פרוביוטיקה ומה זה אומר לנו?

צילום pixabay
ליטל פינגרץ, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי, סוקרת מהם החיידקים הפרוביוטים, הנמצאים במוצרי חלב, כשהחלב עבר תסיסה כמו ביוגורטים, וכן בכבושים ובחמוצים

החיידקים הפרוביוטים הם חיידקים טובים, שלמעשה נלחמים בחיידקים ה"רעים", או בהשאלה מוכרת מתחומים אחרים: "האויב של האויב שלך, הוא הידיד שלך". השאלה היא לנשים בכלל ולנשים בהריון בפרט, וכן לספורטאים, לצמחונים, לטבעונים, לילדים ולקשישים, האם חשוב יותר להקפיד על צריכה של מזון פרוביוטי? ובאיזה מזונות הם נמצאים?

פרו = בעד, ביוטיקה = חיים

חיידקים פרוביוטיים הם חיידקים "טובים", שעוזרים לגוף במניעה ובטיפול במצבים פתולוגיים ספציפיים. הגוף שלנו מקבל אותם מהמזון או ע"י נטילת תוספי מזון בצורת קפסולה או אבקה. יעילותם בכך שהם משפיעים על כל מיני גורמים, ביניהם חיזוק מערכת החיסון, הכרת אנטיגנים (מולקולה המעוררת תגובה חיסונית), ושפעול של תאי מערכת החיסון "הנלחמים" באותם אנטיגנים. כאשר הם מגיעים למערכת העיכול, הם יוצרים מושבות של חיידקים ובכך חוסמים כניסה של רעלנים ופתוגנים אחרים, שיכולים "להתיישב" במערכת העיכול ולפגוע בבריאותנו. החיידקים הפרוביוטים הם חיידקים טובים, שלמעשה נלחמים בחיידקים ה"רעים", או מנטרלים את פעילות החיידקים וגורמים מזיקים אחרים (כגון שמרים ופטריות), הן ע"י שינוי רמת החומציות לרמה שאינה נוחה לחיידקים המזיקים, או ע"י ייצור רכיבים הקוטלים את החיידקים המזיקים והפעלה של תאים לבנים מסוגים שונים המסייעים לגוף להגן על עצמו. החיידקים הפרוביוטים מצויים גם בריריות חלל הפה, באף ובנרתיק, כאשר נוכחותם באזורים אלו חשובה בעיקר כדי למנוע שגשוגם של פתוגנים שונים, כגון פטריות בכלל ופטריית הקנדידה בפרט.

החיידקים הפרוביוטים תורמים לייצור של ויטמינים מסוימים, ביניהם ויטמין K ו-B
החיידקים הפרוביוטים תורמים לייצור של ויטמינים מסוימים, ביניהם ויטמין K ו-B

400 ידידים בעיכול המזון

לחיידקים הפרוביוטים חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והעיכול של המזון במעי. למעשה, בלעדיהם תהליך העיכול הופך ליעיל פחות. במערכת העיכול שלנו מצויים כ-400 סוגים של חיידקים ידידותיים, אשר מהווים את הפלורה הטבעית, ולהם חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והספיגה של המזון. כמו כן הם תורמים לייצור של ויטמינים מסוימים, ביניהם ויטמין K ו-B, ומשתתפים ביצירת חומצות שומן חיוניות. כאשר חלה פגיעה בפלורה הטבעית, חל שיבוש בתפקוד מערכת העיכול; מצב שעלול להוביל לשלשול, גזים ואי-נוחות. ישנם גורמים שונים העלולים להפר את איזון החיידקים ולשנות את הרכבם, כאשר הבולטים שביניהם הם כתוצאה מתזונה לא נכונה ומטיפול באנטיביוטיקה.

האנטיביוטיקה הורגת לא רק את החיידקים הרעים, אלא גם את החיידקים הטובים בגוף, ולכן ההמלצה ליטול תוספי פרוביוטיקה לאחר סיום טיפול אנטיביוטי, כדי להחזיר אל המעי את החיידקים הטובים ולשמור על איזון הפלורה בגוף. נטילת תוספי מזון פרוביוטים מסייעת למניעת דלקות מעיים ושלשולים אצל אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כגון קרוהן וקוליטיס, צליאק ותסמונות המעי הרגיז, אשר אינן מאפשרות לאוכלוסיית החיידקים הטובים לשגשג באופן טבעי. בנוסף, פרוביוטיקה מסייעת בהפחתה של תסמיני מערכת העיכול במצבים של שלשולים, כאבי בטן ונפיחות בטנית.

ידידות נשית

פרוביוטיקה יכולה לסייע לנשים הסובלות מדלקות חוזרות בדרכי השתן, קנדידה ופטרת בנרתיק. נטילת תוסף פרוביוטי המכיל מגוון זנים של חיידקים, המיועד לטיפול בנרתיק, יכול למנוע זיהומים וחזרת הפתוגנים.

האינולין, לדוגמא, הינו סיב מסיס המצוי בירקות כמו ארטישוק, בצל ושום
האינולין, לדוגמא, הינו סיב מסיס המצוי בירקות כמו ארטישוק, בצל ושום

חשוב מה אוכלים

כיצד תזונה לא נכונה עלולה להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף, ולשנות את הרכבם? כדי לענות על כך, חשוב לדעת אילו מזונות מכילים חיידקים פרוביוטים, ואילו מזונות תורמים לשגשוגם. ניתן לקבל חיידקים פרוביוטים ממוצרי חלב כגון יוגורט (שהחלב בו עבר תסיסה ע"י חיידקים), במוצרי מזון כבושים או חמוצים, כמו כרוב כבוש, ירקות מוחמצים וכדומה, ואף ניתן למצוא אותם היום במוצרי סויה, כשלאחרונה התחילו להעשיר מוצרים אלו בחיידקים פרוביוטים שונים. מזונות עשירים בסיבים פרה ביוטים, מהווים קרקע פורייה לצמיחה ושגשוג של החיידקים הטובים. לכן חשוב לצרוך ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, ומזונות המכילים סיבים תזונתיים הידועים כמצע טוב לגידול אותם חיידקים (למשל, סיבים מסוג אינולין, Foss ופרוקטנים).

האינולין, לדוגמא, הינו סיב מסיס המצוי בירקות כמו ארטישוק, בצל ושום. כאשר האינולין מגיע למעי, הוא מותסס בעזרת החיידקים הטובים שבמעי, ואוכלוסיית חיידקי הביפידו והלקטובצילי משגשגת. תזונה דלה בסיבים תזונתיים, דלה במוצרי חלב, וצריכה של מזון מעובד (שהוסיפו לו חומרי שימור כימיים ולא עבר תהליך תסיסה טבעית), יכולים לאורך זמן להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף ולהשפיע על הרכבם.

צמחונים וטבעונים, ילדים וקשישים

רצוי שצמחונים וטבעונים, אשר נמנעים מאכילת מוצרי חלב, יצרכו מוצרים שמכילים סיבים פרה ביוטיים, כדי לתרום לשגשוג החיידקים ושמירה על מאזן החיידקים הטובים בגוף.  צריכה של פרוביוטיקה באוכלוסיות רגישות כמו ילדים וקשישים, נבדקה ונמצא כי צריכה של פרוביוטיקה במזון או בתוסף מזון, עשויה לעזור במניעת מחלות ובקיצור משך זמן מחלה, במידה וכבר קיימת מחלה. במחקרים, בעיקר בקרב ילדים, נראתה השפעה על משך זמן השלשול. בקבוצת הילדים שנטלה פרוביוטיקה, משך השלשול היה פחות מ-25 שעות.

ניתן לקבל חיידקים פרוביוטים ממוצרי חלב כגון יוגורט, במוצרי מזון כבושים או חמוצים, כמו כרוב כבוש וירקות מוחמצים
ניתן לקבל חיידקים פרוביוטים ממוצרי חלב כגון יוגורט, במוצרי מזון כבושים או חמוצים, כמו כרוב כבוש וירקות מוחמצים

היריון

מחקרים רבים הראו כי מתן תוסף פרוביוטי לנשים במשך ההיריון, יכול להפחית את מקרי האלרגיות והתגובה האלרגית בקרב אותם תינוקות.

ספורטאים

מחקרים רבים הראו כי נטילה של תוספי פרוביוטיקה בקרב ספורטאים, קיצרה את משך זמן המחלה כאשר היו חולים, ובכלל סייעה במניעת מחלות בקרב ספורטאים, כך שהיכולת הגופנית בקרב הספורטאים שנטלו תוספי פרוביוטיקה הייתה טובה יותר.

כמה ? למי?

ישנה חשיבות רבה לבחירה של התוסף הפרוביוטי על פי הרגישות האישית. ניתן לקחת את התוספים על בסיס קבוע, והם לא יכולים להזיק. לא ידוע על רמה מסוימת שיכולה להיות מזיקה לגוף. כדי שמנת פרוביוטיקה תהיה יעילה ובעלת השפעה, עליה להכיל כמות של כשני מיליארד חיידקים למנת פרוביוטיקה, זאת משום שיכולת קליטת החיידקים בדופן המעי מוגבלת. מומלץ שהתכשיר הפרוביוטי יכיל מגוון סוגים של חיידקים, משום שלכל חיידק יש תכונות שונות. לדוגמא, ישנם חיידקים אירוביים המשגשגים טוב יותר בתחילת המעי, לעומת חיידקים אנאירוביים שיעדיפו להתמקם עמוק יותר לאורך המעי. ככל שיהיה מגוון רב יותר של חיידקים פרוביוטים, כך קליטתם ופיזורם לאורך המעי יהיה טוב יותר.

מומלץ לצרוך באופן קבוע יוגורט BIO, כדי לשמור על רמת חיידקים פרוביוטים מאוזנת במעי
מומלץ לצרוך באופן קבוע יוגורט BIO, כדי לשמור על רמת חיידקים פרוביוטים מאוזנת במעי

פרוביוטיקה ישר מהמזון

מומלץ לצרוך באופן קבוע יוגורט BIO, כדי לשמור על רמת חיידקים פרוביוטים מאוזנת במעי. אך היוגורט לא יכול להחליף את הטיפול בתוספים, ולמעשה מהווה טיפול תומך. היוגורט עשיר בחלבון ובסידן וקל לעיכול, מתאים גם לאלו הסובלים מרגישות ללקטוז, בשל החיידקים הפרוביוטים המפרקים את הלקטוז. כמו כן, מומלצת צריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות המהווים מצע לגידול החיידקים הטובים.

 

כתבה ליטל פינגרץ, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי לעיצוב, חיטוב, כושר והרזיה, 5045 *

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר