חג השבועות – הטוב, הרע והסידן

אנשים נוטים שלא להגביל את עצמם באכילת מוצרי חלב מתוך תפיסה שגויה כי הינם "קלים". אכן זו התחושה כאשר אנחנו אוכלים ארוחה חלבית, בהשוואה לאכילה של ארוחה בשרית. איך אין התחושה מעידה על האמת

חג השבועות, למרות היותו "חלבי", עלול להיות מרוכז בקלוריות ושומן, ומכאן משמין.

אנשים נוטים שלא להגביל את עצמם באכילת מוצרי חלב מתוך תפיסה שגויה כי הינם "קלים". אכן זו התחושה כאשר אנחנו אוכלים ארוחה חלבית, בהשוואה לאכילה של ארוחה בשרית. איך אין התחושה מעידה על האמת.
קל ביותר לעלות במשקל עם חגיגה של גבינות שמנות, פסטות ברוטב שמנת, עוגות גבינה ובורקסים למיניהם, שכולם, כאמור, חלביים.

אז היה כמה עקרונות פשוטים ורעיונות בריאים, כדי שינשאר באמת "קלים":
ברוב המתכונים אפשר להחליף את השמנת ביוגורט.
רצוי לבחור בגבינות עד 5% שומן – למריחה, לאפייה, מלוחות, ולבנה.
ביוגורטים רצוי לבחור באלה עם 1.5% שומן.
אכילת יוגורטים מהווה אספקה חיונית של בקטריות חשובות לבריאות המעי, רצוי לבחור באלו ללא תוספת סוכר.
במאפים כגון עוגות גבינה, התרומה של הבצק הפריך לסך הקלוריות והשומן, בגלל החמאה או המרגרינה, הינה גדולה. ניתן לוותר עליו, ולהכין טורט גבינה ללא בצק.
רטבים לפסטות יש להכין על בסיס גבינות קוטג', בשילוב גבינות פטה ובולגרית 5%, עם מעט גבינת פרמזן המשדרגת את הטעם.
ניתן לקחת גבינות לבנות 5% בטעם טבעי, ולתבל עם עשבי תיבול טריים כגון נענע, בזיליקום או שמיר, ובכך לקבל מטבלים מעניינים ובריאים.
כתוספת למגוון הגבינות מומלץ להגיש ירקות חתוכים כגון כרובית, ברוקולי, רצועות קישואים טריים, ופרוסות חצילים בגריל.
לקינוח, אפשר ללמוד מהצרפתים ולהגיש מגש גבינות עשיר ומגוון, אך בשונה מהם: גבינות דלות שומן, ובשוליו מגוון פירות יפים ורעננים.

יתרונם הבולט של מוצרי החלב הוא בתכולת וזמינות הסידן שלהם.
מחקרים מראים כי לסידן תפקידים רבים בגופנו. ההמלצה לצריכת סידן מתחלקת בהתאם לגילאים:
ילדים בגילאים 4-8 – 800 מ'ג סידן ליום
ילדים בגילאים 9-13- 1300 מ'ג סידן ליום.
גברים ונשים עד גיל 50 – 1000 מ'ג סידן ליום.
נשים מעל גיל 50 – 1200 מ'ג סידן ליום.
נשים בהריון או מניקות – 1300 מ'ג עד 1500 מ'ג סידן ליום.

בחג השבועות בפרט, וביתר ימות השנה בכלל, חשוב לשים את הסידן בסדר עדיפות גבוה בצריכה היומית, וזאת ממספר סיבות:
הסיבה הידועה ביותר היא כמובן תרומתו הקריטית של הסידן לעצמות ולשיניים.
מחקרים חדשים מראים כי יתרונותיו הינם מעבר כך. הוא חשוב לתפקוד תקין של הלב, מסייע בשמירה על לחץ דם נמוך, משפר את רמת השומנים בדם ובכך מפחית את הסיכון למחלות לב עד 25%, מהווה את אחד הגורמים במניעה של סרטן המעי הגס, וצריכה מספקת שלו בדיאטות הרזייה תורמת לירידה גדולה יותר במסת השומן.
מוצרי חלב רבים מועשרים הן בסידן והן בוויטמין D המגביר את ספיגתו בגוף.

"תפריט סידן" יומי יכול להיות מורכב מ:
1 יוגורט
100-150 גר' גבינה מועשרת בסידן (ריקוטה, עמק לייט 9%, גבינה מועשרת בסידן, עמק "ביס"וכו')
1 כוס חלב מועשר בסידן
גבינת טופו

עלינה סגל היא דיאטנית קלינית, מומחית לטיפול בהשמנה ובהפרעות אכילה,
קופ"ח לאומית מחוז צפון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר