירה, וגם לבנים.
אז הנה הבשורה: יקב מרגלית ייצר גם יינות לבנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר