מה עושים כשהילד בוחר להיות טבעוני או צמחוני?

ד"ר עומר גלעדי - הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית שעובדת עם יצרנית הטחינה אחוה, מציעה לא לנסות לשכנע אותו אלא לחפש מתכונים לילדים צמחוניים וגם לשלב טחינה בארוחות

הרבה ירקות ופירות בתפריט וד"ר גלעדי מציעה לשלב טחינה כרכיב מזון דומיננטי. צילום pixabay
הרבה ירקות ופירות בתפריט וד"ר גלעדי מציעה לשלב טחינה כרכיב מזון דומיננטי. צילום pixabay

זה קורה במשפחות הכי טובות: יום אחד הילד או הילדה שלכם יבואו אליכם בשקט מאחור, יעמדו בפיסוק קל, ידיים משולבות על החזה ומבט חודר ונחוש. "זהו. זה נגמר". הוא יגיד. "מה נגמר?" את תשאלי מבוהלת, מריצה שלל תסריטים בראש. "הסוללה של המחשב? הנייד? האקס בוקס נשבר? אתה נושר מבית הספר?". "לא", הוא יענה רגוע בצורה מפחידה. "אני לא אוכל יותר בשר, זהו. אל תנסו אפילו לשכנע אותי".

צילום יעל האן
צילום יעל האן

טחינה היא לא באמת האחות החורגת של החומוס, אלא אחותו הגדולה ומוצלחת יותר. גדושה ברמות גבוהות של חלבון, ברזל וסידן, היא עשויה להיות הבחירה הנבונה ביותר לשילוב בתזונה של ילד שמכריז כי הוא בוחר להיות טבעוני או צמחוני. טחינה עשירה באומגה 6 ו-9 ואין בה שומן רווי או מעובד כלל, כך קובע מחקר של משרד החקלאות האמריקני אשר בדק ערכים תזונתיים בשלל מזונות. אבל הדיבורים על נפלאותיה של הטחינה יישארו כנראה בינינו לבין עצמנו. מבחן המציאות יהיה מה ישאירו הילדים שלכם בצלחת. אז בנינו לכם תפריט יומי עבור ילדים, שכולל טחינה בכל ארוחה וידוע כמנטרל רגשות אשם או דאגות סביב תזונת הילד.

ארוחת בוקר

כבר הרמב"ם הכריז שזו הארוחה החשובה של היום. מחקר אמריקני קבע כי היא גם בעלת השפעה ניכרת על תפקוד הריכוז והזיכרון של הילד שלכם בבית הספר, ובכל פעילות חברתית אחרת. ההצעה לארוחת בוקר מבוססת טחינה היא כריך מלחם טרי עם ממרח טחינה וסילאן, עדיף כזו ללא מלח. השילוב ביניהם נותן מתיקות ממריצה אך בריאה, שנספגת בהדרגתיות במחזור הדם.

ארוחת עשר

ירקות טריים וחתוכים עם קצת מלח, לימון וטחינה ששמים בקופסה קטנה או צנצנת פלסטיק. השילוב של השניים מרענן, שומר על אנרגיה ומספק נוזלים, לצד היתרונות הבריאותיים של הטחינה והירקות עצמם.

ארוחת צהריים

פסטה (מומלץ מקמח מלא) עם רוטב טחינה ועגבניות חתוכות גס, אפשר גם עם כרובית. שניצל צמחי או קוביות טופו טריות מצופות פירורי לחם. הרעיון הוא להשתמש בטחינה או קמח חומוס במקום בביצה טרופה, כחומר המדביק בין השניצל לפירורי הלחם.

צילום יעל האן
צילום יעל האן

ארוחת ארבע

הילד חזר מעוד יום מעייף בבית הספר, עם רעש, חוקים, מורים. לפניו עוד חוג או שניים, ואולי פגישה עם חברים בגינה. מגיעה לילד שלכם קצת אנרגיה זמינה, אבל כזו שיש בה איכויות בריאותיות ולא רק טעימות. עוגיות טחינה ושוקולד צ'יפס, או פרוסת גזר עם טחינה, יכולים לספק שירות מצוין ולהקנות מתיקות לארוחה, אבל לא כזו שתגרה את בלוטות הטעם לעוד ועוד, אלא מאוזנת.

ארוחת ערב

סוף היום. מחפשים משהו קליל לסיים איתו את היום, ולתת לבטן לנוח. במקרה זה אפשר להגיש סלט ירקות קצוץ דק, עם רוטב טחינה קליל. לצדו אפשר להציע פיתה עם כרובית מטוגנת וטחינה, או חצי חציל בתנור עם סלסה של עגבניות ורוטב טחינה סמיך בצד. הניגוד בין העגבניות לטחינה ייהנה אפילו ילדים סרבני אוכל מתוחכם. טיפ: כדאי להכניס צבעוניות לטחינה הסוד הוא לערבב את הטחינה עם שלל צבעים מרהיבים, שנותנים לה חיים וטעם שובב שמעורר את התיאבון כבר דרך העיניים. טחינה סגולה – עם קוביות סלק שנטחנו פנימה, טחינה ורודה – עם פלפלים קלויים, טחינה צהובה – עם קצת כורכום, ועוד ועוד. נסו בעצמכם. עוד אופציה לארוחת ערב קלילה או כקינוח לארוחה, היא מאפה פריך מנייר אורז עגול, עם ממרח טחינה ודבש. פזרו מעל שומשום מלא או שחור, ותקבלו חטיף מתוק ובריא, וילד מרוצה שלא מנסים להילחם בו אלא מעריכים את הבחירות שלו ועוזרים לו.

 






תגובה אחת

  1. יש הרבה יתרונות בלהיות צמחוני, אבל עדיין צריך להקפיד על ערכי הויטמינים והמינרלים שהגוף צריך. אחד המינרלים החשובים הוא הסידן, וכיוון שהוא לא תמיד נספג טוב בגוף, אחד הפתרונות הוא לקחת את דנסיטי הסידן האמורפי, שהוא תוסף סידן בעל יכולת ספיגה של פי 2 יותר מאשר תוספי הסידן האחרים.

כתבו תגובה