טועמים דבש

משהו טוב קורה לתחום הדבש בישראל. בדומה למהפכה שהתרחשה בתחום היין, הקפה ושמן הזית, גם הדבש זוכה להתפתחות משמעותית. בצד מכוורת הענק פועלות בישראל עשרות מכוורות פרטיות, המייצרות סוגים שונים של דבש.

לא עוד דבש טהור פשוט, או לחילופין זנים נפוצים דוגמת דבש מפרחי בר או דבש מרפחי הדרים. ההתמחות הגוברת של יצרני הדבש מביאה לשוק דבש איכותי יותר העשוי מזני פרחים מיוחדים, כגון זעתר, אשל וחורחורינה.
בהתאם, מגיע הזמן לביקורות מקצועיות על דבש. ללמוד כיצד לטעום אותו, לתת בו סימנים מבדילים, וכך ללמוד מהו הדבר הנכון יותר עבורנו.

אלעד רביד, מנהל השיווק של מכוורת יד מרדכי, אומר: "אנחנו מתייחסים לכמה אפיוני טעם וארומה בדבש, המשוייכים לדבש ממקורות צוף שונים. לדוגמא, מידת הפירותיות של הדבש – ארומות וטעמים המזכירים הן מאפיינים צמחיים (פריחת הדרים לדוגמה) והן מאפיינים פירותיים (תפוחי, פירותים אדומים, פירות יער וכו'); תחושת 'עציות', הטאנינים והספייסיות של הדבש; תחושת הטריות והרעננות שלו (דומה לטריות של הדרים, אקליפטוס ומנטה); ותכונות נוספות שמתייחסות הן למאפיינים המקוריים ה'חיוביים' של הדבש, והן לפגמים בטעם ובארומה שעלולים להיווצר כתוצאה ממקור צוף בעייתי, תנאים אקלימיים לא אופטימליים או פגם בתהליך הרדייה".

נוהל הטעימה ביד מרדכי מתרחש במספר שלבים, מסביר רביד. עיקר התהליך כולל בחינת הצבע של הדבש אל מול דוגמת ייחוס של דבש אופייני מאותו מקור צוף; בחינת קשת הארומות של הדבש אל מול דוגמת ייחוס של דבש אופייני; בחינת הטעם של הדבש פעמיים אל מול דוגמת ייחוס אופיינית; טעימה של חצי כפית דבש; גלגול הדבש על כל הלשון והצמדה לחך (כדי שכל קולטני הטעם יבואו במגע); השהייה בפה למספר שניות; ובליעה והרגשת תחושת הצריבה בגרון (גם היא אופיינית לכל דבש באופן אחר).

לפיכך, המשימה שלקחנו על עצמנו היא מורכבת, שכן איננו טועמי דבש מקצועיים. עם זאת, תוך שאנו נעזרים בדברים שרביד הסביר, התיישבנו לטעום כמה מסוגי הדבש הנמכרים כיום בישראל.

מכוורת דבורת התבור שבמושב שדמות דבורה מציעה ללקוחותיה שלל מוצרים מבוססים דבש.
אך הדבש הטהור שלה הוא מה שמעניין אותנו. מדובר בדבש טהור מפרחי חורש התבור. לדבש יש מרקם חלק וצבע נחושתי. הטעם מעודן ולא דומיננטי מדי.
18-45 ₪ ל-300 גרם ועד 1 ק"ג. להשיג במרכז המבקרים של המכוורת ובנקודות המכירה.
www.dvorat-hatavor.co.il.

סדרת המוצרים Fine Food by Oshra Tishbi של יקב תשבי כוללת גם דבש טהור.
מקורו של הדבש אינו מצוין, חשוב לציין. במבחן שלנו התגלה דבש בעל צבע צהוב-כתום יפהפה, עדין ,ועם זאת מתוק מאוד.
20 ₪ ל-250 גרם. להשיג במרכז המבקרים של היקב ובנקודות המכירה.

שלושה סוגי דבש מעניינים מציע המותג 45 מעלות בצל, המיוצרים במכוורת פורת עין יהב.
דבש האקליפטוס אדום הוא דבש סמיך בעל מרקם חלק, והגוון שלו ענברי. בגרון תרגישו צריבה קלה בזמן הבליעה, ומתיקות עזה למדי עם נגיעה של מרירות. לדבש האשלים יש צבע שונה, המזכיר את צבע החרדל. הדבש מתגבש במהירות, ולכן הגיע אלינו במצב מגובש. טעמו עשיר בטעם תבלינים ובעל ארומה "עצית". צבעו של הדבש העשוי מפרחי החורחורינה הוא שילוב של זהב עם ירוק, הוא בעל מרקם חלק ומתיקות עדינה.
12-110 ₪ ל-130 גרם ועד 2.5 ק"ג, לא כולל משלוח.
להשיג ב- www.45c.co.il.

הדבש שמייצרת מכוורת נגוהות הוא מהאיכותיים ביותר שטעמנו.
המכוורת, הממוקמת בהרי חברון, שלחה לטעימה דבש מפרחי הדרים ודבש מפרחי אקליפטוס. הראשון הגיע כשהוא מגובש ובעל גוון זהוב. רמת המתיקות שלו מעודנת, ויש בו טעמים פירותיים.
הגוון של דבש האקליפטוס כהה מאוד, נחושתי, ולאחר הבליעה מרגישים תחושת צריבה טובה בגרון. המרקם סמיך, והוא טעים ביותר. אם אפשר לומר, הוא מרגיש בריא.
35-65 ₪ ל-500 גרם ועד 1 ק"ג. להשיג בנקודות המכירה. www.negohot.org.il.

מכוורת יד מרדכי מציעה סוגים רבים של דבש.
דבש פרחי הבר שלה, הנמכר גם באריזת לחיץ נוחה, הוא דבש מתוק ביותר, עם מרקם חלק שמחליק בקלות בגרון. דבש פרחי השיזף הוא בעל גוון מהגוני, מתיקות עדינה עם ניחוחות עציים.
האחרון שניסינו, העשוי מפרחי זעתר, הוא בעל גוון מוזהב וניחוחות של עשבי תיבול בתוכו, כמתבקש מדבש זעתר. המתיקות שלו טובה, ותחושת צריבה עדינה מורגשת בגרון לאחר הבליעה.
41.5 ₪ ל-650 גרם של דבש פרחי בר, 35 ₪ ל-500 גרם של דבש זני. להשיג ברשתות השיווק השונות, במכולות ובמינימרקטים.
www.yad-mordechai.co.il.

הדבש שמציעה נגאיה הוא הדבש הטוב ביותר שטעמנו הפעם.
זהו דבש פרחי בר שהיצרן שלו אינו ידוע, וגם דרך הרכישה שלו מורכבת – כחלק מאריזות השי האקולוגיות של נגאיה בלבד. למרות המגבלות אנו ממליצים: זהו דבש אורגני בעל מרקם סמיך וצבע כהה ואטום.
הדבש מתוק במידה נכונה עם מידה מפתיעה של פיקנטיות, ובגרון מורגשת תחושת צריבה טובה לאחר הבליעה.
להשיג ב- www.nagaya.co.il  
ובטלפון 054-4919855.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה