סיור קולינרי לילי בלב הפועם של דרום תל אביב – כרם התימנים וסביבתו

בכל פינה בסביבה פוגשים עוד מטבח ועוד תרבות. חוויה מיוחדת. צילום איריס לוי
סיור קולינרי בכרם התימנים וברחובות הקטנים סביבו הינו חוויה אולטימטיבית לחובבי אוכל רחוב. נהנים מהאוכל ומהאווירה התוססת, שומעים על ההיסטוריה של השכונה, סיפורי רכילות וסיפורי עדות. מסע שחוגג את הפשטות, הדינמיות והטריות של קולינריית מגוון המטבחים שלנו

כשהשמש מתחילה לשקוע בים של תל אביב והערב יורד, שאון שוק הכרמל והסמטאות הקטנות שסביבו הולך ונרגע, האווירה מתחלפת. מוזיקה מתחילה להישמע באוויר, והרחובות הצרים  מתמלאים באור חמים ובניחוחות משכרים. איזה קסם קורה, הלכלוכית משנה את בגדיה והופכת להיות נסיכה.  האוויר נקי יותר, תחושה של התרוממות רוח חגיגית נפרסת על השכונה.

איתמר פותח את הערב. צילום איריס לוי

קבוצה של כעשרים א.נשים נפגשת בפינת רחוב הכובשים עם איתמר הנמרץ מחברת שוקאייט. איך מזהים את איתמר? הוא היחיד שמסתובב עם עגלת שוק פתוחה ובה בקבוקי יין לבן ואדום למשתתפי הסיור. "אתם הולכים לחוות מסיבת פודיז מהטובות בעיר, עם מאכלים אתניים אקזוטיים ומיוחדים בחצר האחורית של שוק הכרמל", מסביר איתמר.

צילום איריס לוי

סיור קולינרי כשמו כן, הוא מגוון טעימות מהיצרנים השונים בכרם אבל לא רק. הסיור הוא גם הזדמנות לשמוע את סיפורה המרתק של השכונה, שהוקמה בשנת 1906 כמושבת ירק, על ידי עולים מתימן. הם הקימו את בתיהם הפשוטים והנמוכים בסמוך לחולות, כשהם נאחזים באדמה ובמסורת. כיום, אותן סמטאות – שבתחילה שימשו כמעברים בין גני ירק ובארות מים – הן עורקי החיים והתנועה באזור.

הרבה היסטוריה בשוק. צילום איריס לוי

עם השנים עוברים בתי האבן הישנים שיפוץ, ומשנים את פני השכונה. גלריות, בתי מלון בוטיקיים, וכמובן בתי אוכל שוקקים. הסיור מאיר את הניגוד המרתק בין ההיסטוריה השקטה של פעם, בה המרחב היה משפחתי וקהילתי, לבין המקום הפתוח והמזמין של היום. אחרי הרמת כוסית להצלחת הסיור, מגיעים למסעדת באלינג'רה המגישה אוכל אתיופי אותנטי וביתי. כל המנות מוגשות על גבי האינג'רה המסורתית (לחם מחמצת דק), ומכילות מגוון עשיר של

אוכל אותנטי באלינג'רה. צילום איריס לוי
אתיופיה זה כאן. צילום איריס לוי

המסורתית (לחם מחמצת דק), ומכילות מגוון עשיר של קטניות וירקות מתובלים. המנה המוגשת למשתתפים מגיעה עם אינג'רה חמצמצה לצד מגוון מטבלים בחריפות נמוכה – המתאימה לחך הישראלי, והאמיצים יכולים לקבל חיזוק של חריף. הייתה פתיחה נחמדה לערב. 

נכנסים למעבה השכונה, ממש מאחורי שוק הכרמל, מגיעים לפיצה CARMELLITA -כרמליטה; פיצה בסיגנון נפוליטני על בצק דק במרכז ו"כנפיים" עבות ועסיסיות. אכלנו פיצה בטטה ופיצה פטריות, שתיהן טעימות ומהנות במיוחד. המקום קטן, אינטימי, מתנהג ממש כמו דוכן בשוק, עם מספר קטן של שולחנות לישיבה, כשהמראה "הסגפני" מוסיף לחוויה המיוחדת במקום.

הסמטאות של השכונה מלאות חיים. צילום איריס לוי
צילום איריס לוי

את הביס הבא בסיור שלנו אין צורך להכיר לפודיז – הוא מוכר מאוד: "מפגש רמב"ם" – דוכן השווארמה של מסעדת 'הבסטה' המפורסמת בשוק הכרמל. המקום מלא בסועדים, מה שמעצים חוויית אוכל רחוב תוססת ומהירה, שהיא חלק בלתי נפרד מהקסם. מגיעים אלינו מגשים עם בשר שווארמה לצד פיתות ומטבל צזיקי מצוין כמעט כמו בטורקיה ולצידו גם טחינה. שווארמה נהדרת.

אווירה נהדרת בערב חמישי. צילום איריס לוי
שווארמה מצוינת. צילום איריס לוי

שיאו הקולינרי של הסיור היה במרחק מספר צעדים מהבסטה. ממש בתוך שוק הכרמל נמצא דוכן "הטאקו תל אביב" שאי אפשר לפספס אותו. מספר גדול של סועדים עומדים (לא יושבים – אין מקומות ישיבה) מסביב לשולחנות עץ גבוהים, ונהנים מטאקוס נהדרים בעבודת יד עם תוספות משתנות, ממש כמו במקסיקו. את הטורטיה מכינים במקום מקמח תירס לבן, אבל גם מקמח תירס כחול מיובא ממקסיקו. השילוב היה נהדר – בשר שבושל זמן ארוך עם עגבניות קצוצות, בצל ועוד. ביס נפלא שהשאיר אצלנו טעם של עוד. וכל זה לצד צ'ייסר של מרגריטה – פשוט מושלם.

צילום איריס לוי
צילום איריס לוי

לכול אורך הדרך הנעימה בה צעדנו ואכלנו, איתמר מסביר וגם דואג שלא נהיה צמאים – מוזג לנו יין כדי לשמור על האווירה המרוממת של הקבוצה.

כשהבטן כבר מלאה הגענו לנקודה האחרונה בסיור – הנקודה המתוקה של גלידה ארטה. גלידה נהדרת שיש מאחוריה סיפור חוצה יבשות של זוג מיוחד – מרקו קאמורלי וסיסי פגאני, שנדדו בעולם ופתחו אהבה עמוקה לגלידה. בני הזוג גרו תקופה באינדונזיה, שם התיידדו עם זוג איטלקי בעלי גלידריה טבעית. בזכות מפגש זה החליטו להגיע לאיטליה וללמוד באקדמיה הגלידה הטבעית (Natural Gelato Academy) בטוסקנה. ב-2015 חזרו לתל אביב, וביחד עם משפחתה של סיסי פתחו את גלידריית ארטה.

צילום איריס לוי
ג'לאטו כמו באיטליה. צילום איריס לוי

היום המקום מפורסם בטעמי הג'לאטו המיוחדים והמדויקים שלו, כמו פיסטוק סיציליאני אמיתי, שוקולד מריר עשיר, וטעמים עונתיים יצירתיים. בנוסף, הם מציעים מבחר גדול של סורבטים טבעוניים מבוססי פירות. כל אחד הזמין גביע עם שני טעמים כך טעמנו מגוון רחב ומענג של גלידות מצוינות. זו כבר מסורת במקום, מדי יום חמישי מגיעים אוהבי ג'אז לגלידריה, כדי לשמוע מוזיקה באוויר החופשי לצד ליקוק מתוק וקריר.

אלה רק מעט ממקומות האוכל לסוגיו בסביבה תוססת זאת. סיור קולינרי הוא בחירה מצוינת לבילוי משותף של משפחה או חברים. להבדיל מלשבת פעם נוספת יחד במסעדה, סיור קולינרי הוא הרפתקה דינמית. המעבר בין מקומות, הטעימות המשותפות, ההפתעות שבדרך והסיפורים של המדריך, יוצרים זיכרון משותף חזק, ושוברים את השגרה. חולקים יחד מנה חדשה או מגלים פינה נסתרת, יוצרים נושאי שיחה וצחוק וזיכרונות טובים המחברים בין אנשים.

הכותבת –איריס לוי   בפייסבוק  אינסטגרם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתכונים חדשים

הרשמה לניוזלטר