fbpx

מתכונים למנות חגיגיות בהשראת ברכות סדר ראש השנה

אחד המנהגים אשר הצליח להיכנס לביתם של בני עדות רבות הוא מנהג "סדר ראש השנה", במסגרתו נהוג לקיים בסעודת ראש השנה טקס מיוחד, הכולל אכילת מאכלים סימבוליים המכונים "סימנים" ואמירת ברכות על אותם המאכלים. מקור המנהג בתלמוד, שם מצויינת אכילה של "קרא" (דלעת או קישוא), "רוביא" (מין שעועית, או חילבה), "כרתי" (כרישה), "סלקא" (סלק, תרד או עלי מנגולד) ו"תמרי" (תמרים). עוד מאכלים מוזכרים בתקופת הגאונים שם נכתב גם על אכילת דבש, בשר שמן וראש כבש. אכילת רימון, תפוח ודגים מוזכרים בתקופת הראשונים. רק בסוף תקופת הראשונים, אוחד המנהג של אכילת תפוח עם מנהג אכילת דבש בקרב יהדות אשכנז, ומשם הוא התפשט לקהילות ישראל השונות.לכל מאכל מתלווה ברכה (תפילה) הדומה לצליל שמו, לדוגמא: באכילת ראש דג מברכים "שנהיה לראש ולא לזנב", באכילת סלק מברכים "שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". מיני מזונות אלו, מסמלים ביהדות את השמחה והברכה שבשנה החדשה (דלעת, תפוח בדבש), את השאיפה ליפרות ולהתרבות (רימון ודגים) ובקשה להשמדת אויבי ישראל (כרישה, סלק, תמרים). הנה המזונות והברכות המקובלות הנלוות לאכילתם, וכן מתכונים מיוחדים לשולחן החג, בהשראת הסימנים והברכות של סדר ראש השנה: תפוח בדבש: נוטלים פלח של תפוח מתוק, טובלים אותו בדבש ומברכים "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם בורא פרי העץ" טועמים מן התפוח ומוסיפים "יהי רצון מלפניך אבינו שבשמים שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".ריבת תפוחיםמצרכים:1 ק"ג תפוחי עץ מסוג גראנד1 ק"ג סוכרחצי כוס מיםאופן ההכנה: מקלפים את התפוחים ופורסים לפלחיםמכניסים את התפוחים לסיר עם הסוכר והמים ומרתיחיםלאחר שהתפוחים מגיעים לרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים למשך שעה.מגישים עם קרקרים או עם חלת החגבטטה עם דבש ורוזמריןמצרכים ל- 10 מנות: 5 בטטות חתוכות4 כפות דבש3 ענפי רוזמרין1 כף רוטב סויה3 שיני שום כתושותמלח גספלפל גסאופן ההכנה: מניחים את הבטטות החתוכות בתבנית אפיה.מפזרים את יתר המצרכים על הבטטות ואופים בחום של 180 מעלות כשעה.תמרים:אוכלים תמרים ומברכים עליהם "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו, שיתמו שונאינו ואויבינו". תמרים ממולאים בבשרמצרכים ל- 35 תמרים:35 תמרים מיובשים, מגולענים (מסוג מג'הול)400 גרם בשר בקר טחון1 בצל קצוץמלח פלפל1 כפית רכז רימוניםלרוטב:2 כפות רכז רימונים3 כפות סילאןשלושת רבעי ציר בקרמלח פלפלאופן ההכנה: מטגנים את הבצל עד לשקיפות ומוסיפים את הבשר, רכז הרימונים, מלח ופלפל ומטגנים עד שהבשר מוכן. מניחים לתערובת להתקררמכינים את הרוטב על ידי ערבוב כל המצרכים לרוטבחוצים את התמרים וממלאים כל תמר בתערובת הבשר, בכמות של כפית.יוצקים מעל התמרים את הרוטב ואופים בתנור בחום של 170 מעלות למשך חצי שעה רימון: פרי העץ השלישי (תפוח, תמר ורימון) עליו נוהגים לברך בסעודת ראש השנה ואחד משבעת המינים. במסורת היהודית נהוג לומר כי מספר הגרעינים ברימון הוא כמספר המצוות בתורה (תרי"ג). על הרימון מברכים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו, שירבו זכויותינו כרימון".טאבולה רימונים מצרכים ל- 10 מנות:1 כוס בורגולצרור פטרוזיליה קצוצה1 כוס רימון נענעחופן אגוזי מלךגבעול נענע1.5 לימונים1 כוס מיםמלחפלפלשמן זיתאופן ההכנה:משרים את הבורגול במיץ מלימון אחד ובכוס מים, למשך שעה.מסננים את הבורגול ומוסיפים את גרעיני הרימון, הפטרוזיליה והנענע.מתבלים את הסלט בחצי לימון, שמן זית ופלפל, מערבבים היטב ובוזקים מעל את אגוזי המלך.קרא:קרא שייך למשפחת הדלועים, לכן נוהגים ליטול דלעת (אפשר גם קישוא). על פי צליל שמו, מסמל ה"קרא" את התפילה ש"יקרע" גזר דיננו הרע ויוותרו רק מעשינו הטובים. הברכה הנהוגה היא "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתיקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו"דלעת אפויהמצרכים ל- 5 מנות: 3 דלעת ערמוניםשמן אגוזים תבלינים (קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום או סילן)אופן ההכנה: מכניסים את הדלעת למים רותחים ומבשלים במשך דקה או שתיים.חותכים את הדלעת לאורך ומקלפים את הקליפה.מערבבים את התבלינים ואת שמן האגוזים עד שנוצרת משחה, אותה מורחים היטב על פלחי הדלעת.אופים בתנור בחום של 180 מעלות למשך 50 דקות. רוביא:לאחר אכילת הקרא עוברים לאכילת הרוביא (שעועית ירוקה, לוביה או פול. ישנן גם עדות המזהות את הרוביא כשומר או שומשום). על הרוביא מברכים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו"סלט לוביהמצרכים ל- 7 מנות:1/2 ק"ג לוביה טרייה 1 בצל סגול קצוץ 2 כפות שומשום קלוי 10 עגבניות שרי מסוג תמר חתוכות לרבעיםשמן זית מלח 1 לימון סחוט 3 כפות של שקדים מולבניםאופן ההכנה: חולטים את הלוביה במי מלח רותחים למשך כ-3 דקות ומעבירים מיד למי קרח.מערבבים עם שאר המצרכים.מתקנים תיבול ומגישים.כרתי:הכרתי (כרישה/ פראסה) הוא סמל לתפילה כי "יכרתו" אויבינו ושונאינו, ומברכים עליו "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיכרתו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"פשטידת כרישהמצרכים ל- 15 מנות: 3 בצלים גדולים קצוצים4 גבעולי כרישה חתוכים לעיגולים2 כוסות פטריות שפניון חתוכות 5 כפות שמן 3 ביצים חצי כוס קמח תופחמלחפלפלאגוז מוסקטאופן ההכנה: מאדים במחבת את הבצל, הכרישה והפטריות.מוסיפים לתערובת הירקות המאודים את יתר המצרכים ומערבבים היטב.מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ- 40 דקות בתנור בחום של 180 מעלות.לנעוץ קיסם ולבדוק אם הפשטידה מוכנה.סילקא:הסילקא (תרד, עלי מנגולד או שורש סלק), הוא האחרון מבין מזונות פרי האדמה (דלעת, לוביה, כרישה וסלק) עליהם מברכים בסעודת ראש השנה. על פי צליל שמו, ה"סילקא" מסמל את הבקשה לכך ש"יסתלקו" חטאינו ונידון רק לכף זכות, ועליו נוהגים לברך "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו עוונותינו" קציצות תרד ומנגולדמצרכים ל- 30 קציצות2 חבילות עלי תרד שטופים 2 חבילות עלי מנגולד שטופים1 בצל קצוץחצי צרור פטרוזיליה 500 גרם חזה עוף טחוןחצי כוס פרורי לחם2 ביציםמלח פלפלשמן לטיגוןאופן ההכנה:חולטים את עלי התרד והמנגולד למשך 5 דקות, מוציאים מן המים הרותחים וסוחטים היטב.כשהעלים מצטננים קוצצים דק, מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים לתערובת אחידה.יוצרים קציצות קטנות ומטגנים משני הצדדים בטיגון חצי עמוק.ראש כבש או דג: אכילת ראש דג על פי היהדות היא סמל להנהגה ולהצלחה. דגים מסמלים גם ריבוי ופיריון, אולם יש הנוהגים לאכול במקום דגים ראש של כבש או ראש איל. הברכה הנלווית אליהם הינה "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב" דג בתנור בעשבי תיבולמצרכים למנת דג אחת: דג ים/בריכה שלם1/2 כוס שמן זית1/3 כוס מיץ לימון1/3 כוס יין לבן2 ראשי שום כתושים2 ענפים של רוזמרין טרי 2 ענפים טימין טרי 1 לימון פרוסמלחפלפל גרוסאופן ההכנה:מערבבים את כל החומרים (למעט הדג) ליצירת מרינדה.מורחים את הדג במרינדה, מקפידים למרוח מכל היטב מכל כיוון, כולל בתוכו.מכניסים את פרוסות הלימון לתוך בטן הדג.מכניסים את הדג לתנור אפייה למשך 20 דקות בחום בינוני.קייטרינג גוונים הינו מיזם עסקי-חברתי, המופעל על ידי נערות בסיכון השוהות בהוסטל "נאות אביב", ומציע שירות קייטרינג מקצועי, איכותי ומושקע, לאירועים פרטיים ועסקיים, נערות הוסטל "נאות אביב" לוקחות חלק פעיל בניהול והפעלת הקייטרינג, מתכנון התפריט האירוע וההקמה בשטח ועד הכנת המנות וניהול עמדות ההגשה. המיזם מופעל ע"י עמותת "שחל", בליווי פרויקט "עשינו עסק"- ששותפים בו "ציונות 2000", "אשלים" ו"הקרן לנוער בסיכון של ביטוח לאומי", עמותת "מתן" ו"הבנק הבינלאומי הראשון". [email protected] , טל. 050-8689216
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
 

אחד המנהגים אשר הצליח להיכנס לביתם של בני עדות רבות הוא מנהג "סדר ראש השנה", במסגרתו נהוג לקיים בסעודת ראש השנה טקס מיוחד, הכולל אכילת מאכלים סימבוליים המכונים "סימנים" ואמירת ברכות על אותם המאכלים.

מקור המנהג בתלמוד, שם מצויינת אכילה של "קרא" (דלעת או קישוא), "רוביא" (מין שעועית, או חילבה), "כרתי" (כרישה), "סלקא" (סלק, תרד או עלי מנגולד) ו"תמרי" (תמרים). עוד מאכלים מוזכרים בתקופת הגאונים שם נכתב גם על אכילת דבש, בשר שמן וראש כבש. אכילת רימון, תפוח ודגים מוזכרים בתקופת הראשונים. רק בסוף תקופת הראשונים, אוחד המנהג של אכילת תפוח עם מנהג אכילת דבש בקרב יהדות אשכנז, ומשם הוא התפשט לקהילות ישראל השונות.

לכל מאכל מתלווה ברכה (תפילה) הדומה לצליל שמו, לדוגמא: באכילת ראש דג מברכים "שנהיה לראש ולא לזנב", באכילת סלק מברכים "שיסתלקו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". מיני מזונות אלו, מסמלים ביהדות את השמחה והברכה שבשנה החדשה (דלעת, תפוח בדבש), את השאיפה ליפרות ולהתרבות (רימון ודגים) ובקשה להשמדת אויבי ישראל (כרישה, סלק, תמרים).

הנה המזונות והברכות המקובלות הנלוות לאכילתם, וכן מתכונים מיוחדים לשולחן החג, בהשראת הסימנים והברכות של סדר ראש השנה:

תפוח בדבש:
נוטלים פלח של תפוח מתוק, טובלים אותו בדבש ומברכים "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם בורא פרי העץ" טועמים מן התפוח ומוסיפים "יהי רצון מלפניך אבינו שבשמים שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

ריבת תפוחים
מצרכים:
1 ק"ג תפוחי עץ מסוג גראנד
1 ק"ג סוכר
חצי כוס מים
אופן ההכנה:
מקלפים את התפוחים ופורסים לפלחים
מכניסים את התפוחים לסיר עם הסוכר והמים ומרתיחים
לאחר שהתפוחים מגיעים לרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים למשך שעה.
מגישים עם קרקרים או עם חלת החג

בטטה עם דבש ורוזמרין
מצרכים ל- 10 מנות:
5 בטטות חתוכות
4 כפות דבש
3 ענפי רוזמרין
1 כף רוטב סויה
3 שיני שום כתושות
מלח גס
פלפל גס
אופן ההכנה:
מניחים את הבטטות החתוכות בתבנית אפיה.
מפזרים את יתר המצרכים על הבטטות ואופים בחום של 180 מעלות כשעה.

תמרים:
אוכלים תמרים ומברכים עליהם "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו, שיתמו שונאינו ואויבינו". 

תמרים ממולאים בבשר
מצרכים ל- 35 תמרים:
35 תמרים מיובשים, מגולענים (מסוג מג'הול)
400 גרם בשר בקר טחון
1 בצל קצוץ
מלח פלפל
1 כפית רכז רימונים
לרוטב:
2 כפות רכז רימונים
3 כפות סילאן
שלושת רבעי ציר בקר
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל עד לשקיפות ומוסיפים את הבשר, רכז הרימונים, מלח ופלפל ומטגנים עד שהבשר מוכן.
מניחים לתערובת להתקרר
מכינים את הרוטב על ידי ערבוב כל המצרכים לרוטב
חוצים את התמרים וממלאים כל תמר בתערובת הבשר, בכמות של כפית.
יוצקים מעל התמרים את הרוטב ואופים בתנור בחום של 170 מעלות למשך חצי שעה

רימון:
פרי העץ השלישי (תפוח, תמר ורימון) עליו נוהגים לברך בסעודת ראש השנה ואחד משבעת המינים. במסורת היהודית נהוג לומר כי מספר הגרעינים ברימון הוא כמספר המצוות בתורה (תרי"ג). על הרימון מברכים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו, שירבו זכויותינו כרימון".

טאבולה רימונים
מצרכים ל- 10 מנות:
1 כוס בורגול
צרור פטרוזיליה קצוצה
1 כוס רימון
נענע
חופן אגוזי מלך
גבעול נענע
1.5 לימונים
1 כוס מים
מלח
פלפל
שמן זית
אופן ההכנה:
משרים את הבורגול במיץ מלימון אחד ובכוס מים, למשך שעה.
מסננים את הבורגול ומוסיפים את גרעיני הרימון, הפטרוזיליה והנענע.
מתבלים את הסלט בחצי לימון, שמן זית ופלפל, מערבבים היטב ובוזקים מעל את אגוזי המלך.

קרא:
קרא שייך למשפחת הדלועים, לכן נוהגים ליטול דלעת (אפשר גם קישוא). על פי צליל שמו, מסמל ה"קרא" את התפילה ש"יקרע" גזר דיננו הרע ויוותרו רק מעשינו הטובים. הברכה הנהוגה היא "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתיקרע רוע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו"

דלעת אפויה
מצרכים ל- 5 מנות:
3 דלעת ערמונים
שמן אגוזים
תבלינים (קינמון, אגוז מוסקט, סוכר חום או סילן)
אופן ההכנה:
מכניסים את הדלעת למים רותחים ומבשלים במשך דקה או שתיים.
חותכים את הדלעת לאורך ומקלפים את הקליפה.
מערבבים את התבלינים ואת שמן האגוזים עד שנוצרת משחה, אותה מורחים היטב על פלחי הדלעת.
אופים בתנור בחום של 180 מעלות למשך 50 דקות.

רוביא:
לאחר אכילת הקרא עוברים לאכילת הרוביא (שעועית ירוקה, לוביה או פול. ישנן גם עדות המזהות את הרוביא כשומר או שומשום). על הרוביא מברכים "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו"

סלט לוביה
מצרכים ל- 7 מנות:
1/2 ק"ג לוביה טרייה
1 בצל סגול קצוץ
2 כפות שומשום קלוי
10 עגבניות שרי מסוג תמר חתוכות לרבעים
שמן זית
מלח
1 לימון סחוט
3 כפות של שקדים מולבנים
אופן ההכנה:
חולטים את הלוביה במי מלח רותחים למשך כ-3 דקות ומעבירים מיד למי קרח.
מערבבים עם שאר המצרכים.
מתקנים תיבול ומגישים.

כרתי:
הכרתי (כרישה/ פראסה) הוא סמל לתפילה כי "יכרתו" אויבינו ושונאינו, ומברכים עליו "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיכרתו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו"

פשטידת כרישה
מצרכים ל- 15 מנות:
3 בצלים גדולים קצוצים
4 גבעולי כרישה חתוכים לעיגולים
2 כוסות פטריות שפניון חתוכות
5 כפות שמן
3 ביצים
חצי כוס קמח תופח
מלח
פלפל
אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
מאדים במחבת את הבצל, הכרישה והפטריות.
מוסיפים לתערובת הירקות המאודים את יתר המצרכים ומערבבים היטב.
מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ- 40 דקות בתנור בחום של 180 מעלות.
לנעוץ קיסם ולבדוק אם הפשטידה מוכנה.

סילקא:
הסילקא (תרד, עלי מנגולד או שורש סלק), הוא האחרון מבין מזונות פרי האדמה (דלעת, לוביה, כרישה וסלק) עליהם מברכים בסעודת ראש השנה. על פי צליל שמו, ה"סילקא" מסמל את הבקשה לכך ש"יסתלקו" חטאינו ונידון רק לכף זכות, ועליו נוהגים לברך "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו עוונותינו" 

קציצות תרד ומנגולד
מצרכים ל- 30 קציצות
2 חבילות עלי תרד שטופים
2 חבילות עלי מנגולד שטופים
1 בצל קצוץ
חצי צרור פטרוזיליה
500 גרם חזה עוף טחון
חצי כוס פרורי לחם
2 ביצים
מלח פלפל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
חולטים את עלי התרד והמנגולד למשך 5 דקות, מוציאים מן המים הרותחים וסוחטים היטב.
כשהעלים מצטננים קוצצים דק, מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים לתערובת אחידה.
יוצרים קציצות קטנות ומטגנים משני הצדדים בטיגון חצי עמוק.

ראש כבש או דג:
אכילת ראש דג על פי היהדות היא סמל להנהגה ולהצלחה. דגים מסמלים גם ריבוי ופיריון, אולם יש הנוהגים לאכול במקום דגים ראש של כבש או ראש איל. הברכה הנלווית אליהם הינה "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב"

דג בתנור בעשבי תיבול
מצרכים למנת דג אחת:
דג ים/בריכה שלם
1/2 כוס שמן זית
1/3 כוס מיץ לימון
1/3 כוס יין לבן
2 ראשי שום כתושים
2 ענפים של רוזמרין טרי
2 ענפים טימין טרי
1 לימון פרוס
מלח
פלפל גרוס
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים (למעט הדג) ליצירת מרינדה.
מורחים את הדג במרינדה, מקפידים למרוח מכל היטב מכל כיוון, כולל בתוכו.
מכניסים את פרוסות הלימון לתוך בטן הדג.
מכניסים את הדג לתנור אפייה למשך 20 דקות בחום בינוני.

קייטרינג גוונים הינו מיזם עסקי-חברתי, המופעל על ידי נערות בסיכון השוהות בהוסטל "נאות אביב", ומציע שירות קייטרינג מקצועי, איכותי ומושקע, לאירועים פרטיים ועסקיים, 
נערות הוסטל "נאות אביב" לוקחות חלק פעיל בניהול והפעלת הקייטרינג, מתכנון התפריט האירוע וההקמה בשטח ועד הכנת המנות וניהול עמדות ההגשה.
המיזם מופעל ע"י עמותת "שחל", בליווי פרויקט "עשינו עסק"- ששותפים בו "ציונות 2000", "אשלים" ו"הקרן לנוער בסיכון של ביטוח לאומי", עמותת "מתן" ו"הבנק הבינלאומי הראשון".
 [email protected] , טל. 050-8689216

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

כתבו תגובה

חדש באתר