fbpx

קחו מקל קחו תרמיל כי בא לי פסטיבל גליל

הסימנים בחוץ מראים שאנחנו בראשיתו של האביב. פריחת השקדיות בעיצומה, הנחלים מלאים במים, והאוויר נקי. זה הזמן לצאת לטבע ולטייל – במיוחד בגליל.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
בקעת בית הכרם צילום איריס לוי

"קח מקל קח תרמיל ובוא איתי אל הגליל. בוא איתי ביום אביב נהלך סביב, סביב" כך כתב אהוד מנור ללהקת פיקוד צפון לפני עשרות שנים. שיר שמח ומזמין, נכון כל כך בימים אלו. כל הסימנים בחוץ מראים שאנחנו  בראשיתו של האביב. פריחת השקדיות בעיצומה, הנחלים מלאים במים ואוויר נקי. זה הזמן לצאת לטבע ולטייל, במיוחד בגליל. למרות שלא צריך סיבות נוספות לנסוע לגליל, אני שמחה להוסיף סיבה ממש טובה ומאוד טעימה לנסיעה – פסטיבל הקולינריה 'בא לי גליל' הראשון בבקעת בית הכרם, שיתקיים במהלך שני סופי שבוע ארוכים, חמישי עד שבת, 24-26.3.22 ו- 31.3-2.4 – הזדמנות פז לגלות ולהכיר מקומות מיוחדים, דמויות מרתקות וטעמים מגוונים.

,בין שני חבלי ארץ נפרשת בקעת בית הכרם, שהינה הצפונית שבבקעות הרוחב של הגליל התחתון, כשמצפון לה מתרומם הגליל העליון. בקעת בית הכרם קרויה כך על שם כרמי הזיתים הרבים שבאזור. במרכזה עובר כביש הרוחב – כביש 85 הידוע יותר בשמו כביש עכו צפת, ובמקביל לו מסילת הרכבת מחיפה לכרמיאל.

אשכול בית הכרם הוקם כמשאב מוניציפלי המאגד בתוכו שמונה רשויות: כרמיאל, משגב, מג'ד אל כרום, ראמה, נחף, דיר אל אסד וסאג'ור. סיפרו לנו כי אוכלוסיית האשכול מעורבת, ומובילה דו קיום בין מגזרים החיים יחד זה לצד זה ומקדמים עסקים, תיירות ותרבות. הקו המנחה בהקמת האשכול היה יצירה ומימוש של שיתוף פעולה בין היישובים, בניית קשר גשר וחיבור בין מסורות אנשים בעלי סיפורי חיים מרתקים המהווים רקמה אנושית אחת.

צילום איריס לוי

לראשונה בחגיגה של מפגשים שמתפרשים על פני שני סופי שבוע מחמישי עד שבת, אתם מוזמנים לאירוע גלילי חדש. במפגשים אלה תוכלו ליהנות מעושר קולינרי ותרבותי במטבחים מגוונים, לצד סדנאות בישול, סיורי ליקוט, סיורים מודרכים ושלל פעילויות לכל המשפחה. כל הפעילויות הטעימות והטיולים מפורטים בחוברת הפסטיבל. כדי לעורר לכם את בלוטות הטעם ולחמם לכם את הרגליים, יצאנו לדגום מספר מצומצם מהאירועים.

הכול ירוק ופורח צילום איריס לוי

לאחר נסיעה צפונה באוויר הצלול בין הרים טובלים בירוק, הגענו לארוחת בוקר בכפר הבדווי סלאמה, לביתם של זיאד וזאדה – "תחת עץ התות בסלאמה". את פנינו מקבלים בני הזוג בחיוך רחב ומזמין. באוויר ריח של האוכל המתבשל, וכבר יש הרגשה שניהנה כאן מאוד. על מסורת הכנסת האורחים של הבדואים אין צורך להכביר במילים. בהסבה באוהל הבדואי המסורתי זיאד – מספר סיפורים מוכשר, מרתק אותנו בסיפוריו על אורח החיים הבדואי, הזיקה לטבע, והמהפך שחל בשנים האחרונות בחברה הבדואית. זיאד מפליא  "לנגן" על עלי ומכתש גדול, ומתאר את טקס הכנת הקפה.

זיאד מפליא "לנגן" על עלי ומכתש צילום איריס לוי
חומוס ופול נהדרים בארוחת הבוקר צילום איריס לוי
אוהל אירוח מסורתי צילום איריס לוי
תבשיל חובזה וגרגיר מליקוט של בוקר צילום איריס לוי

מתחת לעץ התות נפרשו שולחנות אירוח, שעליהם עורמת זאדה בעלת ידי הזהב, מגשים עמוסים לעייפה במטעמים – חומוס ופול, צמחי ליקוט מבושלים כמו גרגיר וחובזה מטוגנת עם בצל ותבלינים, סלט סלק ולאבנה, סלט בורגול מיוחד – הכול עסיסי מאוד. ארוחה בדואית מסורתית לא תהיה מושלמת בלי עלי גפן, מג'דרה, וכמובן פיתות עם זעתר טרי – טעים כל כך. המקום פתוח כל ימות השבוע, בתיאום מראש. זיאד – 052-2846515

סיור בגרעין העתיק של הכפר צילום איריס לוי

הכפר ראמה ידוע כמקום טוב לאכול בו – ממש כפר קולינרי. כל גרגרן מתחיל יודע שראמה הוא ממש פארק שעשועים גסטרונומי, אך חשוב להדגיש שבנוסף יש עוד מספר פעילויות מעניינות בראמה, שמומלץ להתנסות בהן. סיור רגלי באזור הגרעין העתיק של הכפר, חושף בפני המטייל את העבר שההווה שזור בו. רואים בתים שעברו שיפוץ,ובהם הכנסייה הקתולית, הכנסייה הלטינית, ובמיוחד כנסיית סנט ג'ורג' האורתודוקסית, שנבנתה על ידי הרוסים בשנת 1886 ובחזיתה קיר מצויר מרשים המוקדש לפטרון. הרחובות ששופצו הותאמו לאירוח תיירים. במהלך הסיור בכפר רואים חצרות ומרפסות נאות עטורות עציצי תבלין, עצי פרי דשנים, הרבה פינות נסתרות, וגם תצפית אל הנוף.

במהלך הסיור רואים פינות נסתרות בכפר צילום איריס לוי
כנסיית סנט ג'ורג' האורתודוקסית צילום איריס לוי

מוויס ומימי חוסאם, אנשי קולינריה ואירוח ידועים, היו הבעלים של "אחוזת שולמית" הוותיקה בראש פינה, שנסגרה בימי הקורונה. בני הזוג, מחוזקים בילדיהם, החליטו לחזור לעבוד בכפר, ולפתוח מסעדה חדשה. בין סמטאות גרעין הכפר העתיק, בפינה חבויה במבנה אבן עתיק בן למעלה ממאה שנה, הם פתחו את 'אלסובאט' – מסעדה המשלבת טעמים מהמטבח האיטלקי עם המטבח הערבי גלילי, בדגש על המקשר – טעם ים תיכוני עשיר. האמת שלא הבנתי איך המטבחים מתחברים – עד שטעמתי. השילוב המיוחד של סגנונות המטבח, יוצר טעמים יוצאי דופן ומושלמים. הארנצ'ינו, אותם כיסונים מפורסמים של אורז המגיעים מסיציליה, מקבלים במסעדת אלסובאט טאצ' חדש – אותה פריכות נהדרת של האורז, אך עם תיבול ערבי גלילי עדין. הסמבוסק המסורתי מוגש עם רוטב יוגורט חם כמו במטבח הערבי, אך נעשה מבצק אוורירי וקליל האופייני למטבח האיטלקי.

מוויס ומימי חוסאם אנשי קולינריה ואירוח צילום איריס לוי
קובה ברוטב יוגורט חם צילום איריס לוי
סלט עם גבינת שנקליש ומסאחן גלילואיטלינו צילום איריס לוי
לילות ביירות מהמטבח הערבי עם טוויסט איטלקי צילום איריס לוי

סלט ירקות עשיר מתובל מעל בגבינת שנקליש – אותה גבינת יוגורט מיובש מושלמת, שאצל מוויס מקבלת טוויסט נוסף של זעתר טרי וסומק "מכינים לי את הגבינה כאן בכפר במיוחד, לפי מתכון שלי", הוא מספר. ועוד לא כתבתי על מסאח'ן העוף, שכאן מקבל מראה של " פיצה" נפוליטנית קלאסית, אך בטעם גלילי עשיר. את הארוחה סיימנו עם "לילות ביירות" – קינוח לבנוני עתיק המורכב משכבת פודינג סולת מתובל, שכבת קרם, ומעל הכול המון פיסטוקים קלויים וסירופ מי זאהר, מעשה ידיה של מימי שהינה קונדיטורית המגישה במסעדה עוד מנות אחרונות מהמטבח האיטלקי, כמו טירמיסו ופנאקוטה. פתוח כל השבוע מלבד שני, משעה 10.00 עד .23.00 מויס חוסאם – 052-3471010.

הנוף מהר כמון משתלב מצוין עם הרוזה של יקב שטרן צילום איריס לוי

במרחק נסיעה קצר מראמה המשכנו לחוות רם. הכביש מתפתל במעלה ההר, ומאפשר לנו לראות באיזה "גלויית נוף" נהדרת אנחנו נוסעים. 'חוות רם' הינה חווה לגידול  עיזים, השוכנת במרומי הר כמון, סמוך לעיר כרמיאל. החווה שוכנת בלב החורש הטבעי של אלון ואלה בנוף עוצר נשימה, ביום תצפית טוב אפשר לראות מכאן את הים.

מדי יום מתחילות העיזים את הבוקר שלהן, ביציאה למרעה הפתוח בחורש הים תיכוני שמקיף את החווה. תזונתן הטבעית תורמת לתנובת חלב עשירה ואיכותית, ובזכות זה הגבינות המופקות מחלב העיזים טעימות כל כך. כל גבינות החווה מיוצרות בעבודת יד בשיטה מסורתית, ועוברות יישון במקום. החווה מוקפת גני ירק שופעים, בוסתנים מגוונים בהם מגדלים  בכול עונות השנהירקות לשימוש המסעדה. כמו כן פועלת חממה מיוחדת, בה מגדלים שתילים ממשפחת הקקטוסים, אותם אפשר לרכוש במקום.

עדר של 150 עיזים הגדלות בתנאים אופטימליים צילום איריס לוי

בחווה פועל מפעל שיקום תעסוקתי לנפגעי נפש המגיעים מכל רחבי הגליל, שלוקחים חלק בעבודה פעילה בכל ענפי המשק. פועלת כאן גם "הכפריה" – מעדניית בוטיק ובית קפה, פתוחה לקהל הרחב בימי שישי (כשר), ומרכז מבקרים בו מתקיים סיור המאפשר ללמוד על תהליך ייצור החלב והגבינה.

מבחר עשיר של גבינות עיזים נהדרות צילום איריס לוי
חממת הקקטוסים המיוחדת צילום איריס לוי
גן הירק הרענן צילום איריס לוי
מבחר סלטים המוגשים בבית הקפה של חוות רום צילום איריס לוי

על המרפסת הצופה לנוף עוצר הנשימה טעמנו ממבחר הגבינות הנהדרות של החווה, סלטים ומאפים מיוחדים המוגשים דרך קבע בבית הקפה. לצד הגבינות טעמנו יינות מיקב שטרן מקיבוץ תובל, אותו הקים ג'וני שטרן ב- 2004. היקב מיצר כ- 30,000 בקבוקים בשנה מענבי קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, פטי ורדו וסוביניון בלאן.

יין אדום מיקב שטרן שבקיבוץ תובל צילום איריס לוי

את היום סיימנו לעת ערב במושב צורית, בביתם של אסתי ואבי דולב שפתחו את ביתם לאירוח. בית מלא ביצירה – שילוב מיוחד בין אומנות הפסיפס ואומנות בישול. אסתי ואבי, זוג מיוחד, בנו את ביתם על פסגת הרכס, מול נוף מרהיב ואוויר הרים צלול. לאחר שעברו לא מעט תחנות בחיים, ממגורים בגרמניה וצרפת, חזרה לתל אביב עם פתיחה של מסעדה שפעלה במשך 12 שנים בלב העיר, ומעבר לגליל לנוף הפסטורלי. אסתי מגדירה את עצמה "חיית מטבחים", כזו שמבשלת בלי מתכונים. היא הייתה השפית הראשית של מלון מצפה הימים, ומבשלת היום אוכל ססגוני לאורחיה בבית. אסתיגם מעבירה בביתה סדנאות בישול, במהלכן יוצאים האורחים לליקוט מהגינה, ויחד עם אסתי מבשלים ארוחה מלאה. בסיום שלב הבישול מתקבצים סביב השולחן, ונהנים מהמטעמים שהכינו בתוספת מנות שהכינה השפית.

הערב יורד על עמק בית הכרם צילום איריס לוי
אסתי דולב מכינה פנקוטה עם גרניטה תפוזים צילום איריס לוי

על שולחן ססגוני במיוחד, מעשה ידיו של אבי, מוגשות מנות נהדרות – סלט ירקות שופע, עם טוויסטים כמו תפוז סיני בתוך הסלט שמקפיץ את הטעמים, ברוסקטות דקיקות מרוחות מטבל עם זעתר מהשדה, לימון  כבוש, ארטישוק טרי ביין לבן ושמן זית, ועוד ועוד. "כל העניין הוא ליצור חוויה מתמשכת של טעמים אצל הסועד", אומרת אסתי. חווית הביקור בבית דולב מהנה מאוד, ומומלצת למשפחות. 'בית דולב' – ארז 2 צורית, כל ימות השבוע, 054-5866313 , 052-4610667.

שולחן פסיפס מעשי ידיו של אבי דולב צילום איריס לוי
סלט ירקות עשיר עם תפוז סיני חתוך צילום איריס לוי

בבקעת עין כרם מוצע מבחר גדול של מסלולי טיול נבחרים ומומלצים: מסלול נהדר של הר עצמון ומעיינות אעבליים – ברמת קושי בינונית המתאים לכל המשפחה. מסלול נוסף קליל ומקסים במיוחד הוא השפך של נחל פרוד – מסלול עשיר בצמחיה, מים זורמים, ופינות חמד למנוחה בצל עצי החרוב.

בפסטיבל ישתתפו יישובים רבים, חלקם יערכו שווקים ייחודיים, הפנינג אמנות, טיולי שטח רגליים, וסדנאות בישול ייחודיות כמו זו שתעביר הילה אלפרט בישוב מכמנים. כל המידע שאתם זקוקים לו נמצא בחוברת הפסטיבל – מסלולי טיולים, שווקים, מסעדות ומארחים. נותר לכם להניע את הרכב ולצאת ליהנות.

הכותבת היא איריס לוי  – קולינריה עילית במיטבה, 054-4944205 וגם בפייסבוק

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

כתבו תגובה

חדש באתר