חלה מתוקה

מתכון מתוך ספר 100 המתכונים של חגי ישראל מאת העיתונאית אורה קורן. התוצאה: שתי חלות חגיגיות או חלה אחת ארוכה מאוד ומרשימה לשולחן החג. יש לוודא שמעניקים לה אורך יפה ולא גובה כדי שתיאפה היטב גם מבפנים. צריך להתחשב ברוחב התנור

החלה מוכנה כשהיא משחימה ובנקישה על בסיסה נשמע צליל חלול. צילום אורה קורן
החלה מוכנה כשהיא משחימה ובנקישה על בסיסה נשמע צליל חלול. צילום אורה קורן

 חומרים לשתי חלות או לאחת ענקית

500 גרם קמח רגיל

500 גרם קמח חלה (אם אין, אפשר להשתמש בעוד קמח רגיל)

50 גרם שמרים טריים (או 20 גרם שמרים יבשים)

340 גרם (כוס ועוד שלוש כפיות) דבש

100 מ"ל (חצי כוס) שמן זית

1 ביצה

7 גרם (1.5 כפיות) מלח

550 מ"ל (שתי כוסות ועוד שלושת רבעי כוס) מים

½ ביצה למריחה

מעט שומשום

לאחר האפייה

10 גרם (2 כפיות) דבש

כפית מים רותחים

תוספת אפשרית

עלי טימין מיובשים

אופן ההכנה

בקיצור

מערבבים את מרכיבי הבצק לפי ההוראות ומתפיחים כשעה. מחלקים את הבצק לשלושה כדורים, יוצרים "נחשים" וקולעים מהם צמה. מורחים בביצה, מפזרים שומשום ואופים.

בהרחבה

ממיסים את השמרים הטריים במעט מים ומערבבים עד שנוצרות בועות.

אם משתמשים בשמרים יבשים או מהירים, אין צורך בשלב הזה.

מומלץ לעבוד עם מיקסר שמקל את עבודת הלישה הממושכת, אם כי אפשר גם ידנית.

לקערת מיקסר מכניסים כוס דבש (שומרים 3 כפיות דבש להמשך) ואת יתרת המים ומערבבים.

מוסיפים ביצה, שמן ומלח ומערבבים.

מוסיפים את הקמח ומעליו את השמרים.

מוודאים שהשמרים לא נוגעים ישירות בשמן או במלח. מערבבים עם וו לישה 10 דקות.

אם הבצק דביק מוסיפים עוד קמח בהדרגה. הבצק אמור כמעט לא להידבק לידיים.

מעבירים למשטח עבודה מקומח קלות.

לשׁים כמה שניות ליצירת כדור בצק.

משמנים קערה ומניחים בתוכה את הבצק.

מסובבים אותו כדי שיהיה משומן מכל הכיוונים ולא יתייבש. מכסים בשקית ניילון או בכובע אמבטיה (לא בניילון נצמד, שמרים צריכים לנשום).

ממתינים עד שהבצק מכפיל נפח (כשעה. בטמפרטורה נמוכה הזמן מתארך).

לשים קלות את הבצק.

אפשר לחלק לשניים, לשתי חלות, ואפשר להכין ממנו חלה אחת קלועה באורך כפול, או חלה מעוגלת כמו בייגלה מצמה גדולה (תלוי גם בגודל התנור).

בכל מקרה, יש להימנע מחלה כפולה בגובה, מכיוון שהיא לא תיאפה בחלק הפנימי שלה.

לחלה אחת גדולה

מחלקים את הבצק לשלושה חלקים.

יוצרים מכל אחד "נחש" (צורה של חליל מאורך) ומרדדים מעט.

מזליפים כפית דבש על כל חלק ומגלגלים מחדש ל"נחש". מחברים את שלושת ה"נחשים" בקצה וקולעים צמה.

לשתי חלות

מחלקים את הבצק לשניים.

כל חלק מחלקים לשלושה כדורים.

מגלגלים אותם לצורה מוארכת ומרדדים קלות.

מזליפים חצי כפית דבש על כל חלק.

מגלגלים מחדש לצורה מוארכת.

מחברים את שלושת הקצוות וקולעים צמה.
מניחים נייר אפייה על תבנית ועליו את החלה.

מכסים במגבת למנוע התייבשות ומתפיחים להכפלת הנפח.
חוזרים על סדר הפעולות עם הבצק הנוסף.

במקום לזלף מעליו דבש אפשר לפזר טימין מיובש.

מורחים את החלה הקלועה במעט ביצה ומפזרים שומשום.

מתיזים מים עם שפריצר על החלות ובחלל התנור.

אפשר במקום זה להניח בתחתית התנור כלי עם קוביות קרח או מים ליצירת לחות.
מכניסים לתנור שחומם ל-200 מעלות.

אחרי 15-10 דקות מנמיכים ל-180 מעלות.

החלה מוכנה כשהיא משחימה, ובנקישה על בסיסה נשמע צליל חלול.
מוציאים את החלות מהתנור.

ממיסים את הדבש במים החמים ומורחים על החלות פעמיים-שלוש לקבלת ברק ולתוספת טעם.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה