לאכול בברלין: מתפוח אדמה בשוק ועד VOX

מסעדות גרמניות טיפוסיות הן לא מוסד מרגש במיוחד – תמצאו אותן בכל מקום בעיר עם תפריט שכולל שניצלים טובים (לא של עוף – חוויה לישראלים), נזידי בשר – גולש, מרקים, תפוחי אדמה, כרוב כבוש והרבה בירה. יש גם יין גרמני – המקומיים מאמינים יותר בלבן ופחות באדום, ובצדק

ביקור בברלין הוא חוויה טעונה לכל ישראלי (טוב, לרוב הישראלים). בעוד העיר נראית תוססת וחוגגת, הרי מאחורי הקלעים מסתבר כי מדובר בעיר רעועה מבחינה כלכלית, שבעקבות נפילת החומה הידועה לשמצה הפסיקה לקבל מענקים, סובלת מאיבוד הכנסות בעקבות מעבר מסיבי של תושבים לפרברים, תוך ייבוש הכנסות ממסים והגדלת החוב העירוני ליותר מ- 59 מיליון יורו.
אבל למה לנו לעסוק בצרות של אחרים (ועוד גרמנים), כשאנחנו רוצים לאכול – ולאכול טוב בעיר.

מספר ימים בעיר הגדולה לא יכולים לספק מפת מצב מלאה, ואף חלקית, ובכל זאת מספר תובנות.
נתחיל בפינות הרחוב ובשווקים: כאן נקניקיות שמנמנות ומפצפצות (בעיקר מבשר לבן, מה לעשות), ותפוחי אדמה ממולאים בכל טוב. לתפוח אדמה מופלא – ממולא בפטריות או בסלט הרינג – גשו לשוק הקטן מול בית הכלבו הגדול בעיר KaDeWe בשדרת ההמשך של קופירסטורדם (קו.דם בלשון המקומיים) שם תמצאו מבחר דוכנים של אוכל מוכן. זה של התפודים הדשנים מומלץ.
שניים אוכלים שם ב- 7 יורו. קנו 2 בקבוקי שתייה קלה וסיימתם ארוחת צהריים ב- 10 יורו – הדיל הכי טוב בעיר.

מסעדות גרמניות טיפוסיות הן לא מוסד מרגש במיוחד – תמצאו אותן בכל מקום בעיר עם תפריט שכולל שניצלים טובים (לא של עוף – חוויה לישראלים), נזידי בשר – גולש, מרקים, תפוחי אדמה, כרוב כבוש והרבה בירה. יש גם יין גרמני – המקומיים מאמינים יותר בלבן ופחות באדום, ובצדק (מבחינת האדום).


יפנית במרכז אירופה
במרכז אירופה, שוב מול ה- KaDeWe בקו.דם – תוכלו לאכול ארוחת טפניאקי יפנית המבושלת לנגד עיניכם על משטח בישול לוהט במסעדת Daitokai. לא זולה, אבל האוכל טעים, וההכנה של השף היפני מול עיניכם הופכת את האירוע לבילוי חוויתי מעבר ובנוסף לאוכל.

עבור ארוחה זוגית שכללה מרק מיסו, פלטת סושי (5 חתיכות עם דג/שרימפ – 14.5 יורו, יקר להחריד), שתי חביתיות יפניות ממולאות (אם תרצו – אגרולים רחבים ושטוחים המוכנים גם הם על המשטח הלוהט), מנה של סטייק פילה מבקר שארולה (מעולה) עם שרימפס וירקות, ומנה של מאכלי ים: דגים, שרימפס, קוקי סן ז'ק וחצי לובסטר, אורז, כוס יין ובקבוק מים מינרליים, שילמנו 111 יורו – לא רחוק ממחיר הארוחה המומלצת במסעדה המעולה VOX עליה תקראו בהמשך.

Daitokai
Europa Center
Tauentzienstrasse 9-12
Te. 00-44-30-2618099
www.daitokai.de



Dressler – להיזהר פעמיים
למסעדת דרסלר (Dressler) המומלצת בחלק מהמדריכים יש שני סניפים – אחד בקו.דם, והשני בשדרות אונטר דן לינדן ("תחת עצי התרזה") המפוארות והידועות של ברלין.
למה להיזהר פעמיים? גם כי יש שני סניפים, וגם כי האוכל בינוני לגמרי. והשירות איטי להחריד. בעצם שירות איטי הנו מילת מפתח במסעדות ובתי קפה בברלין. אנחנו, כתיירים, אמנם לא ממהרים, אבל זה לאט, ממש לאט…

המנה הטובה בדרסלר הייתה סלט ירוק ועליו חתיכות חזה אווז חם וקוקי סן ז'ק. מרק האספרגוס (ביקורנו בעיר בעיצומה של העונה, וכל המסעדות מציעות תפריטי אספרגוס) – מלוח מדי.
מנות עיקריות של דגים עם תוספות של תפוד וירק, לא היו מרגשות.
המחיר לשניים, כולל כוס יין מקומי ומים מינרליים: 57 יורו. לא יקר במיוחד, אך גם לא חוויה קולינרית.

Dressler
Unter den Linden 39
Tel. 00-44-2044422

[email protected]


לאכול בכלבו KaDeWe
KaDeWe הוא בית הכלבו הגדול ביותר באירופה, המציע מבחר של 380,000 פריטים בשטח חנות של 60,000 מטרים רבועים. הקומה השישית של בית הכלבו, קומת המזון והמעדנים, היא המעניינת ביותר, כמובן; עם פירות ים ודגים טריים, 1,300 סוגי גבינות, 1,200 סוגי נקניק ובשרים מעושנים, 400 סוגי לחמים ולחמניות. 2,400 יינות שונים – ומה לא. גולת הכותרת: 32 עמדות בישול ואכילה, עם בסך הכל 1,000 מקומות ישיבה פזורים ברחבי 7,000 המטרים הרבועים של קומה זאת.
500 אנשי הצוות, מהם 150 שפים מדופלמים, יכינו לכם באמת כל מה שתבחרו מתוך היצע מדהים.
תמצאו בקומה דוכנים של יצרני שמפניה, של שפים עולמיים (כמו פול בוקוז, בר צדפות, אוכל איטלקי, סושי, בשרים, עוף, ומה לא.

אנחנו דגמנו את עמדת הבוייאבז – מרק הדגים הצרפתי. מומלץ ביותר: תמורת 46 יורו לזוג נהנינו מקדרת מרק דגים מעולה, וצלחת ענקית עם מבחר דגים ופירות ים, כולל סרטנים – להוספה לצלחת המרק. סלסלת באגט ולחם שחור טרי, ושתי כוסות יין שאבלי לבן, הפכו את שעת הצהרים לחוויה מענגת. דרך אגב, כמות המרק והדגה שלידו מספיקה לשלושה אנשים – אבל התגברנו יפה.

בסיבוב נוסף בקומת המזון איתרנו תחת המותג "גורמה" גם דוכני אנטיפסטי, שלושה דוכני דגים (מהם אחד לדגים כבושים), צדפות (אויסטרו בר), עופות בגריל, נקניקיות וכרוב כבוש, בירה וכריכים עם ישיבה מול החלון (שווה), דוכן בשרים מעושנים – שינקן/ז'מבון למיניהם , גריל – שניצל (אמיתי) וסטייק – שוב ליד חלון. פול בוקוז עם בליני ב- 76 יורו (לכו תדעו מה המילוי…), מרק עם קוקי סן ז'ק, חזה עוף תירס ברוטב יין אודם, כבד אווז במחבת, מדליוני בקר וחצי לובסטר. מחירי המנות כאן מ- 8.5 יורו עד 76 יורו.
עוד בדוכני המזון – ביסטרו קטן – קישים וסלטים, מטבח תאילנדי, עוד דוכני בירה, ודוכן שמפניה דום פריניון – מי צריך לאכול בכלל?

KaDeWe
Tauentzienstrasse 21-24
Tel. 00-44-30-21210



VOX – ארוחת כיף במסעדת שף
מסעדות שף הממוקמות בבתי מלון הן המילה הגסטרונומית הלוהטת בשנים האחרונות בערים רבות בעולם. ברלין מצטרפת למגמה זאת עם מסעדת VOX הממוקמת בקומת הכניסה של מלון גרנד הייאט בכיכר מרלן דיטריך במתחם כיכר פוטסדם – חוויה ארכיטקטונית עירונית מרהיבת עין אחרי בינוי מסיבי שהפך מגרשי חורבות מופגזים ממלחמת העולם השניה למנהטן של ברלין.

שף המסעדה הוא יוזף אדר, והטבחים לבושים במדים לבנים עם לוגו המלון. איך אני יודע? כי המטבח ב- VOX פתוח, וניתן לראות את הצוות בעבודתו. במדריכים ואתרים כתוב על המטבח הפתוח, אבל קבלו עדכון חשוב: לא מכל מקום במסעדה רואים את המטבח הפתוח, ואותנו – לא רק אותנו, גם אחרים – הושיבו מאחורי מחיצה גבוהה; אם תרצו: שחזור של חומת ברלין. זה לא מנע מאיתנו לגשת מדי פעם ולצפות בצוות בעבודה, כולל גילוי שיטה לשמירת חום של מנה ע"י הנחת מחבת הפוכה קטנה יותר בתוך מחבת גדולה.

השף שהכין את תפריט ערב ביקורנו היה פאבלו לוהלה, ששמו הפיוז'ני מאפיין את המסעדה. לוהלה לא מתבייש לשלב כבד אווז עם שוקולד מריר ומנגו, גבינה מוצרלה עם תאנים אפויות, ארנבת עם פסיפלורה, פילה בקר עם גלידת וניל-רום, פילה עגל עם אוכמניות, אוכף וכתף טלה עם בצלי שאלוט וליקוריץ. למסעדה גם תפריט סושי וצוות מיומן המכין אותו – וסביבנו ראינו סועדים המשלבים את הסודי כמנת פתיחה או מנה עיקרית.

את ארוחתנו המהנה פתחנו בג'ין (גורדון) וטוניק וקיר רויאל (שמפניה).
מנות ראשונות: קרפצ'יו סיבאס עם קישואים בוינגרט, פרוסות דקיקות של סלק וסורבה פטל – מנה מעולה. מנת פתיחה שניה: סלט רומא עם רוטב קיסר, בייקון פציח ופרוסות פרמזן – מרענן ביותר.

למנות עיקריות: דג Gilthead ממשפחת הסיבאס עם שרימפס וערימה נאה של פסטה בולונז מאטריות טאליוליני – שילוב מוצלח ביותר.
גם המנה העיקרית השניה הייתה דגית ונאכלה בהנאה רבה: דג בקלה, עגבניות עם עשבי תיבול, לבבות ארטישוק, ורוטב שמנת-חרדל.

לא יכולנו להתאפק וביקשנו לדגום גם את הקינוחים: טרטלט עשוי מירק הרובארב, ולידו סורבה, וצלחת עם מגוון טעמי הסורבה של VOX.

עבור ארוחה מעולה זאת, כולל כוס יין אחת ומים מינרליים, שילמנו סכום של 136 יורו (כולל שירות, אך לפני טיפ שנתנו בשמחה למלצרית החביבה) – שווה ביותר ומומלץ כמסעדה הטובה ביותר בה תאכלו בברלין בעת שהות של מספר ימים.
דרך אגב, אפשר לאכול בערב גם תפריט קבוע של המסעדה: 3 מנות – 42 יורו, 4 מנות – 54 יורו (לא כולל משקאות).

VOX
Marlene Dietrich Platz 2
Tel: 00-44-30-25531234



סושי לפני הקזינו
בכיכר מרלן דיטריך, ממש מול מסעדת Vox, שוכן לו לתפארה הקזינו של ברלין – אמנם לא היחיד, אך כזה שתוכלו להיכנס אליו לא מעונבים ועטויי ז'קט (רצוי לא עם ג'ינס ונעלי ספורט, אך סביר להניח שלא יגרשו אתכם).

לפני או אחרי הקזינו תוכלו ליהנות מסושי מסעדת running sushi קטנה וחביבה זו הנקראת Fai Sushi מול הכניסה לקניון השוכן גם הוא ברחוב זה. תשלמו לפי מספר הצלחות שתורידו מהמסוע ולפי צבע פס העיטור של הצלחת: ירוק, אדום, צהוב, שחור, כחול.
שתי צלחות ירוקות, ארבע אדומות ושתי צהובות הסתכמו יחד עם שני בקבוקי מים מינרליים ב- 23 יורו. סביר ביותר כהכנה לכסף הגדול אותו תשאירו מן הסתם בקזינו…

Fai Sushi
Voxstrasse 1
Tel. 00-44-30-25295777



הודית ליד בית הכנסת באורניינבורג
אורניינבורג הוא רחוב מעניין, המתאים מאוד לנו לישראלים ולאופיינו.
לרחוב, אליו ניתן להגיע לשתי תחנות שונות של שני מפעילי הרכבת התחתית בברלין (קווי U וקווי S), אופי זרוק למדי, עם שפע מסעדות אתניות וגם גרמניות, בתי מלאכה וסדנאות של אומנים, וגם בית הכנסת הגדול של ברלין אותו תזהו לפי השוטרים השומרים עליו יום ולילה.
משמאל לבית הכנסת שוכנת מסעדת ,קדימה" הכשרה (אולם גדול וחצר פנימית רחבת ידיים), ומימינה מסעדת זילברשטיין, שעל אף שמה אינה יהודית, אינה כשרה, ומתמחה בסושי וסשימי.
ברחוב זה תמצאו מסעדות וזולות נוסח סיני (לא ארץ סין – סיני, זו שמגיעים אליה דרך אילת) ממטבחים עולמיים מגוונים: תאילנד, מקסיקו, קובה, הודו, סינגפור, איטליה, גרמניה, ועוד. בחלק מהן יש מפתים מקצועיים שינסו למשוך אתכם לשולחנות מחוץ למסעדה, לתוך המסעדה, או לגינה הצמודה כמעט לכל אחת ממסעדות הרחוב.

אנחנו בחרנו במסעדה ההודית AMRIT עם הסככות הכחולות הממוקמת מול בית המלאכה של אומן המתכת המרתך פסלים כל ימות השבוע לצלילי מוזיקה (מצוינת) רועמת ולא מרשה לצלם.
זה שאחראי במסעדה הודית זו על משיכת הקהל פנימה הוא בדואי מדהב שחי בגרמניה כבר שמונה שנים, דובר גרמנית וגם עברית שוטפת, ומתגעגע לישראלים הרבים שפקדו את חופי הזהב.
המלצר שלנו הופתע מהיקף הזמנתנו ושאל אם אנחנו חמישה או רק שניים – כפי שהיינו, ובמחי עט מחק מהזמנתנו מרק וסלט. האמת שאכן לא היה בהם צורך: המנות ענקיות, וגם הטעם שונה מכפי שהורגלנו לייחס לאוכל הודי אצל רינה פושקרנה.

צלחת מתאבנים מטוגנים – רצועות חזה עוף וירקות בציפוי, קדרת שרימפס ברוטב עשיר הנקראת ג'ינגה מסלה (מס' 72 בתפריט, מומלץ), וקדרת אורז הספיקו בהחלט. גם המתאבנים וגם המנה העיקרית מגיעים עם סלט ירקות לא רע, כך שאין צורך להזמין סלט בנפרד. השרימפס בטנדורי – סקמפי טיקה – היה נפילה; גם מפני שממש לא יכולנו לאכול יותר, וגם כי רוטב הטיקה כאן הוא פשוט קטשופ – נוסח בריטי כפי שהסביר לנו המלצר שהצטרף לסלידתנו מהמנה, שדוקא אותה לא טרח למחוק קודם לכן מהזמנתנו העודפת.
יחד עם שני בקבוקי מים מינרליים (אוכל הודי אוהב מים…) וכוס יין קברנה שילמנו 49 יורו. אם תורידו את הסקמפי טיקה המיותר תחסכו 14.50 יורו, ועדיין תיהנו מהמסעדה ומאווירת הרחוב אליו נעים לחזור מספר פעמים בעת ביקורכם בברלין.

AMRIT
Oranienburgerstr. 45
Tel . 00-44-30-28884840
www.amrit.de



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר