לא להאמין: בנובמבר שבוע האוכל הפולני הראשון בישראל

אין אדם ישראלי שצמד המלים "מטבח פולני" לא מעורר בו תחושות עזות. יש הנזכרים גפילטע פיש של מעדניית גולשטייןבגעגוע במטבח של בית סבתא, אחרים רואים לנגד עיניהם המתחלחלות גפילטע פיש אפור או רגל קרושה, ויש גם מי שהתגנבו לאוזניו שמועות על סצנת אוכל מתהווה בפולין המודרנית.

שבוע האוכל הפולני הראשון יציג למעלה מ- 40 אירועי קולינריה ותרבות שיערכו ברחבי הארץ. בין האירועים המתוכננים – ארוחות משותפות שיבשלו שפים מובילים מישראל ומפולין, שחזור ארוחות היסטוריות וספרותיות, סיורים קולינרים, טעימות וודקה פולנית, אירוע תרבות רב משתתפים בבית העיר, תערוכות צילומי אוכל, סדנאות בישול של אוכל פולני-יהודי ועוד.

הקהל הישראלי יוזמן לערוך היכרות עם המטבח הפולני המסורתי, לטעום את המאכלים הפולנים-היהודים המקוריים לפני השינויים שהתחוללו בהם במעבר לארץ ישראל, להיזכר בנוסטלגיה בגירסת המטבח המזרח-אירופאי של תקופת הצנע ולהתוודע למטבח הפולני המודרני והעכשווי המעורר תשומת לב רבה בסצנה הגסטרונומית העולמית. דרך הזווית הקולינרית מבקשים מארגני הפסטיבל לפתוח צוהר לתרבות העשירה והמגוונת המתקיימת בשתי המדינות – פולין ישראל.

נבחרת של אורחים, מבכירי עולם הקולינריה בפולין, תגיע לארץ להשתתף באירועי שבוע שף וויצק אמארוהאוכל הפולני. השף וויצק אמארו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה, השף הפולני הראשון והיחיד שזכה בכוכב מישלן, יבשל ארוחת טעימות עם השף מאיר אדוני במסעדות "כתית" וה"מזללה" בתל אביב. השף ארתור מורוז, בעל המסעדה המפורסמת "בולאי" במחוז גדנסק, יבשל עם השפים אסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד במסעדת "מחניודה" בירושלים. חוקר ומבקר האוכל פיוטר ביקונט יתארח בבר "המנזר" בתל אביב לארוחה בהשראת ספרו המפורסם "המטבח היהודי של באלבינה פְּשֶפּיוּרְקוֺ". הצלם והמו"ל הפולני כריס קוזונבסקי יציג את עבודותיו בתערוכה שתערך בירושלים.המסעדנית מוורשה וונדה ורזאץ' ששימשה השראה לדמות ציורית ברומן הגרפי "הנכס" של רותו מודן ועוד. האורחים הפולנים יפגשו במוזיאון בית העיר עם אנשי אוכל, תקשורת, אקדמיה ואמנות ישראלים בערב חד-פעמי ורב-תרבותי, פתוח לקהל הרחב, תחת הכותרת א-ב של מטבח פולני בבית העיר.

את האירוע ילווה פסקול פולני-ישראלי מגוון בניהולם האמנותי של אנשי "התדר". עשר דמויות מרכזיות בעולם המוזיקה הפולני והישראלי ירכיבו כל אחד פלייליסט בן שעה בסגנונות מוזיקליים שונים.

שבוע האוכל הפולני, יוזמה של המכון הפולני בישראל, מתקיים בשיתוף משרד החוץ הפולני, משרד התרבות הפולני, השגרירות הפולנית בישראל, עיריית תל אביב – יפו ומוזיאון בית העיר, חברת התעופה הפולנית LOT, עריית חיפה ומנהלת העיר התחתית, התחנה הראשונה בירושלים והמכון לחקר יהדות פולין באוניברסיטת תל אביב.

בין האירועים הבולטים בשבוע האוכל הפולני:
בין המטבח הפולני החדש למטבח הישראלי החדש (4.11) – השף וויצק אמרו ממסעדת "אטלייה אמרו" בוורשה יתארח לארוחת טעימות במטבח של השף מאיר אדוני ממסעדת "כתית" בתל אביב. השניים יחקרו את הדומה והשונה בין שני מטבחים אזוריים חדשים ומסעירים שהחלו לחפש דרך וזהות סמוך לאותה נקודת זמן. גם ב"מזללה", יוגש באותו ערב תפריט בהשראת המטבח היהודי-פולני.

ערק, וודקה ומה שליד (5.11) – השף ארתור מורוז ממסעדת "בולאי'" בגדנסק והשפים שף ארתור פומורוזאסף גרניט, אורי נבון ויוסי אלעד יבשלו יחד סעודה ב"מחניודה" בירושלים. בפולין הפכה וודקה למשקה העיקרי המלווה מפגש חברתי שמח, במזרח התיכון הפך העראק לציר סביבו נעה ארוחת המזה, ואין מקום מתאים יותר מסמטאות שוק מחנה יהודה הירושלמי כדי ליצור בו סינתזה בין מזרח אירופה למזרח התיכון.

א-ב של אוכל פולני (6.11) – שיתוף פעולה עם מוזיאון בית העיר בתל אביב – אירוע פתוח לקהל הרחב בו ננסה לגעת בתחומים שונים של תרבות המטבח הפולני והפולני-יהודי דרך מבחר מונחים, מאכלים, זיכרונות ודימויים פרטיים וציבוריים. כל אחד מהמציגים – שפים, עיתונאי אוכל, שחקנים, סופרים, משוררים, חוקרים מהאקדמיה ועוד – יבחר אות מהא"ב עם מושג תרבותי מייצג ויתייחס לנושא בזמן מוגבל של בין שלוש לשבע דקות. קטעי משחק, מוסיקה חיה, וידאו, הקראת קטעים ספרותיים, אמנות פלסטית, טעימות וקטעי אודיו יחברו יחד כדי להציג בפני הקהל פסיפס תרבותי מרתק. את האירוע ילווה פסקול מוזיקלי פולני שהוכן במיוחד על ידי צוות "התדר".
בין המשתתפים: עיתונאית האוכל הילה אלפרט, העיתונאי והסופר יגאל סרנה, גורו האינטרנט דוקטור יוסי ורדי, השף וחוקר האוכל האשכנזי שמיל הולנד, השף עומר מילר, השחקנית ליליאן ברטו, השף וויצק אמארו, עיתונאי וחוקר האוכל פיוטר ביקונט, מו"ל Smak magazyn מוניקה בז'אוסקי.

אירוע הוקרה למסדר אבירי הקישקע (7.11) – מסעדת סנדר והשף זמי שרייבר יערכו הקישקע של מסעדת סנדרערב הוקרה מיוחד לאנשי המסדר, אגודת סתרים של חובבי המטבח הפולני-יהודי מאסכולת דב יוסף, שהוקם על ידי יזמי האינטרנט ד"ר יוסי ורדי ויוחאי רפאלי. האירוע יתקיים בנוכחות שגריר פולין בישראל, יאצק חודורוביץ, מייסדי המסדר ומעריציו. בתפריט: טעימות, סיפורים, מעשיות והפתעות.

שישי בית מרזח פולני (8.11) – תפריט אוכל ואלכוהול מיוחד, בהשראת בית המרזח הפולני והפולני-היהודי, שיוגש בצהרי יום שישי במסעדות ובברים בתל-אביב, בירושלים ובחיפה. את המשתים ילווו פסקול מוזיקה פולנית, הקראת שירה, הרצאות היסטוריות ומופעי רחוב. המקומות המשתתפים: השולחן, קפה 48, המנזר, הבסטה, אלבה, החלוצים 3, קפה דליה, קיטון, קזינו דה פריז, טעמון לינק, קפה שרגא, מעיין הבירה, העוגן, ג'ק והאפונים.

דלאל הקונדיטוריה בשבוע האוכל הפולני
השף קונדיטור ענר צלאל וקונדיטוריית דלאל שבנווה צדק משתתפים בשבוע האוכל הפולני, ולכבודו יציעו מבחר מאפים מלוחים ומתוקים בהשראת המטבח הפולני. 
ניתן יהיה לרכוש אותם בקונדיטוריה דלאל שבנווה צדק לכל אורך שבוע האוכל הפולני (11.11-31.10).
מונדק – לחם כפרי עשוי תערובת קמחי שיפון וקמח מלא בציפוי שיבולת שועל ואגוזי מלך 22 ₪
וויטק – סמבוסק ממולא תפוח אדמה, בצל, עירית ושמנת חמוצה 20 ₪
הינדה – עוגת שמרים חגיגית עם קינמון, אגוזים וחמוציות 45 ₪
מגדה – עוגת פרג בציפוי שטרויזל ותפוח עץ 39 ₪
דנוטה – עוגת גבינה קלאסית 145 ₪.
דלאל – הקונדיטוריה: כל ישראל חברים 7, נווה צדק, ת"א. 03-5109292






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה