חלה ארץ-ישראלית לחג

אורלי פלאי ברונשטיין מציעה עבור סוגת מתכון לחלה מתוקה רכה עשויה כדורים-כדורים המסודרים בתוך סיר-פלא, שתרשים את הסועדים בשולחן החג

לפני ההגשה לשולחן החג מסדרים על צלחת חגיגית. מטפטפים דבש ניגר ומגישים לצד תפוחי עץ. צילום נמרוד סונדרס

השנה החדשה היא הזדמנות לציין את האיחוד בין ״מלח הארץ״ ״סוגת״ ו״עץ הזית״. לכל אחד ממרכיבי המתכון יש תפקיד בהצלחת החלה הארץ ישראלית: הקמח נותן את הגוף, שמן הזית מעניק את המרקם הרך, הטעם והעסיסיות לאורך זמן, ואילו המלח שמתווסף בכמות קטנה יותר מכל השאר, מאט את התפיחה של הבצק, מחזק את המבנה של המאפה, ומחדד את הטעם והגוון שלו.

חומרים לחלת כתר בסיר פלא + חלה רגילה או 5 לחמניות (בונוס)

1 קילו קמח לחם כוסמין לבן או קמח לבן כמו של סוגת

2 כפות שמרים יבשים

100 גרם (1/2 כוס) סוכר

480 מ״ל (2 כוסות) מים מסוננים

3 כפות דבש

1 ביצה גדולה

1 כף מלח דק כמו של מלח הארץ

100 גרם (1/2 כוס) שמן זית כמו של עץ הזית

להברשה ולציפוי

ביצה טרופה עם כפית דבש וקורט מלח

עשבי תיבול ארץ ישראליים, מלח גס, זרעי קצח, פרג ושומשום

צילום נמרוד סונדרס

אופן ההכנה

מכינים את הבצק

במיקסר עם וו לישה מערבלים קמח, שמרים יבשים וסוכר. יוצקים מים תוך כדי ערבול.

מוסיפים גם דבש, ביצה, מלח ושמן זית.

ממשיכים ללוש כ-8 דקות עד שהבצק נאסף לכדור, המרקם שלו חלק וגמיש, וכולו נאסף סביב וו הלישה וניתק מדפנות הקערה.

חשוב: לפעמים צריך לעצור את פעולת הלישה ולאסוף את שאריות חומרי הגלם מהדפנות או מהתחתית (תלוי במיקסר). אוספים וממשיכים ללוש עד קבלת כדור מושלם.

אם מרגישים שהבצק יבש אפשר להוסיף טיפ-טיפה מים או שמן.

אם הוא רטוב אפשר לבזוק עליו מעט קמח.

מתפיחים, מעצבים ושוב מתפיחים

משמנים את כדור הבצק ומניחים בקערה משומנת.

(חשוב לשמן כדי שהבצק לא יתייבש ולא ייתפס בקערה כך שלא יוכל להתרומם בתפיחה).

עוטפים את הקערה בשקית ניילון ומעליה מניחים מגבת (כי שמרים מעדיפים חושך).

מתפיחים שעתיים או עד הכפלת הנפח או לילה במקרר.

חובטים בבצק כדי להוריד ממנו את האוויר.

מחלקים ל-26 חלקים פחות או יותר שווים.

מכדררים אותם לכדורים.

משמנים כל כדור בשמן זית.

מניחים כ-20 כדורים בתבנית סיר פלא משומנת לקראת התפחה שנייה.

מכסים ומתפיחים עוד כ- 30 דקות עד שהכדורים תפוחים יפה.

את 6 הכדורים הנותרים מניחים במעגל על תבנית נוספת או קולעים צמה כפולה, או פשוט משאירים כלחמניות עגולות.

(אורלי אומרת: בעקרון אפשר להניח את כל הכדורים בסיר פלא ולאפות חלה עצומה, אבל אני מעדיפה להשאיר מקום להתפחה).

מערבבים ביצה עם דבש ומעט מלח.

מברישים בעדינות (הברשה ראשונה) את החלה ואת הלחמניות.

מתפיחים ובינתיים מחממים תנור ל-160 מעלות טורבו או 170 ללא טורבו.

צילום נמרוד סונדרס

מברישים ואופים

מברישים בביצה פעם שנייה.

מפזרים עשבי תיבול, קצח, פרג ושומשום ומכניסים לתנור.

אופים 35-40 דקות או עד שהחלה שחומה יפה והאפייה אחידה, כולל התחתית.

לחמניות יסתפקו ב-25 דקות אפייה.

מוציאים את החלות מהתנור.

מומלץ להבריש מיד בשמן זית ולכסות במגבת כדי לשמור על העסיסיות ולוודא שלא יתייבשו עד זמן הארוחה.

מגישים

לפני ההגשה לשולחן החג מסדרים על צלחת חגיגית.

מטפטפים דבש ניגר.

מגישים לצד תפוחי עץ.

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה