fbpx

יקב שורק נותן לחובבי יין להחליט: האם יש טעם ישראלי ביין?

המסקנה מהאירוע הייתה כי לא ניתן היה לאפיין העדפה מובהקת או אפילו נטייה לטעם מוגדר. אבל לא להתייאש: בכל זאת נמצאו מאפיינים ברורים באמצעותם הקהל מעריך מהו יין טוב ואיכותי
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

לא מכבר התקיים ביקב שורק בית הספר לעשיית יין שבקיבוץ נחשון, הראשון בסדרת אירועים מתוכננים למהלך השנה הקרובה, בהשתתפות אנשי מקצוע בתחום וחובבי יין כאחד (ברובם בוגרי בית הספר לעשיית יין או קורסי יין שונים, ובעלי ניסיון טעימה עשיר), שהתכנסו, טעמו, שוחחו, התלבטו, וניסו לאפיין – האם קיים טעם ישראלי ביין, ואם כן – מהו?

המסקנה מהאירוע הייתה כי לא ניתן היה לאפיין העדפה מובהקת או אפילו נטייה לטעם מוגדר. אבל לא להתייאש: בכל זאת נמצאו מאפיינים ברורים באמצעותם הקהל מעריך מהו יין טוב ואיכותי.

במפגש התקיימה טעימה של בלנדים מזני ענבי GSM – גרנאש, סירה ומורבדר, המקובלים ביינות אזור דרום אירופה, ולאחרונה מתבלטים ביינות איכות בארץ.
בטעימה נמזגו שמונה יינות אדומים יבשים, ארבעה יינות עולם, וארבעה בלנדים מחביות יקב שורק. אלה נבחרו מתוך חשיבה לתת קשת רחבה של סגנונות וטעמים.

 

בטעימה נכחו 42 טועמים, מתוכם שישה אנשי מקצוע: 28 גברים ו-  14 נשים. הקהל המקצועי (ברובו ייננים) התבקש לאפיין את היינות על פי פרמטרים מעולם הריחות והטעמים, על גבי דיאגרמת עכביש, ואילו קהל חובב היין התבקש לדרג את העדפתו.

 

המטרה הייתה לזהות את העדפת הקהל לסגנונות ולטעמי יין שונים. לבחון האם הקהל מעדיף יינות קלים או כבדים, בסגנון אירופאי "כפרי" (עולם ישן) או סגנון אמריקאי (עולם חדש), יין פירותי או יין בעל טעמי עץ בולטים וכו'.
טעימת כל יין נמשכה כשבע דקות , בהן ניתחו הטועמים את היין ודירגו אותו בטפסים.

 

ממצאי ערב זה:
אין העדפה חד משמעית לסגנון יין מסוים או לטעם מסוים. עם זאת נמצאו פרמטרים ברורים על פיהם הקהל מעריך איכות ביין: טעם עשיר, יין מאוזן בטעמים, ריחות, ומידת חמיצות.
קיים פער חד משמעי וברור בין העדפת קהל חובבי היין והקהל המקצועי .
לחובבי היין יש בהחלט כישורי טעימה ויכולת ניתוח של היין.
בשלושה פרמטרים: חמיצות, עוצמת פרי וגוף, הייתה קורלציה בין שני הקהלים, החובב והמקצועי
אין הבדל בין נשים לגברים באופן בחינת היין והעדפתו – מקובל לחשוב כי יש "יין נשי" ו"יין גברי" – בטעימה לא נמצא חיזוק לטענה זו, אלא נהפוך הוא.

ניר שחם, בעלים ומנהל היקב ובית הספר ליין, אומר כי משמח לזהות בקהל חובב היין הישראלי הבנה ומקצועיות ביכולת הטעימה ובאופן הערכת היין. אחת התובנות מהאירוע, היא שהקהל שהשתתף בטעימה אינו בוחר יין לפי סגנון טעמים מסוים, אלא אוהב סגנונות יין שונים, כל עוד היינות עומדים ב"מבחן האיכות".

 

שחם אומר: "בעבר, חובבי היין היו "נאמנים" לסגנון יין עם אופי מסוים. לא אחת נשמע אמירה כגון "אני שותה רק יינות קברנה סוביניון כבדים", ואילו תוצאות הטעימה מועיחות כי הקהל פתוח לשפע של סגנונות. בגרות זאת הינה חלק מהתפתחות כוללת של ענף עשיית היין בשלושים שנה האחרונות, בהם נטעו כרמים רבים באזורים חדשים, מזני ענבים רבים המתאימים לאקלים האזורי, והוקמו יקבים רבים".

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

כתבו תגובה