צמח תערובות ואקו שרימפ ייפתחו מזון לגידול שרימפס במערכת סגורה

גידול שרימפס בענף חקלאות המים החל לצמוח כסקטור מסחרי בשנות ה-70 ומאז חלה התקדמות בשיטות הייצור שהובילה לגידול ניכר בנפח הייצור העולמי העומד כיום על כ-5 מיליון טונות בשנה
במסגרת שיתוף הפעולה החדש תספק 'צמח תערובות' תערובת ייחודית לתזונה בריאה לשרימפס, שתפותח במעבדות המו"פ של המפעל, בעוד 'אקו-שרימפ' תעסוק בהגדרת הצרכים והפרמטרים הדרושים, כולל השלב היישומי של ההזנה במתקני הגידול של החברה, מעקב ואיסוף נתונים להמשך הפיתוח

החברות צמח תערובות ואקו שרימפ ישתפו פעולה בפיתוח תערובת מזון ייחודית וייעודית לגידול אינטנסיבי ביותר של שרימפס במערכת סגורה – Recirculating Aquaculture Systems) RAS). במסגרת שיתוף הפעולה החדש תספק 'צמח תערובות' תערובת ייחודית לתזונה בריאה לשרימפס, שתפותח במעבדות המו"פ של המפעל, בעוד 'אקו-שרימפ' תעסוק בהגדרת הצרכים והפרמטרים הדרושים, כולל השלב היישומי של ההזנה במתקני הגידול של החברה, מעקב ואיסוף נתונים להמשך הפיתוח.

מפעל צמח תערובות

ד"ר שלמה פלבן, מנהל מרכז החדשנות בצמח תערובות, אומר: "שיתוף הפעולה החדש הינו צעד נוסף במיצוב החברה שלנו, שכבר עתה הינה ספקית המזון הגדולה בארץ לגידול דגים, כחברה מובילה בעולם חקלאות המים בכלל ובתחום המערכות הסגורות בפרט. תערובת המזון תתוכנן בקפידה רבה על ידי מחלקת המו"פ ובשיתוף מחלקת התזונה שלנו, כך שתתאים למערכת הגידול האינטנסיבית של אקו שרימפ, בכל שלבי מחזור החיים של השרימפס, ותעמוד בסטנדרטים הגבוהים של גידול תוצרת טרייה ובריאה, ללא שימוש באנטיביוטיקה וכימיקלים".

צוות מעבדת מו"פ וחדשנות במפעל צמח תערובות. צילום ליאור פוזניאק

גידול שרימפס בענף חקלאות המים, החל לצמוח כסקטור מסחרי בשנות ה-70, ומאז חלה התקדמות בשיטות הייצור שהובילה לגידול ניכר בנפח הייצור העולמי, העומד כיום על כ-5 מיליון טונות בשנה, עם ערך שוק של כ-30 מיליארד דולר. יחד עם זאת, עיקר הייצור מבוצע בשיטה "מסורתית" בבריכות רדודות על פני שטחים גדולים לאורך חופי ים, באזורים חמים כמו דרום אמריקה ודרום אסיה, תוך גרימת נזק סביבתי עצום, ושימוש באנטיביוטיקה וכימיקלים. זאת בעוד הביקוש הגבוה נמצא בצפון אמריקה, אירופה ויפן, המייבאות מעל 80% מהצריכה. מסיבה זו התקיימו בשנים האחרונות מאמצי פיתוח לטכנולוגיה שתאפשר מעבר למערכות גידול סגורות, אותן ניתן להקים גם באזורי הביקוש הגבוה, כדי ולספק תוצרת מקומית בריאה וטרייה, ברת קיימא וללא הקפאה ותובלה למרחקים ארוכים.

המתקן של אקו שרימפ בקיבוץ רביבים

חברת אקו-שרימפ מפעילה משנת 2016 מתקן פיתוח ומחקר בקיבוץ רביבים, המייצר כ-5 טונות של שרימפס בשנה. בקרוב תחל החברה בבניית מתקן מסחרי באזור אשלים, אשר יפיק בשלב הראשון כ-33 טונות שרימפס, עם אופציה להרחבת הייצור לכ-100 טונות בשנה, ויהיה הראשון בשורה של מתקנים גדולים בהקמה בחו"ל, בהם אקו שרימפ מתכוונת להיות בעלת מניות בעצמה, להיות מעורבת בתהליכי הייצור באמצעות ניטור מרחוק, תוך אספקת המזון הייעודי המותאם ביותר לשיטת הגידול.  הפיתוח של אקו-שרימפ נשען על ידע, ניסיון וטכנולוגיה מתקדמת לגידול דגי סלמון, של חברת האם אקווה-מעוף –  מובילה עולמית בהקמת מתקנים יבשתיים במערכות סגורות.

צילום פיברו

ד"ר ערן הדס, סמנכ"ל טכני באקו שרימפ, אומר: "למערכת הסגורה שפיתחנו יש יתרונות סביבתיים, בריאותיים וכלכליים משמעותיים, ביחס לגידול המסורתי שמתבצע כיום בבריכות רדודות בסמיכות לים, תוך ניצול שטחים גדולים בעלי חשיבות אקולוגית רבה, כגון יערות מנגרוב. הטכנולוגיה מנצלת את המשאבים באופן יעיל יותר, תוך צמצום משמעותי בשטח הגידול, מאפשרת להזין את השרימפס בצורה מלאכותית ומבוקרת, ללא שימוש בכימיקלים ואנטיביוטיקה, עד להגעתם למשקל שוק של עד 25 גרם תוך 15 שבועות. בנוסף, המערכת פועלת בצורה רציפה ומאפשרת לקצור תוצרת מדי שבוע ולשווקה טרייה לאורך כל השנה". עוד מציין ד"ר הדס, כי בשנים האחרונות אוכלוסיית הדגים והשרימפס בימים ובנהרות הטבעיים, רחוקה מלספק את העלייה בביקוש בצריכה העולמית. לצד זאת, גדלו עלויות הייצור והתווספו תנאי רגולציה ומודעות הציבור לאיכות ובריאות המזון ולגידולים ברי קיימא.

"היו מחזורי גידול שלמים שהושמדו בשנים האחרונות בבריכות פתוחות, לאחר שלבריכות חדרו מחלות. כדי למנוע תופעות אלה משתמשים רוב המגדלים בכימיקלים ואנטיביוטיקה, שעלולה להשפיע קשות על איכות המוצר, ושאריות חומרים אלה עלולים להגיע לצרכן הסופי. הפתרון שמציעה אקו שרימפ הוא גידול חדשני, מבוקר טכנולוגית, יעיל, כלכלי, שאינו תלוי בקרבה למקור מים או לתנאים אקלימיים. כך מתאפשר גידול אחיד, העומד בתקנים המחמירים ביותר, ללא חומרים אנטיביוטיים ובקרבה לשווקים", מציין ד"ר הדס.

החברות רואות בשיתוף הפעולה פתח למיצובן בחזית התעשייה המתפתחת לגידול שרימפס במערכות סגורות, כאשר לראשונה ברמה העולמית ניתן יהיה להציע מזון מותאם וייעודי לעומת מרבית המזונות הקיימים כיום בשוק המותאמים לשיטת הגידול המסורתית.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר