אתר "אכול ושאטו" ממשיך במיזם של שילוב בין קהל יעד ההולך ומתעצם הפונה כל העת לאתר "אכול ושאטו" בחפשו אחר חדשות וחידושים על מסעדות, אוכל, יין, ודברים טובים בחיים – www.foodis.co.il; לבין מוסד, חנות, יקב או כל גורם אחר המבקש להתחבר לרעיון של טעימת יינות משותפת והעברת רשמי טעימה בגובה היין אל הציבור.
הפעם שמחנו להתארח בחנות היין "יינות סופרייר" ברחוב האצ"ל 1 פינת בסקינד באזור התעשייה ראשון לציון מערב. ברוך כהן מנהל את חנות היין מאז חודש מאי 2006. בין השנים 1998 עד 2006 שימש ברוך כהן כאיש מכירות ביינות סגל, עבר עמם מהפכים של החלפת בעלים, ברקן, אלמוגית, טמפו, ובשלוש השנים האחרונות במחיצתם ניהל את מחסני היבוא של אנוטקה, שם היו תחת ידיו כ- 600 סוגי יינות וכ- 120 סוגי אלכוהול.
בשלב מסוים בחר ברוך לצאת לדרך עצמאית ולנהל חנות יין, ובעצם להיות בעל בית משל עצמו. ייחודה של יינות סופרייר: מבחירה לא מתעסקים כאן ביינות סופרמרקט, ולא במרבית יינות היקבים הגדולים והמסחריים. זאת מאחר וקהל הלקוחות בחנות אינו מחפש יינות של יקבים מסחריים גדולים מצד אחד, ומצד שני אין החנות רוצה ומסוגלת להתמודד מול ענקי רשתות המזון המקיפים אותה כמעט מכל עבריה.
ברוך טוען כי הדילים אותם מציעים היקבים הגדולים לרשתות המזון תמורת היקפי קנייה, מביאים את מחירי היין לנמוכים עד כדי כך שלעתים הוא, כחנות יין מקצועית, מקבל מהספק יין במחיר קניה הגבוה ממחירו לצרכן בחנויות המזון הענקיות.
תמורה בעד המחיר
לפיכך, חלק גדול המצאי בחנות מבוסס על יינות בוטיק ישראלים, להם עשו בחנות השקות וכולם נבחרו בקפידה עבור קהל היעד.
ואכן, על מדפי החנות תוכלו למצוא בקבוקים של היקבים ברבדו, פלם, אמפורה, קדש ברנע, הר-אודם, גינתון, עמרם, ענתות, קלו דה גת, מרגלית, בשן, טפרברג, בזלת גולן, בן זימרה, אסף קדם, תניא, ססלוב, רד פואטרי, בן שושן, סומק, רימון, גוש עציון; וגם של הגדולים יותר כמו תבור, תשבי, ושאטו גולן.
כשתשוטטו בחנות הממוזגת היטב, תבחינו כי ניתנת הקפדה יתרה של שמירה על תנאי איחסון היינות ביינות סופרייר, לרבות מזגני גיבוי – עובדה חשובה לכשעצמה.
ביינות היבוא, החנות מחולקת ליינות עולם ישן וחדש – אזורי ייצור ומדינות, ותמצאו כאן יינות מארה"ב, צרפת, איטליה, ספרד, ארגנטינה, צ'ילה, אוסטרליה, ודרום אפריקה.
כשאתם שואלים את ברוך מה מחפשים אצלו הלקוחות מעבר לשירות, לחיוך, להנחת חבר מועדון בגובה 5% ולמבחר היינות, משיב ברוך ללא היסוס: "תמורה בעד המחיר. זה מה שחשוב ללקוחות שלי יותר מכל".
יינות מהשורה הראשונה
לטעימה והשוואה בין יינות פרימיום זניים – קברנה סוביניון ומרלו- של יקבי בוטיק ישראלים התכנס פאנל הטעימה המורכב מהעיתונאים מימי בן יוסף, אמנון פאר, רני רוגל ועבדכם הנאמן דני רובין. יחד איתנו היו ברוך כהן – מנהל החנות, דני גליל – מנהל המכירות והשיווק של חברת "מרש" המייבאת יינות איכות אוסטרליים, דייויס דוד – מנהל ובעלים של מסעדות "פיש" – גריל דגים ופירות ים, ו"פרנצ'סקה" – בית אוכל איטלקי קלסי, שתיהן בראשון לציון; ואבישי פרי – מסעדן ומנהל מסעדת "פרנצ'סקה".
לכבוד הפאנל הכין ברוך כהן לא פחות מ-12 בקבוקי יינות ישראלים כולם מהשורה הראשונה, כולם יינות נבחרת של יקבי בוטיק. חלקם בתחילת הדרך, חלקם כבר הטביעו את חותמם בעולם היין הישראלי.
שורת היקבים מסרה בידיו של ברוך כהן את מותגי הבית שלה למבחן "טעימה עיוורת" של יינות פרמיום זניים – 6 יינות מרלו ו- 6 יינות קברנה סוביניון.
טבלת העזר להערכת היינות התבססה על רשמי חברי הפאנל בתכונות היין מראה, צבע, ריח, טעם, חומציות כללית, ליקויים במידה ומתגלים, איכות כללית, ותמורה למחיר. זאת בסולם ציונים מ- 1 הנמוך ביותר עד 5 הגבוה ביותר.
אל השולחן הוגש כיבוד קל, של גבינות, ירקות טריים וחתוכים לרצועות, לחם ושמן זית מתובל ברוטב בלסמי.
פתחנו בטעימת יינות מרלו:
עמרם מרלו 2005100%
ענבי המרלו נבצרו ידנית בכרם רמות נפתלי. היין מספק חוויה פירותית ונעימה השזורה בנגיעות של עץ אלון צרפתי. מתאפיין בגוף אלגנטי ומפתיע, ניחוחות משכרים וצבע אדום עז.
מחירו 68 ₪.
בשן מרלו אורגני 2005 (מקבוצת איתן)
יין יפה בצבע אדום בורדו עמוק עם שוליים סגלגלים. ארומה מורכבת של דובדבנים מיובשים, מנטה, אדמה ותיבוליות עדינה של "יינות עולם היישן".
טעמו של היין מלא עגול ועשיר מצטיין בפירותיות, רכות וסימני יישון איכותי וממושך. יין ראוי ללוות מנות עשירות ועתירות טעמים.
למען האמת, אחדים מחברי הפאנל חשו שמדובר ביין שונה, אך לא ידעו לאפיין זאת. פתרון התעלומה: יין אורגני.
מחירו 94 ₪.
תניא מרלו 2004
מרלו 2004 ששהה 14 חודשים בחבית. 1,000 בקבוקים בשנה. הענבים מגיעים מהחלקה בכרם הר ברכה. לא פחות מ- 15.8% (!) אלכוהול יש במרלו הזה ו-PH של 3.4. פרי יער שחור, טבק, שזיפים, גוף מלא ואיזון טוב.
מחירו 127 ₪.
קדש ברנע מרלו 2005
יין אדום יבש מסדרת אלון רזרב. הרכב: 85% מרלו, 15% קברנה סוביניון. יושן בחביות עץ אלון אמריקאי וצרפתי במשך 16 חודש.
היין בעל גוף מלא, צבע ארגמן כהה ועמוק וטעמים של תות, שזיף ודובדבן שחור ובשל. טעם עץ אלון מתובל ומגרה, 14% אלכוהול. מחירו 80 ₪.
רד פואטרי מרלו 2004
יין אדום יבש מענבי מרלו, עוצמתי, בעל צבע ארגמני עמוק, גוף מלא ומאוזן עם בוקה עשיר ופירותי. השילוב של מעט ענבי קברנה פרנק מעדן את היין, ומוסיף לו מורכבות מעניינת.
רד פואטרי מרלו שהה כ- 12 חודשים בחביות עץ אלון חדשות. ליין טאנינים עדינים וסיומת קלאסית מעודנת וארוכה.
מחירו 80 ₪.
סומק מרלו 2004
יין זני עשוי 100% ענבי מרלו מהכרמים של משפחת דהאן באזור זיכרון יעקב. יין אדום יבש, רך ונעים בעל צבע רובי עמוק. הרבה פרי עוצמתי. גוף בינוני עד מלא, בעל מבנה טאנינים מוצק, צבעו כהה כשל דיו שחור, טעמי פטל שחור ודובדבן כהה. יין עמוק ועשיר, מלטף וקטיפתי, נימת וניל ותבלין המגיעה מעץ החבית, אבל נעימה ולא משתלטת. הסיומת בינונית אך מושכת לקראת ארוכה. מחירו 80 ₪.
דירוגי יינות המרלו:
במקום הראשון יקב סומק עם הסומק 2004.
במקום השני קדש ברנע עם המרלו 2005.
במקום השלישי תניא עם המרלו 2004.
במקום הרביעי בשן אורגני 2005 מקבוצת איתן.
במקום החמישי רד פואטרי עם המרלו 2004.
ובמקום השישי והאחרון בקבוצת יינות המרלו: עמרם 2005.
מטעמי "פיש" בדרך לקברנה סוביניון
ובעוד אני משקלל את ציוני הביניים של קבוצת יינות המרלו, הגיעה הפתעה בדמותם של מגשים עטופים בנייר אלומיניום, שהסתירו תחתיהם פילה סלמון ופילה מוסר – מנות דג מפתיעות, טעימות להפליא שפשוט חבל על הזמן. מוגשות על מצע של פירה רך ונימוח בפה; ומגש נוסף ועליו מבחר עצום של שרימפס וקלמרי בציפוי פריך ובטיגון קל, ולצידם רוטב צ'ילי חריף מתוק.
מנות מפתיעות וחמות, היישר ממטבח מסעדת "פיש" של דיויס דוד.
טעימת יינות קברנה סוביניון
האתנחתא הזו שגם מילאה את הבטן, שחררה כפתור בחגורה, קצת בדיחות לחימום האווירה, הכינה אותנו למקצה הבא, והפעם יינות הקברנה סוביניון:
אמפורה קברנה 2003
הענבים מגיעים מכרמים במלכיה. פרי שחור ועשיר, החבית משולבת היטב וכמעט ואינה מורגשת ביין. מעט שוקולד חלב משתלב עם ריחות תיבול נעימים.
גוף בינוני-מלא, מאוזן, בשל, חסרה אולי טיפת אחיזה בפה – למרות האלכוהול. היין כמעט אלגנטי.
מחירו 119 ₪.
בן שושן כפר שמאי 2005
זהו יין חדש היוצא לשיווק ממש בימים אלה, וזו למעשה חשיפתו הראשונה. האף טוב, אך בפה היין קצת מטעה וחסרים לו הנוכחות ועובי הגוף.
מחירו 90 ₪.
גינתון קברנה הר ברכה 2004
זהו יין אותו מגדיר היקב כיין "אצילי", המורכב מענבי קברנה סוביניון שנבצרו ידנית בכרם הר ברכה בגובה 800 מטר.
זן הענבים איכותי, מבציר מאוחר. היין התיישן בחביות עץ אלון 24 חודשים ובוקבק ללא סינון. היין בעל גוף מלא ומודגש, טעמו עשיר ומורכב וניחוחותיו נעימים.
היין מושק בימים אלה, אולם ימשיך להתפתח ולהשתבח בשנים הקרובות. מסדרה זו יוצרו 680 בקבוקים בלבד.
מחירו 115 ₪.
תניא הלל קברנה 2005
זהו יין מהנה לשתיה, מאוזן. מציע שלל טעמים וארומות, עם פירותיות שופעת. היין זכה במדליית זהב בתחרות אשכול הזהב 2007 בקטגורית יקב בוטיק קטן – קברנה סוביניון. הוא מורכב מבלנד של קברנה סוביניון (90%) ומרלו (10%) מכרם שילה, חלקת כהן. היין התבגר במשך 14 חודשים בחבית, ויש לו 15.1% אלכוהול.
צבעו אדום אך ללא ברק. באף שזיפים, פלפל שחור ופירות יער שחורים. היין שמזכיר שוקולד מריר, הנו נגיש לשתייה. חומציותו טובה ותורמת לרעננותו. הגוף מלא והסיומת ארוכה.
מחירו 137 ₪.
אסף קדם קברנה רזרב 2005
יין המגיע ממרכז רמת הגולן מהמושב קדמת צבי. הרכב זני: 93% קברנה סוביניון, 7% קברנה פרנק. יינן היקב הוא אסף קדם, לשעבר בזלת הגולן, והיום גם יקב בן זמרה – כפי שתיווכחו בהמשך.
הכרמים הנמצאים בגובה של 500 מטר מעל פני הים, ניטעו ב- 1996על אדמת בזלת התורמת רבות לייחודים של הענבים.
הענבים נקטפים מחלקות שונות, כאשר לכל חלקה האפיון שלה: כרם ג' – ריחות אקליפטוס ופירות יער. כרם ב' – ריחות עשבוניים ותבלינים.
מצד אחד תחושו ביין מוצק, אך באותה טעימה תרגישו בטעמי לפתן, נוכחות, וגם בעידון ובשלל ריחות ארומתיים ועשירים.
היין התיישן 12 חודש בחביות: 50% "סגין-מורו" חדשות –מעץ צרפתי, 40% חביות "סורי" חדשות מעץ צרפתי ו- 10% עץ אמריקאי – חביות סורי שנה שנייה. ליין 13.5% אלכוהול. היין בוקבק ללא סינון והינו בעל גוף, צבעו בורדו-שחור. עשיר בניחוחות של פרי אדום ושחור, דובדבנים ואקליפטוס, עם נגיעה של מנטה, ובשפע טעמים פירותיים בעל After taste ארוך ונעים. חמיצות מאוזנת, יין מעניין ומורכב מאד. יגיע לשיאו בעוד 10 שנים.
מחירו 149 ₪.
בן זמרה קברנה רזרב 2005
יין קברנה סוביניון זה מיוצר על טהרת ענבי הקברנה סוביניון הגדלים בכרמי המושב בן זמרה, על הר אדמון הנישא לגובה של 860 מטר על פני הים. היקב נמצא בקרבת הכרם, כך שתהליך הייצור מתחיל מייד לאחר בציר ידני ובחירת האשכולות המובחרים בלבד. השרייה ארוכה של קליפות הענבים גרמה למיצוי מרבי של צבע אדום כהה ולטעם נועז של פירות יער. יין זה עבר התיישנות של 13 חודש בחבית עץ אלון צרפתי, והתיישנות נוספת של 3 חודשים בבקבוק. בסדרה זו יוצרו 3,000 בקבוקים.
מחירו 122 ₪.
דירוגי יינות הקברנה סוביניון:
במקום הראשון זוכה אסף קדם עם הקברנה רזרב 2005 – וואלה, איזה יין נפלא.
את המקום השני המכובד חולקים תניא עם הלל 2005, ואמפורה עם האמפורה קברנה 2003.
במקום השלישי שוב שני יקבים ויינות: בן זמרה עם הקברנה רזרב 2005, וגינתון עם הר ברכה 2004.
במקום האחרון המרוחק ועם אכזבה: יקב בן שושן עם כפר שמאי 2005.
כאן המקום לציין שלדעת רבים, היין של בן זמרה לא נפל מהזוכה במקום הראשון; ובינינו: זה עושה בהחלט שכל, שכן מדובר על ענבים מאותו האזור ואותו יינן – אסף קדם – המייצר את היין עבור היקב של עצמו והיקב של שכניו.
אבל אחד מחברי הפאנל החליט מטעמיו הסובייקטיביים בלבד (להזכירכם: טעימה עיוורת) להעניק ליין בן זמרה את הציון 1.5 מתוך 5 נקודות אפשריות, בעוד חברי הפאנל האחרים דירגו את היין אי-שם באזור ה- 4 פלוס; עובדה שפגעה בציון השקלול הסופי. אבל לי חשוב לציין זאת עבורכם, שכן לדעת רבים היין מיקב בן זמרה הוא בהחלט יין ראוי לא פחות מהזוכה במקום הראשון.
לסיכום
הפתעה וחוויה נעימה זימן לחברי הפאנל ברוך כהן, איש יינות סופרייר. הייתה זאת שורת יינות שלא זוכים להיחשף אליהם בכל יום, ואולי בעצם כן – אם תחליטו להיכנס לחנות של ברוך.
יינות הקברנה היו ברמת יינות רזרב. ובכלל, יינות הטעימה זימנו לנו, האורחים, חוויה ותענוג של ממש.
