חג שבועות ומתן תורה בפתח; חג אשר משמעותו חשובה לדת היהודית והפך לחג הפשטידות ועוגות גבינה. מאחר ונוהגים לאכול מוצרי חלב בחג, ריכזתי כמה עובדות מעניינות בנוגע לחלב. צריכת החלב בעולם הולכת וגדלה משנה לשנה, וישראל במקום ה-38. היא עלתה מ-101.5 ק"ג ב-2005 ל-111.3 ק"ג ב-2015, וצפויה לעלות בעוד כ-12.5% עד 2025. המדינות המובילות בצריכת חלב לאדם הן פינלנד, שוודיה והולנד. ישראל נמצאת במקום ה-38, לפני ספרד, אוקראינה ורוסיה ובמקומות האחרונים 98 ו-99 נמצאים המלדיבים וסודן. חלב ומוצריו מהווים חלק חשוב בתזונת האדם ומכילים מספר מרכיבים חשובים, שצריכתם כחלק מהתפריט היומי בכמות סבירה מומלצת על ידי כל ארגוני הבריאות הבינלאומיים ומבוססת על מדע.
מרכיבים חשובים שניתן למצוא בחלב:
חלבון: בעל ערך ביולוגי גבוה. מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שהאדם לא מסוגל לייצר בעצמו.
סידן: חשוב לבריאות העצם, איזון לחץ דם ופעילות שריר תקינה
ריבופלבין: ויטמין B2, נלחם ברדיקלים חופשיים, משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה ובהתפתחות תקינה של תאי דם אדומים, מגן על הדנ"א, חשוב לבריאות העין ועוד.
מגנזיום: לבריאות העצם, הרפיית שריר, מערכת העצבים, איזון לחץ דם ועוד.
סלניום: משתתף בהגנה על הדנ"א, פעילות תקינה של בלוטת התריס, המוח ועוד.
ויטמין B12: לשמירה על מערכת העצבים, בריאות העצם ויצירת תאי דם
חלק מהרכיבים הללו ניתן למצוא במזונות מן הצומח; לדוגמא:
חלבון: ניתן להשיג מצירוף דגנים וקטניות, סויה ומוצריה, סייטן וכדומה.
סידן: ירקות ירוקים (כמו קייל, בוק צ'וי, ברוקולי, כרוב) טחינה גולמית משומשום מלא, תאנים מיובשות ושקדים.
ריבולפבין: פטריות, תרד ושקדים.
מגנזיום: ירקות ירוקים, שקדים ואגוזים, קטניות, אבוקדו, בננות ושוקולד מריר.
סלניום: אגוזים (בעיקר אגוזי ברזיל), שקדים וקטניות.
הוויטמין היחיד שלא ניתן לקבל ממזונות מן הצומח הוא B12, ולכן מי שאינו אוכל מזונות מן החי צריך לעבור בדיקות תקופתיות וליטול תוסף תזונה להשלמה על פי הצורך. מי שבוחר להימנע ממוצרי חלב על רקע אידיאולוגי או על רקע אי סבילות ללקטוז (במקרה של אי סבילות ניתן לצרוך מוצרי חלב דלי או נטולי לקטוז) יכול להשלים את תזונתו ממקורות אחרים כמו אלו שצוינו כאן.