ספיישל רזרב רקנאטי על ציר הזמן – טעימה "חבל על הזמן"

אם יורשה לי לקבוע, אחת ההשקעות הכי קרובות לליבו של לני רקנאטי, היא יקב רקנאטי.
השם של יקב רקנאטי ואיכותו הולכים לפניו, והמותג זוכה בפרסים בינלאומיים נחשבים, ועל כך גאים אנשי היקב לא מעט.

בביתו המרשים של לני רקנאטי השתתפתי בסוף השבוע בטעימה על ציר הזמן, שהייתה לא פחות ממסקרנת, מעניינת, ייחודית, מהנה; של יינות הדגל של היקב מסדרת ספיישל רזרב מהשנים 2003, 2004, 2005, 2006, והשקתו של ה- 2007.
בנוכחים: נועם יעקובי – מנכ"ל היקב, אורי שקד – מבעלי חברת ההפצה שקד, גיל שצברג – יינן היקב, וקבוצה מצומצמת ואינטימית עד מאוד של מוזמנים, וזאת עקב קיום סביב שולחן בפינת האוכל של הבית, ולא כמנהג השנים הקודמות, בהשקה רבת מוזמנים ומשתתפים המתקיימת בחצר הבית מסביב לבריכה.

חשיבות רבה ניתנה גם לאופי הטעימה ולמקצועיותה: על טהרת היין ופיסת הלחם על יד, בכדי לאפשר לטועמים אווירה נטולת השפעות. מאוחר יותר, לאחר שנסתיימה הטעימה, הפליא השף חנוך בר שלום, בעל חברת קייטרינג וסטייליסט קולינרי, ביצירתיות ובמגוון מנות אוכל איכותיות לצד היינות, כשלא אחת היין משלים את המנה, או מחרה מחזיק אחריה בטעם של עוד.
אם אפשר לומר על יין שהוא גדול, אז גם האוכל שלצידו היה גדול לא פחות.


דבר היינן
כה אמרגיל שצברג, היינן הראשי של היקב: "מה שמעניין עם הספיישל רזרב, זה שעם השנים ניתן לזהות את הגלגולים שהוא עובר. בעיקרון, כיין דגל ברור שאנחנו הולכים על הכרמים הכי טובים שיש לנו, ואם כרם שומר על עקביות, בכל שנה אנחנו הולכים עליו. אם יש כרם אחר שבאותה שנה מבריק, בוחרים בו. המטרה היא באמת לעשות את היין הטוב ביותר.
בדרך כלל, ועל פי מקורות הענבים שלנו, הבסיס ליינות הספיישל הרזרב הוא תמיד קברנה סוביניון. עם השנים ניתן לזהות כי הגלגולים הם באחוזים, שהם נגזרת של השנה, ובהתאם לכרם ממנו נבצרו הענבים. 

אנחנו משקיעים המון בטעימות הספיישל רזרב בכמה וכמה שלבים, כדי להרכיב את הבלנד. בעצם, ההחלטה לעשות את ה"חתונה" הזאת ולערבב את היין ולהכניס אותו ביחד לחביות, היא בעצם החלטה די גורלית לבלנד, ואנחנו לוקחים את זה ברצינות רבה מאוד, ועושים הרבה חזרות על הדברים האלה.
לפעמים עם הזמן הדברים מתגלגלים אחרת, אבל מנקודת הזמן שבה אנחנו מחליטים על הבלנד, זו נקודת הזמן הכי נכונה והכי אידיאלית מבחינתנו מכל טווח הדברים שיש לנו ביקב.

קשה לדבר בארץ על שנות בציר, במיוחד לנוכח שנות בציר באירופה. אין אצלנו גשמי קיץ, אין אצלנו אסונות טבע כאלה ואחרים שמונעים מהפרי להבשיל, או לחלופין להירקב; כך שלמעשה הניואנסים בין השנים הם די קטנים, ולמעשה הם הפוכים.
שנה כמו 2002, שהייתה חמה מאוד, ובנקודה קריטית של הבשלת הענבים הייתה מכת חום שגרמה לנזק של כוויות בפרי ולהבשלה פנולית מאוד מהירה ולא שווה;  נקראת אצלנו שנת בציר לא טובה. מאידך ישנן שנות בציר יוצאות דופן בטיבן".

רשמי טעימה
רקנאטי ספיישל רזרב 2003
 
צבעו של היין כהה ועמוק. האף מביא עמו ארומה של עץ קלוי וקפה, עם פרי יער שחור, שזיף ופטל שחור נוכח. הגוף מלא. החומציות נעימה. הסיומת בינונית.

זהו יין מכרמים ממנרה ובחלקות שונות בכרם בן-זימרה, מבית מדרשו של היינן הקודם ביקב – לואיס פסקו, שהחל עם בלנד מאוד בסיסי, וממנו הוא עבד ועשה כוונון מדויק וסופי. עם השנים לואיס הגדיל את המינונים של הקברנה עד שהגיע לרמה מסוימת,
הספיישל רזרב 2003 הוא היין עם אחוזי המרלו הכי גבוהים שהיו עד היום בסדרת הספיישל רזרב. שנת הבציר 2003 הייתה איכותית מאוד, ללא השפעות בעייתיות של מזג האוויר. כרמי רקנאטי בגליל העליון מהם נעשה הספיישל רזרב 2003, הבשילו בצורה מאוזנת וטובה.
בארבעת חודשי ההתיישנות הראשונים בחביות נשמרת תוצרת כל כרם בנפרד. לאחר מכן נערכת סדרת טעימות כדי להחליט על הרכב הבלנד הייחודי של היין, הרכב אשר ממצה את תכונותיו הטובות ביותר של הגליל העליון.
עם סיום הרכבת הבלנד הוחזר היין לחביות להשלמת תקופת התיישנות של 18 חודשים, בהם התבגר ורכש טעמים נוספים.

רקנאטי ספיישל רזרב 2004 
צבעו של היין כהה, עם נטייה לארגמן עמוק. ציפורן ומנטה, קאסיס וקפה, פירות יער שחורים, ונימה מפולפלת. בהמשך שוקולד. סיומת בינונית עד ארוכה.

2004 לא הייתה שנה מאוד עוצמתית, אבל עם הבשלה מאוד אלגנטית – לפחות בגליל העליון, ולכן אחוז הקברנה גבוה משמעותית יותר מהמרלו – 92% ענבי קברנה סוביניון (קדיתא), ו- 8% מרלו (מנרה).
2004 הייתה השנה הראשונה בה הניב כרם היקב בקדיתא, והראה מיידית תוצאות ממש טובות ובולטות.

למי שמכיר את האזור, פרישת הכרמים היא כזו: למטה יש כרם קאיומי של יקבי כרמל, מעליו נמצא הכרם של יאיר מרגלית, מעליו ובהמשך הערוץ הכרם של בארי ססלוב, ואילו הכרם של רקנאטי נמצא בנקודה הכי גבוהה באזור הזה, עם הכי הרבה חשיפה לרוחות מאזור הר מירון לתוך קדיתא.
אלו תנאים אידיאליים לכרם שאינו עובר את ה-800-900 קילו לדונם. כמעט בכל שנה הפרי המגיע מכרם זה מקבל בטעימה עיוורת את הציונים הכי גבוהים, ונבחר כבסיס לספיישל רזרב.

רקנאטי ספיישל רזרב 2005 
צבע היין כהה, כמעט אטום. לטעמי זה ללא ספק היין שמהווה את "התותח" של הטעימה. עשבי תבלין, פרי יער שחור ושזיף. מורכבות ואיזון במגע עם החך, קטיפתיות מלטפת, טאנינים מוצקים ונדיבים, ניחוח אלון, הרבה עושר ומלאות, עומק ומורכבות. הסיומת מושכת, מפתה ארוכה, חמימה משהו, וקטיפתית – יופי של יין.

ככל שהכרם נהיה מבוגר יותר, הביצועים שלו משתפרים, ואת זה ניתן כבר לזהות בספיישל רזרב של 2005 ואילך. ליין יש הרבה יותר עומק והרבה יותר רבדים של טעמים, מה שמראה על פוטנציאל התיישנות הרבה יותר טוב ומעניין.
היין מבציר 2005 מורכב מ- 84% קברנה סוביניון מקדיתא, ו- 16% מרלו מכרם מנרה – שני כרמים בגובה של  כ-800 מטר מעל פני הים.

רקנאטי ספיישל רזרב 2006  ו- 2007 
עם ה-06 וה- 07 מצאתי את עצמי מתלבט, שכן שני היינות עדיין מאופקים, מבקשים את זמן הנשימה בכדי להסתגל, לחפש ולמצוא את הארומות הנדיבות כשל קודמיהם. 
בטעימה  הייתי צריך להשהות את היין בכוס כמעט עד לסופה של הטעימה, בד בבד עם האוכל וגם לאחריו, וגם לדאוג לא אחת לערסל את היין בכוסות בכדי שיעלו את צפונותיהם.
ב- 06 – יין מרוכז בעל טאנינים מודגשים, אשר אוזנו ביישון של 18 חודשים בחביות עץ אלון – יכולתי לזהות נימה ירקרקה של עלים יבשים ועשבי תבלין גליליים. שני היינות נעימים ומתפתחים אט אט, מלמדים על הפוטנציאל הגלום בהם, אך הנחבא עד מאוד לפי שעה.
היינות אדומים כהים, נוטים לשחור. הטעמים מאוד נמרצים, מורכבים ועמוקים. ה- 07 מרגיש צעיר וסגור עכשיו. אני חש באופי מתובל מסקרן, אבל זה לא הזמן לפי שעה להעריך אותו.

לגבי בציר 2006 – בציר מלחמת לבנון השנייה, גם בשנת ספיישל רזרב זו נשמר הסגנון והכיוון של היין, המורכב מ- 88% ענבי קברנה סוביניון מכרם קדיתא, ו- 12% ענבי מרלו מכרם מנרה.
בציר 2007 – ביקב אומרים כי שנה זו הייתה מוזרה ומבלבלת מבחינת הבשלת הענבים ותופעות מזג אוויר קיצוניות במהלכה.

ב- 2007 החליטו ביקב רקנאטי לנסות ל"עלות מדרגה" ברמת הספיישל רזרב, ולאחר ניסיונות רבים החליטו להכניס לבלנד גם קצת פטיט סירה מכרם מבוגר מאוד, בעל פרי מאוד ייחודי שתרם צבע עז, פרי בשל וטאנינים מורכבים. 
בנוסף לכך שהיין פירותי ומאוזן, הוא בעל יכולת התיישנות טובה.
היין מורכב מ- 85% ענבי קברנה סוביניון מכרם קדיתא, 10% מרלו מכרם מנרה, ו- 5% פטיט סירה.
בספיישל רזרב 2008 הנמצא עדיין בחביות, נמשך הקו הזה.

צילומים: דני רובין






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה