כולנו מכירים את תחושת האופטימיות האופפת אותנו סמוך לבואו של חג האביב, כשבאוויר עומד ניחוח של משהו חדש ומרגש – אותן תחושות הממלאות אותנו מגיעות לשיאן בערב חג הפסח.
סעודת ליל הסדר היא ללא ספק המאורע המרכזי והסמלי ביותר של תקופה זו, ועבור רבים מאתנו היא גם הזדמנות להשקיע בעיצוב חדשני, מפתיע ומעורר תאבון.
יצירת אוירה והעברת מסר באמצעות עיצוב השולחן, הם רק חלק ממהפכת העיצוב במטבח הישראלי. המודעות לנושא העיצוב נמצאת בצמיחה מתמדת, וניתן לראות כי מלבד ההשקעה בתפריט המנות שיוגשו לשולחן, מושקעת גם מחשבה רבה ברעיון ובמסר המועבר באמצעות צבעים, אביזרים, כלים ושאר תוספות המרכיבות את שולחן החג. השמיים הם הגבול בכל הקשור לחומרים ולקונספט הבאים לידי ביטוי באופן עריכת שולחן החג ובאווירה אותה מבקשים המארחים להשרות על המסובין סביב לו.
לפניכם טיפים ועצות שיסייעו לעצב שולחן חגיגי, ייחודי ועשיר בסטייל, ולהפוך את ארוחת החג למעוררת התפעלות :
מפות שולחן וראנרים
ארוחת חג מרשימה מתחילה בבחירת מפה. זו מהווה את הרקע והבסיס לתפאורה המושלמת.
חפשו אחר נושא הקרוב ללבכם, שיהווה נושא מרכזי בעריכת השולחן. בחירת המפה על גווניה ואופייה, בשילוב עם כלי ההגשה ואלמנטים קישוטיים אשר ישלימו את השפה העיצובית לכדי סיפור שלם בעל אמירה ייחודית, זו הזדמנות פז ליצירת בסיס מעניין ולא שגרתי, שעוד ידובר עליו זמן רב אחרי שיילך אחרון האורחים.
אם ניקח לדוגמא את פריחת השקדייה הנמצאת בשיא תפארתה, או שפע פרחי הבר, אזי הגוון והניחוח יהוו את חוט השני לאופי התפאורה המקשטת את שולחן החג לאורכו של הערב .שילוב של פלייסמטים אישים או ראנרים הפרוסים לרוחבו של השולחן ומסמלים את מיקומם של הסועדים, יהוו דרך נהדרת להדגיש את ייחודו של כל סועד. לאחר שהגדרנו את מיקומו של הסועד, נוכל להקדיש סידור פרחים אישי שיונח ליד כוס השתייה האישית, ואולי אף לצרף אליו כרטיס ברכה הנושא את שמו של האורח.
גם נר צף בניחוח פריחת אביב על שלהבתו העדינה, יהווה מעין יחס אישי ויקשור בין הסועדים סביב שולחן החג. אל תפחדו מהוספת צבע לשולחן החג, ועם זאת דאגו לשמור על הרמוניה ואסתטיקה נעימה לעין. חיפוש אחר גוון הדומה בצבעו למפה המקורית ייצור מראה חגיגי , קלאסי ועשיר.אם חשקה נפשכם ביצירת דרמה, אזי שילוב צבעים המנוגדים למפת הבסיס ייצור מראה דרמטי ומפתיע.
מערכות אוכל
כמו במוטיב המפה הקלאסית, כך גם בעניין מערכות אוכל וכלי ההגשה. מוצעות מערכות כלים עם מופע קלאסי ואיכותי. הכלים ברובם בגוונים עדינים שבין לבן לשמנת במגוון עשיר של צורות וסגנונות. אם יש סט כזה בארון הכלים הביתי שלכם, זה הזמן להוציאו, למרקו ולהכינו לארוחת החג.
למראה קלאסי הניחו את הצלחות לפי סדר המנות האחת על השנייה. שדרגו את הסט המוכר והידוע בעזרת כלי אוכל והגשה בצורות מפתיעות, השמות דגש השנה כחלק מטרנד עולמי על אירוח אישי . כלים אלו יהפכו כל שולחן ערוך וחגיגי לבעל טוויסט עדכני המשרה אווירה נעימה, בדגש על היחס האישי לכל סועד ואורח סביב השולחן.
סכו"ם – התכשיט
בעריכת השולחן הקלאסי, מזלגות יונחו משמאל לצלחת, מהגדול לקטן לפי סדר המנות.
סכין וכף ימוקמו מימין לצלחת. אם לא נצמדנו לגרסת המקור, אז השמיים הם הגבול. עצבו את הסכו"ם כחלק הקונספט המנחה את עריכת השולחן כולו, והיעזרו באלמנטים משלימים אשר ידגישו את התכשיט, דוגמת חבקים ומפיות בד אישיות.
אין להקל בחשיבותן של המפיות. נכון שבסוף הארוחה הן נותרות מושלכות על השולחן מוכתמות ומקומטות, אך לפני הארוחה הן יכולות להוסיף מאוד למראה השולחן טון ייחודי ומרשים. אז גם אם אין ברשותכם סט מפיות סאטן רקום בן עשרות שנים, כיום ניתן להשיג מפיות נייר במגוון רחב של דוגמאות וצבעים, וכן מפיות בד בשלל צבעים. אלו, בשילוב חבק תואם ומסוגנן ממתכת, עץ או ענף מלבלב השזור מאחד העצים שבחצר, ישדרגו כל שולחן חג
ברוח החג צרו חבקים למפיות מזר קטן של פרחי העונה, כמו זה הנהוג לשזור לראשנו בחג השבועות. טיפ קטן – עשו זאת מבעוד מועד ושימרו החבקים בכלי עם מעט מים בקירור. כך אלו יישמרו כזרים טריים ומרשימים על השולחן הערוך.
נרות
האווירה כולה משתנה והופכת לחמימה וביתית כשמפזרים על שולחן האוכל נרות אווירה בריחות נעימים. את הנרות ניתן להציב על כנים ומעמדים מעוצבים ממתכת, גם כוסות שתייה מזכוכית שקופה יכולות לשמש כבית נרות מעולה, ותמיד אפשר להניח נרות צפים בכלי זכוכית. ליצירת מראה מואר ונוצץ, ניתן להציב במרכז השולחן פמוטים גבוהים עליהם מוצבים נרות ארוכים. ככלל, שימרו על אלמנטים עיצוביים במרכז השולחן בגובה נמוך מ-25 ס"מ או גבוה מ-60 ס"מ, כך שלא יפריעו לקשר עין בין הסועדים.
יין ישמח לבב אנוש
כל ארוחה ניתן לשדרג בתוספת יין ואלכוהול, המוגשים בדרך אסתטית ובתשומת לב לעקרונות המקובלים. שתיית היין הינה טקס ייחודי אליו מצטרפים כל החושים, ועיצוב הכוסות משרת את המשקה והחושים המשתתפים בחווייה. כלי קיבול היין וכך גם מבנה הכוסות בהן יוגש המשקה, הנם בעלי חשיבות והשפעה רבה על טעמו . במראה הקלאסי יונחו הכוסות בצדה הימני העליון של הצלחת, בדגש על שוני שבין סוג השתייה המוגשת בארוחה. עדכנו את מראה כוס היין בתחתיות מיוחדות. הדגישו את יופייה של המסורת בייחודה של כל כוס וברכתה המיוחדת לה. כמו כן, זו הזדמנות חגיגית לברכה אישית לכל סועד.
ענת פונרו-כפרי, מעצבת ראשית ברשת DOMO לעיצוב כלי בית.
סניפי רשת DOMO ו- DM ברשת טיב טעם.