לקטוז כן או לא – איזה חלב מומלץ לשתות?

סוזן בוורמן, מדריכת תזונה גלובלית של הרבלייף, אומרת כי היום יש על מדפי החנויות בנוסף לחלב פרה גם חלב עיזים, חלב סויה, חלב שקדים, חלב קשיו, חלב אורז, חלב שיבולת שועל, והבחירה מתוכם עולה להיות מבלבלת

חלב פרה הוא מקור מאוזן ומלא לשומן, חלבון ופחמימות. אולם אם אינכם יכולים לשתות חלב רגיל או רגישים ללקטוז, חלב סויה הוא הבחירה הטובה ביותר שתספק לכם חלבון וסידן
חלב פרה הוא מקור מאוזן ומלא לשומן, חלבון ופחמימות. אולם אם אינכם יכולים לשתות חלב רגיל או רגישים ללקטוז, חלב סויה הוא הבחירה הטובה ביותר שתספק לכם חלבון וסידן

קניית קרטון חלב הייתה בעבר עניין פשוט. אנשים נהגו ללכת למכולת השכונתית או לסופרמרקט, למצוא את המדף  המכיל את מוצרי החלב המצוננים, ולבחור את סוג החלב הרצוי – מלא או דל שומן. זו הייתה משימה פשוטה, אולם קניית מוצר בסיסי כמו קרטון חלב הפכה לאחרונה למעט יותר מסובכת. בשנים האחרונות שוק מוצרי החלב התפתח. אנשים רבים סבלו גם בעבר מאי סבילות ללקטוז או מאלרגיה  לחלב והזדקקו לתחליפי חלב, אבל רק בתקופה האחרונה התחילו חברות רבות לייצר באופן כמותי מגוון תחליפי חלב פרה, שרבים מהם מציעים הרכב תזונתי דומה.

חלב סויה
חלב סויה

כיום, כשמסיירים בין המדפים, יש  יותר אפשרויות מכפי שנוכל לספור. חלב עיזים,  חלב סויה,  חלב שקדים,  חלב קשיו,  חלב אורז, חלב שיבולת שועל, ואפילו חלב פרה שיוצר באופן מלאכותי. הבחירה בין כל הסוגים עלולה להיות מבלבלת. השאלה היא איזה חלב מציע  את הערך התזונתי הגבוה ביותר וטוב לבריאות? אין תשובה נכונה אחת לגבי כול האנשים. לכל אחד מתחליפי החלב הללו יש יתרונות וחסרונות. החלופה הטובה ביותר שתשפר את צריכת הסידן והחלבון, במיוחד אם אנו זקוקים לתחליף לא חלבי, היא חלב סויה, שמספק בערך אותן כמויות של חומרים מזינים כמו כוס חלב פרה או חלב עיזים: 12-7 גרם חלבון לכוס, כשליש מצריכת הסידן היומית המומלצת, ו-95 קלוריות לערך. חלב סויה הוא באופן טבעי נטול כולסטרול, ובנוסף מכיל פיטו-נוטריאנטים הידועים בשם איזופלבונים, שמציעים מספר יתרונות בריאותיים.

חלב שקדים
חלב שקדים

אך מה אם הפחמימות הטבעיות בסויה קשות מדי לעיכול? ומה אם הטעם המריר לעתים של חלב סויה אינו כזה שמתרגלים אליו? במקרה כזה ניתן  למזוג גם מעט חלב שקדים או חלב קשיו; שניהם צמחיים, נטולי כולסטרול ולקטוז. בנוסף, שניהם מכילים פחות קלוריות מאשר חלב נטול שומן, בנוסף לכמה חומצות שומן בריאות. אולם, תכולת החלבון שלהם נוטה להיות נמוכה – אולי גרם אחד לכוס. יחד עם זאת, רוב סוגי החלב המופק משקדים ומקשיו וסוגי חלב אחרים המופקים מאגוזים, הם עשירים בסידן, כך שניתן  ליהנות מתועלת זו אם תהפכו אחד מהם למקור החלב שלכם.

לגבי שאר הסוגים: חלב אורז, חלב שיבולת שועל וחלב קנאביס, שכמו רוב סוגי החלב האחרים שאינם חלביים – מצטיינים בערך תזונתי גבוה דווקא בשל מה שאינם מכילים: לקטוז, שומן רווי וכולסטרול. חלב אורז הוא בעל תכולת החלבון הנמוכה ביותר – גרם אחד לכוס, בזמן שחלב שיבולת שועל או חלב קנאביס מכילים ארבעה גרם חלבון לכוס. כל אחד מהם מצטיין במתיקות עדינה  – כך שהם מכילים בדרך כלל פחות סוכר. לרוב הם גם עשירים בסידן בכמות הדומה לתכולת חלב פרה, אבל גם בעלי ערך קלורי גבוה יותר, עד 120 קלוריות לכוס.

טרנד הבריאות בישראל הוא כבר מזמן לא טרנד אלא מגמה שממשיכה לגדול ולתפוס תאוצה
מגוון סוגי חלב ותחליפיו על המדפים ממגוון חברות

בשורה התחתונה: חלב פרה הוא מקור מאוזן ומלא לשומן, חלבון ופחמימות. אולם, אם אינכם יכולים לשתות חלב רגיל או רגישים ללקטוז, חלב סויה הוא הבחירה הטובה ביותר שתספק לכם חלבון וסידן. אם אתם זקוקים רק למשקה דל קלוריות שילווה את דגני הבוקר שלכם, חלב שקדים או קשיו עשויים לחסוך לכם מעט קלוריות ולספק לכם סידן. אולם, לכל החלופות יש יתרונות וחסרונות, כך שמומלץ לקרוא את תוויות המוצרים כדי ללמוד על ערכם התזונתי והאופן בו יסייעו לכם להגיע ליעדים התזונתיים שלכם.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה