22-24.9.21: רמלה כמו שלא הכרתם – פסטיבל רמלה עיר עולם החמישי

פסטיבל רמלה סוכות תשפ"ב 2021 מציע בין השאר ביקור במוזיאון מיוחד, תצפית על מבנים ייחודיים, שייט בסירות משוטים מתחת לאדמה, מתצפית מראש מגדל, סיור בשוק תוסס ואותנטי, וכמובן קולינריה משובחת

כעם מטייל, אנחנו מחפשים מקומות מעניינים לביקור; מעיין חדש, תצפית מיוחדת שרבים לא מכירים, ואיזה מתחם פיקניקים חדש. מה דעתכם הפעם על טיול אורבני במרכז הארץ? נסיעה קצרה אל עיר שחובקת בתוכה את כל האלמנטים המושלמים ליום טיול שווה: ביקור במוזיאון מיוחד, תצפית על מבנים ייחודיים, שייט בסירות משוטים מתחת לאדמה, ליהנות מתצפית מראש מגדל, וכמובן קולינריה משובחת. אם נוסיף לכל אלו סתם פסטיבל, ולא סתם אלא פסטיבל רמלה עיר עולם החמישי, אז מה הבן אדם צריך יותר?

תמיד יש משהו שונה וקסום בסיורים עירוניים, ובמיוחד כשמדברים על סיור בעיר רמלה, לה יש המון מה להציע למטיילים, עם פסיפס צבעוני ומיוחד של צבעים טעמים וריחות. תושבי העיר, בני שלוש הדתות, הגיעו לארץ מלא פחות מ- 90 מדינות. אם מחברים את כל הטוב שיש לרמלה להציע בשילוב פסטיבל, מקבלים בילוי מושלם לחג הסוכות. זו השנה החמישית שפסטיבל "רמלה עיר עולם" מתקיים, והשנה הוא רחב יותר ומציע הרבה פעילויות לכל המשפחה, בשילוב יוצא דופן בין אתרים היסטוריים, אומנות בת זמננו וקולינריה מיטבית ואותנטית;   הכול טובל במגוון תרבותי מעדות ומדתות שונות, בדיוק כמו תושבי רמלה. הפסטיבל מציע מופעים מוזיקליים, הצגות ותהלוכות, תערוכות ומתחמי קולינריה, והכל חינם או בתשלום סמלי – וברוח ימינו, תחת הנחיות התו הירוק.

מעט היסטוריה – רַמְלָה הוקמה בראשית המאה השמינית ושימשה כעיר הבירה של ג'נד פלסטין (מרכז ודרום ארץ ישראל) בתקופה הערבית. מקור שם העיר מדינת אל רמלה, שתרגומו עיר החולות משום שנבנתה על דיונות חול, ממש כמו שדרת הרמבלה בברצלונה, שגם שם הגיע השם מהמילה 'חול'.

רמלה נבנתה מראשיתה כעיר מפוארת במיוחד, שעלתה בגודלה על ערים אחרות בתקופתה, וזאת על בסיס מדויק שהסתמך על הדגם הרומי הקלאסי: רחובות ישרים ורחבים, החוצים זה את זה בזווית ישרה. במרכזה עמדו מבני הציבור המרכזיים. שני רחובות ראשיים, ניצבים אחד לאחר, חילקו אותה לארבעה חלקים עיקריים, וברחובות אלה פעלו שווקים מגוונים ועשירים בסחורה.

תחנת הרכבת של רמלה בסביבות 1930. צילום מוויקיפדיה

בין חומותיה פעל מרכז כלכלי עם פעילות נמרצת בתחומי החקלאות, התעשייה, המלאכה, הסחר הבינלאומי, והקנייה והמכירה בשווקיה ההומים. כאן טחנו את החיטה מהסביבה לקמח ששמעו יצא למרחוק. שמן זית יוצר ברמלה ויוצא ממנה כבר במאה השמינית לספירה. הסבון הרמלאי נחשב בין מוצרי הייצוא המעולים של ארץ ישראל, לצד תאני רמלה המיובשות שנודעו בטיבן, צימוקים וגם יין. למטייל בעיר מוצעות מספר נקודות שממש מומלץ להגיע אליהן:

צילום איריס לוי

המסגד הגדול

המסגד הגדול השוכן לצד השוק העירוני. צריח המואזין, אותו ניתן לראות מכול נקודה בעיר, הוקם באמצע המאה ה-12 – תחילה כמבנה ששימש לקתדרלה צלבנית. לאחר הכיבוש הממלוכי של העיר בשנת 1260, הוחרמה הכנסייה מידי הנוצרים והוסבה למסגד. החצר רוצפה והותקן בה 'מחראב' הפונה למכה – כיוון התפילה המוסלמי. מה שמעניין זה שהמבנה נשמר היטב במתכונתו המקורית, ומהווה היום את הכנסייה הצלבנית הגדולה ביותר בישראל שנותרה בדמותה הראשונית.

צילום איריס לוי

הסיור במקום מומלץ ופתוח לכולם. מסירים את הנעליים בכניסה, ונכנסים פנימה לחלל המרשים המכוסה בשטיח. התקרה גבוהה, ונברשות מפוארות יורדות ממנה. השטיח מחולק לריבועים אליהם מגיעים המאמינים המוסלמים חמש פעמים ביום לתפילות.

צילום איריס לוי

בריכת הקשתות

בריכת הקשתות בפינת הרחובות ההגנה וטרומפלדור, נקשרת בזיכרון הבוגרים בינינו עם חבורת "חסמבה" והסרט שצולם עליה, וכמובן החלק בו ברחו ילדי החבורה בסירות אל תוך מערה נסתרת החבויה בתוך האדמה. סצנה הזו צולמה כאן בבריכת הקשתות.  הצעירים שלא ראו את הסרט, ייהנו ויתרגשו מאוד מהגילוי והחוויה של הירידה אל מתחת לפני האדמה לבריכה המסתורית.

צילום איריס לוי

בריכת הקשתות היא בריכה תת קרקעית לאגירת מים בצפון העיר רמלה, שנחפרה והושלמה במאה הראשונה לספירה. שטח הבריכה כחצי דונם, גובה תקרתה כתשעה מטרים, עומקה מגיע למטר אחד. הבריכה מקורה בתקרה שנתמכת בשלושה טורי עמודים – בכל טור חמישה עמודים. השייט בברכה בסירות משוטים מרגש במיוחד במיוחד בתקופת הפסטיבל בחג הסוכות, בזכות מופע אור קולי חדש המוקרן על קירות הבריכה וממלא אותה ביופי תלת ממדי נוסף.

כל המתחם עובר שיפוץ כללי ומתיחת פנים רצינית – בניית אודיטוריום במקום, הרחבת מזח הסירות ועוד, מה שמבטיח שיהיה שווה לבקר כאן שוב גם בשנה הבאה. שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת וחג: 8:00-16:00, שישי וערב חג: 8:00-14:00. מחירים: 14 ₪ למבוגר, 12 ₪ לילד, חייל, סטודנט, נכה או גמלאי. 08-9216873.

צילום איריס לוי

מוזיאון רמלה ובית יד לבנים

מוזיאון רמלה נחנך בשנת 2001, בבניין ששימש כבית העיריה של רמלה בתקופת המנדט הבריטי וכבית הדואר שלה. הקומה התחתונה של המוזיאון עוברת בימים אלו שיפוץ רחב, וכך לא ניתן עתה לצפות בתצוגת הקבע ובה אוסף מטבעות זהב. בקומה השנייה הפתוחה לקהל נמצא חדר ההנצחה לנופלי העיר במלחמות ישראל, וכן יש כאן מקום לתערוכות מתחלפות. בימים אלה מוצגת במקום תערוכת צילומים מעניינת ומומלצת מאוד על חיי הבדואים, עם דגש על האישה הבדואית.

צילום איריס לוי

מוזיאון המשאיות והתעבורה

ביקור במוזיאון המשאיות של רמלה, הוא כמו כניסה למכונת זמן המחזירה אותנו אחורה לחוויה נוסטלגית שמחה. מפגש ישיר עם כלי רכב ענקיים מראשית המדינה וגם לפני, מרגש מבוגרים וגם ילדים. כל כלי הרכב זמינים למבקרים, ניתן להיכנס ולשבת בתא הנהג ולחוות את הכוח והעוצמה של רכבים אלה.

צילום איריס לוי

המקום הוקם בתמיכה מלאה של 'קבוצת תעבורה', העוסקת כבר יותר משישים שנה בתחום הובלה יבשתית באמצעות משאיות וסמיטריילרים מסוגים רבים. בין המוצגים משאיות שהיו חלק ממערך התובלה בארץ, משנות ה-30 ה-40 וה-50 של המאה העשרים, משאיות מתוצרת כחול לבן, משאיות לעבודות במחצבות עפר למיניהן, וכמובן טנדרים שנסעו בכבישי ארצנו בשנות ה-60 ה-70 וה-80.

צילום איריס לוי

הביקור מאוד מומלץ לילדים ומבוגרים. אני ממליצה לתכנן שהות ארוכה במקום, כי יהיה לכם קשה לנתק את הילדים מכלי הרכב המזמינים. במקום ניתן גם לרכוב על כלי רכב חמוד ובו ארבעה מקומות ישיבה, המופעל בדיווש רגליים.

פתוח למבקרים ללא תשלום בימי השבוע. יש להירשם מראש – המקום שומר על תו סגול. לבירורים והרשמה: 03-7563020.

צילום איריס לוי

שוק רמלה

כמו בכל עיר, גם ברמלה הלב הפועם הוא השוק. אנחנו ביקרנו בו באותם ימים רחוקים שלפני הקורונה, ממש לפני שנתיים, וחזרנו אליו בשמחה פעם נוספת. השוק הקבוע והססגוני שוכן ברחוב ז'בוטינסקי בעיר. יש מספר דרכים לטייל בו. לא חשוב איזה דרך תבחרו, מה שחשוב זה לקחת את הזמן וליהנות מכול הטוב שהשוק מציע.

צילום איריס לוי

הדרך המוכרת: פשוט ללכת ולטייל, להריח ולטעום באופן עצמאי, או לצאת לסיור טעימות בהדרכתה של אורנה שומרון, ילידת העיר, העובדת במחלקת התיירות של עיריית רמלה. אורנה האנרגטית מעידה על עצמה שכמעט נולדה בשוק, ואת שעות ילדותה בילתה בו לצד אביה שהיה הבעלים של מסעדה בשוק.

צילום איריס לוי

במהלך הסיור שמענו סיפורים על ההיסטוריה הצבעונית של השוק, הכרנו את הסוחרים וגם טעמנו מכל הטוב שיש לשוק להציע, כמו סנדוויץ' טוניסאי אסלי אצל חיים בוקובזה ובניו, אוכל הודי מופלא טעים ומיוחד וכמובן חריף אש מחנות התבלינים המיוחדת 'פפריקה'.

צילום איריס לוי

ביקור בשוק לא יהיה שלם בלי טעימה מהבורקס החלומי שהורס כל דיאטה של שבועות, מהדוכן הוותיק של משפחת בבא, ההולך תמיד עם לימונדה קרה שמאזנת את הכוויה הקבועה בלשון המתלווה לביס הראשון מהבורקס הלוהט, לכל מי שלא מצליח להתאפק. טעמנו גם מהגבינות המיוחדות, החמוצים והדגים המליחים. אי אפשר לסיים בלי משהו מתוק – אין כמו תמר וחלבה בחנות המקסימה של משפחת אביבי לסיום מתוק לסיור מוצלח מאוד.

צילום איריס לוי

כמובן שחזרתי הביתה עם סל מעדנים שלם של לחמים מיוחדים, גבינה בולגרית משובחת תבלינים, טריים ואפילו אתרוג וקישוטים לסוכה. השוק של רמלה פועל בכל ימות השבוע למעט שבת. הסוחרים יקבלו את פניכם בחיוך גדול.

צילום איריס לוי

בשונה משנה שעברה, בימי חול המועד סוכות השנה מותר ומומלץ לצאת מהבית, לטייל באוויר הפתוח וליהנות בפסטיבל "רמלה עיר עולם". במהלך ימי הפסטיבל יציעו המסעדות למבקרים בעיר מנות ממטבחים שונים, כמו הבוכרי, ההודי, תבשילים עירקיים, מטעמים מהמטבח הערבי ועוד. הפסטיבל יתקיים ברחבת המגדל הלבן, היכל התרבות, הקאנטרי של רמלה, בריכת הקשתות בשוק העירוני ועוד.

צילום איריס לוי

לא לשכוח שהכניסה לפעילויות ולמופעים בהצגת תו ירוק. כל המידע ורכישת כרטיסים לפעילויות בתשלום: 08-9223331, או כפי שאנו ממליצים באתר הפסטיבל. במהלך הפסטיבל יתקיימו מדי יום שני סיורי בוקר באתריה ההיסטוריים של העיר עם מדריך מוסמך, הכוללים כניסה לבריכת הקשתות – ללא תשלום. הסיורים יתקיימו מ- 10:00 עד 13:00. נקודת מפגש בגן הנשיא – סמוך לשוק. פרטים נוספים והרשמה מראש כאן.

הכותבת היא איריס לוי – קולינריה עילית במיטבה, 054-4944205 וגם בפייסבוק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר