האקדמיה קבעה: לבן בן לבן ויבש בן יבש אינן קללות

הוועדה דנה בכ- 700 מונחים, מהם הוחלט לכלול במילון 220 מונחים, כאשר שאר המונחים הכוללים זני ענבים, נפות יין וסגנונות ייצור, נותרו בלועזית אך בתעתיק לעברית.

מליאת האקדמיה ללשון העברית אישרה החודש את רשימת מונחי היין, פרי עבודתה של הוועדה למונחי היין שפעלה באקדמיה ללשון העברית בשנתיים האחרונות.

הוועדה דנה בכ- 700 מונחים, מהם הוחלט לכלול במילון 220 מונחים, כאשר שאר המונחים הכוללים זני ענבים, נפות יין וסגנונות ייצור, נותרו בלועזית אך בתעתיק לעברית. 

בין מונחי היין:
אוצֵר יין – סומלייה; מומחה (בעל תואר) האחראי ליין במסעדה – רכישתו, אחסונו והגשתו.
אֶפטָר – דיז'סטיף, משקה כהיל שנוהגים לשתות אחרי הארוחה.
אֶקדָּם – אפריטיף; משקה כהיל שנוהגים לשתות כמתאבן לפני סעודה.
בֹּחַל – שלב ההתחלפות הצבע בענבים: מירוק לשקוף בלבנים, ומאדום לאדום כהה או לסגול באדומים.
גֶּפֶת ענבים – שאריות מן הענבים.
גַּפְתּה – גראפה – משקה כהיל המיוצר מן הגפת.
חבית בָּרִיק – חבית של 225 ליטרים (שווה לנפח של 300 בקבוקים).
יבש בן יבש – בְּרוּט; יבש מאוד; בייחוד לתיאור יינות מבעבעים.
יין אפוי – יין עמוס בניחוחות וטעמים של פירות אפויים.
יין מְחֻזָּר – יין שעבר תהליך כימי של חיזור. אופייני לו ריח של ביצים סרוחות, בצל, כרוב כבוש וכדומה, שנוצר בשל תרכובות גופרית.
יין צוּרי – יין בעל בשומת של אבן צור או של אבק שרפה.
לבן בן לבן – בלאן דה בלאן; יין לבן המיוצר מענבים לבנים בלבד.
לָגִין – קָרָף; כלי למזיגת יין.
נטיפי יין – רגלים, דמעות; נוזלים הנותרים על צדי כוסית היין ומעידים עך כהילות גבוהה ועל שיירי גליצרול.
עובש אציל – בוטריטיס סינֵרֵאה וריקבון אציל; פטרייה מיקרוסקופית התוקפת את הענב.
שִיֹּרֶת – אפטר טייסט, הטעם שנשאר בפה לאחר בליעת היין.

למילה דקנטר; כלי זכוכית שמוזגים לתוכו יין כדי לאוורר אותו בחמצן, לא נמצא מונח עברי, והדקנטר הוחזר לוועדה.
מאכזב שמלצר היין לא מצא מונח משלו, ונשאר מלצר יין.
על פי האקדמיה, מן הראוי שיקב קלו דה גת ימהר וישנה את שמו, מאחר וקלו – כרם המוקף גדר או חומה הוא גדורה. אם כן, מעתה אמרו: יקב גדורה דה גת.
טפייה היא טופינג – מילוי מכל יין עד שפתו,
כשתשמעו על יין דומם, אל דאגה: הוא לא שותק, אך כן יין ללא בועות.
תמיד העדיפו יין הגון, כזה המיוצר בקפידה וללא הערמה, או יין הדור – יין מסוגנן, מאוזן ומשרה תחושת איכות, ובוואי יין תקן – המיוצר על פי תקנים.

את רשימת מונחי היין המלאה תמצאו להנאתכם ולשימושכם באתר האקדמיה ללשון העברית:
http://hebrew-academy.huji.ac.il/PDF/wine%20terms.pdf

צילום: דני רובין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר