האגודה למלחמה בסרטן: השמנה מגבירה את הסיכון לסרטן

דר' ניבה שפירא, תזונאית רפואית בביה"ס למקצועות הבריאות באוניברסיטת ת"א, דוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקלינים בישראל וחברת ועדת העדכון בנושא מניעת סרטן באגודה למלחמה בסרטן, אומרת: "על אף הידע הרב אודות הקשר בין השמנה לבין מחלות לב רבים, מתעלמים מהעובדה כי השמנה היא גורם סיכון משמעותי ביותר לחלות בסוגי סרטן שונים. בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות לכך ומחקרים מדעיים מצביעים באופן חד משמעי על סיכון מוגבר לחלות בסרטן המעי הגס, סרטן הכליה, סרטן הושט, סרטן הקיבה, וכן סרטן הרחם וסרטן השד".

כך למשל, במחקר חדש שנערך לאחרונה בבריטניה נמצא שכ-66% מבעלי משקל עודף אינם מודעים כלל לקשר בין השמנה וסרטן. כ-50% מהם לא מאמינים שאכילה נכונה ופעילות גופנית יכולות להוריד משמעותית את הסיכון לסרטן. זאת למרות ההוכחות המדעיות החד משמעיות לכך שאורח חיים בריא יכול למנוע לפחות כ-50% ממקרי הסרטן. לכן חשוב שאנשים בעלי עודף משקל יהיו מודעים לסיכון הבריאותי הקיים בין השמנה וסרטן.

מחקר זה מתפרסם לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס המצוין בישראל ובעולם במהלך חודש מרץ. במהלך כל החודש תערוך האגודה למלחמה בסרטן מסע הסברה בכלי התקשורת, במשותף עם משרד הבריאות, אשר יתמקד בחשיבות הגילוי המוקדם כמציל חיים ויכלול תשדירי טלוויזיה, תשדירי רדיו, וכן מודעות בעיתונים. האגודה למלחמה בסרטן תשלח, ללא תשלום, לכל פונה לטלמידע שמספרו
1800-599-995 חוברת מידע מעודכנת בנושא גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס שנכתבה על ידי מומחים בתחום ומופיעה בשפות עברית, רוסית וערבית.


המלצות לציבור
חשוב לדעת כי בעולמנו המודרני והמתועש כשהמזון הוא מהיר ועתיר בקלוריות ואורח החיים פחות אקטיבי, דיאטות ה"בזק" המהירות אינן עובדות לאורך זמן. אפשר להתחיל עם דיאטה מסוג זה אך חשוב להקפיד לאורך זמן על שגרת חיים נכונה ובריאה לאחר מכן.

בשלב הראשון על כל אחד מאיתנו להכיר את הצרכים האנרגטיים שלו לפי גופו ולפי פעילותו הגופנית. ישנן נוסחאות רבות לחישוב, ואנשי מקצוע יכולים לסייע בכך על ידי תכנון והתאמה אישית מדויקת.

על מנת להוריד במשקל – יש להפחית מצריכת הקלוריות היומית. אפשר להתחיל עם כ- 500 קלוריות פחות, ולתכנן תפריט מאוזן בהתאם לאורח החיים וההעדפות האישיות.

יחד עם 10 הכללים שלהלן- ניתן לרדת בהדרגה ואף לשמור על המשקל התקין לאורך זמן:.

1. ארוחות מסודרות– אכילה מסודרת היא תנאי חשוב לשמירה על משקל נכון! חשוב ליצור שגרה של ארוחות מסודרות בזמנים נוחים ולאכול באותן שעות בכל יום ולהקצות לכל ארוחה את הזמן שלה.
2. לצרוך מזונות מופחתי שומן וקלוריות– לדוגמא, מוצרים 'רזים' יותר מבין הגבינות, מעדני חלב, רטבים לסלט חטיפים וכו'.
3. ארוחות ביניים בריאותיות– כ"חטיף" בין ארוחה אחת לשנייה יש להעדיף צריכת מזון בריא יותר, כגון: פרי, יוגורט מופחת קלוריות, חטיף בריאות וכד', במקום ממתקים וחטיפים עתירי קלוריות. במידה וצורכים עוגות וחטיפים עתירי שומן יש לחשב את ערכם הקלורי, לקרוא את המידע התזונתי המצורף אליהם, ולצרוך אותם באופן מחושב!
4. להפחית בכמויות הצריכה– אין להעמיס אוכל על הצלחת. פרט לירקות, יש להפחית בגודל המנות ובתוספות שמניחים בצלחת. מסתבר שככל שכמות האוכל בצלחת רבה יותר – כך רבה יותר הכמות הנכנסת לפה ולגוף!
5. צריכת 5 עד 9 מנות ירק ופרי ביום– יש לשלב מנות פרי וירק בארוחות ולהעדיף צריכת ירקות על פירות. לדוגמא, מתוך 5 מנות: 3 ירקות ו-2 פירות ומתוך 9 מנות: 6 ירקות ו – 3 פירות.
6. צריכת מזונות עתירי סיבים– מזונות עתירי סיבים יוצרים נפח, ממלאים את הקיבה, ומעניקים תחושת שובע. יש להעדיף מוצרים המועשרים בסיבים ולשלבם בתפריט היומי. מזונות עשירים מטבעם בסיבים הינם דגנים מלאים, סובין, ירקות ופירות רצוי עם קליפתם.
7. שתייה מרובה– יש להעדיף מים או משקאות ללא סוכר על פני משקאות אחרים. יש להקפיד לספור גם את הקלוריות הנמצאות בשתייה. משקאות אלכוהוליים מכילים כמות לא מבוטלת של קלוריות ( כ- 40 קלוריות /100 מ"ל!).
8. קריאה נכונה של תוויות המזון– אין להאמין להצהרות בריאותיות של יצרני המזון, כגון- ללא כולסטרול, בשמן צמחי וכו' הרשומות על גבי המוצרים השונים. יש לבדוק תמיד את סך הקלוריות לא רק ל- 100 גר' אלא גם לגודל המנה. יש לבדוק את אחוזי השומן של המוצר ולהעדיף את המזונות עם אחוז השומן הנמוך ביותר, את תכולת הסוכר וגם את הפחמימות, אם הן פשוטות או מורכבות, כשהאחרונות עדיפות.
9. אכילה מודעת– חשוב בזמן הארוחה להקפיד על: קצב אכילה איטי, לעיסת המזון כראוי וסבלנות. המטרה העיקרית היא לטעום וליהנות מהאוכל שאנו אוכלים, לא לבלוע אותו. אין לאכול במהלך עשיית דברים אחרים, כגון: צפייה בטלוויזיה, הליכה ברחוב וכו'. חשוב לאכול ליד השולחן ולהקדיש זמן ותשומת לב לארוחה.
10. פעילות גופנית– חשובה ביותר. בלתי אפשרי לרזות ולשמור על משקל נמוך ללא פעילות גופנית. מומחים הגיעו להצעה של סך יומי של לפחות 10,000 צעדים ביום כמות המשתווה לשעה – שעה וחצי של פעילות גופנית מתונה ליום. אפשר להיעזר בפידומטר – מכשיר מונה צעדים. רצוי לשלב תנועה במהלך יום העבודה, אפילו אם מדובר על מספר פסקי זמן קצרים בכל יום.

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חומר הסברה ללא תשלום בנושא סרטן המעי הגס, גלויו המוקדם ומניעתו, בחיוג חינם: 1800-599-995 או לגלוש לאתר האינטרנט www.cancer.org.il






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה