10 עובדות על תפוח האדמה

תפוח האדמה הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של כולנו, אך למרות זאת רובנו לא מכירים את התפוד הנמצא אצלנו בצלחת. מגדלי תפוחי האדמה בחבל הבשור אשר מספק 70% מכלל תפו"א במדינת ישראל, מנו עשר עובדות על תפוח האדמה

תפוח האדמה הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של כולנו, אך למרות זאת רובנו לא מכירים את התפוד הנמצא אצלנו בצלחת. מגדלי תפוחי האדמה בחבל הבשור אשר מספק 70% מכלל תפו"א במדינת ישראל, מנו עשר עובדות על תפוח האדמה.

1. בעולם קיימים אלפי זנים שונים של תפוחי אדמה. בארץ גדלים עשרות זנים. לכן כשאנו מבשלים חשוב לבחור את הזן המתאים למתכון. יש תפוחי אדמה שבהרתחה לא יתפוררו ויישארו קרובים לצורתם הטבעית, יש שישמרו על צורתם רק באפיה, ויש שיתפוררו בקלות. יש זנים שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט (זנים כאלה בדרך כלל אינם מתפוררים בבישול, והמרקם שלהם חלק ולח), ויש זנים שבהכנת פירה יוצרים מחית אחידה, יבשה, ללא סיבים או גושים. כדאי להקפיד אפוא על רכישת זן תפוח האדמה הנכון על פי השימוש שהוא מתאים לו.

2. כאשר תפוח האדמה נמצא בטמפרטורה נמוכה, 2-7 מעלות צלזיוס (כמו זו שבמקרר), העמילן הופך לסוכר, תפוח האדמה מקבל טעם מתקתק, ובטיגון מתקבל ממנו צ'יפס חום כהה. בטמפרטורה גבוהה מ- 8 מעלות תופעה זו אינה מתרחשת, ונשמר טעמו האופייני של תפוח האדמה.

3. תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C, ו- 21% מהערך היומי המומלץ של אשלגן, 3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד.

4. כדי שתפוחי האדמה לא יפסידו בשעת בישול מערכם התזונתי, רצוי לבשלם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב. אם אין מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב, במי הבישול ניתן להשתמש למרקים ורטבים.

5. ככל שתפוחי האדמה גדולים יותר, כך הם ניתנים לאחסון לזמן ארוך יותר. תפוחי אדמה נשמרים היטב בטמפרטורה של 8-25 מעלות, בחושך ובאווירה שאינה יבשה מדי. הטוב ביותר בתנאים ביתיים – בשקיות נייר חום.

6. כאשר תפוח האדמה מקבל גוון ירוק, הדבר מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור, וטעמה עלול להיפגע מאד.

7. הציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע. הצריכה השנתית היא של כ- 40 עד 45 ק"ג לנפש, לעומת אירופה שם הצריכה היא בין 70 – 100 ק"ג לנפש. כמות הצריכה השנתית בישראל אינה משתנה, אולם עולה ב- 20% בתקופת חג הפסח.

8. קיימת הנחה שהבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, אך למעשה אין ביניהם כל קשר בוטני.

9. באוקטובר 1995 היה תפוח האדמה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ. סוכנות החלל האמריקאית נאס"א החלה בפרויקט שמטרתו להאכיל אסטרונאוטים השוהים זמן רב בחלל, ובעתיד הרחוק להאכיל מושבות חלל שלמות.

10. באמצעות תפוח אדמה ניתן להפיק זרם חשמלי נמוך, כיצד עושים זאת? נועצים בתפוח האדמה חוט תיל נחושת וחוט תיל אבץ באורך 10 סנטימטרים, החוטים צריכים להיות במרחק 2 סנטימטרים זה מזה, ממתינים מעט עד שעסיס תפוח האדמה יתחיל להשפיע על חוטי המתכת. כעת ניתן לחבר את הקצוות החופשיים של חוטי המתכת לנורה של פנס או לשעון דיגיטלי, ולהפעיל אותם.

פסטיבל תפוחי האדמה הרביעי יערך ביום, יום שני, 13 באפריל 2009, י"ט בניסן תשס"ט, חוה"מ פסח, במצפה גבולות, חבל הבשור.
במסגרת הפסטיבל יערכו שלל פעילויות לילדים, כולם על טהרת תפוחי האדמה! בין האירועים – מופעים לילדים, תחרויות היתוליות, פיסול בפירה, הכנת חותמות אישיות מתפוחי אדמה, מופעי בישול וכן סיורים בשדות תפוחי אדמה והוצאת תפוחי אדמה מהשדה.
פסטיבל תפוחי האדמה, ליד קיבוץ גבולות – (כביש 222) בין השעות 10:00-17:00הכניסה לפסטיבל בתשלום סמלי של 10 ₪ למשתתף.
למידע נוסף על אתרי בילוי ולינה באתר:
www.habsor.co.il, מידעפון 052-9991003

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר