fbpx

טעימת יינות עמק האלה: בתנופת גידול

היינות שקדמו לבציר 2011 נעשו בפיקוחו של היינן הראשון של היקב, דורון רב הון (עכשיו יקב Sphera). בעוד הבנתה, חזונה והשפעתה של לין גולד נראים בעיקר ביינות 2011 והלאה, היא הייתה אחראית לבלנדים ולהתיישנות של יינות 2010
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

דורון רנד החליף את אודי קפלן ולקח לידיו את מושכות ניהול יקב עמק האלה

בדיוק לפני שנה, ב- 1 בינואר 2014, לאחר שצבר ניסיון בתחום היין שכולל תפקידים ניהוליים ביקבים רקנאטי ורמת הגולן. לאחרונה נפגשתי איתו ביקב, והצטערתי לשמוע שהייננית לין גולד, שהגיעה ליקב בחלקו המאוחר של בציר 2010, הייתה בחופשה ביום זה.

 

היינות שקדמו לבציר 2011 נעשו בפיקוחו של היינן הראשון של היקב, דורון רב הון (עכשיו יקב Sphera). בעוד הבנתה, חזונה והשפעתה של לין נראים בעיקר ביינות 2011 והלאה, היא הייתה אחראית לבלנדים ולהתיישנות של יינות 2010.

דורון מספר שהיקב מרחיב את הייצור באופן דרמטי, מ- 220,000 בקבוקים ב- 2013 לכ- 300,000 בקבוקים ב- 2014, ועושה זאת הודות לקיצוץ כמות הענבים שהם מוכרים ליקבים אחרים.

 

עמק האלה Ever Red רוזה 2013 13.5%) אלכוהול) – המחיר 55 ₪, 91 נקודות
יין רוזה בגוון סלמון, עשוי במלואו ממיץ חופשי (free run) , בעיקר מענבי מרלו עם השלמה של קברנה פרנק וסירה. יש בו ניחוחות וטעמי אשכולית אדומה טרייה, תותים ושמנת, עשבי תיבול ופרחי לילך.
היין עשוי מענבים שנבצרו במכוון מוקדם כדי לקבל חומציות רצויה. הוא רחוק מלהיות "יין חופשי" עשוי מבלידינג של 100%. דורון אומר שייצור יין סמוק זה מאתגר יותר מאשר כמעט כל יין אחר. ביקב מנסים למצוא את האיזון הנכון של גורמים, ועושים ממנו רק 12,500 בקבוקים.
מתאים היטב עם עוף, סלמון, סלטים ופסטות ברוטב שמנת.

 

עמק האלה סוביניון בלאן 2013 (12.5% אלכוהול) – המחיר 75 ₪, 93 נקודות
עשוי מ- 90% ענבי סמיון ו- 10% סוביניון בלאן. שני זני בורדו לבנים אלה הם שותפים היסטוריים בצרפת, והופכים לשותפים נפוצים יותר בישראל.
פומלה, אננס, מנגו, דשא קצוץ, פלפל ירוק, פלפל לבן וגרדת לימון, מספקים סיומת עגולה יותר מכפי שמצפים לעתים קרובות בסוביניון בלאן; מה שעשוי להוביל אותי להאמין שהוא יכול להתאים טוב יותר למאכלים שבדרך כלל הולכים עם לבנים גדולים יותר כמו שרדונה ו-ויונייה, כמו מנות עוף ומנות דגים כבדות יותר.
דניס מטוגן בשמן זית, סלטים על בסיס תיבול בחומץ, אספרגוס בגריל, לבבות ארטישוק, הם מאכלים כאלה.

 

עמק האלה שרדונה 2012 (13.5% אלכוהול) – המחיר 85 ₪, 91 נקודות
את 8-10 החודשים שהיין שהה בחביות אלון (תלוי בחבית) מרגישים באף, אבל העץ לא משתלט. כמות קטנה ממנו נשארה בנירוסטה, כדי לשמר ולתגבר את הפירותיות הכוללת של היין.
היין ששהה בחבית עבר תסיסה מלולקטית מלאה, והתיישנות על השמרים תרמה לטעם שעדיין מציג רמזים של טרואר, אגסים חומים, תפוחים צהובים, וניל, סוכריות חמאה ומעט מינרליות גיר.
לשתות עם עוף צלוי, ירקות קלויים, ועגל עם גבינת פרמזן המטוגן במחבת.

 

עמק האלה Everred קברנה-מרלו 2011 (14.5% אלכוהול) – המחיר 55 ₪, 90 נקודות
בלנד זה של קברנה סוביניון – 58%, ומרלו – 58% (בבציר זה), הוא עמוד השדרה המסחרי של יקב עמק האלה, ומוכיח את מחויבות היקב לגדול מבלי להתפשר על האיכות.
יין זה נמכר בעבר תמורת 75-85 ₪, ועתה מחירו נמוך הרבה יותר – 55 ₪.
התיישנות במשך שישה חודשים בלבד חביות ישנות בנות שנתיים ושלוש שנים, מבטיחה הפרי לא מתחבא: דובדבן מתוק, שזיפים אדומים ופטל.
יין 2011 זה הוא המהדורה הראשונה של יין אדום עליו הייתה ללין גולד שליטה מלאה ב- 100% בעמק האלה, מהכרם אל היקב. יין אדום מאוד מגוון וידידותי לאוכל, המעורר ציפייה לאדומים האחרים של לין מבציר 2011, שישוחררו לשוק השנה.

 

עמק האלה קברנה פרנק 2010 (14.5% אלכוהול) – המחיר 120 ₪, 93 נקודות
96% קברנה פרנק ו -4% קברנה סוביניון. התיישן 14 חודשים בנפרד בחביות עץ אלון צרפתיות.
תחושו בו קסיס, פטל שחור, תותי מסוכרים, סיגליות, פרחי לילך, עליי ורדים, אקליפטוס, גרפיט, פלפל שחור ועלי טבק. זהו קברנה פרנק מורכב עם איזון נאה של פירות, טאנינים וחומציות, אבל לא מהסוג של קברנה פרנק שעלולים לטעות ולחשוב שהינו קברנה סוביניון.
לא יין למתחילים, אבל כן יין אדום ידידותי למנות מזון כמו חצילים, ברווז, ירקות קלויים, שקדי עגל.

 

עמק האלה פטיט סירה 2010 (15% אלכוהול) – המחיר 119 ₪, 89 נקודות
סירה ופטיט סירה נמחקים בעמק האלה בהדרגה מפורטפוליו יינות זן יחיד, לפחות לעתיד הנראה לעין, והם ימוזגו לתוך בלנד בו שולטת הסירה (כ- 60% מול 40% פטיט סירה). 100% פטיט סירה זה התיישן 16 חודשים בחביות עץ אלון. יין צעיר אבל נגיש, עם פירות יער שחורים כהים, רמזים לווניל ופטל שחור, שאמור להתיישן היטב. הוא זקוק לשעות אם לא לימים של חדרור בדקנטר, אך מוכן עתה להתמודד עם בשרים העשויים בברבקיו או צלייה.

 

עמק האלה 32/35 Vineyard's Choice 2010 (15% אלכוהול) – המחיר 210 ₪, 94 נקודות
בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו ופטיט סירה, מותסס ומיושן במשך 17 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות בנפרד לפני המיזוג. האחוז של כל אחד מהענבים לא מצוין על התווית וגם לא נאמר לי, כי ביקב לא רוצים שיזכרו את הזנים אלא את החוויה.
יש ביין ארומות וטעמים של פירות יער, דובדבן שחור, פלפל שחור טחון, קרקע יערית, טבק מתוק ואספרסו. יין קל אך רציני, מאוזן היטב, עם טאנינים בשלים וחמיצות נעימה.
ביקב מציינים כי לא בכל שנה עושים את ה- 32/35. כך לדוגמא, אין מהדורות 2011 או 2013, ומי שמחליטים על כך הם הכרמים, לא פחות מאשר היינן.
ה- 32/35 בשם היין משתייך אל מיקום הכרמים והיקב בקו רוחב 32 מעלות צפון 35 מעלות ומזרח אורך, ויין עמק האלה רוצה להיות שגריר של אופי הטרואר.

 

עמק האלה מוסקט קינוח לבן 2007 (15% אלכוהול, 375 מיליליטר) – המחיר 55 ₪, 91 נקודות
עשוי מענבי מוסקט הנותנים טעמים של דבש, וניל, קרמל, קרם ברולה, שקדים, תפוחים ואגסים, וגם של מנדרינות.
מתאים עם נפוליאון גבינת עיזים, טורט שקדים, פאי תפוחים, מאפה אפרסקים. נסו פלפלים חמים ממולאים עם גבינת שמנת. רק 11,000 בקבוקים נעשו ממנו.

 

 

הכתבה נכתבה במקור באנגלית, ותורגמה ונערכה עבור אכול ושאטו

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

כתבו תגובה