יקב רימון – יבש, קינוח ופורט: על טהרת הרימונים

כרם בן זמרה ידוע כמרכז גידול גפנים מהמובחרות בארצנו, כשיקבים רבים הופכים יינות מענבי האזור לסדרות הרזרב שלהם. כרם בן זמרה הוא גם מושב, שממש מולו שוכן אזור התעשייה דלתון ובו יקב דלתון, ויש בו גם יקב נוסף וייחודי בנוף יקבי ארצנו: יקב רימון של משפחת נחמיאס – שלושה דורות במושב, שפתחה במקום מרכז מבקרים לפני שנה וחצי והתחילה לשווק מסחרית את יינותיה המיוצרים מפרי הרימון.

כל הסיפור התחיל לפני 10 שנים, כאשר למשפחת נחמיאס הייתה מטרה להשביח זן רימון נוסף ולייעדו למאכל. עניין של לא מה בכך לאור העובדה שבעקבות הרכבות שנעשו יש בארץ 150 זני רימון, ובעולם יותר מ- 1,000. אחרי 4 שנים התגלה זן חדש עם רמת סוכר גבוהה כמו זו ענבים, ועלה הרעיון לייצר יין. כך, לפני 6 שנים אוחסן היין הראשון מפרי הרימון בחבית אחת מאחורי הבית, ולאור תגובות טובות וביקוש החליטה המשפחה להקים את היקב.

היינן הראשי הוא בן המשפחה שרון ביטון, וד"ר ארקדי פסייקאן פועל כיינן מלווה. בכל מקרה, כל הצוות המקצועי משולב בהחלטה הסופית על היין ומוכנותו. היקב כשר, אך בשונה מענבים, שרק אדם דתי שומר שבת יכול לגעת בהם ביקב כשר, אין דרישת כשרות כזו בייצור של יין הרימונים.

למשפחת נחמיאס יש היום 100 דונם רימונים, המניבים 5-4.5 טון לדונם. בניגוד לענבים, להם יש תקופת בציר תחומה וקצרה יחסית, עם הרימון הסיפור אחר, והקטיף נמשך באופן סלקטיבי בין החודשים ספטמבר עד דצמבר, כאשר כל רימון שמגיע להבשלה מקסימלית נקטף.

הפירות מועברים למכונה שמפרידה גרגרים מהקליפה אותה סוחטים למניעת מרירות. לאחר מכן מעבירים את הגרגרים לסחיטה במספר מכונות שיודעות להפריד בין הגרעין למיץ עצמו, כאשר מהגרעינים הלבנים מפיקים שמן רימונים שמחירו 1,500 דולר לקילו, ומשמש לצרכים רפואיים וקוסמטיקה.

תסיסה ממושכת
את המיץ מכניסים לתסיסה למיכלי נירוסטה לתקופה של 4-2 חודשים, שוב בשונה מאוד ממשך תסיסת הענבים. הסיבה: לסוכר של הרימון הרבה יותר קשה להתפרק.

תהליך התסיסה הארוך בטמפרטורות קרות נועד גם לשמירה על סגולות המרפא של הרימון, העשיר בנוגדי חימצון, ברזל, וויטמינים.

בפרי הרימון של הנחמיאסים יש 26 בריקס (כמו בענב: 26-24), בניגוד ל- 18-14 בריקס ברימון רגיל, ולוקח זמן לפרק את הסוכר לאלכוהול. היין היבש עובר 4 חודשי תסיסה, כדי שלא יישאר סוכר בכלל ביין. ביינות המתקתקים – קינוח ופורט, התסיסה קצרה יותר כדי לשמור על הסוכר, בערך חודשיים.

אחרי התסיסה מתחיל היישון בחדר החביות. היין היבש מיושן במשך 14 חודשים, יין הקינוח – 10 חודשים, והיין בסגנון פורט – 18 חודשים בחביות אלון צרפתי בשמש.
החביות, מרביתן בנפח 225 ליטר עשויות עץ אלון צרפתי. רובן משומשות בנות שנה-שנתיים, ששימשו ליין.

70 אחוז ליצוא
השנה ייצרו ביקב רימון 260,000 בקבוקים, והמטרה להמשיך לגדול עם פוטנציאל יצור של עד מיליון בקבוקים.
היקב מבצע בעצמו את השיווק בארץ, אך עיקר תוצרת היקב מיועדת ליצוא: 70 אחוז מהיינות נשלחים ליפן, ארה"ב וסינגפור. הביקוש הולך וגדל, כך שהגידול ביצוא תלוי במימוש יכולת הייצור ע"י בני משפחת נחמיאס.

אבי נחמיאס, מנכ"ל היקב והאחראי גם על היצוא, מעיד כי כל הקניינים מחו"ל הגיעו ישירות אליו, ומסיבה פשוטה: מדובר ביין מיוחד וחדשני. הדגש הנו על הקטע הבריאותי והחדשנות ביין זה שאין דומה לו בעולם באלכוהול, ב- PH ובצבע. נכון, יש ליקרים מהפרי, אבל לא יין מרימונים. היין נמכר בעולם בהרבה חנויות טבע ובבוטיקים ייחודיים, כאשר היבואן משתדל להגיע לחנויות יוקרה מובילות.
מסתבר כי גם ביפן אוהבים את המתיקות, לא רק בארץ.

היחס ליין רימון היבש שמשתלב בארוחות של בשרים צלויים, גבינות בשלות או סטייק טוב על האש, מתחלק בין אלה שאוהבים אותו מאוד, ולאלה שלא יכולים לקבל יין שלא עשוי מענבים. בתהליך פיתוח ביקב יין יבש חדש, פחות חמצמץ מהנוכחי.

ברשת טיב טעם נמכר היטב היין היבש, אך יין הקינוח נמכר יותר. מה לעשות, אנשים אוהבים יותר את המתוק. גם הפורט נמכר יפה, והיינות המתוקים נמכרים לא רק בחנויות יין כי אם גם בחנויות שוקולד ובחנויות טבע, ובסך הכל 300 נקודות מכירה בארץ.


טעמנו את יינות יקב רימון
יין רימון יבש – כשבאים לתאר יין ומזהים בתוכו תכולה גבוהה של טעמי פרי מכנים את היין "פירותי". כשטועמים את יין הרימונים היבש של יקב רימון ניתן לכנות את טעמיו "רימוני". חומציותו גבוהה, צבעו אדמדם צלול, באף ריחות פריחה ופרי הרימון, הגוף בינוני, יובש בפה, עם נימה מתוקה ושמץ קל של מרירות הסיומת יבשה. מומלץ לתת ליין לנשום ולהיפתח כ- 20 דקות בגלל חמיצות גבוהה משל ענבים, וגם בשל היישון הארוך.

יין קינוח רימון – הגרגרים האדומים מרוכזי הויטמינים, המינרלים, נוגדני החמצון, הברזל ושאר הדברים הטובים כל כך לבריאותנו, התחלפו מיובש וחומציות ביין הראשון למתיקות רעננה, רטובה וקרירה, עם רכות והרמוניה שהעמיקה בהתיישנות של 10 חודשים בחביות אלון צרפתי, ומכאן לארומה ייחודית ומהנה.
לשמירת המתיקות מחוזקים יין הקינוח וגם הפורט באלכוהול מזוקק מרימונים לשמירה על גישה הוליסטית – הכל רימון. יש כאן גם שמירה על כל מרכיבי הבריאות, כי אלכוהול הרימון בריא יותר מאלכוהולים אחרים. לדוגמא, הוא רק מרחיב עורקים – ולא מרחיב ומצר כמו אלכוהולים אחרים.

יין רימון בסגנון פורט – יין סמיך ועשיר עם ארומה קטיפתית, בעל גוף מלא ומתוק, שהתיישן בחביות עץ אלון צרפתי ששהו בחצר היקב ל- 14 חודש שהביאו לריכוז גבוה של סוכר הפרי ואלכוהול מודגש, ויצרו יין פירותי הן בניחוחותיו והן בטעמו. יין מענג עם סיומת ארוכה ומושכת.
על יין פורט לא רושמים שנת ייצור, כי עושים לפעמים בלנדים מחביות משנים שונות, וכך גם על הפורט של יקב רימון.


במרכז המבקרים של יקב רימון יארחו אתכם בסבר פנים יפות, יסבירו, יטעימו, וימכרו לכם את היינות:
רימון יבש – 45 שקל
רימון קינוח בשני גדלים – קטן 65 שקל, גדול 85 שקל
פורט – 110 שקל



יקב רימון
מושב כרם בן זמרה
טל. 04-6822325
[email protected]
www.rimonwinery.com






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה