שיקולים בבחירת מנגל – גז או פחמים

האביב הבא עלינו לטובה הוא סימן בדוק לפתיחת עונת הסטייקים, וכל מבין בתחום יודע, שלפני הסטייק נדרש מתקן צלייה מתאים. אם פעם, למנגל הפחמים היה שליטה ללא עוררין בתחום, נראה כי היום צובר מנגל הגז קהל אוהדים גדל והולך. אז הנה מספר שיקולים ונימוקים בעד ונגד, וגם לא מעט טיפים חשובים בבחירה של מתקן הצלייה המתאים ביותר.

יתרונות מנגל הפחמים
* המלך הבלתי מעורער של המנגלים. מנגליסט רציני, שלא גדל והתנסה על פחמים, לא יחשב שכזה לעולם.
* פשטות: אין התחכמויות. תמיד אפשר למצוא פתרון ולהסתדר בכל מקום ובכל תנאי שטח.
* הארומה: אין כנראה תחליף לטעם החריכה של הבשר הנצלה מעל פחמים אמיתיים.
* מחיר: ניתן להשיג בכל קשת המחירים, החל מכמה עשרות שקלים.

חסרונות מנגל הפחמים
* הדלקה: יש צורך בשימוש בציוד עזר רב ומגוון, כגון: עיתון, מאוורר, נוזל הדלקה, קוביות ועוד. שימוש בפחמים דחוסים מעורבים בחומר הדלקה, לא בדיוק מעלה ניחוחות המתאימים לבשר.
* זמן המתנה ממושך לחום הנדרש: כ- 30 עד 40 דקות, אשר בנוסף עלול לגרום לתחושות רעב ולחץ בקרב האורחים הממתינים.
* דורש אחסון מתמיד של מלאי פחמים.
* דורש הבנה רבה בתורת הפחמים, שמשום מה לא נמצאה החוקיות לאופן התנהגותם.
* כיבוי ופינוי השאריות או שימוש חוזר: צריך להרחיב? אחד הפרמטרים העיקריים לשבירתו של המנגליסט בשימוש במנגל מסוג זה.
* שליטה בעוצמת החום: דורש הוספת פחמים באמצע העשייה, או מנגל בעל עומק לכמות נכבדה (בזבוז?), או מתקן עם אפשרות העלאה והנמכה של רשת הצלייה.

יתרונות מנגל הגז
* נוחות מרבית: הדלקה מהירה, פחות לכלוך. אין נפנופים, אין התעסקות עם חומרי הדלקה.
* שליטה בעוצמת בחום: מה שמאפשר ובקלות צלייה אחידה והתאמה של עוצמת החום הרצויה בהתאם לגודל, ובעיקר לעובי הנתח הנצלה.
* מוכנות לצלייה: חמש דקות מאז ההדלקה ואפשר להתחיל למנגל.
* תלות נמוכה בחומר הגלם: לא צריך פחמים. וגז יש בשפע. כל הזמן.
* בריאות: אין סכנה של חומרים מזיקים המשתחררים מחומרי הבעירה והנצמדים לבשר.
* גמרנו הלכנו. אין כמעט התעסקות עם המנגל בסיום העבודה.

חסרונות מנגל הגז
* הריח: לא מריח כמו גריל פחמים, ויש המייחסים לזה את החיסרון הגדול ביותר.
* סרבול: לנייד לשטח? תשכחו מזה.
* ההלם: לבלון גז אין שעון מדידה – עובדה. הגז יגמר תמיד באמצע העשייה – חוק טבע. המלצה – בלון נוסף רזרבי או חיבור לגז המרכזי של הבניין.
* פרופיל אישיותי: המעבר לעבודה מפחמים לגז דורש לפעמים תעצומות נפש לא מבוטלות.
* המחיר: רוב מתקני הצלייה נמכרים ברשתות השיווק במחיר המתחיל במאות שקלים במקרה הטוב, ועד ארבע ספרות לפחות; דבר שלא מצדיק בהכרח את הטיב. מנגל לא ראוי יבוא לביטוי, עם הזמן, בתופעה של "חצי סטייק": חלק עשוי וחלק עדיין נשאר חי. והתסכול בהתאם.


המלצה וסיכום
אם רק ישמר הכלל הבסיסי לגבי יכולת השליטה בעוצמת החום ואחידותה על פני כל השטח של רשת הצלייה, שני סוגי המנגלים מצוינים. וכל שאר הפרמטרים בהתאם לשיקולו האישי של כל אחד ואחד. בשקלול הסופי ואחרי הרבה מינגולים, להלן ההמלצה:
* מנגל גז – לבית
* מנגל פחמים – לשטח

לשיפור הארומה סביב הבשר (מתאים גם למנגל לגז ופחמים) – אפשר להוסיף מספר עשבי תיבול (רטובים) כמו טימין ורוזמרין, על גבי הגחלים או האבנים.


יורם קוהן הוא מומחה לבשר גורמה ומקיים אירועים וסדנאות של בשר גורמה, ובעל אתר www.MeetTheMeat.com המספק בנוסף, טיפים, מתכונים, המלצות על מסעדות, ועוד.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה