15 טיפים להתנהלות ואכילה נכונה במהלך חג הפסח על מנת להימנע מאכילת יתר ולהרגלי אכילה נבונים

שלבו ירקות בתפריט – נסו לשדרג כל מנה עם ירקות
הכותבת הדס יריב היא מנהלת תחום בריאות של חברת מבושלת לארוחות מוכנות ושירותי הסעדה המספקת ארוחות צהרים לילדי צהרונים ובמוסדות חינוך

ארחו בחוכמה – כשאנחנו מארחים אנחנו נוטים להכין שפע של מנות – סוגים שונים של בשרים וסוגים שונים של תוספות, ועוד לא התחלנו לדבר על קינוחים. מה קורה למוח שלנו? הוא רוצה לטעום מהכול, ואנחנו מסיימים את הארוחה עם בטן "מפוצצת". נסו לצמצם את שפע הבשרים והתוספות. הגישו מגוון מנות קלות, כמו סלטים, אנטיספטי, ירקות מוקפצים.

שלבו ירקות בתפריט – נסו לשדרג כל מנה עם ירקות. לדוגמה: קציצות ירק, תבשילי בשר או דגנים עם ירקות, פשטידות עם ירקות, ממולאים. כך תקבלו מנה עשירה יותר, בריאה יותר ורזה יותר.

השתמשו בשיטות הכנה בריאות – העדיפו אפייה, אידוי והקפצה על פני טיגון בשמן עמוק. כמעט כל מנה שאפשר לטגן אפשר גם לאפות, והתוצאה טעימה לא פחות, והרבה יותר בריאה ורזה.

התארחו בחוכמה – הציעו למארחים להביא מנה משלכם מהבית, והביאו מנה בריאה ורזה שתוכלו לאכול ממנה בשפע במקביל למנות האחרות.

תכננו מראש – רובנו יודעים מה צפוי בארוחה. נסו לתכנן מראש מה לאכול, ועל מה אתם מוכנים לוותר. הרבה יותר קל לעשות בחירה מראש מאשר בעת הארוחה עצמה.

אל תגיעו רעבים לארוחה – כשמגיעים רעבים לארוחת חג עשירה, קשה יותר לעשות בחירה חכמה ולצרוך כמויות נכונות. אכלו מסודר במהלך היום, ואכלו משהו קטן לפני הארוחה כדי לא להגיע רעבים.

אכלו מצלחת – בארוחה עצמה אל תדגמו מכל מנה בצלחת ההגשה. ארגנו לכם צלחת מאוזנת, ואכלו רק ממנה. כך הרבה יותר קל לשמור על כמויות ולדעת כמה אכלתם. מעבר לזה – העין אוכלת; כשהצלחת מלאה מרגישים שאוכלים יותר מאשר כשדוגמים ביס מכל מנה.

העדיפו אפייה, אידוי והקפצה על פני טיגון בשמן עמוק
העדיפו אפייה, אידוי והקפצה על פני טיגון בשמן עמוק

שימו לב לקצב האכילה – חתכו את האוכל לחתיכות קטנות, ונסו להניח מדי פעם את הכף או את המזלג. לוקח למוח כ-20 דקות להרגיש את השובע, כך שאם אוכלים מהר, אוכלים יותר. מעבר לכך, אם אוכלים מהר מסיימים לפני כולם, ומאחר שעדיין יושבים ליד השולחן וכולם אוכלים, נוטים לקחת תוספות גם אם מרגישים שבעים.

גוונו את המצות – מצות עשירות בקלוריות (מצה=2 פרוסות לחם, אף שלא ממש מרגישים את זה כשאוכלים). יש להן שטח פנים גדול, ולכן נוטים למרוח עליהן שכבת ממרח מכובדת, ולחלק מהאנשים הן גורמות לעצירות. נסו לגוון את המצה בתחליפים כמו פריכיות אורז, פרוסת פשטידת ירקות, לחם טחינה ביתי, בטטה וקטניות מבושלות.

בחרו ממרחים בריאים – בהרבה מקרים, התוספות שבאות עם המצה משמינות יותר ממנה – מצה עם ממרח שוקולד או מצה-בריי נוטפת שמן, הן מהמנות האהובות של החג, אבל לאו דווקא בריאות. העדיפו ממרחים בריאים יותר כמו טחינה משומשום מלא, חומוס, אבוקדו, גבינת רזות, והוסיפו שפע ירקות גם לכריך המצה שלכם.

הכינו את הבית – פסח מתאפיין בשגרה לא סדירה, והרבה פעמים העדר השגרה משבש את התזונה יותר מארוחות החג עצמן. דאגו לשמור על ארוחות מסודרות, לצייד את הבית במזון בריא, ולהשאיר את החטיפים בחוץ – תמיד אפשר לקנות מנה אישית אם מאוד רוצים.

אל תתפתו למבצעים – בית בריא מתחיל בקניות בריאות. בחגים תמיד יש מבצעים ללא סוף, ובדרך כלל  לא על הדברים הבריאים. אל תתפתו למבצעים של אריזות משפחתיות או 1+1 על מזונות שעדיף שלא יהיו בבית, כמו עוגיות לפסח ואריזות גדולות של מצות.

נצלו את הזמן החופשי לפעילות גופנית – פעילות גופנית עוזרת לשמור על המשקל, מספקת זמן איכות אישי ומשפחתי, ומסייעת בהסדרת פעילות מערכת העיכול.

הרבו בסיבים תזונתיים  – על מנת לשמור על יציאות סדירות, העדיפו מצה מחיטה מלאה, דגנים מלאים וקטניות (לאוכלי קטניות), ירקות ופירות עם קליפתם.

הרבו בשתייה – הקפידו על שתיית נוזלים מרובה (ללא סוכר, כמובן), שמסייעת לתחושת השובע ומסייעת בהסדרת פעילות מערכת העיכול.​

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר