כיצד עוזרת תזונה נכונה לשיער בריא?

השיער זקוק לכמות מספקת של חלבון מהתזונה שלנו כדי לשגשג
כמו העור גם מצב השיער משקף את מה שקורה בתוך הגוף. סוזן בוורמן, מומחית לתזונה מטעם חברת הרבלייף הבינלאומית, בוחנת לעומק את חשיבות התזונה לשיער

אנו נוהגים לדבר על חשיבות התזונה כשמדובר בעור שלנו, אבל זה לא נעצר שם. תזונה בריאה ממלאת תפקיד מכריע גם בצמיחת שיער בריא. שפע המוצרים שקיימים כיום בשוק, כמו שמפו, מרככים, ג'לים, תרסיסים ועוד, גורמים לחשוב שהטיפול היחיד שאנחנו יכולים לתת לשיער הוא למרוח עליו מוצר כלשהו. אבל אין זה נכון. בדיוק כמו העור, גם מצב השיער משקף את מה שקורה בתוך הגוף. הבה נבחן יותר לעומק את חשיבות התזונה לשיער שלנו.

השיער הוא חלק מהמראה שלנו. ייתכן שנאהב תסרוקת שמרנית, מיוחדת או סתם שיער פזור, שהרי כל אחד ואחת מאתנו שונה. חלקנו אוהבים תלתלים קופצניים וארוכים, ואחרות חובבות מראה קצר ומסוגנן, ויהיו שיעדיפו להיות נטולי שיער לחלוטין. לא משנה מה הסגנון, יש דבר אחד שהמומחים מסכימים עליו: תזונה בריאה שכוללת מגוון חומרים מזינים ובהם חלבונים, ויטמינים ומינרלים, יכולה לעזור בשיפור המראה והמגע של השיער. ממש כך. התזונה מציעה חיבור ישיר לבריאות הכוללת של השיער.

גרגירי חומוס מכילים מרכיבים חיוניים רבים וביניהם אבץ הדרוש בין היתר לתפקוד תקין של מערכת החיסון

החיבור התזונתי לשיער הבריא

שיער בריא יהיה מלא, קופצני, מבריק, רך, משיי וקל לטיפול. שיער בריא יגיח ללא בעיה מכל זקיק שערה. הוא יהיה חזק, לא יישבר בקלות, ויצמח מתוך קרקפת בריאה. תזונה מאוזנת חשובה כדי לתת לשיער את המרכיבים המזינים הדרושים לו כדי להיראות בריא. ונחשו איזה מרכיב הוא מהחשובים ביותר לשיער שלנו? החלבון.

שיער זה חלבון

הידעתם שהשיער מורכב בעיקר מחלבון בשם קרטין? קרטין הוא בעצם משפחה של חלבונים, וחלבונים אלה הם המרכיב העיקרי בשערות, בעור ובשיניים, ואפילו בקרניים ובפרסות של בעלי חיים. למעשה, השיער עשוי מכ- 95% קרטין. זו הסיבה לכך שהשיער זקוק לכמות מספקת של חלבון מהתזונה שלנו כדי לשגשג. נשים רבות, במיוחד כאלה ששומרות על המשקל, נוטות שלא לאכול מספיק חלבון כחלק מהניסיון להסתפק בהרבה מאוד סלט. אבל מכיוון שהחלבון כל כך חשוב לשיער בריא, זו נקודה שכדאי להן לשים לב אליה.

למעשה, ישנם מחקרים רבים שמצביעים על כך שנשירת שיער זמנית היא תוצאה של חוסר בצריכת חלבון. דיאטות "כאסח" שמוציאות את החלבון לחלוטין מהתפריט, או סתם הרגלי אכילה לא בריאים, עלולים להזיק לשיער שלנו ולתרום לנשירת שיער. צריכת כמות נאותה של חלבון במאכלי עוף, בשר, ביצים, דגים, טופו, אגוזים ומקורות אחרים, יכולה לפתור את הבעיה. מומלץ להתחיל  את היום במשקה חלבון או חטיפים  עשירים  בחלבון.

איבוד משקל מהיר וקיצוני הנגרם עקב תפריט דל בוויטמינים ומינרלים חיוניים עלול להוביל גם כן לנשירת שיער
איבוד משקל מהיר וקיצוני הנגרם עקב תפריט דל בוויטמינים ומינרלים חיוניים עלול להוביל גם כן לנשירת שיער

החלבון חשוב לשיער – אך לא רק הוא

חלבון אמנם חשוב לשיער בריא, אך הוא אינו הדבר היחיד. מיקרו מינרלים כמו ברזל, נחושת, מגנזיום וסלניום מועילים, וכן ויטמינים E, D, ו- C, הם חומרים מזינים המעורבים בייצור של קרטין, ולכן חשוב לכלול אותם בתזונה. מחסור בכל אחד מהם עלול לפגוע בבריאות השיער ולגרום לנשירה. היו ערים למאכלים שאוכלים. חשוב לצרוך מולטי ויטמין מדי יום, כדי להבטיח שהגוף (והשיער) מקבל את כל שדרוש לו כדי לשגשג. שימוש במוצרי טיפוח השיער הנכונים גם הוא חשוב. בחרו נוסחאות המכילות ויטמינים נוגדי חמצון, חומרי לחות טבעיים כמו חמאת שיאה ואלוורה, וכאלה שהם נטולי סולפט. השילוב של תזונה פנימית וחיצונית מצוין לשיער.

מלבד תזונה לקויה, הגורמים לנשירת שיער כוללים תורשה, חוסר איזון הורמונלי, הרגשת מתח ולחץ, הגיל שבו אנו נמצאים ועוד. איבוד משקל מהיר וקיצוני, הנגרם עקב תפריט דל בוויטמינים ומינרלים חיוניים, עלול להוביל גם כן לנשירת שיער. אמנם אלה רק שיערות שנושרות, אך במקרים רבים הנשירה מצביעה על בעיה בריאותית – פיזית או נפשית, ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל, או עם גורם מקצועי שיתאים תפריט עבורכם.

גזר עשיר בבטא קרוטן אשר הופך בגופנו לויטמיןA , והוא המעניק לגזר את צבעו הכתום
גזר עשיר בבטא קרוטן אשר הופך בגופנו לויטמיןA , והוא המעניק לגזר את צבעו הכתום

מאכלים שחובה להוסיף  לתפריט באופן יומיומי במטרה למנוע נשירת שיער

ברוקולי – הברוקולי ושאר הירקות ממשפחת המצליבים, כמו הכרובית, הכרוב והנבטים, מעלים את ריכוז הגלוטטיון בכבד – נוגד חמצון רב עוצמה שעוזר בניקוי הרעלים מהגוף, ויכולים לתרום לבריאות השיער בשל התכולה הגבוהה יחסית של ברזל בהם. הברזל הוא מינרל חשוב במיוחד לשיער, ורמות נמוכות מדי שלו עלולות לגרום לנשירת שיער, היות וזקיק השיער והשורש זקוקים לאספקת דם עשירה ומזינה. ישנה חשיבות רבה לניקוי הגוף מרעלים, משום שדם רווי ברעלים הוא דם סמיך שמתקשה לנוע בקלות. לקרקפת מגיע דם רווי בפסולת שנע בזרימה איטית וחלשה, ועל כן השערה אינה מקבלת את חומרי הבניה שחשובים לה לצמיחה ולהתפתחות, ומתחילה להיחלש ולבסוף לנשור.

תה ירוק – תה ירוק מכיל כמות גדולה של נוגדי חמצון, מסייעים לגוף לנטרל רעלים בדם. זרימתו של דם שאינו מכיל ריכוז גבוה של רעלים היא תקינה יותר, מה שגורם לדם איכותי להגיע לאזור הקרקפת ולהזין את שורשי השיער בחומרים חיוניים. בנוסף, תה ירוק תורם לשמירה על עור בריא ומלא חיים. ניתן לשלב שניים-שלושה ספלי תה ירוק במהלך היום.

קיווי – קיווי הינו פרי המכיל כמות גבוהה של ויטמין C המסייע בייצור קולגן (חלבון המרכיב רקמות שונות בגוף), אשר מחזק את נימי הדם המזינים את השערות. מלבד קיווי, מזונות נוספים העשירים בויטמין c הם תפוזים, פפאיה, תותים, פלפל אדום ועוד.

גרגירי חומוס – מכילים מרכיבים חיוניים רבים, ביניהם אבץ, שהוא מרכיב חיוני בגופנו הדרוש בין היתר לתפקוד תקין של מערכת החיסון, ולקידום גדילה והתפתחות של תאים בגופנו. אבץ משמש גם כמרכיב חיוני להגנת הקרקפת. באופן טבעי, אנו לא יכולים לאגור אבץ, ולכן חשוב לצרוך מזונות עשירים באבץ, אשר יגדילו את צריכת האבץ היומית שלנו. מקורות נוספים לאבץ מהמזון: עדשים, שעועית, בשר בקר דגנים מלאים ועוד.

גזר – גזר עשיר בבטא קרוטן אשר הופך בגופנו לויטמיןA , והוא המעניק לגזר את צבעו הכתום. ויטמין A דרוש לתפקוד כל תאי הגוף, והוא עוזר להגן ולייצר את השמנים אשר תומכים ומזינים את הקרקפת. בטטה, מלון ומשמש, מהווים גם הם מקורות טובים לבטא קרוטן במזון. חשוב להדגיש כי צריכת יתר של ויטמין  Aאשר מתקבלת בדרך כלל מתוספי המזון ולא מהמזון עצמו, עלולה להזיק לבריאות באופן כללי, וכן לגרום לנשירת שיער ויובש בעור.

משקאות אלכוהוליים משפיעים על הכבד ובנוסף אלכוהול מכיל רמה גבוהה של סוכר וקלוריות
משקאות אלכוהוליים משפיעים על הכבד ובנוסף אלכוהול מכיל רמה גבוהה של סוכר וקלוריות

ממה כדאי להימנע

תזונה עתירת שומן ונתרן (מלח) – מגבירה את רמת הכולסטרול, עלולה לפגוע בתפקוד הכליות, מגבירה את חומציות הדם ואת קצב נשירת השיער.

מזונות עשירים בפחמימות – אורז, פסטה, תפוחי אדמה ודומיהם הם מזונות עשירים בפחמימות, שיכולים לגרום לנשירת שיער. פחמימות הופכות לגלוקוז במהלך תהליך העיכול, וזה מעלה את רמת הסוכר בדם. צמצום רמת הסוכר בדם יסייע בהפחתת תופעת הנשירה.

הרבה אלכוהול – משקאות אלכוהוליים המשפיעים על הכבד, מורידים את רמת האבץ, ויטמיןB , ויטמין C וחומצה פולית בגוף. ויטמינים אלה חשובים מאוד לבריאות השיער שלנו. בנוסף, אלכוהול מכיל רמה גבוהה של סוכר וקלוריות.

צריכה רבה של קפאין – גם קפאין מקטין את רמת ויטמין B, ויטמיןC , אשלגן ואבץ בגוף.

שיער אדום הוא הנדיר ביותר ומופיע בקרב כ-1% מאוכלוסיית העולם
שיער אדום הוא הנדיר ביותר ומופיע בקרב כ-1% מאוכלוסיית העולם

הנה כמה מהעובדות המעניינות ביותר על שיער

השיער צומח על כל הגוף, למעט כפות הידיים, כפות הרגליים, העפעפיים, הריריות והשפתיים. קווצת שיער רטובה יכולה להימתח עד 30% מעבר לאורכה הרגיל. זו הסיבה מדוע חשוב שלא להבריש או לסרק את השיער חזק מדי לאחר החפיפה אם לא רוצים לפגוע או לשבור את קווצות השיער.

שיער אדום הוא הנדיר ביותר, ומופיע בקרב כ-1% מאוכלוסיית העולם. שיער בלונדיני מופיע בכ- 2% מהאוכלוסייה, ואילו שיער שחור הוא הצבע הנפוץ מכולם. לבלונדינים יש בממוצע 146,000 שערות ראש, לבעלי שיער שחור – 110,000, לבעלי שיער חום – 100,000, ולג'ינג'ים יש בממוצע 86,000 שערות ראש. חתך הרוחב של שערה יכול להעיד על מוצא בעליה – אנשים ממוצא אסיאתי הם בעלי שערות עגולות מאוד, אנשים אפרו-אמריקאים הם בעלי שערה שטוחה, ולאירופאים שערה אובאלית.

השיער מכיל מידע על מה שנמצא בזרם הדם שלנו, לרבות מינרלים ותרופות. הדבר היחיד ששערה לא מגלה הוא – מהו מין האדם. כל זקיקי השיער בגוף האדם נוצרים כשהעובר בן חמישה חודשים. בממוצע יש לנו 5 מיליון זקיקי שיער בכל הגוף.

נבהלים מכמות השיער שנשטפת במקלחת? אין צורך. לאדם הממוצע יש כ- 100,000 עד 150,000 שערות על הראש. זה נורמלי לאבד 40 – 150 קווצות שיער מדי יום. החדשות הטובות הן שכאשר השיער נושר, הוא בדרך כלל גדל שוב עד 20 פעם במהלך החיים. שערה יחידה יכולה לשרוד 5 שנים. אז טפלו בה בעדינות בעזרת שמפו טוב ומרכך. חפשו מוצרים שנבדקו קלינית לשיפור חוזק השערה, והשתדלו שלא להתעלל בשיער יותר מדי עם הרגלי ייבוש ועיצוב תסרוקות.

החלק היחיד של השיער שאינו מת הוא השיער שבתוך הקרקפת. אז תנו לקרקפת שלכם עיסוי טוב ונעים בזמן החפיפה כדי להמריץ את זרימת הדם. זה גם מועיל וגם מרגיש נהדר. אומרים גם שהציפייה לסקס גורמת לשיער לצמוח מהר יותר. עם זאת, שניים מכל שלושה גברים ישראלים יתחיל להקריח מתחת לגיל 30. עד גיל 50 ימצאו עצמם 70% מהגברים לאחר שהשלימו את תהליך ההתקרחות – וייפרדו לגמרי משערות ראשם. בכל העניין הכאוב הזה אשם גן ההקרחה, הנפוץ בקרב יהודים.

לסיכום, תזונה בריאה יכולה להוביל לעור בריא ולשיער בריא. זה סוד היופי מספר אחת למראה ותחושה נהדרים. השילוב של טיפול בגופנו מבפנים ומבחוץ, הוא זה שעושה את ההבדל. כל הסוד הוא להיות בריא. זכרו: העור והשיער הבריאים ביותר, הם אלה שייראו תמיד הכי יפה.

טיפים נוספים באתר חברת הרבלייף

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר