10 דברים שכדאי לדעת על האבוקדו

המידע מגיע מ'אבוקדו גרנות' מ'קבוצת חקלאי גרנות'. הפרי מכיל בעיקר שומן בלתי רווי וכמות גבוהה של ויטמיני B, A, E, C ויטמין K וחומצה פולית. מכיל גם מינרלים חשובים כגון סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל ואשלגן

אבוקדו בבית האריזה של חקלאי גרנות. צילום חגי נתיב
אבוקדו בבית האריזה של חקלאי גרנות. צילום חגי נתיב

נחשב לשומן בריא – הפרי היחיד שמכיל שמן, חוץ מזיתים ואגוזים. כ- 20% מהרכבו התזונתי הם שמנים, בעיקר בלתי רוויים, כלומר השמנים הבריאים עבורנו שהינם בעלי תכונות המונעות כולסטרול, תהליכי חמצון ומחלות לב, ובמיוחד חומצה לינולאית המסייעת לגוף לייצר הורמונים חשובים.

יש בו כמות גבוהה של ויטמינים – מאחר ותכולת השמן בו גבוהה, הוא מכיל גם ויטמינים מסיסים בשמן, שהעיקרי ביניהם הוא ויטמין E. זהו נוגד חמצון חשוב, שכמו תפקידו בטבע – להגן על רקמות הצמחים מפני נזקי חמצון, קרינה והרעלה, כך גם תפקידו בגופנו בנוסף לתפקידיו האחרים.

מכיל את כל חומצות אמינו החיוניות – מה שהופך אותו לבעל חלבון מלא. יש לכך ערך רב לצמחונים, טבעונים, תינוקות, ילדים, ולאנשים בתהליכי הבראה. הוא מכיל גם פחמימות – בעיקר סיבים תזונתיים שאינם מתעכלים אך עוזרים לתהליך העיכול.

עשיר מאוד באשלגן ודל בנתרן – לכן מתאים לבעלי נטייה למחלות לב, כולסטרול וטריגליצרידים. יש בו ברזל, סידן, מגנזיום וויטמין C.

בישראל נקטפים זני אבוקדו ונארזים החל מאוגוסט עד יולי – למעשה רוב השנה. הזנים נבדלים ביניהם בטעם, במרקם, בגודל ובאחוזי השמן שהם מכילים. הזנים הפופולריים, דוגמת האס, נקטפים בין נובמבר לאפריל, וזו תקופת השיא של העונה. כדאי להכיר את הזנים השונים, לדעת מה ההעדפה האישית שלכם, ובהתאם לבחור אבוקדו.

לרוב אין למראה השפעה על הטעם או על המרקם של הפרי – שפשופים או כתמים קלים על פני הקליפה אינם פוגעים באיכות הפנימית של הפרי. כן קורה שמכה חזקה במיוחד משפיעה על פנים הפרי, ובמקום הפגוע עלול להתפתח ריקבון. רצוי לבחור אבוקדו ללא שריטות וצלקות עמוקות, שמעידות על פגיעה של ברד או מכות חזקות.

מטעי האבוקדו בישראל מאופיינים בכמות מזיקים ומחלות קטנה יחסית לגידולי מטע אחרים – המשמעות היא הימנעות מוחלטת משימוש בחומרי הדברה חריפים, וכתחליף התבססות על הדברה ביולוגית הכוללת שימוש במגוון חרקים מועילים הפוגעים באוכלוסיית המזיקים.

רמת המוצקות של האבוקדו היא הפרמטר העיקרי המעיד על מוכנות הפרי למאכל – אבוקדו בשל ומוכן לאכילה יהיה רך ונעים למגע, אך לא רך מאוד, שעלול להעיד כי הינו בשל יתר על המידה. אם קונים אבוקדו קשה, רצוי להפריד את הפירות ולשמור כל פרי במקום אחר כדי להבטיח הבשלה הדרגתית.

צילום הדס ניצן
צילום הדס ניצן

אבוקדו מסוג אטינגר הינו הזן העיקרי שפותח את עונת האבוקדו –  האטינגר נחשב לזן בכיר, והוא מבוקש מאוד על ידי הצרכנים הישראלים. העץ עמיד לטמפרטורות נמוכות יותר מכל הזנים האחרים, ולכן ניתן לגידול גם באזורים בהם יש סיכוי לאירועי קרה. הפרי בעל צורת אגס, צבע ירוק כהה וקליפה חלקה ומבריקה. מועד הקטיף שלו: אמצע ספטמבר עד סוף דצמבר.

מחיר האבוקדו בישראל נמוך משמעותית מאשר בצרפת, גרמניה ובריטניה – מבדיקה של הבחטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות, שהשוותה את מחירי האבוקדו בין ישראל לאירופה, מתברר כי בישראל אנו משלמים את המחיר הנמוך ביותר לפרי הירוק. נבדקו גם המחירים בשנים האחרונות, והפרשי המחירים לטובת ישראל נשמרים לאורך זמן.

 

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה