שף עולמי: פראן אדריא, אל בולי, ספרד – "הסלבדור דאלי של המטבח"

אחת התפניות הייתה השימוש שהפך למפורסם של אדריא בקצף של מוצרים. מדובר באוורור רכיבים עם סיפון (כמו סיפולוקס), הוספת בועות לטקסטורה – טכניקה המוכרת בקינוחים, אך אדריא יישם אותה לכלל המנות. מטרתו היא לספק ניגודים בלתי צפויים של טעמים, טמפרטורות וטקסטורות. הרעיון הנו ליצור פרובוקציה, להפתיע, ולענג את הסועד

פראן אדריא (Ferran Adria) נולד בברצלונה ב- 1962. הוא התחיל כרוחץ כלים במסעדה בעיר קסטלדפייס, בה לימד אותו השף את יסודות המקצוע.
בהמשך הוא עבד במסעדות שונות, לפני שהפך לסגן שף במסעדה ידועה בברצלונה, פיניסטרה.
העבודה נקטעה ע"י שירות צבאי בבסיס הצי הספרדי בקרטגנה, שם עבד במטבח.
ב- 1984, בגיל 22, הוא הצטרף לצוות של אל בולי (El Bulli), והפך לשף הראשי כ- 18 חודש לאחר מכן.

המטבח של אל בולי היה באופן מסורתי צרפתי, אך מנהל המסעדה, ג'ולי סולר, שלח את אדריא לסיור במטבחי צמרת בצרפת ולימוד מהשפים הגדולים, כדי לחזור עם רעיונות חדשים.
במחצית השניה של שנות ה- 80 התחיל פראן אדריא בניסיונות על בסיס השימוש בחומרים טריים, והפיכת מטבח ים תיכוני קלאסי למשהו שונה.
אחת התפניות הייתה השימוש שהפך למפורסם של אדריא בקצף של מוצרים. מדובר באוורור רכיבים עם סיפון (כמו סיפולוקס), הוספת בועות לטקסטורה – טכניקה המוכרת בקינוחים, אך אדריא יישם אותה לכלל המנות. מטרתו היא לספק ניגודים בלתי צפויים של טעמים, טמפרטורות וטקסטורות. הרעיון הנו ליצור פרובוקציה, להפתיע, ולענג את הסועד.

ואכן, מה שהפכה את אדריא ומסעדתו אל בולי לכה מפורסמים, היה גישת הדה-קונסטורקציה: שינוי הצורות של מוצרי מזון ומאכלים מוכרים וידועים, להפתעות האלה של המסעדה.
אין זה פלא שפראן אדריא קיבל את הכינוי "הסלבדור דאלי של המטבח".

ב- 1997 קיבלה אל בולי את כוכב מישלן השלישי שלה – אחת משלוש מסעדות בלבד בספרד עם דירוג זה, והיא שומרת עליו מאז בהקפדה רבה.
אל בולי ופראן אדריא זוכים שנה אחרי שנה בתואר המסעדה הטובה בעולם, כזו שיש להזמין בה שולחן חודשים מראש, ושפים מכל העולם עולים אליה לרגל כדי להתנסות, לטעום, ולחקות כמידת יכולתם את נפלאות אל בולי.
זאת למרות המיקום הבלתי נגיש של המסעדה בקצה של דרך הררית צרה על הר מוכה רוחות. מאחר ואל בולי פתוחה רק חמישה ימים בשבוע – בערב בלבד (יולי, אוגוסט וספטמבר – כל השבוע בערב בלבד) וסגורה ארבעה חודשים בשנה, כאשר אדריא מחפש השראה במקומות חדשים, הרי האכילה באל בולי אינה רק חוויה כי אם גם מבצע מיוחד.



El Bulli Restaurant
Cala Montjoi S/N
17480 Roses (Girona)
Tel: +34-972-150-457
Fax. +34-972-150-717
e-mail: [email protected]
http://www.elbulli.com

Hours of Operation:
Open from 1 April to 30 September
April, May, June: evening only 7:30-9:30pm / Closed Monday and Tuesday
July, August, September: evening only 7:30-9:30pm / Open every day

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר