10 עובדות על טחינה – לא רק לטבעונים

למה טבעונים לא יכולים יום בלעדיה? למה הם מוכנים לאכול איתה כמעט כל דבר? הנה 10 עובדות על הקוויאר של המזרח התיכון שמגישה ד"ר עומר גלעדי - הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית העובדת עם יצרנית הטחינה אחוה

טחינה היא דרך מהירה וטעימה להגדיל את צריכת הסידן וכן להוות תחליף לחמאה או ביצים
טחינה היא דרך מהירה וטעימה להגדיל את צריכת הסידן וכן להוות תחליף לחמאה או ביצים

מסתבר שאנחנו הצרכנים הגדולים ביותר של טחינה בעולם. אומנם ישראל לא מגדלת שומשום כענף חקלאות, אבל אנחנו מייבאים אותו בכמות גדולה מאתיופיה או הודו. הטחינה היא מוצר צריכה בסיסי המוכר בכל בית, אך ללא ספק הטבעונים הם הראשונים שהפכו את הטחינה לרכיב עיקרי בתזונה היומית, והיא נחשבת כיום בארץ ובעולם כמזון על. לפניכם 10 עובדות שכדאי לדעת על טחינה, ולמה כדאי לאמץ אותה בחום בתפריט היומי.

זרע השומשום, המקור לכל טחינה בעולם, גדל בתוך תרמיל של צמח פורח. התרמיל נפתח לרווחה כאשר הוא בשל, ושם יושב לו בהוד והדר זרע השומשום הבשל. ההשראה למשפט "שומשום היפתח" מתוך הסיפור על עלי באבא ו- 40 השודדים, בו נפערת לפתע דלת מערה חסומה, הגיעה ככל הנראה מאותו תרמיל שומשום בשל.

בתחילה, הטחינה לא הייתה בכלל המוצר העיקרי, אלא תוצר לוואי של ייצור שמן השומשום בימי הביניים. אך עם הזמן, ועם התפתחות הטעם והמזון, היא הפכה למוצר חשוב בפני עצמו.

זרעי השומשום עשירים בחלבון, סידן, ויטמינים מקבוצת B וחומצות שומן בלתי רוויות. מרבית חומצות שומן אלה, החיוניות לבריאות האדם, משתייכות לקבוצת אומגה 6 וחלקן  לאומגה 9. הסידן חשוב לבניית העצם. הברזל חשוב לשמירה על רמת ההמוגלובין בדם. בנוסף, הטחינה מכילה אנטי-אוקסידנטים העוזרים לנקות תוצרי לוואי מזיקים שנוצרים בתהליכי החמצון בגוף.

טחינה מאד פופולרית ומזוהה עם המזרח התיכון, אבל תתפלאו לשמוע שישנם מתכונים המכילים טחינה גם בסין, הודו ווייטנאם.

טחינה מול חמאת בוטנים: טחינה מנצחת במחלקת הסידן, עם פי 9 יותר חומר לחיזוק העצמות.

כשטחינה כהה יותר ומרירה טיפה, היא עשויה מזרעי טחינה מלאים (לא מקולפים) ונקראת גם חמאת שומשום. היא נחשבת בריאה יותר, ומכילה גם סיבים תזונתיים.

בעבר היה קשה להשיג טחינה כמוצר מדף באירופה, ומחירה היה גבוה במיוחד. היא נמצאה בעיקר בחנויות המוכרות מוצרים גולמיים או חנויות מזרח תיכוניות.

רובנו מקשרים את הטחינה לפלאפל או חומוס, אבל טבעונים משתמשים בטחינה כתחליף לביצים, וגם כהזדמנות לחזק את מאגרי הסידן והשומן הבריא, ולהפחית בפחמימות.

טבעונים צורכים טחינה בתוך עוגיות, שייקים, שוקו חם, פאי דלעת ותפוחים, ועוד הרבה מאפים ותבשילים. כמו כן היא יכולה להוות תחליף לשמנת או יוגורט. בכל מנה מקבלים 8 גרם של חלבון מן הצומח, רכיב קריטי עבור טבעונים וצמחוניים.

טחינה שחורה? יש דבר כזה. המקור שלה הם זרעי שומשום שחור, זן אחר של שומשום הנפוץ בעיקר במזרח הרחוק ופופולרי מאוד במטבח היפני. טעם טחינה זו הוא חזק יותר, והיא משמשת לא פעם כדי להסמיך מרקים, לקשט סלטים, וגם כצבע מאכל שחור וטבעי.

יש עוד הרבה שימושים לטחינה שרובנו לא מכירים, היכולים להעשיר ולגוון את המנות שלנו. טחינה היא דרך מהירה וטעימה להגדיל את צריכת הסידן שלנו, וכן להוות תחליף לחמאה או ביצים. אז הוסיפו טחינה בקביעות לרשימת הקניות שלכם, ותיהנו גם אתם מפצצת בריאות נהדרת זו.






תגובה אחת

  1. יפה
    אבל אם מדברים כבר על אומגה 6, חובה לציין שחוסר איזון בין אומגה 6 ל-3 הוא גם בעייתי
    במקום יחס טוב של 1:1, הישראלי צורך ביחס של יותר מ-10:1 לטובת אומגה 6 דבר שקשור למחלות לב וכלי דם,
    למחלות דלקתיות ואוטואימוניות שונות

כתבו תגובה