מזון בטוח לאכילה – מה זה אומר ואיך עושים זאת?

פלורנסיה בראגה – מנהלת תחום מדעי בחברת הרבלייף אומרת כי הוכחה לחשיבות בטיחות מזון באה לביטוי בכך שהאו"מ הכריזה על 7 ביוני כיום המזון העולמי בו לא רק מדברים על היתרונות של מזון בטוח לאכילה אלא גם חושבים על מה אפשר וניתן לעשות כדי לשפר את בטיחות המזון

כאשר אנו חושבים על תזונה בריאה, עולים לרוב מושגים כמו מזון מזין, פירות וירקות, דל שומן ועשיר בסיבים. אך האם אנחנו חושבים גם על בטיחות המזון? האמת היא שלמרות שרובנו לוקחים את בטיחות המזון כמובנת מאליה, הרי מזון מזין אך גם בטוח לאכילה, חיוני לשמירה על תזונה בריאה. תהליך השמירה על בטיחות מזון מתחיל אצל החקלאי, ומסתיים ליד השולחן. אמנם ישנם ארגונים בינלאומיים המפקחים על בטיחות המזון לאורך כל שרשרת המזון, וקובעים סטנדרטים שחברות המזון מחויבות לפעול לפיהם, אך ישנן פעולות שגם כל אחד ואחת מאיתנו יכולים לבצע, כדי לוודא שמה שאנחנו אוכלים  גם בטוח לבריאותנו. לפניכם חמש המלצות מרכזיות שיסייעו בצריכת מזון בריא יותר:

הקפידו על ניקיון

ישנם חיידקים שעלולים להישאר על הידיים, מגבות המטבח וכלי המטבח, במיוחד על קרש החיתוך, ועלולים לעבור בקלות למזון. יש לשטוף את הידיים לפני שמטפלים במזון, ואם יש צורך, גם מספר פעמים כאשר מכינים את האוכל. מומלץ  לחטא  את כל המשטחים והציוד המשמשים בהם,  כולל  צלחות,  כוסות, ספלים, וכל כלי אחר שמשתמשים בו. כמו כן וודאו שמאחסנים ומגנים כראוי על כלי המטבח מפני חרקים.

 הקפידו על הפרדה בין מזון נא למבושל

מזון נא, במיוחד בשר, עופות ודגים, עלולים להכיל חיידקים מסוכנים. חיידקים אלה מושמדים בתהליך הבישול, אך עלולים גם להיות מועברים למזון אחר שאתם אוכלים נא (כמו פירות וירקות) במהלך הכנת המזון ואחסונו. יש להפריד  בשר, עוף ודגים לא מבושלים ממזונות אחרים –  ולאחסן אותם במכלים אטומים כדי למנוע מגע בין מזון נא למבושל. הקפידו להימנע מכל דליפה של בשר נא על הפירות והירקות שמשמשים אתכם. כמו כן יש להשתמש בציוד ובכלי עבודה נפרדים (דוגמת קרש חיתוך) לטיפול במזון נא. ניתן לבחור בקרשי חיתוך בצבעים שונים; למשל, אדום עבור בשר נא, וירוק לחיתוך ירקות ומזון אחר.

הקפידו על בישול יסודי של המזון

כאמור, תהליך הבישול משמיד את רוב החיידקים המסוכנים לבריאות. זה חשוב במיוחד כאשר מדובר בבשר, עוף, ביצים ודגים. אם מתכננים להעשיר את המתכונים המבושלים באבקת חלבון, הקפידו לפעול לפי ההמלצות הבאות: בשלו היטב בשר, עוף, ביצים ודגים. צירי בשר ועוף צריכים להיות במרקם צלול, ללא שרידים של צבע אדום או ורוד. הרתיחו מזונות כמו מרקים ותבשילים, וחממו ביסודיות אוכל מבושל.

 אחסנו מזון בטמפרטורות בטוחות

חיידקים מתרבים במהירות בטמפרטורת החדר. אחסון המזון בטמפרטורה נמוכה מ-5°C או גבוהה מ-60°C  ייאט או יעצור את התרבות החיידקים. אסור להשאיר  מזון מבושל או מתכלה בטמפרטורת החדר למשך יותר משעתיים. כאשר משתמשים בחלב או במזון מתכלה אחר, החזירוהו למקרר מיד לאחר שתסיימו. כמו כן אם  לוקחים אוכל או שתייה לעבודה, בדקו אם יש מקרר בו  ניתן  לאחסן מרכיבים מתכלים. אם מעדיפים מזון חם, הקפידו שטמפרטורת ההגשה תהיה גבוהה מ-60°C. ואם מכינים פודינג או גלידה, אל תאחסנו במקרר במשך יותר משלושה ימים, או במקפיא במשך יותר מחודשיים.

השתמשו במים ובחומרי גלם נאים נקיים ובטוחים

השתמשו במים נקיים ממקור בטוח כדי להכין מזון. בחרו פריטי מזון העוברים תהליכי עיבוד לצורך שמירה על בטיחות, דוגמת חלב מפוסטר. אם משתמשים בפירות ובירקות טריים, הקפידו לשטוף אותם ביסודיות. אל תשתמשו באבקות או בכל מזון אחר לאחר תאריך התפוגה שלו.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר