יקב FIVE STONES – הכל התחיל עם נער ושמו דוד

בינתיים משקיעים ביקב לא במכונות יקרות שעובדות בכל יקב רק מספר שבועות בשנה, ולא במבנה, אלא בענבים ובייצור היין ובקידומו בשוק

אילן חסון (מימין) וששון בן אהרון
אילן חסון (מימין) וששון בן אהרון. צילום דוד סילברמן dpsimages

לשווא חיפשתי את שם היקב או מיזם היין החדש בעברית. כל החומר הפרסומי של FIVE STONES – חמש אבנים, מיזם יינני חדש שזכה לאחרונה להרבה תשומת לב, כתוב אנגלית. כל זאת למרות שהשם לקוח היישר מספר שמואל, שם נאמר על דוד המתכונן לקרב המתוקשר עם גוליית: "ויקח מקלו בידו ויבחר לו חמשה חלוקי אבנים מן הנחל…. וקלעו בידו ויגש אל הפלישתי". ואכן, אחת מחמש אבנים אלה פגעה במצחו של גוליית והרגה אותו בקרב. נזכרתי גם במשחק הילדות של רבים מאיתנו בטרם הכרנו את המחשב והסלולר: "חמש אבנים". אך כאמור בכל החומר על המיזם היינני – עברית יוק.

בבציר 2016 קיבלו החלטה לפנות לכיוון מסחרי עם 44 טון ענבים מ- 11 זנים שונים
בבציר 2016 קיבלו החלטה לפנות לכיוון מסחרי עם 44 טון ענבים מ- 11 זנים שונים. צילום דוד סילברמן dpsimages

עוד חמישה אלמנטים מצאתי במיזם: חמישה חברו להם להקימו: אילן חסון – איש  שיווק עתיר ניסיון ומנכ"ל יקב בנימינה לשעבר, משפחת הכורמים תמיר מאזור גבעת ישעיהו, שם כנראה היו שדות זירת קרב האיתנים בין דוד וגוליית הפלישתי, אבי לרנר – ישראלי לשעבר, בעבר מבעלי יקב בנימינה, עופרה גנור – בעלת הבית של מסעדת מאנטה ריי, עמית קאופמן – בעל חברות קייטרינג, וכמובן בלי יינן אין מיזם, ואת האבן השישית הזאת מייצג ששון בן אהרון – לשעבר היינן הראשי של יקב בנימינה והיום היינן של יקב מוני, הממוקם גם כן באזור בית שמש – שמשון. המיזם הוקם ב- 2014 והוא מייצר בשלב זה 45,000 בקבוקים. היין מיוצר בחביות נפרדות ביקב מוני, הדגש הוא על 'בנפרד' – אותו יינן אבל חביות שונות, וגם הכשרות שונה – למוני יש כשרות של יקב עם יבול נוכרי (משפחת ערטול נוצרית), ולחמש אבנים כשרות של יקב בבעלות יהודית. לך תדע.

תוכניות יש ליזמים למכביר, כולל נטיעות חדשות בגבעת ישעיהו, ובניית מבנה שישמש את היקב, אף הוא באותו אזור. בינתיים משקיעים לא במכונות יקרות שעובדות בכל יקב רק מספר שבועות בשנה, ולא במבנה, אלא בענבים ובייצור היין ובקידומו בשוק, כולל נוכחות מסיבית בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון בנתב"ג. ולטעימה עצמה: שבעה יינות שונים, עם דגש על יינות לבנים, הוצגו בטעימה. אגב כל יינות היקב הם בלנדים של מספר זנים שונים.

FIVE STONES DvsG 2017 WHITE BLEND – פירוש DvsG  הוא דוד נגד גוליית, ואף על פי כן היין אינו עוצמתי כלל. מאחורי השם הגרנדיוזי עומד יין עשוי מ- 60% גוורצטרמינר ו- 40% סוביניון בלאן. יין מקסים, חומצי עם ארומות נחמדות מגפנים בנות 8-12 שנה, שתסס רק במכלי נירוסטה ללא עץ. 13.5% אלכוהול, עם סוכר שיורי נמוך. יין עם טעמים לימוניים ומעט מלון. מענג. מחירו 79 .

FIVE STONES DvsG 2017 ROSE  –  גילוי נאות: אינני מחובבי הרוזה, וצריך להיות רוזה מרגש כדי לרגש אותי. זהו יין הרוזה הישראלי שריגש אותי באמת. לאחרונה יש עדנה ליינות רוזה במחוזותינו, ואם אתם חובבי הזן, היין הזה יכבוש אתכם. הוא עשוי מ-90% ענבי מרלו ו- 10% קברנה סוביניון, שניהם זנים אדומים. הענבים מהרי יהודה עברו מעיכה קלה, והתירוש עבר הצללה במשך 24 שעות, ואז הוספו לו שמרים והיין תסס במכלי נירוסטה בטמפרטורה נמוכה. אין עץ בכלל. יין ורוד בהיר מאוד, עם  14% אלכוהול וסוכר שיורי נמוך מאוד. יין חומצי מקסים. ארומה פרחונית ורעננה, וטעמים של פרי עדין כמו אפרסק ושסק בתחילת העונה. סיומת נהדרת. יין כייפי ליום חם בקיץ, ומתי אין לנו יום כזה? מחירו 79 .

FIVE STONES NOBILITY 215A 2017 WHITE – סדרה גבוהה יותר של היקב. יין המבוסס על ענבי שרדונה שעברו סחיטה עדינה, ולאחר 8 חודשי תסיסה בחביות עץ אלון צרפתי, רובן חדשות, הוסיפו לו 5% ענבי סוביניון בלאן, לעידון נוסף. אני סבור כבר זמן רב כי יינות לבנים הם עיקר היין שיש לשתות בארץ כמו שלנו, בה יש 10 חודשי קיץ וחודשיים קצת פחות חמים. לשמחתי, השוק מוכיח כי יש גידול מתמיד בצריכת יינות לבנים. אין לי ספק שלמרות השם המסובך, היין יתחבב על קהלנו, שכן אנשינו אוהבים יינות מתוקים, כנראה זכר ליינות הקידוש שטבועים בנו מקדמת דנא. הנוביליטי הלבן הוא יין יבש שיש לו סיומת ממש מתוקה, שאינה פוגמת בטעמו אבל היא מכוונת נכון אל הטעם הישראלי. מחירו 129 .

FIVE STONES DvsG 2017 RED BLEND – יין אדום מבציר 2016. בלנד של זנים ים תיכוניים אופייניים לעמק הרון שבצרפת: 40% שיראז, 24% מרסלן, 24% קריניאן ו- 12% פטיט סירה, אשר התבגרו בחביות עץ אלון צרפתי, כשליש מהן חדשות, במשך 10 חודשים. היין בעל גוון מעט סגלגל, עם בוקה של שזיפים ותבלינים.  בטעימה, היין קליל עם סיומת מעט מרירה. זהו יין לא של עולם ישן ולא של עולם חדש, אלא יין שקולע לייעודו, להיות יין אדום קליל שטוב גם לקיץ החם שלנו. כל זן התיישן בנפרד, והבלנד של כל הזנים נעשה בסוף. נהניתי ממנו מאוד. מחירו 95 .

FIVE STONES NOBILITY 215A 2016 RED – בלנד של 43% קברנה סוביניון, 31% מרלו, 16% פטי וורדו, ו- 10% קברנה פרנק. היין התבגר במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון, מחציתן חדשות. טעם חזק של פרי שחור, עץ וקפה. סיומת ארוכה. יין עמוק ולא קל. יתאים לארוחות בשריות, לא ביום קיץ חם, אבל זה עניין של טעם אישי. שוב מורגשת בסיום המתיקות המחניפה לחך הישראלי. מחירו 129 .

צילום דוד סילברמן dpsimages

FIVE STONES VIRTUOUS 2015 – יין הדגל של היקב. עשוי מ- 61% קברנה סוביניון, 18% מרלו, 12%  פטי ורדו, 9% מלבק. אגב, אני תמיד מתפעל מהייננים שכל כך מדויקים בקביעת אחוזים בודדים. הענבים מגיעים מגפנים בנות 12-16 שנה,  שניטעו בצפיפות רבה בהרי יהודה. היין הוחזק במשך 15 חודש בחביות עץ אלון צרפתי בנפח  225 ליטר, חדשות כולן. דווקא ליין זה, העידית שבחבורה, הכי פחות התחברתי. לטעמי, היין ריבתי מדי; מחלה ממנה סובלים הרבה יינות ישראלים, אם כי כפי שכבר ציינתי, העם היושב בציון אוהב יין יבש עוצמתי, המשדר מתיקות מרובה. אז אם אתם שייכים לקבוצה זאת, זה בסדר, וזה היין בשבילכם. מחירו 240 .

לבסוף טעמנו גם יין חמוד של FIVE STONES, שיימכר רק במסעדות מתוך כוונה ליצור היכרות בין הצרכנים ליקב. היין עשוי מענבי מרלו מחירבת מדרס שבהרי יהודה, ואת מחירו תקבע כל מסעדה בה יימזג.

 






תגובה אחת

  1. אז הבה יחדיו נעשה חשבון במתקני הייצור של יקב מוני :
    מייצרים יין ליקב מונטיפיורי, יקב מוני, יקב 5 אבנים, יקב מורלי, והשד יודע למי עוד. ואיזה יינן מטעם כל אחד מיקבים אלה משגיח על היין מוודא שהכול מתנהל לפי שיטתו הייננית? יקב 5 אבנים מכוון את יינותיו לדיוטי פרי עם תוית ובקבוק כבד משקל ומחיר בשמיים רק שבבקבוקים פנימה זה עדיין יינות של יקב מוני וגם פה זו לא מציאה גדולה.

כתבו תגובה